Hi-fi, lo-fi (Stillheten er et rom som stadig blir mindre)

zimon

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.11.2002
Innlegg
1.355
Antall liker
85
Håvarhede skrev:
Tror hørselen forandrer seg med dagsform og omgivelser. Dra te skauen eller langt vekk i øde istan? Da blir hørselen bedre.
Sitatet over hentet fra tråden: Hvordan står det til med hørselen? http://www.hifisentralen.no/forum/index.php?topic=32167.0

Sitater som følger lengre ned her er i avskrift, med forbehold om mulige feil/skvinefein...

Even Ruud gjengir noen tanker fra den kanadiske komponisten og musikkforskeren Murray Schafer på følgende vis:

<sitat i avskrift>
Hi-fi, lo-fi
Det skjer en endring i det soniske landskapet ved overgangen fra by til land, skriv Schafer. Det landlige lydmiljøet er prega av hi-fi, kaller han det. Det er et akustisk miljø hvor de enkelte lydende kan høres tydelig fordi det generelle støynivået er lavt. Det er mindre overlapping av lyder. Vi opplever både perspektiv, forgrunn og bakgrunn i lydbildet. Også nattens lyder er mer utpreget hi-fi. Tidligere tider var nok også mer preget av slike soniske landskap. Under disse forholdene er det mulig for oss å fange opp lyden, og dermed også den informasjonen som lyden bringer med seg.

Den rolige atmosfæren i hi-fi landskapet gjør det mulig for oss å høre lyder fra det fjerne, oppleve akustisk distanse. Byen reduserer denne muligheten for å høre noe på avstand, noe som må ha betydd en vesentlig endring i persepsjonens historie, bemerker Schafer. Under lo-fi-lytteforhold blir akustiske signaler tildekket av en overbefolket mengde av lyd. Lyd maskerer lyd. Det legger seg et lag av bredbåndstøy over hele landskapet. Gatebildet i moderne byer har ingen distanse, bare tilstedeværelse. For å bli hørt må alle lyder i stadig økende grad bli forsterket.

Et trekk ved det moderne lydlandskapet er at så mange av lydene som bæres fram, ikke har noen praktisk betydning eller mening for oss.[...] Når lydene mister denne praktiske betydningen, er det vi blant annet slutter å interessere oss for lydene rundt oss. Noe av det første vi legger merke til når vi bestemmer oss for å være litt mer bevisst på lydmiljøet, er at vi faktisk ikke hører så godt etter. Vi har lagt oss til en uvane med å stenge av for lyden. Før vi kommer i gang med å lytte, må det derfor gjøres et lite arbeid. Vi må omstille oss, innstille oss på nytt, om vi skal klare å skille ut all de forskjellige inntrykkene som lydveven rundt oss er sammensatt av."
(Ruud 2005: 44-45)
<sitat slutt>

om stillheten skriver han:

<sitat i avskrift>
Som John Cage har bemerket, finnes det ikke stillhet, like lite som det finnes tom tid eller tomme flater. Det vil alltid oppstå lyder i oss og rundt oss. Når vi ønsker oss stillhet, er det fordi støyen stjeler alle de små lydene fra oss, som historikeren Peter Englund skriver.

Hvorfor er stillheten viktig? Svaret synes selvsagt, især i et samfunn hvor stillhet har blitt mangelvare. Stillhet er like viktig som rent vann, som mat uten skadelige tilsetningstoffer. Når vi ikke kan definere stillheten som en tilstand uten lyd, betyr stillhet kanskje noe annet for oss. Nærliggende vil være å oppleve stillheten som mulighet for kontemplasjon og ro til å få kontakt med seg selv og omverden. Stillheten muliggjør det uforutsette, det som ikke er programmerbart, skriver Ursula Franklin i et essay. Stillhet er en tilstand som setter oss i stand til å forholde oss til oss selv og verden på en bestemt måte, "an enabling condition", som Franklin skriver.

Stillheten er et rom som stadig blir mindre. [...] med all bakgrunnsmusikken, all musikk i det offentlige felles rommet, ødelegges vilkårene for stillheten. Kanskje stillheten er så viktig at den tilhører kjernen ved vår menneskelighet, både individuelt og kollektivt. Når stillheten forsvinner mister vi samtidig evnen til å lytte, til å la det uforutsette tre fram. Når vi har fjernet den naturlige etterklangen i rommet og erstattet den med preprogrammerte lydspor, forsvinner samtidig ettertanken. I det moderne støysamfunnet blir det bare en ny stillhet tilbake, nemlig den tausheten som brer seg under det støyende regimet som moderne teknologi har påført oss. Stillhet handler grunnleggende sett om respekt, respekten for andre mennesker, dyr og natur.
(Ruud 2005:63-63)
<sitat slutt>

Kilde: EVEN RUUD, LYDLANDSKAP - OM BRUK OG MISBRUK AV MUSIKK, FAGBOKFORLAGET 2005
Link til forlaget/info om boka: http://fagbokforlaget.no/?isbn=978-82-450-0245-4
 

janb

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.03.2003
Innlegg
937
Antall liker
2
Interessante betraktninger som utvilsomt har noe for seg også for hifi-freaker :)

Stillheten er undervurdert...den er en kontrast til lyden...
 

zimon

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.11.2002
Innlegg
1.355
Antall liker
85
janb skrev:
Interessante betraktninger som utvilsomt har noe for seg også for hifi-freaker :)

Stillheten er undervurdert...den er en kontrast til lyden...
Just presis. Men kan vi dra noen umiddelbar lærdom utav dette da? Tja, kanskje at hifi-utstyr helst bør testes på landet, av noen som har vært der en stund. Eller kanskje kan man slå to fluer i en smekk. Lars Monsen driver jo å tester utstyr når han er på tur....får sikkert plass til noen kabler og litt større greier i pulken han...? Og før eller siden krysser han vel under et strømstrekk...? :D
 

zimon

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.11.2002
Innlegg
1.355
Antall liker
85
slowmotion skrev:
Der er deilig å bo på landet ... ;)
Akkurat, så du kan jo bare slutte å kjøpe hi-fi, du har det jo utenfor døra! ;)
 

J T

Overivrig entusiast
Ble medlem
06.01.2004
Innlegg
610
Antall liker
10
Kan anbefale denne boken (og andre fra samme foratter).

Hadde ham som foreleser i lydteori musikkterapi på Blindern. Spennende type, utdannet musikkterapaut (doktorgrad?) og utdannet psykolog.

Kan også anbefale denne:

(for de som har interesse av slike ting)

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=129749



JT
 

zimon

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.11.2002
Innlegg
1.355
Antall liker
85
J T skrev:
Kan også anbefale denne:
(for de som har interesse av slike ting)
http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=129749
Takker for tipset. Når vi er i den pedagogiske leia, kom på ei bok jeg skulle ha lest, men ikke har kommet til enda. Broderen (musiker/dirigent og ex.musikkskole rektor) anbefalte den for flere år siden, og jeg ser nå at den har kommet i 8.utgave (2007), så da er det nok flere som liker den:

Jon-Roar Bjørkvold, Det musiske menneske
http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2848396
 
Topp Bunn