Tanker rundt nyinnkjøpt hardware.

Steen

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2005
Innlegg
1.101
Antall liker
1.328
Det hele startet da jeg skulle finne en brukbar USB-dac for avspilling via PC. På en mengde utenlandske fora var det stort sett TDA1543 fra PHILIPS som ble nevnt som mest for penga, og jo fler jo bedre. Disse innlegg ble ofte linket med henvisning til den enda eldre TDA1541. Dette er jo DAC'er som vi ble foret med i CD'ens barndom, og det har vært flere spillere innom mitt eget oppsett med denne chip på 80- og 90-tallet. Jeg skal ikke legge skjul på at trenden de siste åra med mer og mer upsampling, iflg. mine ører ikke bare har vært av det gode. For et par måneder siden kom jeg over en spiller på eBay i england som var defekt - ikke spillbar :'(- som jeg fikk for 63 pund. Spilleren er en Cambridge CD3 med ikke mindre enn 4 stk. TDA1541A, og som simpelthen var et forsøk på å produsere det beste digitalmedie, med færrest mulig elektroniske trikserier.
For å gjøre en veldig lang historie veldig kort: World Wide Web er en fantastisk ting når du skal finne løsninger på dine problemer. Problemet var av mekanisk karakter, og spilleren er nå en toploader som kjører knirkefritt. Den gikk til direkte sammenligningstest med min (heller ikke helt nye) Linn Karik/Numerik combo. I løpet av ca. tre uker kom jeg innom det meste av genrer i min musikk-samling, og bortsett fra litt mere luft i de øverste frekvenser via Linn, var det den gamle Cambridge som i mine ører var mest tiltalende. I de nedre frekvenser vil jeg gå så langt som å vove den påstand, at det ikke kan gjøres særlig bedre. Bassen er tight, og både starter og stopper helt lytefritt. Både mann- og kvinnestemmer gjengis helt uten skarpe kanter, og SSSS-lyde er aldrig overfokusert.
Karik/Numerik er nå solgt til en svenske.
Del 2.
Etter å ha hørt et par Epos ES14 i et demo-rom i Oslo en gang midt på nitti-tallet, har et slikt sett altid stått på lista over ting som skulle på plass ved beste anledning. En hyggelig kar her på forumet svarte på en annonse, og tilbød meg et sånt par for en svært trivelig pris. Disse har nå spillt ved siden av mine KEF 107/2 (fullfrekvens, A-rated i Stereophile) i litt over en uke.
I 90% av den type musikk jeg spiller, ville jeg kunne leve absolutt like lykkeligt med Epos'ene. I noen enkelte parametre er de sågar bedre enn Kef'ene (oppløsning og dybdeperspektiv)
Dette må iflg. mine ører bety at man kan komme relativt billig inn i HiFi - HiEnd verdenen, hvis man er villig til å ta over andres avlagte utstyr. Men de fleste av den oppvoksende generasjon later til å være mere enn godt nok fornøyd med mp3 filer og avspilling via PC'ens innebygde høyttalere. Når så middelaldrende, tidligere audio-nerder også legger hele diskoteket inn på harddisken, og begynner å streame musikk, ja da er det klart at det er vanskelig å opnå gode priser på brukt hi-end utstyr.
Jeg ser for meg en lang periode framover hvor de (vi) som har investert i dyrt avspillings-utstyr, enten må beholde det til evig tid, eller rett å slett bytte internt ;D ;D
PS. Jeg har nylig fått sjekket min hørsel, og har ingen unaturlige defekter :)
Steen
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
Kvalitet går ikke av moten... :D
Det er sant at utviklingen er rivende for tiden.
Jeg ville si at det moderne produkt er en sprinter... Fort avsted og fort går det, men det er muligheter for tyvstart og.
Den "gode gamle" langdistanse high-ender, kommer alltid imål med hodet hevet!

Dogmen, det var så meget bedre før, ser ut til å ha blitt vendt på hodet i High-End...
Men jeg tror at lager man noe som varer, så varer også interessen!

mvh
 

Steen

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.02.2005
Innlegg
1.101
Antall liker
1.328
Imperial skrev:
Den "gode gamle" langdistanse high-ender, kommer alltid imål med hodet hevet!
Korrekt, korrekt, men i disse finanskrisetider er det vel en mulighet for at vi sitter litt lengere på vårt velprøvde utstyr, og med det utbud som i disse dager er på bruktmarkedet, vil det måtte bety lavere priser. Dette kan kun være av det gode for de som er på tur inn i Hi-End land, mens de som tenker "oppgradering" til nytt får svi.
Steen
 
Topp Bunn