Stor sak om Bang & Olfusen i DN på lørdag

N

nb

Gjest
For den som måte være intressert var helgens store feature-sak i DN denne helgen var en artikkel om "the rise and fall of" Bang & Olufsen - et selskap i trøbbel som sikkert de fleste har fått med seg. Kan ikke se at saken ligger på nettsidene til DN.

Vredensgang kan sikkert ekspertkommentere;)
 
V

vredensgnag

Gjest
Har ikke lest artikkelen. DN når ikke ut hit! Men jeg har vært på innsiden hos B&O, under forrige ledelse, og det var en både oppløftende og selsom opplevelse. Konsernsjefen så seg som en ny Steve Jobs og skjønte ikke (i likhet med mange) at han da burde alliert seg med Apple, ikke Microsoft.
Den nye sjefen kommer fra Brühl&Kjær, har satt fokus på lyd, romkorreksjon og akustiske linser, og kjemper litt av en kamp i et fallende marked. Dette sammenlignet med forrige sjef, som satset på Samsung, rådyre fjernsyn og sin solseng.

Fikk nok frihet i gangene der nede til å skjønne at kompetansen er usannsynlig høy blant selskapets teknikere. Daniel Hardings reaksjon på lyden i en Audi A8 var et godt bevis på det. Han lyttet til et opptak av seg selv som dirigerte Mahler 2 i Tokyo, og ble fullstendig forelsket. Han lyttet forøvrig på et usannsynlig høyt nivå, men likte at han fikk realistisk nivå inne i en bil, uten forvrengning. (Fjorten høyttalere).

B&O, i likhet med mange selskap i dag (GM, Ford, osv) er blitt sviktet av kortsynt lederskap som ikke har tatt utgangspunkt i selskapets indre styrke, men har lett etter kortsiktige gevinster. Prisene på fjernsyn fra B&O er obscøne og forrige ledelse lot være å pushe fordelene ved akustiske linser fordi den fryktet at salget av søylehøyttalere ville falle. Go figure.

B&O kunne gjort hva Meridian er i gang med og hatt bedre forutsetninger. Den nye ledelsen har fått tilført kapital, men med dagens finansklima skal det mye til å unngå omkalfatringer, selv om planen er god.

Når det er sagt. Det skjer ting, og den nye ledelsen er i gang med å flytte B&O inn i fremtiden. Denslags gjør man best i oppgangstider!
 
V

vredensgnag

Gjest
Så dette ikke skal bli avsporet av en Apple-diskusjon: DVD-John uttalte til forrige DB Magasinet at det er sinnsykt hvor langt foran andre datafirma Apple er. Den HiFi-produsenten som innser og utnytter dette vil vinne stort i markedet.
Forrige konsernsjef i B&O hadde samarbeidet med Microsoft mens han var sjef i LEGO, og han så aldri det DVD-John har skjønt forlengst.
 
N

nb

Gjest
Uten å ha noensomhelst kjennskap til selsakpet eller produktene derfra - utover et B&O-anlegg min arkitektonkel har - og som jeg spillte ganske mye på når jeg passet huset hans under sommerjobbene mine i Oslo i studietiden - så har jeg absolutt inntrykk av at de har teknologer i toppklasse, men at de grovt har overvurdert hvor mye folk er villige til å betale for varene.

På helt generelt grunnlag har jeg inntrykk av at innovasjon ikke akkurat står veldig høyt hos de fleste HiFi-produsenter.
 

DSP

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.02.2005
Innlegg
369
Antall liker
0
Problemet til B&O er som noen har beskrevet veldig bra "hvorfor betale audi pris for skoda". B&O har alle forutsetninger for å være brunevarenes svar på Apple. B&O er der Apple var på 90 tallet, enormt høy pris for produkter som ikke er verdt mer enn 1/3. Hvis B/O henter litt inspirasjon bra Cupertino så kommer nok jeg til å eie en B&O.
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.149
Antall liker
4.307
Torget vurderinger
1
nb skrev:
Uten å ha noensomhelst kjennskap til selsakpet eller produktene derfra - utover et B&O-anlegg min arkitektonkel har - og som jeg spillte ganske mye på når jeg passet huset hans under sommerjobbene mine i Oslo i studietiden - så har jeg absolutt inntrykk av at de har teknologer i toppklasse, men at de grovt har overvurdert hvor mye folk er villige til å betale for varene.

