Nytt anlegg..

Augustus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
18.09.2004
Innlegg
106
Antall liker
0
Torget vurderinger
2
Hei!

De senere par år har jeg på mange måter mistet gløden for hi-fi. Dette skyldes mange ting, men det skyldes ikke at jeg har mistet gleden av musikk! En kombinasjon av mindre tid, glede over anlegget (altså ikke den samme trangen til å bytte utstyr) samt endrede økonomiske rammer, har ført til at jeg ikke har rent dørene ned i butikkene, eller brukt forumet så mye.

Jeg har spesielt en kompis som jeg har delt både musikkglede og hi-fiinteresse med. Søndag kom han overraskende på besøk fra Ungarn. Med seg hadde han bursdagspresang (på forskudd). Det var et par innspilte hodetelefoner. Denne overdådige gaven ble straks plugget i den ene av to kilder jeg hadde med hodetelefonutgang. iPhone måtte gjøre tjeneste som avspillingsutstyr. Med låter som er rippet med høyeste oppløsning i iTunes, spredte det seg et stort smil om munnen min. Det var utrolig gøy! Bare det at telefonen var kapabel til å spille så bra, så oppløst, så luftig! Det var noe så langt fra de vanlige hvite at det ikke var til å tro.

Men fortsatt var det mye som manglet. Hi-fiinteressen, gleden, utstyrstrangen meldte seg for fullt. Planer ble lagt, internett ble konsultert. Heldigvis bor jeg i hovedstaden, så det var en del butikker som måtte oppsøkes. Innkjøp av hodetelefonforsterker ble en prioritert oppgave. :p

Sekken ble pakket, med både CD-mappe og hodetelefoner. Noen lurer nå kanskje på hvilke hodetelefoner jeg var så heldig å få, og til dem kan jeg opplyse at det var AKG K701.

Av logistiske årsaker ble Oslo HiFi Center den første butikken vi besøkte. Der traff vi en ung svensk selger, som var svært hyggelig og hjelpsom. Han koplet villig opp, og gav oss rommet for oss selv, med en forsterker med integrert hodetelefonforsterker, og en dedikert hodetelefonforsterker. Forskjellen fra iPhone var på begge to merkbar, særlig i dynamikken. Smilene satt løst, og to spor ble bestemt som referanse - fra platen til Solveig Slettahjell; Slow Motion Quintet. Låtene var Take It With Me og Second Time Around. Som kontrollspor den sedvanlige Sarah McLachlan; Fumbling Towards Ecstacy, med låten Elsewhere. Disse ble valgt fordi jeg mest sannsynlig vil lytte til rolig jazz og klassisk, når jeg må nyte musikken med hodetelefoner. Dessuten gir de tilsammen en god indikasjon på både dynamikk, støy, kanalseparasjon, frekvensrespons, ro og klang.

Den eneste hodetelefonforsterkeren de hadde inne på OHC, var Project Head Box II til 1100 kroner. Den hevet som sagt lyden, men fortsatt var det langt igjen til en opplevelse som den jeg får fra anlegget mitt. Den var veldig snill, hvilket i mine øyne innebærer en mangel på dynamikk og detaljer. Støy var det imidlertid ingenting å si på, og både oppløsning og frekvensrespons var meget bedre enn på utgangen på forsterkeren. Men, jakten måtte fortsette.

Neste stopp var Kontrapunkt. Der traff vi på en ansatt som ikke var like formelt antrukket som de på OHC, men som også var hjelpsomheten selv, med et løst smil og stor interesse og kunnskap. Også han koplet villig opp, og lot oss sitte for oss selv for å lytte og prøve. Kontrapunkt hadde to produkter inne, fra hhv Naim og Rega. Regaen ville de ha 2000 kroner for, mens Naim sin modell, med strømforsyning, gikk for 4500. Vi begynte med Regaen, og den gav straks inntrykk av mer liv enn Project sin enkleste. Samtidig hadde den i mine ører et overdrevent fokus i topp og bunn, samtidig som den falt sammen og serverte en kaotisk miks når Sarah McLachlan ble spilt. Naim sin var roligere, mer dynamisk og avslappet, med tydelig større ressurser enn Rega. Men den hadde (i tillegg til oppkoplingsproblemer) et noe overdrevent fokus på mellomtonen. Samtidig var både bass og diskant for tilbaketrukket for min smak. Den hadde stålkontroll på Sarah McLachlan, men resultatet ble at det ble kjedelig.

Missforstå meg rett her - alle produktene vi testet, låt bedre og til dels veldig mye bedre enn iPhone og MacBook; forskjellene her er til dels veldig små, og i aller høyeste grad subjektive. Dessuten var det selvsagt forskjeller i avspillingsutstyr og kabler, selv om vi ba alle om å bruke en "fornuftig" avspiller.

Vi reiste videre, og besøkte Stereofil i Grensen. Der var de, nok en gang, svært hjelpsomme. De koplet opp to hodetelefonforsterkere for oss, nemlig en fra Project, storebroren til den vi lyttet til hos OHC, samt en modell fra Lehmann, til henholdsvis 2200 og 3500 kroner. Project var en litt mer dynamisk, kontrollert og detaljert avspiller enn sin lillebror, men det hele tenderte fortsatt mot kjedelig. Subjektivt var den imidlertid mer balansert enn både Rega og Naim. Foreløpig var den favoritten. Men så lyttet vi til Lehmann. Det var noe helt annet enn vi hittil hadde hørt. Dynamikk, ro, orden, balansert frekvensrespons, støyfri - i det hele en svært så overbevisende fremstilling. Det eneste ankepunktet var at det hele ble litt akademisk. Når kontrollsporet ble satt på, beholdt den roen gjennom det hele, men kontrabassen i bunn av musikken var til dels borte, og når den var der, var det bare en frekvens. Dette bassporet er vanskelig å gjengi, og særlig slik at man faktisk hører at det spilles en melodi der nede i "grunnfjellet". Dermed måtte jakten fortsette, og vi la ut i retning Torggata.

