Resultater 1 til 12 av 12
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2003
  Innlegg
  110
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Jeg har i en tidligere tråd her på Sentralen ytret min begeistring over Aura Fidelity forsterkersett. Beistringen har ikke avtatatt etter som tiden har gått. Etter hvert har jeg fått et ønske om å undersøke hvor god forforsterkeren sammenlignet med en god og anerkjent forforsterker. Denne sjansen bød seg da en Hovland HP 100 var til salgs på bruktbørsen. Denn forforsterkeren har jo fått panegyrisk omtale av Trond Torgnesskard i Fidelity nr 36 og er fast inventar i hans referanse anlegg.
  Det er således to forforsterkere som jeg selv eier og hører på til daglig som skal sammenliknes.

  Forforsterkerne er brukt i to forskjellige anlegg i to forskjellige rom.

  Stueanlegget : Minimac med Itunes via optisk kabel til en Twisted Pear Buffalo dac. Vinyl spilles fra VPI Aries 3 med Shelter 901 pu til Trigon Advance(batteri) riia. Poweramp er Aura Fidelity. Høyttalerene er Duevel Bella Luna Diamante, rundstrålende.

  "Soveroms"anlegget: IMac med Itunes via firewire kabel til Weiss Dac 2. Her ble det brukt Event Opal aktive studiomonitorer. Vinyl spilles fra DPS med Origin Live Illusrious arm og Benz LP pu til Trichord Delphini med Never connected psu.

  Begge anleggene er så oppløste at det er lett å høre forskjeller på komponenter som settes inn i kjedene.

  Musikken:

  Jeff Beck: Goodbye Pork Pie Hat fra Wired
  Diana Krall : I'm an errandgirl for rhythm fra All for You
  Miles Davis: So what far Kind of Blue
  Billie Holiday: Body and Soul
  Beethoven: String quartet i C-moll sats 2 spilt av Amadeus kvartetten
  Bizet: Carmen; La fleur que tu m'avais jetée.

  Volumet fra forsterkerne med matchet med en decibelmåler vha hvit støy fra en test cd.

  Lytteoplevelsene er selvfølgelig mine private og er ikke noe forsøk på å trekke almengyldige konklusjoner.

  Begge forforsterkere presenterer musikken på en svært fin måte. Det er troverdighet både i instrumentklang både på akustiske og elektriske instrumenter. Både manns-og kvinnestemmer høres naturlige ut. Det er godt opptegnet opptaksrum og luft rundt utøverene.
  Det høres imidlertid mest ekte ut på Aura forsterkeren. Mikrodynamikken er klart bedre. De små nyansene i frasering, intonering og klang kommer tydeligere frem. Det virker som den reagerer raskere. Alt virkere noe klarere. Det er lettere å oppfatte små detaljer og dynamiske forandringer som skaper liv og naturlighet i forhold til levende musikk.
  Hovland virker å ha et tynt "slør" mellom lytteren og musikken. Dette ville man ikke lagt merke til uten i direkte sammenlikning med Aura. Hovland demper transientene ørlite. Dette gir et behagelig lydbilde. Den er imidlertid ikke kjedelig å lytte til. Musikken flyter fint ut i rommet. Toner klinger nydelig ut der opptaket gir rom for det.
  I sammenlikning blir alt nådeløst fremstillt av Aura. Lydopplevelsen med Aura er imidlertid ikke kald, bare dønn nøytral og åpen. Transienter, nivåvariasjoner og tempovariasjoner fremstår knivskarpt. Speiellt i bassområdet er oppløsningen mye bedre. Det er lett å følge bassganger. Det er lett å skille kontrabasser fra elektriske basser. Toner og klanger avtegnes tydelig. Det er lett å registrere forskjeller på dempning av forskellige basstrommer i ulike trommesett. Dette gir et stort lytteengasjement.

  Når det gjelder opplevelsen av rominformasjon i opptakene er det samme forholdet. Hovland gjengir store, luftige rom der dette finnes på opptaket. Disse blir imidlertid enda større og tydeligere gjengitt via Aura.

