Gamle kjepphester som ikke vil dø etc... (ABX)

K

knutinh

Gjest
Hvis det ikke er en hørbar forskjell på "lydformidlende produkt A" og "lydformidlene produkt B", har det da noen hensikt å prøve å måle, lytte eller beskrive forskjellen?

Mer konkret. Hvis jeg/en hifi-journalist/du har gjennomført en test (av ukjent type) som beviser eller indikerer at det ikke er mulig å høre en forskjell. Har man ikke da gjort seg ferdig med "problemet"?

Altså kan man dele alle mulige "alternativer" på hifi-fronten (kjøpe nye høyttalere, velge mellom kabel A og kabel B, velsigne forsterkeren med en indisk guru etc) i følgende enkle algoritme:

1. Ingen hørbar forskjell er registrert

2. Det er registrert en hørbar forskjell

2a. Hvis det er en hørbar forskjell så er denne stor/liten

2b. Hvis 2a er tilstrekkelig stor, så er den kvalitative forskjellen beskrives som følger ...


Etter min mening er kompetanse, utstyr og tid som skal til for å teste 1 vs 2 betydelig mindre enn 2b. Vi greier ikke å bevise 1 vitenskaplig, men fravær av 2) kan tolkes som en indikator, avhengig av hvor motivert man er. For egen del vil jeg ikke bruke 100.000 på en høyttaler hvis det er 50/50 for meg å skille den fra nåværende (billigere) høyttaler.

Hvis man greier å påvise 2. så har man kommet langt. Og å dømme fra beskrivelsene av de lydmessige gevinstene ved diverse duppeditter så skulle dette være svært enkelt.

Hvis nå de som er kritiske til meg og mine meninger har hengt med så langt (mange takk - jeg skal prøve å gjengjelde godviljen), kan vi diskutere hvordan vi best kan sannsynliggjøre at det er en forskjell eller at det ikke er det. Hvorvidt synsinntrykk og kunnskap er nødvendig for helhetsinntrykket. På hvilken måte blindtester feiler, hvordan de kan gjøres best mulig, og hvorfor uformelle "lyttesesjoner" er bedre egnet til å avsløre om produkt A faktisk låter forskjellig fra produkt B.

-k
 

Fush

Hi-Fi freak
Ble medlem
20.01.2006
Innlegg
1.868
Antall liker
1
Hvis nå de som er kritiske til meg og mine meninger har hengt med så langt (mange takk - jeg skal prøve å gjengjelde godviljen), kan vi diskutere hvordan vi best kan sannsynliggjøre at det er en forskjell eller at det ikke er det. Hvorvidt synsinntrykk og kunnskap er nødvendig for helhetsinntrykket. På hvilken måte blindtester feiler, hvordan de kan gjøres best mulig, og hvorfor uformelle "lyttesesjoner" er bedre egnet til å avsløre om produkt A  faktisk låter forskjellig fra produkt B.

-k
Jeg er vel neppe blant de som du er mest spent på å få svar på dette fra. Men vil gjerne kommentere en ting: Å kunne gi kvalifiserte svar på denne problemstillingen krever tung kompetanse på psykologi. Da spesielt de områdene som har med blant annet persepsjon, holdninger og kognitiv pyskologi å gjøre. Har enda til gode å se noen slike gi seg til kjenne på dette forumet. Det er mange med teknisk/elekronikk-bakgrunn, men det kunne vært behov for en Løkken fra psykologi-profesjonen.
 

E.I.A.

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.07.2004
Innlegg
5.245
Antall liker
3.199
Torget vurderinger
49
Jeg har hatt en masse utstyr oppigjennom tidene ,og har mange ganger flirt når jeg har lest tester .
Hva flirer jeg av , Jo måten ting blir beskrevet på .
Det høres ut som det er "vannvittige" forskjeller i lyd på produkter i forskjellige prisklasser ,det er "nesten" bare bull . Beskrivelser som "bra til prisen" kan konkurere med "ting" opptil 20k osv ,er med på å skape illusjonen av at jo mer du punger ut jo bedre blir det . Da er det jo enkelt (eller) ,for hvis man ikke er helt fornøyd med forsterkeren kan man jo bare kjøpe en dyrere så blir det bra . Ta feks cd spillere ,de spiller forskjellig, ja , men jeg skal banne på hadde de tatt 10 cd spillere fra 5 til 100 tusen uten å nevne pris . Satt ned gullørene og latt de gi en beskrivelse av alle ,uten at de visste hva som spillte eller hvor mye vær enkel kostet .Hm......tror mange hadde fått seg en overaskelse .
Det er defor bladene kun kan brukes som underholdning , god lyd får man bare ved å prøve selv .
 
Topp Bunn