Beste måte å lagre digitale musikk filer?

O

OivindJ

Gjest
Med alle thred`ene om pc+dac synes jeg det er på sin plass med en om software`n.

Hvilke programmer og innstillinger brukes når en skal lagre hver eneste bit fra cd-platene uten noen som helst komprimering?

Er de mellomstore hard-diskene bedre egnet enn de største pga avspillings hastighet?
 
N

nb

Gjest
Sett i sammenheng med hva som surrer og går inne i en PC snakker man her om latterlig lave dataoverføringshastigheter. Med mindre man bruker PCen til alt mulig annet, har jeg svært, svært vanskelig for å se at maskinkraft skal være noe problem. En mer reell utfordring er å få PCen til å kjøre stille nok om den skal stå i samme rom som resten av anlegget. Den er dog neppe uoverkommelig, men det er heller ikke slik at en hvilkensomhelst PC vil være stille nok, her er varmeutvikling med medfølgende viftestøy og mekanisk støy fra harddiskene utofrdringen, men det finnes løsninger på dette.

Lagringsplass er jo nesten gratis, så jeg ser i alle fall ikke noen tung økonomisk grunn for å velge en eller annen form for tapsfri komprimering. Imidlertid er det mulig at noen av de andre filformatene (dvs andre en wav som er råformatet) er bedre for metatagging osv for å organisere samlingen, men dette har jeg ikke tilstrekkelig innsikt i selv. Men sikkert noen som har det.

Det finnes en del alternativer for avspillingssoftware, en ting er at det er enkelt å rippe CDer, kategorisere, spille av på en fornuftig måte osv, men her er det viktig å ta hensyn til at programmet potensielt må støtte svært store musikksamlinger, dette gjør nok ikke alle like bra.

Noen kandidater

- JRiver Media Center
- Foobar 2000
- Apple iTunes
- Windows Media Player
- Mediaportal
osv, osv

Selv synes jeg JRiver ser lovende ut, men har ikke testet det nok til at jeg vil anbefale det veldig aktivt ennå.

Et annet problem er backup. Det kan bli en del data og tar lang tid å legge inn, så enten en separat PC som kjører backup eller bærbare harddisker er mulige løsninger. Dette er en kostnad man bør ta, og den er i alle fall for mitt vedkommende neglisjerbar sammenlignet med hvor mye tid man faktisk bruker på å legge inn dette.

Når jeg får mitt system fullt oppe å gå, ser jeg for meg en tynn klient i stuen med kun det nødvendigste innstallert og en filserver basert på Linux (gratis og stabilt til døden) på et annet rom hvor jeg lagrer dataene, og kablet eller trådløst nett i mellom.

Flere byer i Belgia?
 

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
Den aller enkleste backupløsningen er faktisk å kjøre en RAID-løsning med mirror-disker basert på SATA. Det er faktisk mulig å kjøpe en halv terra for 1500 kr i dag, og med en slik RAID-løsning blir jo backupen laget samtidig som du ripper.

For lydløse PCer sjekk http://www.silent.se/solutions.php og http://silentpcreview.com
 
N

nb

Gjest
RAID synes jeg er en selvfølge, men om selve PCen går åt helvete / blir stjelt / begge diskene klikker fordi et eller annet i PCen klikker er man like langt. Eksterne harddisker synes jeg er den beste backupløsningen, de kan lagres et annet sted.

Hva med å ta det tekniske i en annen tråd forresten, og konsentrere denne om avspillingsløsninger? Hardware finnes det mange måter å gjøre på, alt etter hvor stille det må være, hvor paranoid man er og hva ambisjonsnivået er.
 

Godmode

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.01.2003
Innlegg
142
Antall liker
2
Torget vurderinger
1
Avspillingshastighet kan du bare se bort ifra som en faktor. Alle harddisker i salg er mer enn raske nok til dette bruket!

Det er en million forskjellige programmer til ripping, og tilsvarende for avspilling. Tilsvarende har folk en tendens til å reklamere for det de tilfeldigvis har endt opp med selv uten å nødvendigvis ha gjort så mye research på om det alternativet er bedre enn de andre.

Selv havner jeg solid i den samme kategorien :D

Hehe, jeg har altså ikke giddet å gjøre noe særlig sammenligning mellom ulike programmer, men kan fortelle hva som er regnet for å være "best" på www.internett : EAC, www.exactaudiocopy.de er det grundigste programmet jeg vet om for å rippe cder. Om du vil merke forskjell på å benytte det kontra for eksempel iTunes på brorparten av cdene dine vet jeg ikke. Men, på cder med riper/skitt går eac for å være definitivt best.

