Erfaring med Embla

AR220

Medlem
Ble medlem
28.07.2005
Innlegg
6
Antall liker
0
Jeg leser innlegg på Hifisentralen med jevne mellomrom, og fikk lyst til å bidra med et innlegg. Angsten for å bli hengt ut og satt i gapestokk får jeg leve med.
Jeg vil dele mine erfaringer med et meget spennende og nyskapende produkt, - Bladelius Embla. Embla var som kjent den første kvinnen i norrøn mytologi. I vår HiFi tid, er Embla en av de første ”silent players”. Med Embla kan du spille din musikk uten bevegelige deler i form av CD-plater, vifter, innebygd disk og lignende.
For noen år siden hadde jeg en samtale med en ikke ukjente norsk konstruktør av CD/DVD spillere. Han sa noe sånt som: ”Vi må slutte å spille av musikk fra ting som spinner rundt”. I hvilken grad det er bevegelsen fra vinyl eller CD plater som gjør at ting ikke er eller har vært så bra, skal jeg ikke være for bastant om. Men, et eller annet sier meg at musikk lagret på og spilt av fra et flashminne, er lurt. Her finnes ingen ting som beveger seg. Selvfølgelig kreves topp kvalitet på DAC, jitterreduksjon og produktet for øvrig.

Embla lager en ”bit-perfect-copy” via et innebygd Teac drivverk. Denne kopien lagres i et internt flashminne, og musikken spilles av herfra.
Har sett på sentralen at det menes og skrives mye rundt dette med ”bit-perfect-copy”. Mange mener at siden alt er digitalt (0 eller 1), så finnes ikke feil. Det blir ikke helt riktig å sammenligne lukkede disker brukt i et IT-system. En slik disk lever et beskyttet liv, mens din musikk-CD ofte lever et nomadeliv i forhold.
For å lage en ”bit-perfect-copy” kan det benyttes forskjellige metoder. Her er et klipp fra Excact Audio Copy, - et mye brukt program for ripping av CD.

In secure mode this program either reads every audio sector at least twice. By using this technique non-identical sectors are detected. If an error occurs (read or sync error), the program keeps on reading this sector, until eight of 16 retries are identical, but at maximum one, three or five times (according to the selected error recovery quality) these 16 retries are read. So, in the worst case, bad sectors are read up to 82 times! But this effort will help the program to obtain the best result by comparing all of the retries

Embla har en bevegelig laser, som ved leseproblemer endrer vinkelen og utfører flere forsøk inntil en feilfri avlesing er oppnådd.

Du kan også lagre kopien på eksterne disker. Denne kan være en NAS enhet, eller rett og slett benytte en ekstern USB disk. Noe av ideen er at disken ikke skal være i spilleren.
Ser at en av landets ledende Hi-Fi blad skriver at ved å bruke USB, kan man ikke spille de nye høyoppløste formatene, som for eksempel HRx fra Reference Recordings. Det påstås at USB nedskalerer høyere sampling enn 48 kHz. Dett er ikke riktig, USB er en protokoll og den vet ikke engang hva som går gjennom kabelen. Det kan sikkert finnes lydkort med tilhørende drivere (for eksempel Windows USB Audio)som ikke klarer så høy sampling, men ikke skyld på USB!

Embla kan spille av alle formater som PCM (med sampling opp til 192 KHz), WAV, FLAC og OGG. Dette høres kanskje ut som en avansert PC løsning, men du må vite at Embla har egenutviklet DSP (Digital signal processing) med en avansert 4x4 balansert DAC fra Burr-Brown, et avansert jitter reduksjonssystem med masterklokke mellom drivverk og flash minne, et jitter reduksjonssystem som benyttes når du spiller fra en ekstern datakilde.

Hvordan låter så dette?
Dere kjenner vel alle følelsene av å pakke ut et helt nytt produkt, sette det i racket, skru på strøm, og spille av første låt? Tro meg folkens, dette låt ikke bra!! Jeg fikk advarsler av Morten hos NAT at Bladelius lager utstyr som må spilles inn over lang tid, i manualen står det oppgitt 6 uker!
Kort fortalt, etter disse ukene spiller dette helt nydelig. Det er en letthet, oppløsning og dynamikk jeg aldri har hørt før. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare mangel på digitallyd, men Embla har fått meg til å ane hva det kan være.
Det hører med til historien at jeg byttet ut en meget velrenommert rørbasert DAC og eksternt drivverk, en kombinasjon til ca 80 000, Embla koster 45 000. Og for å si det mildt, jeg bytter ikke tilbake.

