MP3 er farlig

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
Det er nok annen lyd også, men hodetelefoner kan være farlige da man ikke har det fysiske lydtrykket på kroppen.

Ødelegger hørselen med MP3

- Det å regelmessig lytte til musikk på høy lydstyrke når du er ung har ofte ingen umiddelbar effekt på hørselen, men det er sannsynlig at det gir dårligere hørsel senere i livet, står det i rapporten, ifølge The International Herald Tribune.
http://www.dagensit.no/trender/article1510982.ece?jgo=c1_re_
http://www.iht.com/articles/2008/10/12/business/noise.php
 

Moiz Audio

Bransjeaktør
Ble medlem
06.08.2007
Innlegg
4.101
Antall liker
742
Sted
Oslo
Torget vurderinger
122
problemet er ikke mp3, det er bare å studere lydformen i DAWen ( hvis man har da:)) ellers ville argumentet vært at atrac md filene er livsfarlige, problemet er kampen om å ha høyest komprimert lyd. Selve lydbildet har blitt mer monotont, og mastering ingeniørens jobb har gått fra å balansere og fikse lydmaterialet før trykk, til å sikre mest mulig volum og minst mulig dynamikk.

bærbare mp3 spillere har delvis skylden absolutt..siden musikkfilene skal høres på maks volum på disse, og er rettet mot slike lydprodukter,

man har vel også merket at musikken har mye mindre bass de siste årene? ;D
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Det var absolutt farlig å gå på hifi-messen i Horten også.
Hørselen min var helt av etter disse to dagene.
Og når de fleste skal konkurrere om å spille høyest,
da går det ut over hørselen.

Det verste rommet var dette kinoanleggrommet innenfor baren.
Et annet rom som det ikke gjekk an å gå inn i uten å risikere hørselen var upgradeaudio. (Jeg fikk ikke snakket med dem pga. dette. Ble bare så irritert på dem etter 10 forsøk på å besøke deres rom og snakke med dem at jeg gav det opp). Et annet rom som spilte alt for høyt hele tiden var der de demonstrerte Respons. Siden lyden var såpass god også der, (myk og deilig) så er det enda skumlere, for en legger ikke umiddelbart merke til hvor høyt det er. Kjente at hørselens evne til å høre detaljer var gått ned etter besøket i dette rommet.
Og det var 2 unge menn som demonstrerte høyttalerne der.
De har nok lite greie på hva et slikt lydtrykk gjør med ørene, både sine egne, men også tilhørernes. Når jeg kommenterte at de gjekk langt over grensen på lydtrykk, var bare svaret at det var kjedelig å spille lavere. Da bare forlot jeg dem og reiste ikke tilbake til dette rommet. Det balanserte flere ganger også på grensen for mine ører i rommet der de demonstrerte Avantgarde. Der måtte jeg gå ut flere ganger og vente på neste låt for å høre om jeg klarte å sitte der inne da så jeg fikk hørt disse høyttalerne. De gjekk langt over grensen av og til også i naborommet der de demonstrerte Usher-høyttalere. En av de som demonstrerte disse høyttalerne innrømmet at de hadde spilt så høyt der at han selv hadde blitt kvalm, jeg overhørte at han sa det til en annen. Om han ble kvalm av lydtrykket, forstod han ikke da at dette var et farlig lydtrykk for ørene?

Jeg trodde en slik messe var et sted som de ulike aktørene ville vise fram hvor flott lyden i anleggene var. Men det virket som noen hadde forstått det slik at de skulle vise publikum hvor høyt deres anlegg klarte å spille. Dette siste vil jeg heller lese ut av databladet til høyttalerne enn å høre det.

Ellers var andre meget flinke til å stille volumet på et natrulig nivå.
Kan berømme Renaissance Audio for et naturlig lydtrykk som ikke skader ørene til folk. Samme med MBL som også hadde denne evnen og kompetansen til å stille volumet på et naturlig volum. Og samtidig hadde disse aktrørene en egen evne til å trylle god lyd fram i deres lytterom. Så det virker som at når den som setter opp et anlegg forstår seg på volum, så forstår han seg på akustikk også og andre lydting. Enten er en lydbegavet eller så er en det ikke fikk jeg intrykk av på messen. Og denne begavelsen røpte mange fort om de hadde eller ikke, både med evnen til å stille lydtrykk og lydvaliteten som de fikk fram i rommet.

Og mange av puglikummerne har åpenbart ikke en varsellampe innebygd om når lydtrykk er farlig. Det forstod jeg jo når jeg var innom dette kinorommet innenfor baren. Ser jo også at på skytebanen så driver noen å skyter uten hørselsvern. Noen driver å kutter med vinkelsliper uten hørselsvern. En på min arbeidsplass gjorde det i en time. Da kom han inn til oss og klagde over at han hadde så vondt i ørene. Det er fordi du ikke bruker hørselsvern det sa jeg, hææææ, hører ikke hva du sier svarte han. Det er som det er noen dotter i ørene mine sa han. Tror det var mange slike typer som satt lenge foran dette kinoanlegget.