Eac kan benyttes til å komprimere til de fleste formater, du må evnt laste ned den ønskede codecen.

Praktisk brukserfaring: Jeg har merket at EAC har hoppet over selve komprimeringssteget for enkelte filer når jeg kompirmerer til mp3 (med Lame codec). Dette er rimelig konsekvent lange spor. Irriterende!!

Til enkelt av disse cdene har jeg helle benyttet iTunes. iTunes er raskere, og har ingen av disse momentene, men har selvsagt ikke det samme utvalget av filformater og instillingsmuligheter.

Jeg har også noe problemer med kopibeskyttede cder med EAC. Jeg har endt opp med å "rippe" hele cden til image fil m cloneCD og mountet imaget i deamon tools og rippet derfra. Det fungerer fint, men tar selvsagt lengre tid.

Når det gjelder avspilling så har jo nb kommet med endel gode kandidater. Den eneste kjente jeg ikke ser der er winamp. Han har forøvrig et veldig godt poeng når det kommer til å støtte store musikksamlinger og spillelister. Jeg erfarte at Windows Media player var skikkelig dårlig til dette. iTunes funker fint synes jeg og er flere hakk bedre med tanke på brukervennlighet.
 
K

knutinh

Gjest
Anbefaler å lagre som AIFF http://en.wikipedia.org/wiki/Aiff som i motsetning til WAV håndterer metatagging. Og av lydløse maskiner rett fra butikken anbefales Mini Mac http://www.apple.com/no/macmini/ og iMac http://www.apple.com/no/imac/.

iTunes gjør softwarejobben.

Og en ekstern harddisk er vel det greieste mediumet for back-up eller?
Det har vært påstått på dette forum at wav fint takler meta tagging.

Selv bruker jeg FLAC siden halve lagringsplassen de kan brukes på andre ting, og avspillere har god støtte for formatet med tagging og alt.

Ellers kjemper jeg med nebb og klør mot programmer som prøver å "låse meg inne" med proprietære løsninger. Noen år med Sony "mp3-spiller" har lært meg det. Jeg kjører MediaPortal ( www.team-mediaportal.com )som er open source, veldig bra, og kjører standard-løsninger på alle fronter. Dessuten takler det hd-video, opptak og timeshifting av tv og alt annet jeg trenger på stua =)

mvh
Knut
 

michell

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.09.2005
Innlegg
2.282
Antall liker
515
Det har vært påstått på dette forum at wav fint takler meta tagging.
Finner ikke så mye plass for tags her jeg da ;)
http://ccrma.stanford.edu/courses/422/projects/WaveFormat/

Ellers kjemper jeg med nebb og klør mot programmer som prøver å "låse meg inne" med proprietære løsninger. Noen år med Sony "mp3-spiller" har lært meg det. Jeg kjører MediaPortal ( www.team-mediaportal.com )som er open source, veldig bra, og kjører standard-løsninger på alle fronter. Dessuten takler det hd-video, opptak og timeshifting av tv og alt annet jeg trenger på stua =)
Men et propritært OS kjører du gjerne ??? ;D
 
K

knutinh

Gjest
Hvorfor det, en kan legge inn så mye tags en bare gidder i wav.
Snarere BWF, Broadcast Wave. som er identisk med wav, men med ekstra metadata.

les her f.eks.:
http://www.ebu.ch/en/technical/trev/trev_285-emmett.pdf?display=EN
Men et propritært OS kjører du gjerne ??? ;D
Ikke "gjerne", men jeg gjør nå det. Jeg er ikke interessert i en krig mellom PC og mac, jeg forstår godt at du vil bruke apple sine burker.

Poenget mitt er at microsoft inntil videre lar brukeren kopiere filer, og andre systemer kan lese dem, gitt at man bruker åpne filformater. Dermed kan jeg fritt legge inn min musikk-samling på en "proprietær" windows-boks kodet i åpne filformater og lest av open-source programmer. Om 10 år kan jeg sannsynligvis kopiere disse filene over i hva enn jeg måtte føle for på det tidspunktet.

Løsninger som prøver å tvinge meg inn i deres verden - som sonys greier gir meg gåsehud. Tanken på at bare ETT program greier å lese filene mine, at det programmet er latterlig dårlig, at ting er kryptert som om jeg skulle være samfunnsfiende nr 1....