På helt generelt grunnlag har jeg inntrykk av at innovasjon ikke akkurat står veldig høyt hos de fleste HiFi-produsenter.
Litt av forsen til B&O er at de er den desidert best kjente produsenten av «høyprofil» AV-produkter, de har et veldig sterk merkenavn som de fleste andre produsenter bare kan missunne dem. Det er ingen grunn til å selge B&O på billigsalg («til folk flest»), men det er helt avhengig av de klarer å opprettholde integriteten i merkenavnet, ved å tilby en eksepsjonell blanding av industriell design, funksjonalitet og SOTA-teknologi - dersom ett av disse elementene glipper så ... hasta la vsita B&O -> B&O er dødfødt som et «kjent navn i pen innpakking».

mvh
KJ
 
N

nb

Gjest
Men husk også på at de siste årene så har prisene på top notch brunevarer som ser ganske snasne ut fallt som en sten. Etter at TV-skjermer ble flate, så så alle stort sett bedre ut enn de gjorde tidligere. Kanskje sank det før eller senere inn hos kundene at produktene var svært dyre sammenlignet med ytelsen.

Apple har etter mitt syn vært veldig flinke på "systemintegrasjon", dvs en relativt problemfri brukeropplevelse på en felles plattform som dekker de fleste behov. Lyd/bilde ser jeg på som såpass standardisert at det er vanskelig å ha en veldig stor forse på disse feltene - men den første som får til en ordentlig integrasjon mellom lyd/bilde/data/tele tror jeg kommer til å gjøre det stort. Jeg har større tro på at det blir Apple enn at det blir noen produsent av lyd/bildeutstyr.
 
V

vredensgnag

Gjest
B&O sydde inn kunder med sitt en gang overlegne analoge kontroll og overføringssystem. Denslags er det vanskelig å gi slipp på, selv når et bedre system er tilgjengelig. Litt som Telenor som vil melke fastlinjer der de alt er installert. I andre land har man gått rett til mobile løsninger.
Man er bra dum om man installerer Masterlink i dag, gitt hva som er mulig med en Airport Extreme, noen AE, en Touch og en Mini.
 

Silversurfer

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
10.03.2004
Innlegg
413
Antall liker
7
Torget vurderinger
1
Interessant artikkel! DN på lørdag er generellt å anbefale.
 

noruego

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.06.2003
Innlegg
6.554
Antall liker
7.061
Selv om jeg aldri har eid noe audio produkt fra B&O, så har jeg alltid vært glad for at de fantes. Brunevarebransjen ville vært et mye kjedeligere sted uten B&O
 

wotg

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2005
Innlegg
2.376
Antall liker
4
Jeg tror vredensgang har mye rett i det han sier. B&O har ikke fulgt med i timen.
Fra å være et selskap som på mange måter lå i forkant av utviklingen, da spesielt designmessig, så har B&O blitt et selskap som ligger i etterkant av utviklingen. De kan heller ikke skryte av å være det eneste selskapet som satser på design, faktisk så synes jeg designet på de siste produktene deres ikke er B&O verdig.
Når man så faktorerer inn prisen på B&O som virkelig ikke er i takt med markedet så er det ikke rart B&O har kniven på strupen.
B&O må satse på integrasjon, design og å være en teknologisk spydspiss, samtidig som de prismessig må nærme seg vanlig forbrukerelektronikk. Veldig få kjøper en tv med dårligere ytelse og spesifikasjoner enn standardproduktene til f.eks Panasonic, spesielt når prisen er fem ganger så høy og når designet er mere spesielt enn vakkert/stilrent.
I tillegg til disse utfordringene så må B&O klare å fortsette produksjonen i Danmark.
Slik jeg ser det så er det ikke umulig at B&O kan bli offer for en overtagelse fra et av de virkelig store elektronikk selskapene.
 
Topp Bunn