Kvalitet med integrerte kontra separate komponenter

L

larkus

Gjest
Kan en integrert forsterker eller CD-spiller gi samme lydkvalitet som separate komponenter? Med separate komponenter tenker jeg på for/effektforsterker eller CD-drev/Dac. Det er vel både fordeler og ulemper med begge deler. Lengde på signalvei, antall signalkabler osv.

Kjør debatt :)

mvh
larkus
 

Ketil

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.05.2004
Innlegg
2.318
Antall liker
885
Det jeg ser en del mener er at hvis drivverket, enten separat eller integrert i CD spilleren, er slavet av DAC´en vil drivverket ha underordnet betydning. Dette fordi et hvilket som helst drivverk leser en CD plate feilfritt, men det er når den innkommende datastrømmen skal konverteres til et analogt signal i DAC´en at timingen på denne konverteringen avgjør kvaliteten på konverteringen. Hvis DAC´en kan styre konverteringen med sin egen klokke, dvs. at den slaver drivverket, er det dette som har betydning for om lyden fra en CD plate er bra eller ikke. Om drivverket sitter i integrert i en CD spiller eller i et eget drivverk er således av underordnet betydning.

Ut over det kan en diskutere om et separat drivverk er positivt i den forstand at man får separate strømforsyninger og om forskjellige former for støy kan interagere mellom DAC/drivverk negativt. Eller man kan diskutere om en digital signalkabel påvirker lyden negativt ved en delt løsning.

En digital signalkabel overfører elektriske impulser som representerer et digitalt signal. Ved avlesning fra f.eks. en USB harddisk med en digital USB kabel vil ikke kabelen ha noen betydning så lenge den holder spesifikasjonene til USB standarden. Ved avlesning av musikk fra en PC/MAC til en DAC via f.eks. USB vil det derimot kunne tenkes at kabelen kan influere på musikken som spilles av. Dette fordi avlesningen skjer i sanntid og at det derfor er et klokkesignal knyttet til avlesningen og at timingen av data´ene vil ha betydning, noe de ikke vil ha ved bruk av f.eks. en USB harddisk.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.084
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Det er i og for seg ikke noe i veien for å lage integrerte forsterkere like vellydende som separate bokser. Problemet oppstår først når man skal ha mye effekt ut av dem - da blir det gjerne mest hensiktsmessig å splitte opp i flere enheter. Av hensyn til vekt og håndtering, plassering og varmeutvikling. Separate bokser gir også muligheter til matching - men også til mismatching - et tveegget sverd altså. Samme med integrerte CDspillere - liker man den lydsignaturen som produsenten har lagt seg på, er saken grei. Med separate løsninger har man muligheten til å tune seg inn etter egen smak og lommebok - eventuelt også bruke andre drivverk enn rene CDspillere, slik at man f.eks. kan kombinere film og musikk på anlegget. Foruten at en separat løsning i mange tilfeller gir muligheten til å koble til andre digitale kilder enn CD til anlegget.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.250
Antall liker
16.224
Sted
Østfold
Internt i en CDspiller bruker man jo I2S-bus. Mellom CD og DAC er det vanlig å bruke S/P-dif. Sistnevnte er et svært svakt format ift førstnevnte hva jitter angår.
 
Topp Bunn