Jeg vet ikke om iTunes er synder på dette punktet da. Men det jeg har hørt er at det er vanskelig å flytte en mp3-samling fra iTunes til noe annet?

-k
 

michell

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.09.2005
Innlegg
2.282
Antall liker
515
Standarder er nå alltid et problem. Og BWF løser problemet med WAV hvor det finnes like mange krative måter å tagge på som det finnes lydprogrammer siden WAV-format mangler tags...
Jeg vet ikke om iTunes er synder på dette punktet da. Men det jeg har hørt er at det er vanskelig å flytte en mp3-samling fra iTunes til noe annet?
Det er mye rart en hører ;) Det er vel alltid litt dill å flytte data fra et program til et annet. Men iTunes lagrer filene ganske så ryddig i mapper slik: Artist/Album/Låter. Så det er jo ikke verre enn å kopiere fra et sted til et annet. Også om ti år... Men en del info forsvinner. Spillelistene f.eks. ligger i fila iTunes Music Library.xml som det alltid er lurt å ha en backup av. Denne fila innholder også en indeks over musikkfilene. Og den er ikke helt rett fram å gjennoppbygge så det vanskeligste er vel å flytte filer til iTunes ;)
 

styx

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.12.2004
Innlegg
806
Antall liker
3
Mens vi er inne på temaet vil jeg anbefale AccurateRip. Det er en plugin til EAC og dMC som lager en checksum av rippen og sammenligner med checksummen andre har fått. Om minst to folk har fått samme checksum er det ekstremt usannsynlig at du har fått noen feil i rippen. Det er helt transparent også, kobler til internett selv, sammenligner og gir det resultatet etter at rippingen er ferdig.

Jo flere som bruker det, jo flere album blir lagt inn i databasen. Så, bruker du EAC eller dBpowerAMP Music Converter til å rippe musikk, bruk AccurateRip! :)
 

Sundance_Pete

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.12.2005
Innlegg
659
Antall liker
1
Låter som er kjøpt i Itunes music store kan i utgangspunktet kun kopieres til Ipod (ikke konkurrerende spillere), fem computere og cd. Man kan altså kopiere utover dette, men da må man ta veien om cd eller analog kopiering. Dette er Apples Fairplay-kopisperresystem som skal bidra til å dreie konkurransen i deres retning ved å gi forbrukeren enkelte rettigheter. Det burde imidlertid dreie konkurransen i motsatt retning mener nå jeg.
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Er det ingen som bruker Audiograbber med Fraunhofer Pro codec eller?
 

styx

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.12.2004
Innlegg
806
Antall liker
3
Audiograbber er raskt og fint, og jeg kan sannsynligvis ikke høre forskjell på Fraunhofer Pro 320 kbps og lossless, men når jeg først skal rippe alle CDene til disk bruker jeg gjerne litt ekstra tid og lagringsplass for å få bekreftet at det jeg har på disk er 100% korrekt og tapsfritt i forhold til det som ligger på CD-plata. Derfor EAC/AccurateRip og FLAC :)
 

michell

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.09.2005
Innlegg
2.282
Antall liker
515
Låter som er kjøpt i Itunes music store kan i utgangspunktet kun kopieres til Ipod (ikke konkurrerende spillere), fem computere og cd. Man kan altså kopiere utover dette, men da må man ta veien om cd eller analog kopiering. Dette er Apples Fairplay-kopisperresystem som skal bidra til å dreie konkurransen i deres retning ved å gi forbrukeren enkelte rettigheter. Det burde imidlertid dreie konkurransen i motsatt retning mener nå jeg.
Dette er nå en lite relevant problemstilling i valget av programvare. En behøver da slett ikke kjøpe musikk fra iTunes music store om en bruker iTunes
::)
 

Sundance_Pete

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.12.2005
Innlegg
659
Antall liker
1
Neida, men la oss si at det er beslektet, og kanskje kan bidra til å oppklare for eksempel dette:
om at det er vanskelig å flytte en mp3-samling fra iTunes til noe annet?
 

michell

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.09.2005
Innlegg
2.282
Antall liker
515
Neida, men la oss si at det er beslektet, og kanskje kan bidra til å oppklare for eksempel dette:
Det blir vel bare forvirrende ??? For så lenge musikksamlingen din ikke består av musikk handlet på iTunes Music Store kan du flytte den hvor du måtte ønske.

Du roter til diskusjonen med om hvorvidt iTunes Music store er bra eller ei. Og der er vi sikkert enige. Jeg handler aldri på iTunes Music Store for å si det slik ;)
 
K

knutinh

Gjest
Det blir vel bare forvirrende ??? For så lenge musikksamlingen din ikke består av musikk handlet på iTunes Music Store kan du flytte den hvor du måtte ønske.

