Anlegg skal kun brukes til digital kilde + et par spørsmål

Micx

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.07.2010
Innlegg
57
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Hei igjen!

Jeg er helt fersk når det gjelder hifi, så mulig det her er et par dumme spørsmål.

Jeg er i prosessen av å kjøpe nytt anlegg. Siden jeg KUN skal bruke pcen som avspillingsmedium, vil det "lønne" seg å kjøpe en powerdac som feks Tact Millenium MKII ? Har jeg forstått rett i at dette er en forsterker og dac i et?

Hva er lydforskjellen på en Tact Millenium MKII og en vanlig forsterker?
Hva er egentlig en rørforsterker og hva er fordelen?

Utrolig mye tech-talk å sette seg inn i!

På forhånd takk! :)
 

Mbare

Hi-Fi freak
Ble medlem
25.02.2003
Innlegg
2.436
Antall liker
11
Powerdac - morsomt begrep. :) Det er en forsterker som jobber i det digitale domenet så lenge som mulig (du må jo sende et analogt signal til HT ellers blir det ikke den lyden du hadde forventet) og som sånn sett gjør både konvertering av det digitale signalet til analogt og forsterker det. Rimelig ny teknologi i hi-fi verden i hvert fall. Det vil jo iofs forenkle oppsettet ditt å ha en powerdac, en PC og et par HT (og dertil tilhørende kabler). De to eneste jeg kommer på i farta som produserer noe sånt er Tact og NAD, og jeg tror ikke noen av de er spesielt billige. Men har du råd, fikk jo den beste av de NAD'ene (M2?, tror jeg) veldig bra mottakelse i diverse hi-fi presser når den kom.

Lydforskjeller aner jeg ikke noe om, da jeg ikke har hørt noen av de. Kanskje hørt Tact, en eller anna gang, når jeg tenker meg om, uten at jeg husker noe spesielt med det.

En rørforsterker er bare en annen måte å forsterke signaler på, rett og slett. Jeg vet ikke om du er kjent med skillet mellom forforsterker og effektforster? Den enkleste analogien er vel å tenke på effekten som en motor og forforsterkeren som gasspedalen- i praksis betyr det at du bruker forforsterkeren til å justere volum og velge inngang (siste er jo rimelig uinteressant for deg sia du skal ha kun en kilde). I tillegg gjøres en del andre ting i forforsterkeren, men det kan vi la ligge nå.

Både en forforsterker og en effektforsterker forsterker et signal, men på ulike måter og med ulike formål. Rør i denne sammenhengen refererer til radiorør (vacuum tubes) som brukes til å forsterke signalet (eller gjøre andre ting, men primært forsterkning). Som oftest skiller man mellom rør og transistor, som to hovedmåter å forsterke signalet på. Rørforsterkere har som oftest noe færre watt, av ulike tekniske grunner, enn transistor, de vil ofte krever mer strøm og bli varmere og de kan kreve noe mer vedlikehold (du må bl.a. bytte rør innimellom). Ingenting å være redd for, dog. Grunnen til at mange sverger til rør handler om lyd og at det ofte oppleves å være ulike lydsignatur på komponenter med rør og transistor.

En "powerdac" er kanskje enklest forstått som en tredje måte å forsterke signalet på, da rør/transistor tradisjonelt har jobbet med signalet i det analoge domenet? Jeg vet faktisk ikke helt, når jeg tenker meg om, så kanskje noen andre kan svare på det? En powerdac forsterker jo, naturligvis, også signalet, men det er i hvert fall en ganske anna måte å gjøre det på - ikke nødvendigvis selve forsterkninga (?), men teknikken forut for det.

Som du vel skjønner og leser, er det vanskelig å gi et entydig svar. Det kommer an på bruksområdet til anlegget, hvor mye penger du har, hvor mye tid og krefter du har lyst til å bruke på selve anlegget, masse slike ting.
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.852
Antall liker
4.281
Du bør i alle fall søke en løsning uten konvensjonell forforsterker. En forforsterker som ikke slører til lyden koster mye penger og du har alle muligheter for å klare deg uten.

