Brokobling eller bi-amping???

O

OldBoy

Gjest
En gammel studiekamerat av meg har en Primare stereo effektforsterker på 2x120W, og lurer på å kjøpe seg enda én, og brokoble de to han da får, slik at han får to brokoblede monotrinn på 380W hver (Alle W-angivelser i 8 ohm). Det skulle borge for skikkelig trøkk i en stor stue (> 50 kvm), mener kameraten min.

Men jeg har antydet at han, når og hvis han kjøper seg enda en forsterker, kan han alternativt bruke de to han da får i et et bi-ampingoppsett.

Ellers har jeg også anbefalt ham å vurdere Primares nye effekttrinn på 2x250W, som vel også burde lage vei vellinga.

Nå har dessverre verken min kamerat eller jeg noen erfaring med annet enn tradisjonelle løsninger med single-wire og vanlige tokanalsforsterkere, og da er tiden kommet til å spørre ekspertene på HFS:

- Brokobling eller bi-amping, hva blir best?

- Eller bør han rett og slett gå for den kraftigere effektforsterkeren?

Kameraten min tenkte i første omgang å sprite opp sine Proac Response 2.5, høyttalere, men er vel også i markedet for å oppgradere seg med noen dyrere og forhåpentligvis bedre høyttalere. Han hører definitivt ikke til den delen av befolkningen som har problemer med finansene.
 

Berg

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.02.2003
Innlegg
1.039
Antall liker
1
Nå kjenner jeg ikke til de nevnte forsterkerne. Jeg brukte tidligere noen brokoblede effektrinn fra electrocompaniet. Gevinsten var utrolig mye større på å brokoble disse kontra biamping. Forsterkerne ble mye hurtigere, betydlig mere punch nederst og strammere over hele linja. Om dette er tillfellet for primare kan jeg ikke si da jeg ikke har hørt de. Om han har mulighet så burde han prøve å låne en å prøve om mulig.
 
R

Rojoh

Gjest
Slik jeg har erfart, så er det ingen automatikk i at biamping er regningssvarende i alle tilfeller. I enkelte tilfeller vil biamping gi et skikkelig løft, i andre ikke. Kjøper han Primare A32, så slipper han å tenke så mye på dette.

Mvh. Johan
 

Ola_S

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.12.2004
Innlegg
376
Antall liker
0
man bör tänka på att en bryggkopplad förstärkare bara "ser" halva impedansen. Mao man måste se till att lasten inte blir för jobbig. Om det inte föreligger några sådana problem vinner man ju en hel del effekt.

Att biampa brukar sällan vara en god idé
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Att biampa brukar sällan vara en god idé
Snakk for deg selv  :D
Jeg har bare hatt positive opplevelser med biamping; uten at jeg her og nå kan si at det alltid er bedre, så har det iallefall alltid vært bedre i de systemer jeg har hørt med to og fire kanaler i sammenlikning... også med passivt filter ja.
Brokopling KAN gjøre klangen i forsterkeren litt grovkornet og fargeløs (mens jeg har opplevd det motsatte med biamping), og det kan bli et impedansproblem som Ola S sier; men det er nok et betydelig antall unntak fra denne betraktningen også..

Selv har jeg sikkert ville regnet med best klangrikdom og lydkvalitet som sådan fra biampede forsterkere, men mest power og SPL fra brokoplede..

Mvh Vidar P
 
O

OldBoy

Gjest
Takk for alle innspill i denne tråden!

Jeg har formidlet innholdet i kommentarene til min studiekamerat, og han fikk vel litt å tenke på. Såpass at han muligens dropper tanken om brokobling, og heller satser på å oppgradere seg med en kraftigere stereo effektforsterker eller eventuelt to monoblokker.

Det med brokobling dukket vel nærmest opp som en flyveidé, i og med at han allerede har én brokoblingsbar forsterker, og dermed så for seg at det ville være enkelt å skaffe seg én til.
 
H

hobby

Gjest
Har biampet mye tidligere, men har gått bort ifra det. Det gir marginalt bedre lyd, men er for kostbart i forhold til gevinsten med ekstra kabelstrekk osv.

Min erfaring er at det er definitiv bedre å legge pengene i 1 god forsterker fremfor 2 stk. til halve prisen !
 
V

villov

Gjest
Først kjøper man en forsterker som er god nok til å drive høyttalerne og som man er fornøyd med.
Dernest kjøper man en forsterker til for biamping som vil gi betraktelig større lydbilde og definisjon, selfølgelig i større eller mindre grad ettersom hvor stort anlegget er.
 
O

omholt

Gjest
Først kjøper man en forsterker som er god nok til å drive høyttalerne og som man er fornøyd med.
Dernest kjøper man en forsterker til for biamping som vil gi betraktelig større lydbilde og definisjon, selfølgelig i større eller mindre grad ettersom hvor stort anlegget er.
Dette hva det jeg gjorde. Kjøpte Thule IA150B til B&W 703. Det var det jeg hadde råd til da, men det låt også bra. Kommer senere til kjøpe effektforsterkeren Thule PA150B og biampe. Sikkert bedre med en dyr integrert som det ble sagt her, men tror denne løsningen er også bra.
 
Topp Bunn