En som min bror jobbet med på Aker, drev å slo med slegge på en jernplate uten hørselsvern. Etter 10 minutter med dette sa han at han trodde at han hadde fått betennelse i ørene, fordi han hadde så vondt i dem. Han ville reise til legen for å få antibiotika for det. Ta på deg hørselsvern så slipper du å få vondt i ørene,for det er det som gjør det svarte min bror. Dette trodde han ikke noe på og reiste til legen. Legen fant ikke noe galt, ikke noen betennelse. Og etter dette så begynte han å bruke hørselsvern, fordi legen hans sa at det var derfor han fikk denne smerten. Og da forsvant verken i ørene litt etter litt. Lydtrykk på mellom 106 og 130 db fører til smerter i ørene hos ulike folk. Noen har en høyere smerteterskel og noen mindre. Jeg hører nok til dem som får den temmelig raskt. Dette kan være genetisk betinget. Men lydtrykk er farlig for alle. 83 dB lydtrykk er det høyeste som ørene våre tåler over en periode på 12 timer. 85 dB tåler dem i 8 timer. Da må det være stilt resten av døgnet. Jeg har kjøpt meg lydtrykksmåler så jeg har kontroll med lydtrykket i mitt eget stereoanlegg når jeg spiller. Og da har jeg også fått en følelse av hvor mange dB det er med det og det lydtrykket. En kan trene seg opp til å si det noenlunde korrekt etter en stund.

HIFI-folk! - pass på ørene deres. Da har dere glede av stereoanlegget i mange flere år.

Mvh Consen
 

Sleiven

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.12.2003
Innlegg
2.302
Antall liker
21
Consen
Bifaller ditt innlegg.Alt for mange er bevisstløse mht lydstyrke.
Var på kino med barna fo en tid tilbake, det var så ubehagelig høyt at jeg/vi satt med fingrewne i ørene halve filmen..

Personalt sa" det skal vær sånn" Angrer på at jeg ikke anmelde kinoen for voldtekt av ørene..

Hjemme lytter jeg sjelden over 80-82db..Kunsten er å ha et anlegg som låter bra på lavt volum, det er ingen kunst å spille høyt.
Sleiven
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
TV-programmet PULS i kveld handlet også om å passe på hørselen. Det går i reprise kvart over 12 i natt (14.okt.08) på NRK2 for de som er nattmennesker og vil få det med seg. Det handler også om at MP3-musikk med små hodetelefoner er farlig for ørene. Se det og lær.

Mvh Consen
 

Pengvim

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.12.2005
Innlegg
2.184
Antall liker
2
Sted
Oslo
Torget vurderinger
2
Har ikke brukt mp3-spiller på snart et år jeg, blir så sliten i øra etter kort tid. Tviler ikke et sekund på at det er skadelig å gå rundt med det.
Forøvrig er det i hvert fall verre med ørepropper enn headsett, selvom det ikke akkurat er bra det heller.. ::)

Av og til er det jo kjekt å ha et skikkelig headsett liggende, som kan spille lavt, riktignok. :)
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.682
Antall liker
7.922
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Sleiven skrev:
Hjemme lytter jeg sjelden over 80-82db..Kunsten er å ha et anlegg som låter bra på lavt volum, det er ingen kunst å spille høyt.
Sleiven
Til kvardagsbruk er eg heilt einig med deg. Eg har greidd å berge høyrselen over 16 kHz endå eg har bikka femti. Eg speler gjerne høgt innimellom, men på jamna ligg eg om lag på same lydstyrke som deg.
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.101
Antall liker
4.944
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Spille høyt med høyttalere tror jeg ikke skader hørselen. Det kan finnes noen få unntak. Høy (ganske ekstremt volum) fra ørepropper er jeg mer bekymret for. Uansett hvilket format eller hva slags lyd det derier seg om. Buffersonen mellom lydkilden og ørets mest følsomme organer er så liten at fare for skade er absolutt tilstede. Med lydkilden noen meter unna, blir risikoen redusert til bortimot null.
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
Hvilken kilde det kommer fra burde vel ha mindre å si. Problemet er at du mangler de fysiske signalene på kroppen som forteller deg at du spiller avsindig høyt når man bruker hodetelefoner/propper.
 

Gjest.

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.09.2006
Innlegg
5.723
Antall liker
486
Alt avhenger av lydtrykk. Om det formidles gjennom høyttalere, hodetelefoner eller ørepropper er underordnet. Det kan skade hørselen å utsette seg for lydtrykk over 85dB over lengre tid. 85 dB er ikke særlig høyt. Jeg har sjekket i en konsertsal, og 85 dB ligger omtrent på nivå med høy, engasjert tale.
 

eldo472

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.01.2005
Innlegg
1.026
Antall liker
275
Sted
Tranby
EU har satt regler for hvor kraftig lyd det kan være i bærbare spillere. Seriøse fabrikanter i bransjen følger dette. Lyd og Bilde har flere ganger testet enkelt spillere som har fått kritikk for å ha for lav lyd. Når dette bunner ut i at det er EU regler, kan man jo spørre seg hvor lojale de andre merkene er mot regelverket siden de ikke får samme kritikk.
PÅ den annen side er det en fordel å ha en kraftig forsterker i spiller slik at man kan bruke bedre høretelefoner som er mer tungdrevne.
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Audiomix: Tror du at det er ufarlig at et jetfly går over deg i overlydsfart med 500 meters avstand fra deg, fordi da er avstanden fra flyet og deg så stor? Dette selv om du får et lydtrykk på 150 dB i ørene?