Fremtidens platebutikk og format?
Det dukker opp flere netbutikker som tilbyr nedlasting av musikk på høyoppløste formater. Formater du ikke kan spille på en ordinær CD/DAC, men pr. i dag må ha PC med software spiller og avansert lydkort, eller et produkt som Embla for å spille av.
Reference Recordings gir i dag ut noen eksemplarer av plater innspilt og gitt ut med 176.4 kHz sampling. Disse gis ut som WAV filer brent på en DVD plate. Meningen her er at du skal kopiere en og en fil over til ditt PC baserte oppsett, for så å spille av med software spillere som Media Monkey og lignende. Ved siden av dette vil du trenge et avansert lydkort som for eksempel Lynx AES16, og en ekstern DAC som for eksempel Alpha DAC from Berkeley Audio Design Associates.
På Embla er dette så enkelt som å sette inn DVD platen og trykke ”Play”.
I en av de sisteutgavene av TAS hadde ikke ukjente Robert Harley et stykke hvor han beskriver erfaring med Reference Recordings HRx spilt av på PC oppsettet beskrevet ovenfor. Han klarer ikke å få fullrost opplevelsen, og sier enkelt og greit ”..I can say that what I’m hearing bears no relationship to CD sound quality..”
Embla har overbevist meg på mange måter, og ikke minst gitt meg troen på fremtidige ”formater” med en helt annen lydkvalitet en dagens CD og vinyl.

Løp og lytt..

Mvh
Per Åge
 

ErosLoveking

Æresmedlem
Ble medlem
03.02.2004
Innlegg
15.747
Antall liker
3.916
Sted
Oslo
Vil si tusen takk for den først tilbakemeldingen fra en bruker av Embla. La det gjerne komme flere.
Har foreløpig bare sett og hørt Embla en stakket stund hos NAT, men håper å få lånt en spiller med hjem til kjente omgivelser utpå vårparten.
Førsteinntrykket er ihvertfall at det er et spennende produkt, ingen tvil om det.
 
K

Kaare G. Opsahl

Gjest
veldig godt innlegg :)kan man overføre data trådløst til embla?
 

AR220

Medlem
Ble medlem
28.07.2005
Innlegg
6
Antall liker
0
65finger skrev:
veldig godt innlegg :)kan man overføre data trådløst til embla?
Nei Embla har ingen trådløs inngang (eller utgang). Du kan imidlertid streame data via egen USB inngang. Denne inngangen kan du igjen henge på en trådløs enhet (PC o.l.).

Per Åge
 

ricardo

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.11.2005
Innlegg
78
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Har akkurat kjøpt Embla selv og må si meg enig med det som er sagt, dette er veldig bra. Jeg har aldri vært borti en spiller som er så totalt uten egenlyd som denne, det er akkurat som om det ikke er noen spiller der det bare kommer lyd. Min har ikke så mange timene på baken enda så hvis det er store forbedringer i vente pga innkjøring så går smilet snart rundt hele fjeset.

Skal komme tilbake når den er mere innspilt og si hvordan det har forandret seg.
Legger inn ett par bilder men må ta de for seg selv pga størrelsen, skjønner ikke hvordan jeg skal krympe, er lite datakyndig.

Richard
 

Fosse

Æresmedlem
Ble medlem
19.08.2003
Innlegg
11.428
Antall liker
25.882
Torget vurderinger
24
Flotte innlegg gutter.

Selv har jeg har bare så vidt sett og hørt spilleren hos NAT.
Jeg hadde dessverre for liten tid med den, så lydkvaliteten kan jeg ikke si noe forunuftig om, men Morten gav meg en kjapp innføring i hva spilleren kan og hvordan den fungerer, og det var imponerende.
Slik jeg ser det er dette en genial løsning: Her har man et brukergrensesnitt som vi alle forstår, med artist-album-låt. Spilleren har innebygget minne med plass til over hundre cd-er, og mulighet for utvidelse.