Jeg tror Tact Millenium er bra. Nad M2 også. En løsning med lydkort, da konverter og analog effektforsterker fungerer også bra.

Men vær obs på at selv om du kjører en forsterker med digitale innganger så kan det godt hende du trenger et lydkort i PC-en for å få optimal lydkvalitet. Det er ingen selvfølge at SPDIF signalet som kommer ut av mother boardet er så bra som du ønsker.
 

Micx

Hi-Fi interessert
Ble medlem
09.07.2010
Innlegg
57
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
TAKK Mbare og Bx. Dere fikk ryddet opp i masse ubesvarte spørsmål.

Et spørsmål til. Det vil vel være det samme hva slags lydkort jeg har i pcen, siden en DAC i og for seg er et lydkort?
Jeg bruker jo USB inngangen fra pcen?
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.852
Antall liker
4.281
Så enkelt er det dessverre ikke.

USB er, forenklet sagt, kanskje den aller dårligste måten å ivareta lydkvaliteten ved bruk av PC som kilde. Selv Benchmark DAC USB, som går for å være noe av det mest robuste som er å få tak i (og som skryter av jitterfri USB overføring) gir svært forskjellig lydkvalitet om laptopen er koplet til lysnettet eller kun benytter batteridrift. (Stereophile)

USB er et multipurpose grensesnitt, som kan brukes til alle former for dataoverføring. De fleste som tilbyr produkter for USB-basert overføring av lyd benytter en gammel USB audio driver som Microsoft har utviklet. Denne er utviklet for "low end" lydavspilling i ulike sammenhenger, og har betydelige begrensninger både hva lydkvalitet, sample rate og bitdybde angår.

USB lydkort rager høyt over alt annet hva lydkortdriverproblemer angår. Her er det lag på lag med software som er virksomme for at lyden skal nå helt fram. Først en generisk USB driver (den som gjør at det popper opp spørsmål om hva du ønsker å gjøre når en dac, en usb minnepinne, et kamera, en ekstern harddisk, en ekstern da konverter eller annet plugges inn. Så har du den vanlige, "low end" usb audio driveren til Microsoft, og så eventuelt produsentens proprietære løsning som overbygg.

Protokollen som benyttes for overføring av lyd ved USB er som regel ganske lik det man har ved tradisjonell SPDIF overføring. SPDIF er en lite robust overføringsmåte, og skal man få god kvalitet må man ha begrenset med jitter på utgangen og bra jitterundertrykking på inngangen. Og galvanisk skille eller annen strømrens. USB har de samme ulempene og noen til.

I mange sammenhenger vil du også høre strømforsyningen i PC-en ved USB-basert avspilling.

Det finnes noen ytterst få DA konvertere som benytter USB på en helt annen, og mye bedre måte, enn det som er vanlig. Og da tror jeg det fungerer meget bra. Weiss er vel en av dem, om jeg husker rett. Det har vært en del diskusjoner omkring de beste USB-dac'ene her på forumet flere ganger. Men du kan trygt regne med at alle fabrikanter som tilbyr slike løsninger har næringsvett til å fortelle om hvor dårlig den vanlige USB-streamingen fungerer.

Innenfor proffsegmentet kan man finne firewirebaserte lydkort. Disse har nok en bedre håndtering av datastrømmen enn 99% av de USB-dac'ene som tilbys. Innenfor proffsegmentet regner man et PCI-kort med digitale utganger og klokkesynkronisering til ekstern da konverter som den beste og mest robuste (databaserte) løsningen. Firewire er en nødløsning, og USB benyttes stort sett ikke i det hele tatt.

Dette betyr ikke at USB fungerer direkte dårlig. Mange kjører ganske rimelige USB lydkort og med tilfredsstillende lydkvalitet. Men det finnes altså teknisk sett mye bedre metoder for overføring av lydsignal til eksterne da konvertere.

