Noen spørsmål rundt subwoofer

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.736
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
Av mangel på egenkompetanse søker jeg råd hos de lærde på forumet. Tilgi meg hvis noen av spørsmålene er elementære.

Jeg opplever at subben min, en Audiovector Signature har problemer med å "nå frem" til lytteposisjonen. Den står inntil frontveggen litt til høyre for sweetspot, men "toed-in" mot sweespot. Når jeg beveger meg rundt i rommet, er bassen til stede i fullt monn, men idet jeg synker ned i lyttestolen, er det som jeg havner i et slags vakuum; en "bassløs sone" nærmest.
Avstand mellom lytteposisjon og sub er ca 3,5-4m. Er det for mye?
Grunnen til at den står inntil frontveggen er at jeg innbilte meg at det ville være gunstig for en sub.
Jeg bør vel også nevne at mellom lytteposisjon og sub står bl.a. høyre hovedhøyttaler (Proac D28) og en tuner (ca 30 cm over gulvet).
Subben står på spikes. Den har en slavebass på undersiden, og jeg tenkte at det kunne være lurt å gi den litt luft. Men med tanke på tråden om dempeføtter, bør jeg kanskje fjerne spikes'ene? Gulvet i lytterommet (kjellerstua) består av brede treplanker, mao høyst levende. I nevnte tråd var det en ganske bred enighet om spikes var fy på et slikt gulv.
Og bør jeg flytte subben nærmere lytteposisjon? Med tanke på at det sitter en 400w forsterker i subben, hadde jeg ikke trodd at avstanden skulle være et problem.
Lytteposisjonen er ca midt i rommet, mao ikke noe hjelp fra bakveggen.

Det var plasseringen. Nå over til innstillingene:

Jeg har inntrykk at det er opplest og vedtatt at delefrekvensen bør stilles lavest mulig. I mitt tilfelle vil det si 50hz. Men er det en absolutt sannhet? Avhenger ikke denne innstillingen også av ved hvilket nivå hovedhøyttalerne mister pusten? Ifølge
Proac skal D28 gå ned til 20hz, men uten referanse til avrulling, og jeg opplever at ved 20hz er det nærmest ingen ting igjen. Ville det lønne seg for meg å ha delefrekvensen litt høyere?
Jeg synes ikke det hjelper så mye å skru opp volumet på subben; følelsen av vakuum i lytteposisjon er der uansett.
Jeg har også forsøkt forskjellige innstillinger på fase-skruen. Der er det en viss forskjell å høre, men ikke så dramatisk.

For ordens skyld; jeg skal eksperimentere med plassering og innstillinger (samt fjerne spikes), men jeg hadde også lyst til å søke råd her på forumet, i tilfelle noen her kunne si at "det du beskriver her, ja det er et klassisk eksempel på at hypofysen har viklet seg rundt fordeleren, og dermed forårsaket et galopperende anfall av medulla oblongis, og da skal du gjøre følgende:"

Så, hvis noen har noen råd å gi en legmann, ville jeg være svært takknemlig.
 
C

Cyber

Gjest
Plasser den på innsiden av en av frontene, ikke midt mellom dem. Prøv ut fase 0 og 180 og se hva som låter best i sweetspot. Det pleier å fungere godt her.
 

Ulf-B

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2008
Innlegg
7.905
Antall liker
2.084
Sted
Oslo
Torget vurderinger
20
Et ofte anbefalt knep er å plassere suben i lytteposisjonen, hvoretter man beveger seg rundt i lytterommet og finner ut hvor suben låter kraftigst. Der det låter kraftigst, plasserer man suben. Slik du har suben stående nå, har du sannsynligvis vært uheldig og har blitt sittende i et område hvor lydbølgene fra suben kansellerer hverandre etter å ha blitt reflektert rundt i lytterommet ditt. Selve avstanden til suben skal ikke ha noen stor betydning - det regulerer du jo med volumknappen. Broren min har en Audiovector sub i sitt anlegg nr. 2. Jeg tror den stå en 5-6 meter unna der han sitter og lytter - og han har ingen problemer.

M.h.t spikes, er jeg litt mer usikker. Slavebassen på Audiovector suben bør jo ha luft under seg. I stedet for spikes kunne du jo prøve en myk kobling mot gulvet.

ProAc D28 går neppe ned til 20 Hz. Deling på 50 Hz høres likevel ikke så galt ut på høyttalerne dine - som et utgangspunkt. Hvis du får plassert suben et sted som gir bass i lytteposisjonen, er det lettere å jobbe med saken.

PS: Som cybervision sier: prøv med å svitsje på fasen - 0 eller 180 grader kan utgjøre stor forskjell.
 
C

Cyber

Gjest
Jeg tror du skal flytte og justere endel før du ser på slike eksotiske løsninger. Joda, det fungerer, men tar det ikke fra A > Å. Jeg synes ofte det hjelper å få subben litt ut fra vegger, og som nevnt, kloss ved en av frontene, men på siden som vender mot den andre høyttaleren.
 

AV-Fallet

Medlem
Ble medlem
27.07.2010
Innlegg
11
Antall liker
0
Jeg har vært borti lignende fenomener som dette, at bassen "forsvinner" og forsterkes på forskjellige steder i rommet.

Det du opplever er trolig et akustisk fenomen, at bassen utfaser seg selv ved at lydbølgen fra subben møter returbølgen fra bakveggen akkurat der du sitter, og dermed blir det ganske så dødt. Jeg mangler dessverre doktorgrad i dette, men har lekt meg en god del med plassering av subwoofere. Det går an å regne ut slikt, med bølgelengde, frekvens, lengde/bredde osv. i rommet.

Flytt subben litt rundt, gjerne i et hjørne. Eventuelt flytt litt på sofaen.
 

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.736
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
Jeg har hørt Lyset! Jeg kom på den geniale idé å sette meg i lyttestolen til kona, som nærmest står klistret inntil min, for at vi skal kunne holde lanke når vi ser på skumle filmer. I stolen hennes falt alt på plass. Rart at slike små ting, maks én meter, skal utgjøre så stor forskjell.
Men da vet jeg at det er snakk om omplassering; kjerringa eller subben. Og som den fortreffelige ektemann jeg er, vet jeg hva jeg skal velge ;D
Takk til alle for hjelp. Jeg skal i første omgang prøve cybervisions forslag om å plassere subben på "innsiden" av en av høyttalerne.

Edit for sirkveflei.
 
Topp Bunn