  Utsendemessig er Hovland en klar vinner. Den har det flotteste utsenede en forsterker kan tenkes å ha , i mine øyne. Følelsen av kvalitet når man vrir på volumknappen er enorm. Man savner nesten ikke fjernkontroll. Den blå bakgrunnsbelysningen av fronten er svært elegant. Denne ble slått av for sikkerhetsskyld under sammenlikningen. Har imidlertid ikke registrert noen stor forskjell i lydkvalitet om det er på eller av. Jeg kommer i fortsettelsen til å ha det på. Det er i det hele tatt en enorm eierglede knyttet til dette aparatet.
  Auras utseende er greit. Fronten er i utfrest, eloksert aluminium. Knappene og volumhjulet er i massivt, utfrest messing. Kabinetten er nok i stål. På baksiden er den noe enklere i kvaliteten enn Hovland.

  Konklusjon
  Begge forforsterkerne leverer lydgengivelse på meget høyt nivå. Aura er i mine ører best lydmessig. Dens oppløsning , naturlighet og spilleglede er så engasjerende at det er vanskelig å rive seg løs fra stereoanlegget. Sett i forhold til pris er den et veldig godt kjøp. Jeg kjøpte min Aura til fabrikkpris 17000kr. Denne vil ventelig gå opp når/om den kommer i butikk (25-30 tusen er antydet). For prising se denne linken http://www.hifisentralen.no/forum/in...,48641.20.html. Hovland ble solgt for 65000 i Norge før de gikk konkurs. Kjøpte mitt eksemplar brukt for ca 23000. Også dette et veldig godt kjøp.

  Tillegg
  Etter at denne teksten var ferdigskrevet klar til å legges ut ringte Joakim meg og sa han hadde gjort endel endringer i kretsløpet på Auraen slik at den nå var blitt bedre.
  Jeg har lyttet på denne versjonen i et par dager.
  I kort kan jeg oppsummere at det er blitt mer av alt: større oppløsning, mer dynamikk, bedre innsyn i musikkens "sjel". Dette har ikke gått ført til at musikken oppleves mer "klinisk", tvertimot er den nye versjonen mer behagelig å lytte til enn den første. Bunnen i lydbildet er blitt vesentlig bedre, bassen er avgrunnsdyp og superoppløst. Hver nyanse i musikken kommer tydelig frem. Det beste er at man ikke trenger spille høyt for å oppleve dette. Det er en egenskap både naboer og ektefeller vil sette pris på. En glimrende forforsterker er blitt enda bedre!
  Anlegg 1: Auralic Aries,, Aura Fidelity Lotus bal m. dac, Musical Affairs Grand Crecendo Appasionata m/ Kvålsvoll Basshorn, Basis 2800 sig m/Vector arm, Aura Fidelity riia. Salvation tt Terminator arm,Soudsmith SG 200 pu, Benz lp, <br />Anlegg 2: Mac mini,Metrum octave nos dac, Aura fidelity Integrert, Händelhorn P10 sig, Linn LP12 og Aura Fidelity riia.
  HeadFi: Stax SR009, SR009s + SRM 007II, Fostex hp-a8c. , Hifiman HE-1000+ Bryston HA-1. Focal Utopia. IFI proiCan/proiESL

 2. #2
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  2,259
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Merkelig lite respons på dette innlegget, synes jeg. Selv er jeg blitt litt nysgjerrig på denne forforsterkeren, men innrømmer samtidig at jeg stiller spørsmålstegn ved om din omtale nesten er "for godt til å være sant". Synes f.eks det er rart at utstyr med slike kvaliteter du beskriver ikke er blitt mer omtalt og kjent her hjemme. Forstår at dette er nye ting, men likevel...

  Mulig jeg misforstår testen du har foretatt, men er det ikke en svakhet hvis forforsterkerene ble prøvd på to forskjellige anlegg, i to forskjellige rom?


 3. #3
  Hifi Freak Griffenfeldt's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2008
  Sted
  I en kjeller
  Innlegg
  7,475
  Tagget i
  1 Innlegg
  Torget
  1

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Sikkert helt ubegrunnet, men jeg blir skeptisk til omtalen når:
  1) Konstruktøren ringer deg
  2) du er på fornavn med konstruktøren.

  Da minner det meg mer om reklame enn noe annet.
  Line magnetic 34ia / Lowther Acousta / Pioneer plx 1000 / rega dac

  Everybody calls her puta ‘cause nobody really knows her name..

