Apogee Scintilla - er de high end?

R

Roysen

Gjest
Hva er dommen blant folket for denne notorisk tungdrevne høytaleren?

Mvh
Roysen
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.571
Antall liker
27.622
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2
Har aldri hørt Scintilla, men Duetta har jeg hørt, og Diva har jeg hatt på kort besøk hjemme. High end, det er de.
mvh
 

S 80

Hi-Fi interessert
Ble medlem
07.05.2008
Innlegg
67
Antall liker
0
De er vel noe av det beste som noensinne har vært laget, etter manges mening.
http://www.apogeespeakers.com/

Har du noe på gang bør du være obs på mulig "buzz" (skrapelyder) i bassen.
Dette oppstår med alderen på de fleste fullrange fra Apogee.

Mvh
Duetta Signature/DAX1 eier
 

Trane

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.09.2003
Innlegg
8.163
Antall liker
6.829
Torget vurderinger
4
Det kommer vel an på hva man legger i det rimelig upresise begrepet "high end", men slik jeg forstår det må det være det ypperste, teknologisk og kvalitetsmessig, man er i stand til å lage til enhver tid. Produkter der man strekker seg det ekstra som må til for å bryte grenser.

Jeg har aldri hørt Scintilla, men den var i produksjon i 1985 og frem til ca 1991 iflg. linken over. Den var vel definitivt high end dengang, men om man ikke er kommet lenger på 25 år enn at den fortsatt er å regne som bransjens high end da er jeg noe skuffet. På den andre siden gjør det jo ikke høytaleren noe mindre god i seg selv. Og den har jo ikke minst en egen "aura" spesielt for de som liker "tung hifi". En klassiker fra en annen epoke i hifi vil jeg si.

Du har jaffal medisin for dens akilleshel, Roysen. Scintilla & MRA = sant, - vil jeg tro
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.691
Antall liker
7.929
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Scintilla var i si tid vanvittig gode. Problemet var til dels oppstillinga (om enn ikkje vanskelegare enn Magnepan og fulltoneelektrostatar), men fyrst og framst utstyret dei skulle brukast saman med.
I dag vil dei også vere mellom det beste ein kan få fingrane i. Som så mykje anna av gårsdagens topputstyr har dei svært høg relevans i dag, når bruktprisen gjer dei meir tilgjengelege. Og det er ikkje SÅ mange fulltonebandhøgtalarar på marknaden... Men det er lettare å finne effektforsterkarar til tilnærma skapelege prisar som kan leve saman med desse særingane.
 
R

Roysen

Gjest
Grunnen til spørsmålet er at jeg selv er temmelig skeptisk til disse kreasjonene. Som Trane håper jeg verden har gått videre. En venn av meg i USA eier et par Scintilla og driver de med store TRL rørforsterkere. Han er overbevist om at han har det beste oppsettet i verden. Det i seg selv er jo en litt absurd tanke og når jeg samtidig ikke er helt sikker på at Apogee Scintilla er high end må jeg si at jeg blir sterkt skeptisk til evnen til å vurdere styrker og svakheter i eget anlegg. Dette er forøvrig et problem mange sliter med meg selv inkludert fordi det er så lett å forveksle det man er vant til med en slags fasit.

Anyhow - dette var et forsøk på å få satt mine fordommer på plass av personer som faktisk har hørt høytaleren. Så langt ser det ut til at min skepsis er nettopp en fordom. Likevel er de høytalerne definitivt ikke på veg inn her.

Mvh
Roysen
 

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
Hvis du holder deg unna heavy-metal, techno, og annen head-bang musikk på full guffe, har god plass og forsterker til formålet, er det ikke særlig mye som er mer high-end enn dette. Sjokkerende åpne og luftige, og en sammenheng i lydbildet som er nesten enestående. Detaljeringsevnen er på linje med en elektrostat. Andre høyttalere med nogenlunde samme lydsignatur er Infinity IRS Beta og IRS Epsilon, men disse bruker konvensjonelle servostyrte basser. Genesis kan sikkert også tas med her, men dem har jeg ikke hørt. Apogee lagde også subber som var tilpasset Scintilla. Måtte bi-ampes med elektronisk deling.