Men, om man ikke ønsker å lagre musikken og bare vil bruke den som en vanlig cd-spiller, ja så kan man det også. Det er genialt, så slipper man rippe all musikk over til disker og innom datamaskiner og når kompiser kommer på besøk så kan medbrakt avspilles uten for mye styr.

Dessuten er den lekker å se på, det har aldri skadet. Et av de få digitalproduktene hvor jeg har tenkt at her fikk man faktisk mye for pengene.

Gratulerer med lekre produkter begge to.
 

baluba

Æresmedlem
Ble medlem
18.02.2009
Innlegg
24.590
Antall liker
15.155
Sted
Kopervik og Bergen
Torget vurderinger
1
Interessante innlegg om framtiden dette her, og dette apparatet kunne jeg godt tenkt meg å prøve. Det blir dessverre for dyrt for meg, men det forteller jo litt om hva vi kan vente oss i framtiden. Og når det kommer tilsvarende produkter til en skapelig pris så kommer jeg sikkert til å hoppe på noe slik selv. Flashminne i en eller annen form er nok framtidens medium for musikk og film.

Jeg husker en artikkel på midten av åttitallet i danske HIFI & Elektronikk om at framtidens format ville være en krystall som kan lagre enorme mengder informasjon. Over 20 år etter så kan vi smile litt av den spådommen, men på en måte har de jo fått rett. Selv om det ikke dreier seg om en krystall. I alle fall ikke i den form som ble beskrevet i den artikkelen.
 

Bjørn ("Orso")

Bransjeaktør
Ble medlem
03.11.2008
Innlegg
11.296
Antall liker
2.903
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Artig og fremtidsrettet produkt. Litt stiv pris spør du meg, men man får en fin skreddersydd løsning som også sikkert gir lyd i toppklasse. Burde kanskje hatt Blu-ray?

Men 6 ukers innspillings tid! Skulle gjerne ha sett en teknisk forklaring på det ::) Eller var det skrivefeil og tilvenningstid de mente mon tro. ;D
 

ricardo

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.11.2005
Innlegg
78
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
orso skrev:
Artig og fremtidsrettet produkt. Litt stiv pris spør du meg, men man får en fin skreddersydd løsning som også sikkert gir lyd i toppklasse. Burde kanskje hatt Blu-ray?

Men 6 ukers innspillings tid! Skulle gjerne ha sett en teknisk forklaring på det ::) Eller var det skrivefeil og tilvenningstid de mente mon tro. ;D

Tror nok det er mere tilvenning enn innspilling. Jeg har ikke merket noe særlig forskjell så langt
 

ricardo

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.11.2005
Innlegg
78
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Innspilling eller tilvenning, låter bare bedre og bedre. Har flere lånte ører som kommer innom og lytter som mer enn gjerne vil fortelle meg at jeg tar av hvis det er så, noen mener sågar at det er sinnsykt å bruke så mye på stereo men må dog innrømme at det låter bra. Beste spiller jeg har hatt så langt og jeg har prøvd noen.
 

ØivindS

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.10.2005
Innlegg
448
Antall liker
1
Sted
Oslo
Torget vurderinger
1
Jeg får si jeg falt pladask. Hørte Emblaen hos Morten og lytteinntrykket i kombinasjon med hvilke muligheter man har med denne spilleren gjorde at jeg la inn en ordre. Dette til tross for at jeg nylig har oppgradert min egen spiller med Siemens Halske NOS rør og kom til at bedre enn dette kan jeg ikke forvente at en CD spiller skal kunne levere. Men som nevnt, nå er jeg snart der jeg også.
 

Fosse

Æresmedlem
Ble medlem
19.08.2003
Innlegg
11.428
Antall liker
25.882
Torget vurderinger
24
Gratulerer OivindS, dette er virkelig spennende og flotte saker.
Regner med å få en invitasjon snart slik at jeg kan få lyttet til herligheten.
 

