Koble ut et av basselementene?

xionoland

Fersking
Ble medlem
21.08.2008
Innlegg
3
Antall liker
0
har litt for liten forsterker til og dra mine hjemmebygde høytalere med 2x12" basselementer i hver. Bassene er i separat rom i høytaleren. Går det ann og koble ut et av elemente så kasnkje jeg får spillt bedre på bare et element? Eller er det noe jeg må tenke på først angående delefilter eller noe annet elektrisk problem som kan oppstå?
 
T

timc

Gjest
Du vil mest sannsynlig forskyve impedans/fase og frekvensrespons betraktelig. Ikke å annbefale uten modifikasjon i delefilter.


-Tim
 

the_eye

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.05.2008
Innlegg
244
Antall liker
2
er vel bare å prøve, går sansynligvis fint. impedansen blir sikkert høyere og lettere for forsterkeren
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.650
Antall liker
21.440
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Det vil låte annerledes. timc har helt rett han.
 

the_eye

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
15.05.2008
Innlegg
244
Antall liker
2
selfølgelig vil det låte annerledes med et mindre basselement. men det har ingenting med delefilter eller annet tull å gjøre. i en treveis kobler basselementet bare inn ved en viss frekvens, tror dere denne er endret på det øverste elementet fordi det står et ekstra element under? lol ::)
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Joda det har med delefilteret (og slikt "tull) å gjøre. Filteret "ser" dobbel impedans fra det ene elementet, vs de to (sannsynligvis) parallellkoblede; og delefrekvensen vil forskyves deretter. Med en hel oktav faktisk.

Men det er ingen grunn til at noe skulle ta skade, gitt at det er ordinære filtre og parallellkoblede basser.

Nivået for bassen vil falle 3dB innen hele dennes virkeområde, og du vil kunne oppleve noen rare lydmessige fenomener (avhengig av Vas for elementene) dersom kabinettstørrelsen blir større enn elementets Vas.

Men det spiller liten rolle.. det er jo moro å prøve?

Jeg for min del ville ha kjøpt meg et velbalansert musikksystem som fungerte naturlig godt jeg. Om forsterkeren din ikke passer høyttalerne, så bør en av delene uansett byttes imo.

Mvh Vidar P
 

DIY_dude

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.01.2007
Innlegg
1.313
Antall liker
67
Sted
OSLO
Torget vurderinger
8
La oss ta utgangspunkt i at elementene er koblet i parallell. Da vil du få en snillere last med bare ett element, og det er jo sikkert fint. Problemet er dette med delefrekvensen. Hvor bra det funker i praksis vil være avhengig av hvor lavt de er delt fra før. Hvis de var delt veldig lavt kan det fungere ganske bra. Men hvis delefrekvensen ligger på 150Hz fra før, så tror jeg du vil oppleve å få en ganske hul basslyd. I tillegg reduserer du følsomheten ganske betraktelig. Du vil oppleve å få halvert basstrykket (sånn subjektivt sett) i forhold til resten av systemet. Da må du dra på ekstra for å få noe bass, og da er du nesten like langt. ::)
 

xionoland

Fersking
Ble medlem
21.08.2008
Innlegg
3
Antall liker
0
ok, ville egentlig bare vite om det var noe jeg kunne ødelegge. Elementene var parralellkoblet, og bassen ble nesten vekk da jeg koblet ut det ene. At anlegge er kan bli litt ubalensert er ikke så farlig, for vi snakker bare om et hjemmebygd vifa seas til 10k som jeg hører på trance med. Er det mulig og parralellkoble begge ledningene som går til begge bassene på bare et element da? Gidder ikke kjøpe ny forsterker nå, så hadde tenkt og gjøre et forsøk med det jeg har slik at jeg kan spille skikkelig bass uten Subwooferen på.
 
Topp Bunn