Viktig med høyttalerstativ?

tommarius

Medlem
Ble medlem
13.02.2006
Innlegg
39
Antall liker
0
Jeg har planer om å kjøpe Proac Studio 110 eller Dynabel Exact stativhøyttalere, som skal drives av en Electrocompaniet Preampliwire II og Ampliwire II (20 år gamle, men kun brukt ett år, for så å ha blitt reparert av meg nylig). Dette er en 50W klasse A-forsterker. Noen som har noen erfaringer med noen av nevnte høyttalere med denne forsterkeren?

Jeg har et lite rom på kanskje 10 kvadrat med skråtak(!) Her inne har jeg en liten pult med PC, og har tenkt å sette høyttalerne på spikes, på hver sin side av LCD-skjermen oppe på pulten. Høyttalerne står da ca. 1-1,5m fra hverandre, og ganske tett inn til veggen (ca. 20cm fra veggen). Forøvrig står den ene høyttaleren slik at et vindu er bakveggen dens, men dette kan fikses på.

Snitt av rommet mitt sett fra inngangsparti:

-------
|------\
|-------\
|--------\
| |X| |X|\ --- |X| = Høyttalerfront
|----------\
------------\

Som dere sikkert ser, så er hverken denne løsningen eller rommet mitt optimalisert for den beste lydopplevelsen. Men en idé kan være å trekke pulten fram, for å la høyttalerne stå på stativ. Gir det mye bedre lyd med noen gode stativer, enn å bare la høyttalerne stå på pulten med spikes?

Og gir det veldig dårlig lyd av høyttalerplasseringen, når den ene høyttaleren står så nærme inntil en skråvegg? Jeg sitter ikke langt fra høyttalerne, ikke lenger enn at hodet mitt og høyttalerne danner en trekant der alle sidene er like lange. Er det virkelig så ille som mange skal ha det til?

Takk for svar!
 

Sundance_Pete

Overivrig entusiast
Ble medlem
09.12.2005
Innlegg
659
Antall liker
1
Jeg har sittet slik i en periode med høyttalere av samme størrelse, og når man sitter så nære låter det forbausende godt uten at man i særlig grad merker rommets negative bidrag. Tror dette skyldes at man i større grad plukker opp den direktestrålte lyden. Dette var riktignok et større rom, men jeg tror altså at korte avstander er mer hensiktsmessig under slike forhold. Skulle bassen bli ullen kan man som jeg har nevnt tidligere lage en rull av bølgepapp som tilsvarer lengden og tykkelsen på bassrefleksrøret slik at den sitter godt når man skyver den på plass. Dette strammer opp på en fin måte. Jeg tror at skråtak er en større fordel enn ulempe, men hvis høyttaleren havner helt inn i hjørnet så tror jeg det kan være bedre å korte inn avstanden mellom dem ytterligere - altså heller en meter imellom og 40 cm til sidevegg enn 1,5 m og 20 cm. Hvis man har mulighet til å eksperimentere med avstanden til bakvegg kan det være en fordel. Ofte kan det gi mindre rumling å sette høyttaler helt inntil bakvegg enn et stykke unna. Dette er altså ingen fasit til nevnte kombinasjon av høyttaler og rom, men kun løse betraktninger. Et stativ kan nok bedre lyden hvis det er høyt nok til at det kan få elementene i ørehøyde samtidig som at det ikke kompromitterer lytteavstanden. I den sammenheng tenker jeg på et stativ som er kanskje 90 cm høyt og tilstrekkelig stabilt. I en slik situasjon kan det nok også være en fordel med bassporten på fremsiden av høyttaleren. Kanskje ville en 5" være bedre egnet enn en 6,5"?
 
H

Homarhus

Gjest
Hadde lyst på Proac studio 110 sjæl. Sikkert en bra høyttaler, men jeg syns den er for dyr. Prøv heller den minste Dynaudio fokus 110. Helt sykt bra.

Prøv en lytt på de helt nye Bowers & Wilkins cm-1. Utrolig liten tass med nøtralitet og fylde, med minimal kabinettresonans. Den skal jeg ha.
 

tommarius

Medlem
Ble medlem
13.02.2006
Innlegg
39
Antall liker
0
Hadde lyst på Proac studio 110 sjæl. Sikkert en bra høyttaler, men jeg syns den er for dyr. Prøv heller den minste Dynaudio fokus 110. Helt sykt bra.

Prøv en lytt på de helt nye Bowers & Wilkins cm-1. Utrolig liten tass med nøtralitet og fylde, med minimal kabinettresonans. Den skal jeg ha.
Hvilken pris fikk du opplyst på Proac Studio 110?
 
Topp Bunn