ØivindS

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.10.2005
Innlegg
448
Antall liker
1
Sted
Oslo
Torget vurderinger
1
Fosse skrev:
Gratulerer OivindS, dette er virkelig spennende og flotte saker.
Regner med å få en invitasjon snart slik at jeg kan få lyttet til herligheten.
Mange takk André.
Foreløpig er Emblaen fortsatt i Sverige for oppgradering. Men så snart den er i hus er du selvsagt hjertelig velkommen.
Som du kanskje har skjønt har det skjedd store saker på høyttalerfronten siden du var her sist. Som en følge av det har det vært mulig å ominnredet lytterommet. Det betyr at flere viktige parametere er endret, allerede før Embla.
 

ØivindS

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.10.2005
Innlegg
448
Antall liker
1
Sted
Oslo
Torget vurderinger
1
Emblaen har vært i hus siden før helgen. Nydelig vårvær har ført til at det ikke har vært allverdens tid til musikkopplevelser via nyvinningen. Men så langt må jeg si meg enig i det som allerede er fremkommet. Dette er storslagent, med flott perspektiv både i bredde og dybde. Dynamikk, dyp og stram bass, luft og brillians i massevis. Her er det ikke mye å trekke. Vinylriggen har fått konkurranse, men det er allikevel noe annet. Hva man foretrekker dreier seg nå først og fremst om smak. Har man anledning, så hvorfor ikke, - ja takk til begge deler. :)

Men det er noen utfordringer som jeg nok må ta med Morten på NAT når jeg får tid. F.eks så virker ikke touchpanelet! Fjernkontrollen er heller ikke verdens mest brukervennlige. :mad:
 

ricardo

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.11.2005
Innlegg
78
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
OivindS skrev:
Emblaen har vært i hus siden før helgen. Nydelig vårvær har ført til at det ikke har vært allverdens tid til musikkopplevelser via nyvinningen. Men så langt må jeg si meg enig i det som allerede er fremkommet. Dette er storslagent, med flott perspektiv både i bredde og dybde. Dynamikk, dyp og stram bass, luft og brillians i massevis. Her er det ikke mye å trekke. Vinylriggen har fått konkurranse, men det er allikevel noe annet. Hva man foretrekker dreier seg nå først og fremst om smak. Har man anledning, så hvorfor ikke, - ja takk til begge deler. :)

Men det er noen utfordringer som jeg nok må ta med Morten på NAT når jeg får tid. F.eks så virker ikke touchpanelet! Fjernkontrollen er heller ikke verdens mest brukervennlige. :mad:
Helt enig i dette med lyden er meget bra og blir faktisk bedre med noe tids bruk. Erfarer dette selv. Hvis du har kjøpt Embla Basic så er det ikke touchpanel på den du må ha den med innebygd forforsterker for å få det og den er vel ikke kommet på markedet riktig enda. Det kommer også etterhvert en fj kont med identisk display som på Emblaen og det er av touch typen.

Richard
 

ØivindS

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.10.2005
Innlegg
448
Antall liker
1
Sted
Oslo
Torget vurderinger
1
Sier du det, ja! Det var vel det jeg overhørte da Morten henviste til fjernkontrollen. Han nevnte også noe om at det kommer ny fjernkontroll m touchpanel. Litt merkelig da at manualen viser menyvalg for å kalibrere touchpanelet?

Forresten så er "den med innebygd forforterker" kommet. Morten har den i oppsettet i butikken.
 

ricardo

Hi-Fi interessert
Ble medlem
26.11.2005
Innlegg
78
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
OivindS skrev:
Sier du det, ja! Det var vel det jeg overhørte da Morten henviste til fjernkontrollen. Han nevnte også noe om at det kommer ny fjernkontroll m touchpanel. Litt merkelig da at manualen viser menyvalg for å kalibrere touchpanelet?

Forresten så er "den med innebygd forforterker" kommet. Morten har den i oppsettet i butikken.

Jeg stusset også over det i manualen og det er også andre feil i den. Min spiller har nå flere funksjoner enn det som er nevnt i manualen men det er vel sånn det må bli når den hele tiden oppgraderes via nettet. Er dog veldig fornøyd med den.
 