 4. #4
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2003
  Innlegg
  110
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  K.H: Jeg prøvde forforsterkeren i to forskjellige anlegg for å teste hvordan den passet sammen med forskjellig utstyr. Dette er ganske vanlig når man prøver utstyr. Bare se i internasjonale tidsskrifter. Det handler ofte om matching med forkjellige komponenter. Det er interssant om utstyret passer sammen med annet en det det er konstruert for å passe sammen med.
  At dette ikke er blitt omtalt før kommer vel av at den er så ny enda. Jeg understreker at det er mine subjektive opplevelser jeg gir uttrykk for. Jeg er veldig begeistret for disse konstruksjonene. Hos meg har de løftet musikkopplevelsen et par hakk.

  Griffenfeldt: Det er riktig at jeg er blitt kjent med Joakim Fragoso. Jeg har redgjort for det i forrige tråd. Jeg er også på fornavn med Roar Malmin. Og jeg eier en av hans forsterkere( MI 7) som forøvrig er en veldig god poweramp( se omtale av Håkon Rognlien i Fidelity nr 2?). Det lages mange gode forsterkere av entusiaster i Norge. Mange av dem sliter med å få den oppmersomheten de fortjener. Når det lages noe som er bra her i landet er det vel ikke negativt at dette blir kjent? Jeg har kjøpt forsterkeren til den pris som oppgis i forrige tråd.
  Anlegg 1: Auralic Aries,, Aura Fidelity Lotus bal m. dac, Musical Affairs Grand Crecendo Appasionata m/ Kvålsvoll Basshorn, Basis 2800 sig m/Vector arm, Aura Fidelity riia. Salvation tt Terminator arm,Soudsmith SG 200 pu, Benz lp, <br />Anlegg 2: Mac mini,Metrum octave nos dac, Aura fidelity Integrert, Händelhorn P10 sig, Linn LP12 og Aura Fidelity riia.
  HeadFi: Stax SR009, SR009s + SRM 007II, Fostex hp-a8c. , Hifiman HE-1000+ Bryston HA-1. Focal Utopia. IFI proiCan/proiESL

 5. #5
  Æresmedlem BT's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  16,614
  Tagget i
  1 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Så nå kommer Hovlandpreen på bruktbørsen igjen snart, eller blir den stående på soverommet?
  Glem ikke musikken

 6. #6
  Hifi Freak Birdman's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2005
  Innlegg
  2,827
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Syns det var et interessant åpningsinnlegg. Jeg tar alltid høyde for subjektive meninger når jeg leser slike sammenligninger. Man har heller ingen garanti for at forforsterkerne var like gode matcher i sine respektive oppsett. Det jeg leser er at trådstarter likte begge forsterkerne, men foretrekker en litt analytisk lydsignatur. Selv kommer jeg til å beholde min Hovland HP200p. Den skulle ihvertfall matche radiaen rimelig greit, samt Marten. Har heller ikke noe slør hos meg. Fint at det finnes flere som lager god elektronikk. Ser ikke noe potensiale for krangling i denne tråden .

 7. #7
  Hifi Freak Finn M's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2008
  Innlegg
  1,449
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Konklusjonen her er enkel: matching er meget viktig.
  Det er ikke rart at en Aura pre fungerer godt sammen med et effekttrinn fra samme fabrikant.
  Jeg er f.eks tvilende til om jeg hadde dratt samme konklusjon etter en sammenligning av Hovland og Aura i mitt oppsett.
  Et eksempel: Tok en gang med meg min ARC Ref.3 til over 100 tusen til en kamerat som hadde en i forhold svært billig Abrahamsen pre. Etter noen minutters lytt var vi begge skjønt enige om at i hans oppsett presenterte Abrahamsen musikken på en mer tiltalende måte. Hvorfor? Fordi den kamuflerte feil og mangler i resten av oppsettet, var helt enkelt mer røraktig enn den i sammenligning nådeløst avslørende ARC Ref.3... Etter denne kvelden fikk faktisk både Abrahamsen pre og Abrahamsen CD-spiller en stjerne i margen fra meg. Musikalske og tiltalende produkter begge to. Men om jeg ville ha byttet inn disse i mitt oppsett? Nei takk....

  I tillegg til matching kommer subjektive oppfatninger om hva som er god lyd inn. Jeg er ikke så sikker på at jeg hadde dratt samme konklusjon som trådstarter f.eks.

  Og når det i tillegg virker som om det kommer følelser i forhold til produsenten inn i bildet så forstår jeg godt konklusjonen som er tatt.

  Men vil likevel til slutt si at det er flott at folk deler med sine personlige erfaringer, det er helt supert! Men når det gjelder hifi så finnes det ingen fasit. Og takk for det.