Hvis du får tak i et par til saklig pris er det ingen vits i å si nei takk. De siste jeg så på bruktmarkedet kostet ca 60 000,- Det er helt kurrant å få tak i nye deler, men det koster.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.691
Antall liker
7.929
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Den sjukdomen som Vidar Sandbeck syng om i "beste bilen i væla er den som jei har nå", er vanskeleg å komme klar innan hifi. Einaste kuren er å lytte mykje, både til ulike anlegg og til livemusikk (spesielt akustisk).

Eg hadde nok ikkje takka nei til eit par Scintilla, og hadde kanskje fått til å plassere dei også (meir usikker). Og kunne eg brukt heile høgtalarbudsjettet på effektforsterkarar, skulle eg tru eg slapp å irritere meg over lyden.
Eg hadde også håpa på å få til røreffektforsterarar på Apogee, men det trur eg vert vanskeleg også i dag. Dei største frå VTL, ARC og kanskje Rogue burde ha rimeleg gode sjansar, men jammen skulle eg prøvd det heime før eg henta lommeboka...
 

MaKi

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.04.2005
Innlegg
3.989
Antall liker
229
Torget vurderinger
4
Jeg hørte Scintilla tidlig på 90-tallet. De fremstår fortsatt idag som det aller mest transparente jeg noensinne har hørt, og jeg ble regelrett skremt av enkelte ting i fremførelsen når jeg hørte de. I mange år etterpå var de helt klart referansen for det meste, i mine ører. Så er jo spørsmålet hva jeg hadde ment om jeg hadde hørt de i dag igjen, man vet jo aldri slikt. Det finnes nok mye som i realiteten er minst like bra og som er langt lettere å ha med å gjøre.

Det jeg vet, er at nesten samtlig forsterkere som prøvde å drive de, gikk opp i røyk. Man måtte ha noen monstre som var stabile til under 1 ohms belastning, noe som ofte medførte tendenser til litt "bamse brakar" lyd, i mine ører. På en så superoppløst og avslørende høyttaler, var ikke dette nødvendigvis veldig heldig.

Hadde vært veldig artig å høre de igjen.
 

Steinar_Lund

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.03.2002
Innlegg
7.813
Antall liker
2.736
Sted
Hvalstad, Asker
Torget vurderinger
3
Jeg hørte også Scintilla på omtrent samme tid som Arve. Det var hos en daværende kollega. Det er forøvrig den lytteseksvensen som fikk meg inn på hifikarusellen. Han hadde en Krell som var "litt" mindre enn Roysen sin, men jeg syntes det låt forrykende.
Jeg leste et sted at det krevdes en Krell for å få Apogee'ene til å yte optimalt, og på bakgrunn av det, burde du være godt skodd, Roysen... ;D
 

rfo

Hi-Fi interessert
Ble medlem
13.02.2006
Innlegg
67
Antall liker
17
Sted
Oslo
Torget vurderinger
6
Roysen skrev:
Hva er dommen blant folket for denne notorisk tungdrevne høytaleren?

Mvh
Roysen
Helt klart High end selv idag. Hørte disse hos Tangen Audio på slutten av 80 tallet, og er usikker på om jeg har hørt noe som spiller bedre enne dette i senere tid. Krever som nevnt i tråden enormt mye av elektronikken, men når dette er på plass så SPILLER det.

Runar
 
R

Roysen

Gjest
Vennligst ikke trekk pris inn i debatten. Den har lite med hva som diskuteres.

Mvh
Roysen
 

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
Det er forresten en ting jeg glemte å nevne; Scintilla ble lagd i to utgaver, en ren 1 ohms versjon og en som var omkoblingsbar mellom 1 ohm og 4 ohm. Dette ble sikkert gjort etter at en haug med dyre sluttrinn hadde gått opp i røyk. Iflg de som vet noe om dette er den rene 1 ohms versjonen langt bedre enn den amputerte 4 ohms versjonen. Jeg har ingen anelse om hvem av dem jeg har hørt, men jeg antar at det var 1 ohms utgaven ettersom de var koblet opp mot en Krell KSA-200B.

Det er kanskje verd å nevne at Scintilla var årsaken til at Krell fikk "superkjendis" status, rett og slett fordi de var de eneste sluttrinnene som overlevde et møte med disse høyttalerne. Alle forsterkere som Krell produserte frem til 1990-91 var utviklet for å drive Scintilla, og Apogee brukte Krell KSA som referanse for utviklingen.
 