KentOve

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.09.2008
Innlegg
360
Antall liker
8
Sted
Karmøy
Kult og se at det er flere som er fornøyd med Embla :)

Jeg vurderer selv en Embla til sommeren, men både Naim HDX og Logitech Transporter er oppe til vurdering. Transporteren er jo mye billigere enn både Embla og HDX, men skal visst være ett "kupp" til prisen. I tillegg har både Embla og HDX flere muligheter.

Så, er det noen av dere som har kjøpt Embla som også hadde med HDX i vurderingen? Kanskje dere til og med har testet begge spillerene, og kan si noe om hvorfor Embla ble valgt over Naim spilleren?

Jeg håper kanskje på å få tatt meg en tur til Oslo og få hørt både Embla og Bladelius, men det er langt i fra sikkert, så jeg blir storfornøyd med alle svar jeg kan få her!
 

ØivindS

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.10.2005
Innlegg
448
Antall liker
1
Sted
Oslo
Torget vurderinger
1
KentOve skrev:
Vel, jeg vet ikke om du er ute etter ytteligere kommentarer etter en ukes lytting.
Førsteinnstrykket holder seg, også etter at jeg har vent meg til de nye og imponerenede sidene, -det store lydbildet og perspektivet, dynamikken, hurtigheten. Men den tilgir ingen ting, -f.eks mixing med litt ekstra helt i toppen. Det har selvsagt ikke kun med Emblaen å gjøre, men sammen med resten av kjeden så er min opplevelse at det tenderer til skaphet i toppen på enkelte innspillinger. Det er imidlertid ikke andres oppfatning som har tatt plass i sweetspot. Der er nok jeg spesielt kritisk. Men det kan selvsagt matches med en annen kabel. Får se hva jeg gjør med det.

Jeg har hørt Naim uten å ha gjort noen direkte sammenligning. Det som tiltalte meg med Embla var foruten det musikalske/lydmessige (som jeg antar er en følge av ripping til flashminne), alle tilkoblingsmulighetene. Her har man tatt høyde for fremtiden, hvordan den nå kommer til å se ut.
 

KentOve

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.09.2008
Innlegg
360
Antall liker
8
Sted
Karmøy
OivindS skrev:
Vel, jeg vet ikke om du er ute etter ytteligere kommentarer etter en ukes lytting.
Førsteinnstrykket holder seg, også etter at jeg har vent meg til de nye og imponerenede sidene, -det store lydbildet og perspektivet, dynamikken, hurtigheten. Men den tilgir ingen ting, -f.eks mixing med litt ekstra helt i toppen. Det har selvsagt ikke kun med Emblaen å gjøre, men sammen med resten av kjeden så er min opplevelse at det tenderer til skaphet i toppen på enkelte innspillinger. Det er imidlertid ikke andres oppfatning som har tatt plass i sweetspot. Der er nok jeg spesielt kritisk. Men det kan selvsagt matches med en annen kabel. Får se hva jeg gjør med det.

Jeg har hørt Naim uten å ha gjort noen direkte sammenligning. Det som tiltalte meg med Embla var foruten det musikalske/lydmessige (som jeg antar er en følge av ripping til flashminne), alle tilkoblingsmulighetene. Her har man tatt høyde for fremtiden, hvordan den nå kommer til å se ut.
Jeg var nok litt redd for at den kunne være litt hard i toppen. Det er akkurat det jeg ikke trenger. Kjører med full Hegel rigg på mine JBL høyttalere, å det kan bli noe pågående i toppen på noen innspillinger, spesielt metall. Ser for meg at en rør pre vil ta over jobben for P4A , og en kilde ala Bladelius Embla eller Naim HDX tar over for CDP4A. H4SE blir stående.

Naim har jo som kjent enn litt mer laidback spillestil, som går over på det varme. Mulig det er akkurat det jeg trenger? Tiden vil vise :)
 

RBN

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.05.2007
Innlegg
2.436
Antall liker
1.600
AR220 skrev:
65finger skrev:
veldig godt innlegg :)kan man overføre data trådløst til embla?
Nei Embla har ingen trådløs inngang (eller utgang). Du kan imidlertid streame data via egen USB inngang. Denne inngangen kan du igjen henge på en trådløs enhet (PC o.l.).

Per Åge
Hei
Embla har blåtann. Basic har ikke denne muligheten.....

Mvh
RBN
 
Topp Bunn