Du roter til diskusjonen med om hvorvidt iTunes Music store er bra eller ei. Og der er vi sikkert enige. Jeg handler aldri på iTunes Music Store for å si det slik ;)
Jeg står korrigert :)

Gjelder dette også hvis du ripper CD-ene dine med iTunes, putter filene på iPoden og av en eller annen grunn ønsker å hente dem fra iPoden for bruk med annen software enn iTunes?

I norge er det faktisk lovlig å dele sine egne (kjøpte) cd-er med nære venner og familie. I denne sammenheng kan man være på besøk hos venner som ønsker å kopiere innholdet på iPoden man har med seg (som selvsagt inneholder bare lovlig materiale). Går dette?

mvh
Knut
 

michell

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.09.2005
Innlegg
2.282
Antall liker
515
Jeg står korrigert :)

Gjelder dette også hvis du ripper CD-ene dine med iTunes, putter filene på iPoden og av en eller annen grunn ønsker å hente dem fra iPoden for bruk med annen software enn iTunes?

I norge er det faktisk lovlig å dele sine egne (kjøpte) cd-er med nære venner og familie. I denne sammenheng kan man være på besøk hos venner som ønsker å kopiere innholdet på iPoden man har med seg (som selvsagt inneholder bare lovlig materiale). Går dette?

mvh
Knut
Det går helt greit, men:
I utgangspunktet er en iPod sperret slik at en ikke kan kopiere musikk fra den. Men et lite program på PCen eller Macen du vil kopiere til ordner dette for deg. Det finnes et skjønnsomt utvalg. F.eks. disse to tilfeldig valgt fra Versiontracker:
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/17443 for Mac.

http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/win/35148 for PC.

Og som sagt: Musikken du har på iTunes kopieres på samme måte som hvilke som helst andre filer. Bortsett fra de du i vanvare måtte ha kjøpt på Music store;) For de er beskyttet og kan ikke spilles på annet enn iTunes og iPod.

Og når du da i tillegg holder deg borte fra ALAC (Apple Lossless Audio Codec) kan musikksamlingen din fritt flyttes hvorhen du måtte ønske og spilles på hva du vil av program og plattform. Også om ti år ;)
 

E.I.A.

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.07.2004
Innlegg
5.245
Antall liker
3.198
Torget vurderinger
49
Mens vi er inne på temaet vil jeg anbefale AccurateRip. Det er en plugin til EAC og dMC som lager en checksum av rippen og sammenligner med checksummen andre har fått. Om minst to folk har fått samme checksum er det ekstremt usannsynlig at du har fått noen feil i rippen. Det er helt transparent også, kobler til internett selv, sammenligner og gir det resultatet etter at rippingen er ferdig.

Jo flere som bruker det, jo flere album blir lagt inn i databasen. Så, bruker du EAC eller dBpowerAMP Music Converter til å rippe musikk, bruk AccurateRip! :)
Holder en knapp på metoden din Styx .
Men ettersom hardiskene bare blir større å billigere ser jeg ikke vekk i fra en 1:1 lagring i fremtiden .

Bruker selv to 250gig eksterne usb hardisker til lagring av film ,musikk ,bilder etc dette fungerer glimrende .
Enkelt å ta under armen hvis du skal flytte filer raskt ;D
 

Godmode

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.01.2003
Innlegg
142
Antall liker
2
Torget vurderinger
1
Enig med Styx. AccuratRip er kjekt tilbehør til EAC, fint med bekreftelse på at rippen er perfekt. :)

Selvsagt masse cder som ikke ligger der, men pytt listen øker jo hele tiden. Flere enn meg som har problem med lange låter? nå er jo i og for seg problemet ikke rippen, det går alltid fint, men konverteringen som EAC gjør etterpå. I mitt tilfelle Lame mp3 da jeg foreløpig kun ripper filer til iPoden min.

iTunes støtter vel ikke mot formodning FLAC, APE eller andre lossless kodecs vel? Noen som vet? Er ikke keen på å låse meg til et proprietært format som apple sin lossless hvis jeg først skal gjøre hele jobben med å rippe cdsamlingen. Hvis apple formatet hadde vært åpent hadde det vært greit, men det er det vel ikke? Apple er ganske kjipe på den fronten der gitt, der lever de litt i fortiden :mad: Synd produktene i seg selv er så bra ;)
 
K

knutinh

Gjest
Mens vi er inne på temaet vil jeg anbefale AccurateRip. Det er en plugin til EAC og dMC som lager en checksum av rippen og sammenligner med checksummen andre har fått. Om minst to folk har fått samme checksum er det ekstremt usannsynlig at du har fått noen feil i rippen. Det er helt transparent også, kobler til internett selv, sammenligner og gir det resultatet etter at rippingen er ferdig.