Eller at det ikke er farlig å gå på en Status Que konsert, der lydtrykket er 160 dB 1 meter fra høyttalerne og 120 dB 100 meter fra høyttalerne. Er det da ufarlig å stå på 100 meters avstand???

Tror noen her lager seg sine egne teorier for at de kan dulle seg inn i den feilaktige tanken om at det ikke er farlig slik de selv gjør det. Minnner meg på en kvinne som nylig sa til meg at det var ikke farlig å røke og at de som hadde funnet ut at det var farlig var betalt for å gi den konklusjonen. Og ho liker også å fortelle alle andre rørkere at ho har rett. En må sikkert lage seg en slik teori når det nå står på sigrettpakkene at "røking dreper".

På konsertbilletter burde det også stått - "konserter ødelegger hørselen.

Jeg går nesten aldri på konserter lengre pga. lydtrykket. Og de ytterst få gangene jeg har gjort det, har jeg brukt hørselsvern. Når jeg skal ta ut tallerker av oppvaskmaskinen bruker jeg hørselsvern. Når jeg spikrer bruker jeg det også. Jeg er snart 43 år og hører 19 kHz på meget lavt volum. (Når jeg var 20 år hørte jeg 24,6 kHz). Jeg hører slik en typisk 14-åring gjør. De som har samme alder som meg sliter ofte med 14-16 kHz.

Men hvor høye toner en hører sier egentlig heller ikke om en har hørselsskader. En kan høre høye toner men er skadet lengre nede i registeret. En får skaden på de frekvensene som en er mest eksponert for. Går en ned i maskinrommet på er ferje, skades frekvensene på ca. 3-4 kHz mest. Vinkelsliperen sliper vekk hørselen fra ca. 6 kHz og oppover. Spikerpistoler er drepen for hørselen. Var i nærheten av en som skjøt en spiker med en slik pistol, og hørselen min var ikke skikkelig igjen før det hadde gått en uke.

Det er også utbredt med hørselskader både på barn og voksne i barnehager i dag. Den eneste gode grunnen jeg finner til å ikke ville hatt mitt barn der er nettopp dette at barnet får hørselskade der.

Har sluttet å gå på kino. Etter mission impossible 3 (MI3) sa jeg til meg selv at dette var siste gangen. Da slet jeg med hørselen i flere mnd. etterpå. Trodde jeg hadde fått en permanent skade. Og ørene tålte ikke lyd i flere mnd. Nå ser jeg bare film hjemme i stuen. Da tar jeg lyden ut over stereoanlegget. Og jeg har en 2x13 watt forsterker. Det er meget skjelden den passerer 1 watt til høyttalerne.

Der virker som, på kino, at de skal ha realistisk volum på skytevåpen. Men ønsker vi å høre et våpen med sitt realistiske lydtrykk??? Jeg gjør ikke. Og det var dette jeg følte var tilfelle med MI3. Jeg hadde min bror med på denne filmen også, og han er vant å skyte med spikermaskin uten hørselsvern. Han skyter også med hagle uten hørselsvern. Til og med han reagerte på lydtrykket i denne filmen. Han knekte seg i ørene etter filmen og sa at han hadde dotter i ørene. Jeg satt med fingrene i ørene under filmen, og hadde likevel men i flere mnd. etterpå. Jeg er ikke alene om å reagere på lydtrykket i kinosalen. Hører stadig flere som reagerer. Det er blitt høyere lydtrykk i kinosalen under noen filmer enn på en konsert. De siste 20 årene har utviklingen vært tragisk. Men allerede for 30 år siden satt jeg og holdt meg for ørene.

Typisk har mixere i studio hørselskader. Er nok litt av grunnen til at så mange dårlige mixinger blir sluppet ut på markedet. De hører ikke hvor mye energi de gir på i diskanten. De prøver på denne måten å kompensere sitt eget hørselstap. En annen ting er at de spiller så høyt under nedmixing at hørselen også for en periode er enda mer nedsattt en hørselsskaden deres skulle tilsi. Har dere hørt Sting sine plater? Typisk eksempel på dette med for mye diskant på alt. Paul McCartney sine plater er et godt eksempel på at at det ikke er for mye diskant. Men Paul McCartney har hørselskade, så det er bare at han har flinkere mixere som nok ikke har hørselstap.

Et vedvarende lydtrykk på over 80 dB er skadelig på hørselen. (Dvs. at det er der hele døgnet). 85 dB har myndighetene satt som max på en arbeidsplass over normal arbeidstid. I nordsjøen er max lovlig lydtrykk 83 dB siden arbeidsdagen er 12 timer. Og for at dette ikke skal skade hørselen må det være stilt resten av døgnet (stil blir det aldri, men med det mener jeg et lydtrykk på godt under 50 dB).

Men går ikke noen på kino eller treningsrommet til musikk etter arbeidstid? Ikke rart vi er i ferd med å bli en generasjon med døve folk. Sesjonsresultatene er meget bedrøvelige. Og siden kunnskapen om dette er så fryktlig lav i befolkningen, blir en sett på som en snåling om en snakker om det eller at en har på seg hørselsvern når en tar ut bestikket av oppvaskemaskiknen osv. Men jeg vil heller bli sett på som snål og bevare hørselen min.

