Seriekoble et høyttalerelement med seg selv?

REX

Overivrig entusiast
Ble medlem
08.08.2007
Innlegg
516
Antall liker
6
En diode i parallell med spolen? Du kortslutter utgangen på forsterkeren. Kan jeg spørre om den tiltenkte hensikten med denne koblingen?

Etter nærmere ettertanke, så vil det skje ingenting. Siden spenningen på utgangen aldri kan bli negativ vil aldri denne dioden begynne å lede.

Du får gjøre et forsøk :D
 

hagr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.07.2008
Innlegg
343
Antall liker
1
Rett og slett av ren undring. Kan jeg spørre hvorfor kortslutningen skjer?
 

hagr

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.07.2008
Innlegg
343
Antall liker
1
AJ! Jeg så det jo selvfølgelig nå :p Dumme meg. beklager ;)
 

Cobra2

Hi-Fi freak
Ble medlem
26.02.2003
Innlegg
4.980
Antall liker
1.055
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
75
En GOD forsterker vil brenne av dioden relativt raskt, om du ikke bruker 35A diode...

Arne K
 

consen

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
29.12.2006
Innlegg
386
Antall liker
61
Sted
STORD
Rex sitt svar her er feil.

Ja, du får korslutning på forsterkeren.
Men bare i den ene halvperioden av musikksignalet.

Antar jo nå at dette er et basselement, og at det ikke skjuler seg andre kompenenter rundt.

Kortslutningen begynner når dioden begynner å lede for fullt,
dvs. på ca. 0,7 volt på en Silisiumsdiode. Litt tidligere på en Germaniumsdiode (ca. 0,4 volt).

Husk at når det står - og + på terminalene til forsterkeren, betyr det ikke at det er pluss-spenning på den ene og minusspenning på den andre. Pluss og minus-spenningen veksler att og fram på dem hele tiden. Det kalles vekselspenning, i motsetning til likespenning. + og - er bare en merking hvor ledningene skal koples til høyttaleren. Det kunne like godt stått Donald på den ene og Dolly på den andre. Og da måtte det også stått Donald og Dolly på terminalene på høyttalerne. Så måtte Donald koples til Donald og Dolly til Dolly. Dette for å få absolutt fase rett. Om en komponent i stereoanlegget er feilfaset, måtte også dette vært krysskoplet. Conrad Johnson sine Pre-er er ofte feilfaset i absolutt fase. Absolutt fase er ikke det samme som relativ fase, der f.eks. ene høyttaleren er koplet rett og den andre er koplet feil. Dette vi vanligvis kaller fasefeil i stereoanlegg, for denne feilen er meget hørbar, den andre bare hørbar i enkelte tilfeller. Noen høyttalere er mer følsomme for denne typen fasefeil enn andre. Jeg vet ikke hvorfor. Mine høyttalere reagerer med å spille mykere i diskanten når absolutt fase er feil.

En liten diode vil knekke helt i sammen av dette her, men da kan den faktisk gå enda mer i kortslutning, og da leder den begge veier. Skiktet i dioden er da brutt sammen. Den må da ha blitt kjørt så hardt at en får et sammenbrudd i den av mishandlingen. Men en ting er at når dioden er gått i kortslutning, pga. for mye strøm, kan den gå såpass mye i kortslutning at det nesten ikke blir varmgang i den. Noe som har 0 ohm, lager ikke varme. Den blir ikke mer sprengt enn sprengt, dvs. at halvlederen er blitt en leder. Og da er det forsterkeren som det går ut over. Om det er en koloss av et sveiseapparat du bruker (en svær Krell el. lignende), da er det likevel dioden som vil fungere som en sikring og blir sprengt i fillebiter. Blir bare noe illiluktende sot igjen der det var en diode. En diode går aldri helt i kortslutning, dvs. helt 0 ohm, og derfor vil det alltid være en viss varmgang i den ved kraftige forsterkere. Derfor blir det jo et interessant prosjekt om det er dioden eller forsterkeren som først ryker. Og siden dioden ikke går helt i kortslutning, kan det også hende at kortslutningskretsløpet i forsterkeren ikke kopler inn og beskytter den. Kan hende at forsterkeren ser 1 ohm i en kortsluttet diode (en liten en), og da presser den seg til døde. Kommer bokstavelig røyk ut av den til slutt. Om du våger å prøve dette her, er det interessant å få tilbakemelding om hva som røk først, forsterkeren eller dioden.

Mvh Consen
Ingeniør i elektronikk

Mvh Consen
 

Sniff

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.09.2005
Innlegg
2.024
Antall liker
94
Hva viss donald kobles på dolly? Da kunne man både opplevd søt musikk eller ulyder. Uansett ville ting blitt ute av fase. Og slik er kan det jo bli i livet ellers også, når Dolly kobles på Donald.

Feriebisp
Sniff
 
Topp Bunn