 8. #8
  Æresmedlem BT's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Innlegg
  16,614
  Tagget i
  1 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Sitat Sitat fra Birdman
  Ser ikke noe potensiale for krangling i denne tråden .
  Å kom igjen da!
  Glem ikke musikken

 9. #9
  Overivrig entusiast James's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2006
  Sted
  Stord
  Innlegg
  713
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Knut.

  Jeg synes du oppsummerer dine inntrykk på en svært god måte. Og jeg synes at man godt kan gjøre en god kvalitativ test som du har gjort, selv om man kanskje hadde fått bedre synergieffekt med Hovland sammen med andre effekter (men gjelder ikke dette i alle tester?).
  Det er jo i tilfelle noe som kan være spennende å sjekke ut også. Men jeg heller til å tro at du ville fått samme funn sammen med andre effekttrinn.

  Og til kritiske røster. Hvis ikke det går an å komme med slike subjektive tester uten å bli mistenkeliggjort, så blir det et kjedelig forum. Jeg ønsker meg i allefall mer av slikt. Så takk Knut for at du delte dine erfaringer med oss. Og kom gjerne med flere tester og vurderinger!!!!

  Stå på!

  James
  Opera reference LP-2, Mac mini. Wadia 322. MacIntosh MC601, Høytalere: Vienna Acustics The Music.

 10. #10
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Jun 2003
  Innlegg
  110
  Tagget i
  0 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Takk for hyggelige ord James. Det er artig å dele erfaringer med interessante komponenter med andre. Det er begeistringen over en ny komponent eller en gammel komponent i en ny sammensetning som er litt av det essensielle i denne sprø hobbyen. Det er ikke slik at begeistring for et produkt er det samme som å nedvurdere et annet. Jeg skal i fremtiden være forsiktig med å bruke ord som "best" i en produktomtale. Det har noe absolutt over seg.
  Apropos omtaler har jeg bestillt et interessant produkt fra en skikkelig entusiast i Polen. Det er den nye DACen til Lukasz Fikus. Enkelte her inne har hørt om han. Han er kjent for å modde dacer, cdspillere med rør utgangstrinn ( den såkalte Lampizator). Nå har han blitt "proff" og lansert sin egenproduserte dac. Han er ikke beskjeden i sin egen omtale av den. Blir spennende å se om jeg liker den sammenlignet med dacene jeg har fra før.
  Anlegg 1: Auralic Aries,, Aura Fidelity Lotus bal m. dac, Musical Affairs Grand Crecendo Appasionata m/ Kvålsvoll Basshorn, Basis 2800 sig m/Vector arm, Aura Fidelity riia. Salvation tt Terminator arm,Soudsmith SG 200 pu, Benz lp, <br />Anlegg 2: Mac mini,Metrum octave nos dac, Aura fidelity Integrert, Händelhorn P10 sig, Linn LP12 og Aura Fidelity riia.
  HeadFi: Stax SR009, SR009s + SRM 007II, Fostex hp-a8c. , Hifiman HE-1000+ Bryston HA-1. Focal Utopia. IFI proiCan/proiESL

 11. #11
  Overivrig entusiast James's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2006
  Sted
  Stord
  Innlegg
  713
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Gleder meg til å høre om dine inntrykk og erfaringer
  Opera reference LP-2, Mac mini. Wadia 322. MacIntosh MC601, Høytalere: Vienna Acustics The Music.

 12. #12
  Hifi Freak Powerpoint's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2003
  Innlegg
  4,565
  Tagget i
  2 Innlegg

  Hovland HP100 vs. Aura Fidelity Deriva- Brukererfaring

  Takk for reisen i ditt lydunivers KnutD
  Dette var absolutt interessant. Kom gjerne med mer brukererfaringer.
  Jeg forstår at gutta i Fidelity er i ferd med å slå kloa i et forsterkersett fra Aura Fidelity for test.
  Da er det bare å smøre seg med tålmodighet.
  Dr.Feickert Firebird, Kuzma 4Point, Miyajima Shilabe, DPR 2.2, Audionet ART G2 + EPS, DP DAC 8.01, DP C1b, DPA 6.4, Quad ESL-2905, Black Magic R IC mk.II SE XLR, DP Blå Digital, Black Magic Emotion, LMC FAT, Shunyata Phyton Cryo, Shunyata Taipan Helix Cryo, DP 20A, Fisch Audio nettfilter, Audionet M10-8, Base 4.0, Solid Tech Radius Solo 5

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed