Bassen min da.... 3 x sub til stereo - går det?

Brum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
316
Antall liker
16
Hei,
noen som har praktisk erfaring med å prøve ut 3 stk sub'er til et stereo-system?

Har Martin Logan Clarity hybrid-elektrostater og 2 stk ML Dynamo sub'er (tilkoplet HT terminalene) plassert på "innsiden" mellom høyttalerne. Clarity går ned til 46Hz ihht produsenten og sub'ene går fra ca 30 Hz og kuttes ved 80Hz (klart best i forhold til lavere deling i mitt lytterom).

Kunne tenkt meg enda bedre/mer bass - og da en "ekstra" sub hjørne-plassert (eneste mulige løsning) bak til venstre for frontene. Denne tredje sub'er tenker jeg også å koble inn på HT-inngang (og da med signaler fra både H og V høyttaler - dersom av betydning).

Anlegget står plassert i et rom på ca 5 x 5 m + åpent inn en L-fløy på ca 20 m2. Til høyre for høyre HT, går det ei åpen (hjørneplassert) trapp ned til 1.etg og et allrom på ca 40 m2. Dette betyr altså at "lytterommet" i utvidet forstand er på ca 85 m2 og dermed rundt 190 m3 luft som må "pumpes opp" mht lyd, noe som kanskje også kan være en fordel mht å få "god" bass fremfor kun "mye" bass...? ::)

Innspill og tips mottas med takk.... "Redd meg" gjerne dersom jeg nå er ute på et mulig villfarende blindspor.

- Brum
 

Brum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
316
Antall liker
16
Hei,
fikk en hyggelig PM fra et medlem som mente at det ikke burde være problem å benytte 3 sub'er, og han anbefalte å kombinere med Velodyne..... :p

Noen andre? Gjerne noen som har prøvd dette ut i praksis...spesielt interessant.

- Brum
 

Peter

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.10.2002
Innlegg
908
Antall liker
274
Sted
Bergen
Torget vurderinger
5
Jeg anbefaler DSP, ingen vei utenom!

Prøv først en Velodyne SMS1, romkorreksjon for sub. Denne mener jeg du kan koble 3 stk sub til. Med denne kan du korrigere slik at du får best mulig integrering, samt den frekvenskurven du vil ha. Blir resultatet ikke tilfredstillende, kan du prøve med en sub til...
 

ElvisRuler

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
13.08.2009
Innlegg
132
Antall liker
2
Hvorfor stoppe med tre - dusinet fullt sier nå jeg!
 

salvatore

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.10.2002
Innlegg
326
Antall liker
15
Torget vurderinger
8
Hei Brum

Dette er noe jeg prøvde ut for noen år siden, uten at anlegget var i high-end klassen for å sidet mildt. Jeg brukte da 2x2x12" kasser + 1x15". Jeg vet ikke om det skal ha noe å si for sluttresultatet, men alle kassene mine var passive. Det var imidlertidig intet problem for min Marantz receiver å "drive" alle sammen ved hjelp av subutgangen og to y-ledd. Det jeg lærte, var at:

- det var kjempegøy på film
- vanskeligere å integrere i stereo
- kassen med 15" ble etterhvert tatt bort da den druknet av 2x12"-kassene

Skulle jeg prøvd meg på noe liknende igjen, ville jeg vurdert å bruke like suber, og ikke mikset forskjellige varianter. Nå får jeg inntrykk av at dine nåværende suber blir en veldig "forlenget arm" av dine ht, ettersom de gir seg forholdsvis fort nedover. En ny sub vil kanskje bli "dypbassuben"? I så fall tror jeg dette kommer til å gå riktig så greit ;). Jeg tror at Ragnarok-systemet til Snickers-is kan være en vel så god løsning som Velodyne, men da får du to suber til...

Christian
 

totte

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.04.2007
Innlegg
7.296
Antall liker
2.499
Torget vurderinger
0
salvatore skrev:
Jeg tror at Ragnarok-systemet til Snickers-is kan være en vel så god løsning som Velodyne, men da får du to suber til...

Christian
...bortsett fra at det vel er Tangens system?
 

gut_man

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
5.449
Antall liker
3.163
Torget vurderinger
6
En annen variant av et "tre sub" system, er "bondebass" systemet som Vermin bruker og som jeg har kopiert. Vi bruker Avantgarde Duo, der de integrerte AG 225 subene brukes fra ca 140Hz ned til 80Hz. Fra 80 tar Definitive Technology supercube reference over og tar hånd om dypbassen. Det gir et system med 4 10" for mellombass, og 3 14" (en aktiv og to slaver i DT suben) for dypbass. Dette spiller knallbra! Og integrerer bra, mye pga at forskjellige suber brukes i forskjellige frekvensområder. Både AG sub og DT sub, spiller i lukkede kabinetter.
 