Tor var sitt vanlige jeg, blid og fornøyd og hjelpsomheten selv. Creek OBH-21 ble koplet opp, lageret ble gjennomsøkt (med lommelykt, til og med), og det ble konstantert at OBH-21se ikke var tilstede. Første lytt ble møtt med vantro og skepsis. Dette var jo noe helt annet. Hva er det egentlig som skjer? Vel, i hodet mitt skjedde det at jeg ville høre på flere låter, mer musikk. Hele frekvensområdet ble troverdig gjengitt, det var ro og orden, samtidig som det var liv og røre. Dynamikk og klang var akkurat der de skulle være.

I mellomtiden hadde Tor koplet opp et par Stax hodetelefoner, med dertil hørende Stax rørforsterker, koplet til en kostbar Accuphase spiller. Før kompisen hadde anledning til å bli besudlet av superoppsettet, ba jeg ham om å lytte til AKG/Creek. Han kom smilende til samme konklusjon som meg. Dette var moro, og ikke minst det jeg hadde lett etter. Nå har jeg alltid likt lyden fra Creek sine produkter, så jeg er nok farget i så måte, men det er uansett det jeg var ute etter.

Referanseoppsettet var blitt klart mens vi hadde kost oss med Creek. Dette var varmt, deilig, oppløst, balansert, nært, romlig - i det hele tatt et hakk over. Men allikevel var ikke avstanden til Creek/AKG så stor som man skulle tro. Det var litt mer av det som var bra, men ikke så mye mer. Så ble det koplet opp en rimelig Stax-kombo, som endte et sted i mellom de to, men svært mye nærmere AKG/Creek. Her ble Stax kanskje til og med en anelse for mykt og snilt og varmt for min smak. Også Tor syntes dette var moro, han nærmest løp mellom oppsettene, med platen i hånden og et stort glis. Etter mye lytting, løping og gledesutbrudd, var han fornøyd med både musikken og avspillingsremediene. "AKG kan virkelig levere."

Avtale ble inngått og innkjøp gjort. Jeg kjøpte demomodellen av Creek OBH-21, med avtale om at jeg kan bytte den inn når jeg får testet OBH-21se.

Hjem, og Creek ble koplet til tapeutgangen på forsterkeren, med et par Wireworld Atlantis III signalkabler. Spilleren ble varmet opp, sofaen inntatt, og CD-samlingen hentet frem. Her skulle det spilles! Og med min avspiller, som nok har litt mer fokus i bunn enn den vi spilte på hos Lyric, så falt det hele veldig på plass. Basslinjen hos Sarah McLachlan var enkel å følge, uten at den stjal fokus. Den vanskelige passasjen som ofte blir rotet til, låt kontrollert, men allikevel akkurat så aggressiv jeg mener den bør. Jeg var rett og slett så fornøyd at jeg lurer på om det kan bli bedre med modellen over. Hmm.... Her skal det mer lytting til når den ankommer Lyric. I mellomtiden så nyter jeg mitt nye anlegg, og storkoser meg med både musikk, forum og internett. Det eneste ankepunktet til dette oppsettet, som også skal tjenestegjøre som koseanlegg med bok og rødvin når høstmørket senker seg, er at Stereophil har rett. Anmelderen av AKG K701 sier der at de er så gode at det er umulig å konsentrere seg om noe annet enn musikken.


mvh

swr
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.222
Antall liker
124
Dette var jo bibelsk...
Det utgikk bud fra "keiser" Augustus om at han hadde lett i krok og Creek og funnet ett sted å hvile sitt trette hode og
la musikken bringe livet til ham..

Nydelig skrevet Augustus! Og jeg har faktisk en Creek Obh selv jeg.
Jeg laget meg en batteripakke med da batterier fra radiostyrte biler (startbatteri 12v 3.6Ah x 2) og den gjør faktisk Creek'en enda bedre!
Kan anbefales! Bevares den originale psu'en er super den, det blir litt bedre med bat-pak'en!
Maksimalt kan man jo f.eks bruke en 24v DC P.H Design SR1-M Shunt-modul mellom batteri-pak og da Creek. (koster en 7-800kr i tillegg)

mvh
 
U

utgatt60135

Gjest
Moro å lese, Augustus. Har lest postitivt om Creek OBH fra før og skal ha den i tankene når jeg en dag vil ha lytte fra Cary´en med hodetelefoner. I dag bruker jeg bare en rel. rimelig Grado med Ipod ute på farta. Før dagens anlegg hadde jeg også ProAc D15 koblet til Creek Classic. Kunne levd lenge med dem. Alltid topp service fra Hr. Aamodt :).
 

Augustus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
18.09.2004
Innlegg
106
Antall liker
0
Torget vurderinger
2
Hei!

Takk for hyggelige tilbakemeldinger! Og jeg blir bare mer og mer fornøyd med valget - det var definitivt det rette for meg:)

Når jeg har avgjort om det blir vanlig eller se, så skal jeg sterkt vurdere batteriforsyning! Litt artig med et gjennomførbart (for meg) DIY-prosjekt også.

Mvh

swr
 

Augustus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
18.09.2004
Innlegg
106
Antall liker
0
Torget vurderinger
2
Takk! Ja, det er en stund siden. Men nå er gleden tilbake, og det hjelper jo:)
 
Topp Bunn