Hadde du tatt sjansen?

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Ser i en artikkel i VG i dag at man kan sikre elektrisk utstyr med et overspenningsvern.
Hos meg har det tidligere vært antydning til lynnedslag, telefonkontakten på veggen har da rett og slett hoppet av veggen, pluss at noen andre lamper o.l ikke virket etterpå.

Heldigvis var kontakter til stereo, tv, data o.l koblet fra nettet.

Er et slik overspenningsvern godt nok?

Ooops, glemte å linke til artikkelen: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=122267
 

Geir_Johnsen

Medlem
Ble medlem
05.04.2002
Innlegg
47
Antall liker
0
Jeg ville ikke tatt sjansen. Dra ut stikket fra veggen. Ikke stol på disse plastikk dingsene til en 2-300 kroner de kaller lyn vern. Får du en fulltreffer er disse 0 verdt. I og med at jeg jobber som teknikker i Telenor har jeg sett en del tilfeller hvor disse plastikk dingsene er blitt fullstendig forkullet og alt utstyr på baksiden ødelagt.
Har selv et strømfilter/vern til kr. 10 000, men stoler ikke på at dette skal redde anlegget ved en fulltreffer.
Det de derimot kan klare er små transienter i strøm nettet grunnen lyn nedslag et stykke unna.
Det eneste sikre er å få installert et skikkelig lyn vern i sikringsboksen av en elektriker, men dette er ganske dyrt. Billigere å ta ut kontakten. Jeg har gjort dette til en vane vær gang jeg reiser borte noen dager i lyn sesongen (juli/august).

Geir.
 
H

Hakke

Gjest
Et overspenningsvern som det her er snakk om, virker kun hvis stikkontakten på din strømkurs er jordet. Du kan like gjerne kaste pengene rett i dass som å kjøpe noe slikt, hvis stikkontakten ikke har jord.
 

tommarius

Medlem
Ble medlem
13.02.2006
Innlegg
39
Antall liker
0
Slike overspenningsvern er langt i fra en garanti, men de hjelper (sett at du har jordet stikkontakt). Jeg ville nok gitt litt mer for et vern og lagt litt mer enn 2-300kr i det. nærmere tusenlappen er vel lurere. Selv har jeg et slikt et som beskytter alt data/tv/stereo-utstyr.
 

Teoball80

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.04.2005
Innlegg
101
Antall liker
1
Ut med kontakten er det beste! Men man kan montere grov værn i sikringsskapet (2-4 tusen) og fin værn ved stikken. Dette gir en god beskyttelse.

Mvh
Terje
 

Fush

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.01.2006
Innlegg
1.868
Antall liker
1
Vil ikke en vanlig innboforsikring dekke slikt dersom uhellet er ute?
 

usb

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.10.2005
Innlegg
108
Antall liker
0
Jeg ville ikke tatt sjansen. Dra ut stikket fra veggen.
Støttes. Billig og safe, så sant ikke huset brenner ned etter fulltrefferen da.. :D


mvh
 

Samleren

Overivrig entusiast
Ble medlem
28.12.2004
Innlegg
630
Antall liker
26
Sted
Bergen
Grov vern i sikringsskapet, fin vern ved anlegget, fin vern på antennekabel, fin vern på telekabel, alt jordet med trafojord. Likevel er jeg pyse og kobler fra når det smeller. Har sett at dette ikke nødvendigvis er nok. Med forkullete skilletrafoer osv. kobl fra.........

Samleren
 

Spiralis

Æresmedlem
Ble medlem
13.03.2005
Innlegg
19.508
Antall liker
7.843
Torget vurderinger
0
Har hatt direkte treff i luftspennet inn til feriehuset. Alu kabelen, luftstrekket, ble bokstavelig pulverisert i en lengde på ca 50 meter. Kraftlaget måtte bytte et par hundre meter luftkabel.

Hovedsikringene var tatt ut da vi dro fra stedet, lynet hoppet elegant over og sveiste sammen all leamikk i forbruksmåleren. Alle forbrukere var frakoblet slik at det ikke oppsto andre skader.

Hjemme har jeg "ordentlig" overspennngsværn i sikringsskapet, Svigers er installatør, men tar likevel ut ledninger til PC og stereo. Fryser og kjøleskap er dekket av innboforsikringen.
 

Vedlegg

Topp Bunn