Ser også at noen ar den teorien at om lyden ikke gjør vondt i ørene, da er den ikke farlig. Også en meget feil teori. Er ikke vondt i ørene med 86 dB lydtrykk. På hifi-messen i Horen var nok typisk lydtrykk ca. 95 -110 dB. Og i ett rom tipper jeg det var ca. 120 dB. Jeg kjøpte meg lydtrykkmåler bare fordi jeg ville lære meg instinktivt hvor høyt det var med x-antall dB.

Tok for moro skyld å la flere kniver i skuffen fra oppvaskmaskinen på en gang, målte lydtrykket fra en halv meters avstand, og lydtrykksmåleren målte 113,5 dBA. Ser dere nå at det faktisk er meget farlig for hørselen å holde på med bestikk? Og derfor er kjøkkenansatte på hoteller og slikt typisk hørselsskadet. (Brukte selvfølgelig hørselsvern under forsøket).

På en meters avstand er verdensrekorden for en menneskestemme å generere 126 dB lydtrykk.

Jeg prøvde å kosesynge med lav nattstemme. Det genererte 88,7 dBA lydtrykk på ca. en halv meters avstand. Om en hviskesnakker for en ikke skal vekke ungene i naborommet, er lydtrykket fra en menneskestemme 75 dbA. Når folk blir ivrige, snakker dem med ca. 95 dBA lydtrykk. Mer behersket prat er ca. 85 dBA. A-en står for a-veiet. Da måler en slik myndighetene vil. Da forteller lydtrykket direkte hvor farlig det er. Bass får ikke så stort utslag i dB da, for det er ikke så farlig. Hørselen kan godt tåle 150 dB lydtrykk i bassen for en periode. Men da er det rett før trommehinnen sprikker, og da får en et lydtap for resten av livet. Trommehinnen sprikker på ca. 160 dB i bassområdet. Da begynner det å blø ut nesen og ørene. Dette skjer på folk som står for når høyttalerne på Status Que-konserter. De har typisk 160 dB lydtrykk 1 meter fra høyttalerne.

AG3-en som de bruker i millitæret, genererer 185 dBA lydtrykk på 1 meters avstand. Dette gir hørselstap med ørepropper og øreklokker utenpå dem. Husker når jeg skjøt med det, pep det i ørene lenge etterpå, selv om jeg hadde dobbelt hørselsvern. Og de som fikk målt betydelig hørselstap fikk ikke skyte med det. De måtte ta vare på den lille hørselen de hadde igjen. Men sa noen i militære til dere at det var farlig for alles hørsel å skyte med det? Tror nok ikke det. Noen burde laget en dokumentar i tv om dette, hvordan myndighetene holder viktig informasjon borte fra oss.

Konklusjon: Hørselen vår er ikke laget for forsterkere og slikt i et slikt moderne samfunn. Min far var teit nok til å slipe med vinkelsliper uten hørselsvern, enda jeg advarte han siden jeg var 13 år. (Ja, fra da av brukte jeg hørselsvern for det minste). Og nå får han straffen. Det høres ut som det er et tog som kjører forbi huset hele tiden sier han. Og hørselen lager høyfrekvente pipelyder også. Han hører halvparten av tonene på et piano. Over midten hører han ikke lyd i det hele tatt, men han hører noe som ikke jeg legger merke til, dvs. de nesten infralydene fra overføringsmekanismen i pianoen. Hørselen hans svikter på før en når 500 Hz. Dette er jo værre enn om vi skulle hørt hele lydbildet gjennom en stor basshøyttaler.

PASS PÅ HØRSELEN FOLKENS !!!

Den skaden du nå påfører deg, hører du om noen år. For den slår ikke ut med en gang. Du får bare litt piping i ørene midlertidig nå, eller gjerne ikke det engang. Men hver gang det skjer, har du skadet hørselen. Og hørselen skades litt etter litt selv om du ikke noensinne hører noe piping i ørene. Slikt opplever en helst etter en konsert. Når en hører pipelyder etter en slik konsert, da har noen av hørselhårene knekt, og skaper da falske lyder. Det er som fantomsmerter som folk kjenner i fingrene når de har amputert en hel arm. Og når en blir eldre vil disse knekte hårene begynne å støye noe forferdelig. Du ligger gjerne da søvnløs og du blir gal av denne lyden som aldri gir seg i ørene. Var disse konsertene verdt et slikt helvete senere.

Sier ikke at folk skal slutte å gå på konsert, men bruk hørselsvern. Typisk så er det en amatørmixer på disse konsertene som også skrur volumet langt over skurregrensen. Og da genereres falske overtoner. Så det blir en enorm energi i diskanten. Blir på noen konserter omtrent som å høre en vinkelsliper. Vil du virkelig utsette ørene dine for noe slikt uten beskyttelse??? Og enda kalle deg hifi-entussiast?