Sluket

Sivilaudiofil og Master Baiter
Ble medlem
11.08.2006
Innlegg
55.405
Antall liker
102.420
Torget vurderinger
23
Apogee Fullrange var langt bedre, og også enklere belastning.
 

LMC

Æresmedlem
Ble medlem
03.08.2006
Innlegg
24.958
Antall liker
13.285
Sted
Drøbak
Torget vurderinger
45
undertegnede har hatt Duetta,Scintilla og Diva og har hørt resten
Scintilla 1 Ohms v ersjon var den mest oppløste og dynamsike,men også den jævligste å drive
kjørte med 2x Krell KSA 100 og det låt bra,selv med dagens std
oppgraderte så til Diva med DAX aktivt filter og 4x Jeff Rowland model 7 monoblokker og det var et løft,kanskje spesielt pga aktiv drift og ennå mere krefter
dette oppsettet hadde jeg i 3 år, til jeg av plasshensyn gikk over til Wilson Audio Watt/Puppy.
av alle Apogee, var fullrangen kanskje den råeste, men den krevde helst tri-amping og et stort rom.
oppløsningsmessig synes jeg Diva var strået vassere med lettere tweeter membraner.
trikset med alle Apogee,var at om ikke forsterkerren hadde godde nok strøm ressurser,begynte båndene å blafre ukontrollert med uungåelig havari som resultat og dette var ikke utbyttbart i felten men måtte sendes til Sverige.
problemet i dag er reservedeler
ellers finnes det et gresk firma, som tok opp tråden med ribbon fullranger,som visstnok skal være lettere å drive
mvh
Leif
 

MaKi

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.04.2005
Innlegg
3.989
Antall liker
229
Torget vurderinger
4
Interessant, visste ikke at det var disse som ga Krell slik status. Husker jeg så Nakamichis PA5/7 begynne å ryke. Threshold klarte jobben fint, til tross for at dette Statis-kretsløpet i utgangspunktet var det samme. Resten av konstruksjonen var nok annerledes.

Det er jo så mye av disse eldre tingene man egentlig ikke husker hvordan låter lenger. Med unntak av SF Extrema, de satte spor hos meg.
 
R

Roysen

Gjest
Jeg skjønner at jeg nok har tatt feil. Det et jo enstemmig blant de som har hørt Apogee høytalerne at de fremdeles er noe av det beste.

Min venn har forøvrig 1 Ohms versjonen med aktiv deling og sub panelene for bass. Han driver de med et sett TRL GTR-800 på Scintillaene og et par GTR-400 på sub panelene.

Jeg må få hørt de en gang.

Mvh
Roysen
 

Cobra2

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.02.2003
Innlegg
4.980
Antall liker
1.055
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
75
Hadde Duetta selv, (+DP-PA1). Sluttet aldri å bli forundret over bassen, selv ved "hviske-volum".
( Kan ha noe med at membran-arealet til bassen var lik ca 4 x 18" )
Drømmer ennå om Diva, og et rom de passer i...

Arne K
 

S 80

Hi-Fi interessert
Ble medlem
07.05.2008
Innlegg
67
Antall liker
0
Graz i Australia lager reservedeler til de fleste modeller.
Han har også laget en modell som heter Synergy, som er en moderne utgave av Scintilla.
Også modellen Classic, som er en moderne utg. av Duetta Signature.

http://www.apogeeacoustics.com/

Mvh
 

Cobra2

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.02.2003
Innlegg
4.980
Antall liker
1.055
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
75
Der var de igjen, ja, letet etter linken.
DEFINITIVE (under "special projects") ligger i underkant av Roysens (pris-)standard, tenker jeg.
8)
Arne K
 

FZ

Hi-Fi freak
Ble medlem
24.04.2002
Innlegg
3.798
Antall liker
352
Torget vurderinger
3
Hørte Apogee Full Range drevet av ARC SP-10/D-250 hos Tangen på 80-tallet. Platespiller var Goldmund Studietto med Koetsu et eller annet hvis jeg ikke husker feil. Det spilte himmelsk og var til da det beste jeg hadde hørt ved siden av Beveridge model 2 hjemme hos en dude på Furulund jeg var innom for å kjøpe en Decca PU.
 
Topp Bunn