Brum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
316
Antall liker
16
Hei,
fine innspill her - takk for det.

Det jeg ser for meg som en mulig løsning, er at de to front-sub'ene deles "høyt" (70-80 Hz?) og så lar jeg den tredje sub'en ta seg av "sub-sub-bassen" kanskje fra 40-50Hz og ned i kjelleren. Dette blir jo ikke så helt ulikt det Avantgarde Duo systemet som gut-man nenvnte, dog deler han en god del høyere enn det jeg har mulighet (evt behov) for.

Vedr behov for "likhet" mellom de tre sub'ene, så er det jeg håper på ihvertfall, at frontsystemet er så "tett" integrert med sub'ene allerede (bokstavelig talt) at de oppfattes som et sett 3 elements høyttalere (eletrostat-panel, 8" + 10" sub). Så, dermed står jeg "kun" overfor de vanlige utfordringene mht integrering av en sub selv om jeg har to fra før.

Noen som har formening om sub nr 3 bør være av lukket type eller ei?
ML Clarity er bassrefleks, mens ML Dynamo-subene er lukket.

Ellers slenger jeg med et spm relatert til den hotte "bør man plugge bassport" problematikken.... Hva skjer dersom jeg plugger Clarity? Jeg har allerede gjort et kort forsøk, og det virker som om lyden da blir litt "fastere" i bassen (evt nedre mellomtone?), men går samtidig mindre dypt....usikker på om dette gjorde lyden "bedre". :p

- Brum
 

Brum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
316
Antall liker
16
Hei,
prøver et lite "trådløft" da det ikke har blitt noen særlig respons på dette nå i kveld.....

Problemstillingen ble kanskje litt for mye vinklet mot mitt oppsett, men mener den kan (burde ::) )ha almenn interesse, så generelle kommentarer også ønsket.

Med 3 suber, blir det større bass-membran areal og da flyttes mer luft og elementets utsving og vandringen kan reduseres for samme lydtrykk. Dette burde da gi "bedre" bass og evt også "mer" bass dersom rommet mitt "tåler" det.

En VIKTIG presisering: At jeg ønsker "mer og bedre bass", er jo litt misvisende, for det egentlig er ute etter, er det som skjer med resten av lydbildet. Blir forbedringen med å integrere inn en 3. sub bare halvparten av den forbedringen jeg får med 2 kontra 1 sub, da er jeg i "mål" for min del.

For meg, så falt "hifi-brikkene" på plass først da jeg fikk sub'er - nå er jeg avhengig.

Forbedring i rømfølelse og musikkens "kontrast" (kan man si det?) - lyden blir liksom "større" - og økt bassfundament gjør at diskantene også trer frem (blir som svart mot lyse farger - jo svartere bakgrunn jo bedre ser man lyse partier) samt at holografien forbedres (det blir som et TV-bilde uten god kontrast = "flatt", eller tenk deg en blyanttegning som kun er i vage/svake gråtoner og så legger tegneren inn noen kullsvarte partier, da blir tegningen plutselig bortimot 3D). 3D følelsen kommer nok også av at mer av opptaksrommets akustikk forrmidles i lydbildet når man får med seg de lavere oktaver.

Dette er ihverfall min egen forklaringsmodel for hvordan bass påvirker lydbildet. Finnes sikkert mange som er både mer korrekte og bedre....kom gjerne med dem. :)

- Brum
 

Brum

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.11.2006
Innlegg
316
Antall liker
16
Hei,
bare et lite "pip" fra meg....

Dette i håp om at denne tråden kanskje kan bli dratt igang igjen med noen nye innspill........ ::).....

Skulle tema kanskje vært tatt opp tidligere - eller evt 'utdebattert' allerede - så led meg gjerne til dette...

Takk-takk. Sub er GØY og bass er umåtelig VIKTIG !!!! ;)

- Brum
 
R

Rojoh

Gjest
Vrient å svare på da bass gjerne er svært romavhengig. Du sier vel at sub nr.3 er låst til ene hjørnet i rommet. Kommer kanskje litt an på hva du legger i bass også - hvis det er den dyyypeste bassen du savner. Der hvor luften beveges og lyden fornemmes mer fysisk. Da ville jeg trøkket en heftig trykkammersub med DSP-elektronikk i hjørnet og bare fyllt på helt der nede.

Er det mer den hørbare bassen som skaper driv og slagkraft til kompet i bandet du er ute etter: Da ville jeg kanskje prøvd noen litt heftigere bassmoduler med gode midbass-egenskaper og aktiv deling av ett eller annet slag.

Blir dog bare synsing fra min side. Andre ville kanskje angrepet utfordringen annerledes.
Mvh. Johan
 
Topp Bunn