Om dette er deg, vil jeg aldri diskutere med deg om det er lydforkjeller på ulike kabler. Og om dette er deg, vil jeg at du aldri skal blande deg i en diskusjon som omhandler lydforkjeller på kabler, nettstøyfiltre eller annet slikt. Du har satt deg laaangt ut på sidelinjen. En sann hifi-entusiast vil aldri stå med en vinkelsliper uten hørselsvern !!! I beste fall er dette en nybegynner-hifi-entusiast som ennå ikke har lært hvor farlig dette er for ørene. Og om kunnskapen kommer, og han ikke slutter med det, da har jeg jo fortalt hva jeg mener om denne saken.

Om denne artikkelen irriterer deg, da har du heller ikke lært å sette pris på de som vil deg bare det aller beste, som prøver å redde deg for en støyende hørsel i din alderdom.

Eneste konserten jeg har vært på som de ikke overstyrte forsterkerne så de skurret i lyden, var en Bjørn Eidsvåg konsert. Det er også den beste konsertlyden jeg har opplevd. Og lydtrykket var slik at det akkurat såvidt gjekk an å høre på uten hørselsvern.

Mvh Consen
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.472
Antall liker
9.606
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Var på Neil Young konsert i Bergen. Sto relativt langt bak og følte defintivt behov for å bruke propper. Ingen rundt meg brukte det, hvordan de lengst fremme hadde det tør jeg ikke tenke på. Synes lydtrykket på selv moderate rockekonserter er på grensen til over hinsides, og folk virker helt bevisstløse om det. Hørselen er noe av det mest verdifulle jeg har, og jeg skjønner ikke at folk tar sjansen...........
 

Session^

Hi-Fi interessert
Ble medlem
18.05.2007
Innlegg
85
Antall liker
0
Det er greit at en ikke skal utsette hørselen sin for for høyt lydtrykk, men å bruke hørselvern når du tar ut av oppvaskemaskinen er for drøyt. Du minner litt om Howard Hughes med bakteriene sine i filmen. Ikke det at jeg vet hvordan du tar ut av oppvaskemaskinen, kanskje du knuser alle tallerkenene i gulvet?
 

magnus.

Medlem
Ble medlem
08.03.2007
Innlegg
17
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
consen skrev:
AG3-en som de bruker i millitæret, genererer 185 dBA lydtrykk på 1 meters avstand. Dette gir hørselstap med ørepropper og øreklokker utenpå dem. Husker når jeg skjøt med det, pep det i ørene lenge etterpå, selv om jeg hadde dobbelt hørselsvern. Og de som fikk målt betydelig hørselstap fikk ikke skyte med det. De måtte ta vare på den lille hørselen de hadde igjen. Men sa noen i militære til dere at det var farlig for alles hørsel å skyte med det? Tror nok ikke det. Noen burde laget en dokumentar i tv om dette, hvordan myndighetene holder viktig informasjon borte fra oss.


PASS PÅ HØRSELEN FOLKENS !!!




Mvh Consen
Er enig i mye men er også uenig med noe. Det med bestikket kan eg ikkje fatte! Har da lakt på plass mangen talerkner og kniver uten å reagere på at det er høy lyd. Men klart om man legger decibel måleren nesten oppi skuffen så er det jo høyt. Avstand har mye og si. Og 185 decibel fra en ag3? da trenger du ikkje mye til kule for å drepe bare komme nerme nokk menneskene! :eek: Men det er farlig ja, hører selv fint lite over 8khz på det høyre øret. Rimelig kjipt, det var pga en som fyrte av hagla si rett på siden av meg når eg ikkje hadde hørsel verna på :-[ så hvordan folk klarer og skyte med hagle uten hørsel vern kan ikkje eg forstå! Eg har en stygg uvane med å spille musikken høyt. gjerne lant over 100 decibel. Men så lenge lyden er fin og alt låter bra så syntes eg ikkje det gjør noe. Musikk er fysikk, den skal ikkje bare hørest den skal også følest!

Pass på hørselen! :)
 

-HP-

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
512
Antall liker
128
Man skal passe på hørselen, ja.

Jeg tror mye av problemet oppstår i dét man hører på mp3-spilleren i støyende omgivelser som offentlig tranport og bygater, og det gjør man jo gjerne. Når bakgrunnstøyen er høy, så skrur man musikken opp så den skal overdøve bakteppet, og ender opp med et altfor høyt desibeltall. Det har ingenting å si om lyden er "ren" - det er noe mytegreier jeg har til gode å se seriøs medisinsk forskning på. Desibel er desibel enten det kommer fra en jetmotor eller en strykekvartett av Haydn.