En gang i fremtiden - og forhåpentligvis om ikke så alt for lenge til - vil Microsoft forhåpentlivis lage en ny USB Audio driver for high end lydoverføring. De har vært svært lydhøre på den fronten i det siste og jeg tipper de er i gang allerede. Da vil nok få USB dac'er som fungerer mye bedre enn det som er tilfellet i dag.

Edit: Ser ut som Weiss ikke er asynkron allikevel. Det går forøvrig en stor diskusjon her nå: http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,49056.0/all.html
 

bat

Hi-Fi interessert
Ble medlem
31.03.2004
Innlegg
86
Antall liker
1
javelja skrev:
Jeg har heller ikke så mye peiling på dette området, men jeg tror at Hegel H70 vil dekke ditt behov (i allefall prinsippielt, spørs jo på hvor mye effekt du trenger til å drive ht´ene).
Den har en usb port som du kobler pc´en til, og vips så fungerer den som et eksternt lydkort.

http://www.soundgarden.no/shop_item.cfm?path=184,187&id=1749
I det rimelege prissjiktet kan også Peachtree Audio Nova sjekkast ut. Er ein høgaktuel kandidat til å overta tv-lyden i heimen her. Er jo veldig lettvint, berre å koble tuner, dvd og Squeezebox digitalt rett i forsterkaren. Denne har Usb input, berre så det er nevnt. Spanande produkt.

Link til norsk butikk som fører denne: http://www.oslohificenter.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=732&category_id=92&option=com_virtuemart&Itemid=31
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.154
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Et lite innspill fra sidelinjen.

Siden du satser på å kun bruke digitale kilder kan du faktisk klare deg med en analog inngang, siden alt annet vil gå gjennom DAC. En DAC med de nødvendige inngangene (de fleste har to optiske og to coax inn, noe som holder til fire kilder. Da vil en rørforsterker faktisk ikke være et dumt valg, i og med at mange rørforsterkere har begrenset antall innganger. Jeg er nysgjerrig på denne nye forsterkeren fra Xindak.



2x60w i 8 ohm - KT88. Prisen er ikke så fryktelig mye over ti store lapper ifølge det jeg har hørt. Burde være i stand til å drive det meste, og er åpenbart i slekt med de nye monoblokkene til Xindak. Det er ikke monoblokker på bildet, så hvorfor de har to med vet jeg ikke. Snodig bilde i så måte, men pent og solid er det. Sunne 27 kilo borger for at de ikke har forsøkt å holde vekten nede i alle fall.
http://www.xindak.com/en-us/showtopic.asp?dtype=4&id=823
 

BHO

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.10.2004
Innlegg
3.082
Antall liker
296
Sted
Asker
Torget vurderinger
2
Ser ut som den ene er satt opp med EL34 rør ;)
Så den kan nok også brukes med de, og noe lavere effekt (nærmere 2x40w vil jeg tro).
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.154
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
BHO skrev:
Ser ut som den ene er satt opp med EL34 rør ;)
Så den kan nok også brukes med de, og noe lavere effekt (nærmere 2x40w vil jeg tro).
Det glemte jeg. Den er litt kraftigere med KT88 såvidt jeg husker. Lurer på om det er ti watt som skiller. Men det gir jo muligheten til å tune lyden ytterligere å kunne velge mellom de to rørtypene.
 

BHO

Hi-Fi freak
Ble medlem
01.10.2004
Innlegg
3.082
Antall liker
296
Sted
Asker
Torget vurderinger
2
.....litt på tynn is da jeg ikke har satt meg inn i det, men da kan vel trolig både 6550 og KT77 benyttes også. Altså ytterlige muligheter ang. egenskaper/lyd.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.154
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
BHO skrev:
.....litt på tynn is da jeg ikke har satt meg inn i det, men da kan vel trolig både 6550 og KT77 benyttes også. Altså ytterlige muligheter ang. egenskaper/lyd.
Jo flere vi er sammen, er sammen, er sammen. Jo flere vi er sammen, jo gladere vi blir. ;D
 
Topp Bunn