Jo flere som bruker det, jo flere album blir lagt inn i databasen. Så, bruker du EAC eller dBpowerAMP Music Converter til å rippe musikk, bruk AccurateRip! :)
Men for at sjekksummen skal fungere så må du vel finne ut av "offset" for din modell cd-rom?

-k
 

michell

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.09.2005
Innlegg
2.282
Antall liker
515
iTunes støtter vel ikke mot formodning FLAC, APE eller andre lossless kodecs vel? Noen som vet? Er ikke keen på å låse meg til et proprietært format som apple sin lossless hvis jeg først skal gjøre hele jobben med å rippe cdsamlingen. Hvis apple formatet hadde vært åpent hadde det vært greit, men det er det vel ikke? Apple er ganske kjipe på den fronten der gitt, der lever de litt i fortiden :mad: Synd produktene i seg selv er så bra ;)
Det finnes en QT-Plugin som du kan prøve til FLAC:
http://www.macupdate.com/info.php/id/16803
Jeg er enig i at det er irriterende at iTunes i utgangspunktet ikke støtter andre losslessformater enn proprietære ALAC. Man hvorfor komprimere da? Harddisker koster ikke så mye lenger. Så jeg kjører konsekvent AIFF.

Apple er forøvrig flinke til å støtte åpne standarder i motsetning til MS som jo kjører proprietære løsninger på alt fra filsystem (MS: FAT32 og NTFS / Apple: BSD) til musikkompresjon (MS: WMA / Apple: AAC).
 
O

OivindJ

Gjest
Men hvorfor skal en roterende harddisk være bedre enn en roterende cd-plate?

Fordi bit`ene går via ram`en i maskina?
 
N

nb

Gjest
Men hvorfor skal en roterende harddisk være bedre enn en roterende cd-plate?

Fordi bit`ene går via ram`en i maskina?
Personlig ser jeg ingen grunn til at det skal være noe særlig forskjell her, men populære forklaringer er nok

- ved ripping kan man lese mange, mange ganger for å forsikre seg om at man har en bitperfekt kopi liggende på harddisken

- man slipper unna feilkorreksjonen i CD-spilleren

om noe av dette faktisk reelt har noe å si kan nok diskuteres
 
K

knutinh

Gjest
Personlig ser jeg ingen grunn til at det skal være noe særlig forskjell her, men populære forklaringer er nok

- ved ripping kan man lese mange, mange ganger for å forsikre seg om at man har en bitperfekt kopi liggende på harddisken

- man slipper unna feilkorreksjonen i CD-spilleren

om noe av dette faktisk reelt har noe å si kan nok diskuteres
Harddisker har også feilkorreksjon. En ganske stor del av dataen man leser fra harddisk er feil grunnet støy eller "oversmitting" fra mellom nabo-områder (Inter Symbol Interferens). Signalbehandlinga man benytter for å oppnå en tilsynelatende feilfri lagring er veldig lik det man gjør med digital radio-kommunikasjon.

-k
 
N

nb

Gjest
Harddisker har også feilkorreksjon. En ganske stor del av dataen man leser fra harddisk er feil grunnet støy eller "oversmitting" fra mellom nabo-områder (Inter Symbol Interferens). Signalbehandlinga man benytter for å oppnå en tilsynelatende feilfri lagring er veldig lik det man gjør med digital radio-kommunikasjon.

-k
Den er grei, men jeg snakket heller ikke om realia, men hva som blir brukt for å forklare at PC-drivverk er stas;)
 
K

knutinh

Gjest
Når man er over i fri fiksjon så synes jeg at Dan Brown er helt ok tidtrøyte foran hifi-evangelister =)

-k
 

styx

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.12.2004
Innlegg
806
Antall liker
3
Men for at sjekksummen skal fungere så må du vel finne ut av "offset" for din modell cd-rom?

-k
Det er sant. AccurateRip-databasen har imidlertid over 140.000 key discs som offset kan beregnes ut ifra og prosedyren er enkel. De fleste har nok én eller flere av dem :)
 
Topp Bunn