Nå er det til gjengjeld mulig å få tak i ørepropper som både isolerer for omgivelsene (til en viss grad) og låter ganske så greit. Jeg bruker dette, og merker at jeg slett ikke spiller så veldig høyt lenger. Skal man dermed bruke mer "ordentlige" saker, som halvåpne hodetelefoner, så er man sjanseløs. Dessuten er jeg veldig vár på når jeg faktisk begynner å bli sliten i hodet av musikken - da er det greit å ta en pause. Musikk låter tross alt best hjemme, synes iallfall jeg.
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Session: Så du synes ikke 113,5 dBA er høyt lydtrykk du altså? (Og toppene er nok mye høyere, kanskje 130 dBA, for mitt måleapparat måler ikke spissene men et gjennomsnitt over litt tid). Hvor høyt må lydtrykket være før du synes det er kraftig da? Og du mener også åpenbart at 113,5 dBA ikke er farlig for ørene. Da er det din kunnskap som er meget lav på feltet. Og det er til slike som deg jeg skriver slike stykker. Men det ser ut som det er de samme menneskene som ikke har kunnskapen som heller ikke bryr seg om den. Å ha kunnskap og å bry seg om kunnskap, ja, det ser ut til å henge sammen. Røkerne sier også at det ikke er farlig å røke, og da rettferdiggjør de sine handlinger som ufarlige, for røke vil de jo. Og da må de faktisk ignorere myndighetenes anbefalinger i hele verden. Og ignorere at det står: Røyking dreper på pakningene. Er det i denne båsen du plasserer deg selv session? Noen forvrenger virkeligheten så mye at de sier: Kunnskap dreper. Men de som vil fortsette å ødelegge ørene sine må bare gjøre det, er jo ikke meg det går ut over. Ikke jeg som må ligge å høre på bråk døgnet rundt og alle slags pipetoner i ørene. (Advarte min far også, men han ville ikke høre på. Skulle jeg da nå synes synd på han???). Og uttak er verdens lønn. Jeg prøvde bare å hjelpe de som ville ha hjelp, inkludert deg session. Sier du også at det ikke er farlig å hoppe utfor et stup, vii jeg advare deg og si at det er farlig. Men om du vil insistere på at du sitter på sannheten i dette, vil ikke jeg prøve å stanse deg når du springer mot stupet. Du tror du har sannheten i fallet, og når du treffer bakken vil det ikke gå opp for deg da heller at du tok feil.

Mvh Consen
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
consen skrev:
AG3-en som de bruker i millitæret, genererer 185 dBA lydtrykk på 1 meters avstand. Dette gir hørselstap med ørepropper og øreklokker utenpå dem.
Hei, har du noen referanser til disse tallene? Det nærmeste jeg kommer er denne tabellen (den inneholder ikke AG-3):

http://www.elcaudio.com/tablesforweb.pdf

og da ligger dB PPL rundt 160.
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Magnus: Jeg skrev hvor stor avstanden var når jeg målte.
Du hører 8 kHz på det ene øret, hvor mye på den andre?
La oss si det er 10 kHz da bare for eksempelet, da har du jo allerede et kraftig filter innebygd i ørene, og da forstår jeg godt at du ikke reagerer noe særlig på lydtrykket fra en bunt med kniver og gafler som treffer andre kniver og gafler. Men å tro dette av den grunn ikke er farlig for deg,.,,,,,,,, Tro hva du vil du.

Min far hører ikke noe over ca. 500 Hz. Han står den dag i dag han og kutter med vinkelsliperen uten hørselsvern. Han har enda ikke lært. Vil aldri gjøre det. Stabeis uten like. Han hører bare en yttersv svak og behagelig lyd når han kutter med vinkelsliperen. Men er dette da ikke er farlig for hans ører???

Faktisk nei. Han har så få hørselsfølere som virker at de få som han har, de bør han ta mer vare på enn noen. De som har best hørsel som har mest å gå på faktisk.

Det er derfor at de som har svekket hørsel over et visst nivå ikke får skyte med AG3 i miliæteret, der grunnen er at det lille de har, det må de få lov til å beholde.

Betyr ikke noe om denne personen synes det er behagelig eller ikke behagelig lyd når han skyter.

Du fikk svekket hørsel av en hagle,,,,,da er du jo et glimrende bevis på at dette er farlig. Det har jeg sagt til min bror også. Og hører han på det.......neida. Og om han skulle få en kraftig nedsatt hørsel på ene eller andre øret av det, er jeg overbevist om at han heller ikke vil si til meg at dette skjedde. Ellers vil han jo gi meg rett i at det jeg sa var rett. Det er jo ikke godt for stoltheten hans.

Og ja, forstår jo godt at noen synes det er tøft å bli noe fortalt som de har trodd var annerledes et helt liv. Men hvorfor ikke være litt ydmyk og si.....interessant, dette visste jeg ikke.

De som klarer det, de vil gå inn i alderdommen med bedre hørsel. Dette er en sannhet uten modifikasjoner. Like sant som at sigaretter dreper.

De som vil, kan ta det til seg, og de som ikke vil kan bare skyte av seg hørselen når de vil. Er nå vel det samme for meg.

Jeg føler vel også i denne saken at noen her ønsker å drepe sendebudet.

I gamle dager sendte de et sendebud til kongen med gode eller dårlige nyheter. Om nyheten var dårlig, kunne noen konger finne på å drepe sendebudet. Men sendebudet var jo ikke skyld i den dårlige nyheten. Han bare formidlet den videre.

Nå formidler jeg jo en dårlig nyhet til hifi-folket, hørselen kan ta skade,,,,obs obs. Og da blir noen sinte og vil "ta" dette sendebudet som kommer med denne dårlige nyheten som gjør at de må endre lyttervanene sine. At innstillingen - jeg ønsker å høre musikken med kroppen, ikke bare med ørene - faktisk er en usunn innstilling til ørene. Men husk, jeg krever ikke at du skal endre vanene dine. Du gjør jo som du vil du. Bare fortsett som du alltid har gjort. Hva betyr vel det for meg....... Ser dere at det var dumt av kongen å drepe sendebudet som kom med dårlige nyheter?

Mvh Consen
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
mteinum: Er det interessant om AG3 har 160 eller noe mer lydtrykk? Ikke noe poeng i det hele tatt. Poenget er at både AG3, mausere, rifler, hagler og annet som sier pang med stort lydtrykk ødelegger ørene. 160 dB er farlig nok det, ja plenty nok og mer til. Prøv det uten hørselsvern du,,,forresten, ikke prøv det.

Lydtrykkene fra AG3 er avhengig av hvor du måler. Kulen går mye fortere enn lyden og lager et vacumsug bak. Lydtrykket bak AG3-en er mye lavere enn om du ligger på siden av løpet til en annen som skyter. Og har en måleren tett inntil løpet, får en svimlende lydtrykk. Det føles som øynene, ja også hele hodet eksploderer. Og energien økes enormt når en nærmer seg der kulen kommer ut i åpen luft fra løpet. Og min hørsel begynner å pipe kraftig med dobbelt sett med hørselsvern.

Til alle, prøv å få tak i motivasjonen min i disse innleggene: Og det er at jeg er enormt snill som gidder å bruke tid på å lære dere opp i hvor farlig høy lyd er for deres ører. (Det er også et emne jeg har undervist i i 8 år som lærer på skole).

Noen blir irriterte over denne budbæreren som kommer med dårlige nyheter for deres lyttervaner og noen reagerer da med å prøve å finne noen tekniske feil i artikklene. Da ser dere ikke skogen for bare trær. Hovedpoengene går dere da glipp av.

Mvh Consen
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
160 eller 180 spiller ingen rolle. Like farlig begge deler. Jeg har 12 mnd fra infanteriet i nord og har vel vært inne 10år i HV som skytter, så ja - jeg er godt kjent med lydtrykket på denne. Noe mindre en dobbelt sett hørselvern anbefales ikke. Etter jeg ble overført til HV har jeg vært svært nøye med beskyttelse av ørene - også ved bruk av løsammunisjon. Jeg kan skrive under på at det er mange som ikke bryr seg.
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Fant forresten ikke AG-3 i din liste.
Så at noen av disse våpnene hadde over 165 dB lydtrykk.
Det er nok målt 1 meter bak geværet, ikke på siden av løpet.
Da blir en spart for det værste lydtrykket.
Lyden går ut parallelt med løpet. Så det er mye værre å ligge på siden av en som skyter enn å skyte selv lydtrykksmessig.

Men som sagt, la ikke slike detaljer avspore dere.

Mvh Consen
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Lydtrykket bak AG3-en er mye lavere enn om du ligger på siden av løpet til en annen som skyter. Og har en måleren tett inntil løpet, får en svimlende lydtrykk. Det føles som øynene, ja også hele hodet eksploderer.

Dette jeg her skrev, var feil. Lydtrykket er mye høyere på siden av løpet enn bak geværet.

Mvh Consen
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
consen skrev:
Lyden går ut parallelt med løpet. Så det er mye værre å ligge på siden av en som skyter enn å skyte selv lydtrykksmessig.
For å ikke snakke om foran :p
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Når det gjelder lydtrykket fra en AG3: Tallet jeg kom med, har jeg fra en kaptein i militæret, fordi jeg dengang var svært nyskjerrig på lydtrykket.

Han oppga 165 dB bak geværet og 185 på siden av løpet lengst borte fra skytteren, altså der kulen kommer ut.

Altså mye farligere å ligge på siden av en som skyter enn å skyte selv. Men det har du sikkert erfart også.

Og ellers til denne infanteristen, som har tatt hørselen på alvor - en fin holdning. Vær ivrig på denne holdningen om dobbelt sett hørselsvern til andre medinfanterister også. Da kan du spare dem for mange tunge år i alderdommen. Og om de ikke vil høre på deg, da er det jo ikke din skyld at de går en tunghørt alderdom i møte.

Mvh Consen
 

-HP-

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
512
Antall liker
128
Det stemmer at lydtrykket fra et skytevåpen er kraftigst rett ut til sidene for munningen. En kompis av meg driver med pistolskyting, og sier akkurat det samme.

Men fra revolver til alvor: det er typisk musikere å ødelegge hørselen, parasoksalt nok. Og rockekonserter er ikke alene om å være ille: her er et annet eksempel:

http://kirkemusikk.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=234
 

cobra

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
27.04.2006
Innlegg
290
Antall liker
1
Er enig med mye av det som skrives her ang lydtrykk og hørselsskader. Jeg har svakere hørsel på høyre øre etter at jeg satt et helt semester og leste til Ex Phil med en kassetradio på høyre side. Den blåste ut hørselen min der. Etter at jeg innså dette, har jeg blitt langt mer obs på hva jeg utsetter hørselen min for. Men jeg har vært litt uforsiktig noen ganger. Var på en konsert med Darrel Mansfield i Fredrikstad for et par år siden. Før han startet konserten fortalte han at "I will not use the same sound level as usual, due to the strange acoustics of this room." På slutten av konserten dirret det i kroppen. Og jeg hadde glemt øreproppene... Ble permanent skadet etter dette. Hører tydelig at jeg har svekket hørsel. Er forresten glad han ikke spilte på "normalt nivå"...
Når det gjelder MP3-spillere, så har jeg kjøpt meg Sennheiser PCX300 hodetelefoner. Med aktiv støydempning. Dette hjelper utrolig mye! Jeg trenger ikke spille spesielt høyt for å få med meg alt i musikk.
Reagerte også på nivået på enkelte av rommene på HiFiMessen. Det virket nesten som det var blitt konsensus blant enkelte at de skulle spille fletta av alle andre. Kanskje MP3-generasjonen har inntatt messa, så de MÅ spille så høyt for at de skal høre noe? Ikke vet jeg. Men det var langt mer ubehagelig denne gangen enn tidligere.
Hjemme spiller jeg sjelden over 80 dB i gjennomsnitt. Synes ikke det er noe behagelig. Mulig jeg begynner å bli gammel... I så tilfelle er jeg kanskje begynt å bli vis. Og vet at det er mulig å høre på musikk uten at murpussen faller av veggene. ::)
 

Pug-Nose

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
26.02.2006
Innlegg
173
Antall liker
53
-HP- skrev:
Nå er det til gjengjeld mulig å få tak i ørepropper som både isolerer for omgivelsene (til en viss grad) og låter ganske så greit. Jeg bruker dette, og merker at jeg slett ikke spiller så veldig høyt lenger. Skal man dermed bruke mer "ordentlige" saker, som halvåpne hodetelefoner, så er man sjanseløs. Dessuten er jeg veldig vár på når jeg faktisk begynner å bli sliten i hodet av musikken - da er det greit å ta en pause. Musikk låter tross alt best hjemme, synes iallfall jeg.
Jeg er veldig glad for disse lukkede hodetelefonene og øreproppene. Tidligere hadde jeg Koss Porta Pro, som jeg spilte musikken mye høyere med enn med mine lukkede Sennheisere idag. Jeg spilte høyt rett og slett for å overdøve trafikken i Bergens gater.

Til dere som trenger nye hodetelefoner for mp3-spilleren: Kjøp lukkede!

PS: Hva med hodetelefoner som skal motvirke støy med å sende det i motfase inn i øret? Vil ikke dette føre til "usynlig" støy i øret?
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
Pug-Nose skrev:
PS: Hva med hodetelefoner som skal motvirke støy med å sende det i motfase inn i øret? Vil ikke dette føre til "usynlig" støy i øret?
Poenget er at disse hodetelefonene lager et motfilter mot lyden som kommer utenfra. Denne gjør at du kan skru ned det overordnede volumet og fortsatt høre musikken bra.

Med en normal hodetelefon så må du overdøve støyen fra utsiden.



En kansellerende vil lage "antistøy" som blandes med musikken og du kan derfor spille lavere og høre like mye musikk.
 

Vedlegg

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
HP, takk for din interessante link om hørselskader ved å høre på kirkeorgel. Jeg tror de fleste ikke er klar over dette. Norge er et u-land når deg gjelder kunskap om hørselsskader. I Sverige er de komt mye lengre.

Og selv hifi-entussiaster er ofte helt grønne i emnet. Hva er vitsen med å kjøpe seg et dyrt stereoanlegg som skal ha et frekvensområde til 20 kHz når ørene kutter på 5 kHz. Og er det rett at disse folkene da skal være med i kabeldebatter om det er lydforskjeller på slikt?

Kanskje har de stått ute med vinkelsliperen en time uten hørselsvern, og kommer inn for å sammenligne 2 forskjellige kabler. Tror noen da at de høre forkjell?

La nå ikke dette bli en kabeldebatt eller debatt om noe hifi, men nevnte det nå bare som et eksempel.

Disse menneskene tror også at gresshoppene er utryddet i norge nå. Denne frekvensen ligger på 12 kHz. Og til slutt tror de at alle fuglene også har rømt norge. For når de går skogsturer hører de ikke fuglene lengre. Og da er jo den logiske slutningen for dem at, ja, fuglene er utryddet. Så enkel virkelighet lever mange i.

Håper jeg har reddet mange tusen mennesker fra å gå inn i alderdommen med piping og fossefall i ørene døgnet rundt.

Mvh Consen
 

magnus.

Medlem
Ble medlem
08.03.2007
Innlegg
17
Antall liker
0
Torget vurderinger
3
Consen: Eg hører ca opp til 16khz på det andre øret. Sto på siden av våpenet og ikkje bak.
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Magnus: Noen når smertegrensen på 106 dB, noen når den på 130 dB. Siden bestikket er på 113 db ca. og tallerknene er på ca. 100-103 dB, så er det godt mulig at dette ikke når din smertegrense.

Men det når min. Kjenner fryktlig smerte i ørene av det, og slik har det vært siden jeg har liten. Har vært svært sensitiv til høye lydtrykk. Når jeg var 13-14 år og jobbet med min far, brukte jeg hørselsvern.

Husker godt også at pipelyden av lystoffrør plagde ørene mine så mye dengang. Klarte nesten ikke sitte på offentlige bibliotek, for det var så mange lysstoffrør der og det skrek i ørene av den lyden. Det er en pipelyd på ca. 20 kHz som kommer fra dem.

Mvh Consen
 
Topp Bunn