Anbefalinger til aktiv sub

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
Hei!
Venter på penger igjen på skatten, og tenkte i den forbindelse på å kjøpe ny aktiv sub..
Suben skal stå mellom pre og effekttrinn for å avlaste høyttalerne mine, så den må ha stereo RCA inn og ut. Må også ha god forsterker og godt delefilter. Har tenkt å dele v rundt 80 hz..
Den skal ikke brukes til film. Er på utkikk etter en musikalsk sub, Må gå ned på 20-tallet i hz. Trenger ikke å riste bord osv., selv om det kan være morsomt((litt redd for at den kan spille for høyt, da jeg bor i bygård og har en tendens til å spille litt høyt i fylla;) ).
Suben må være lett å matche. Kan være brukt DIY.
Tenkte meg noe brukt, da får jeg mest for pengene.. Tenkte å bruke fra 2000 og oppover, kanskje opp i 7 lapper, men prøver å la være..
Så noen som kunne være aktuelle:

PSB Subsonic

RUBRIKK - Subwoofer

Klipsch RW-12D
http://avforum.no/avtorget/showproduct.php?product=33314&cat=all

Patos Lyric 12, ser interessant ut:

Patos Lyric 12 subwoofer | FINN torget

Denne så interessant ut, litt i øvre sjiktet av hva jeg kan betale:

Triangle Meteor 0.2.5

RUBRIKK - Rå designSUB: Triangle Meteor 0.2.5

Går ikke fullt så lang ned som jeg kunne ønske men.. Noen som kjenner til den? Lite info på nettet..

Lurer mye på denne:

.::: Bruktmarked.no :::.

Cabasse Volcan A30

Noen som kjenner til dette merket/denne suben.. Utifra tanken om at pris=kvalitet skulle dette absolutt være et kupp.. Men kjerringa må ikke vite at jeg bruker så mye på sub, litt for mye for meg:) .. Men det dirrer i oppgraderingsfinger.. Hmm...

Kom gjerne med anbefalinger!
 

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
Kom igjen da hifi-guruer!

Ihvertfall: Er det ingen som kjenner til Triangle Meteor 0.2.5 eller Cabasse Volcan A30??
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.470
Antall liker
35.313
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Guruene er dratt på sommerferie. Selv kjenner jeg ingen av de modellene du nevner, så det er ikke stort jeg kan tilføre. Min egen sub er hjemmebygd av ca 80 kg MDF-plater og 2x10" Peerless XLS-elementer, og det blir nok et litt for omfattende prosjekt til å holde skjult under kjøkkenbenken.

Men, hvis du vil ha litt synsing på generelt grunnlag, vil jeg gjerne vite hvilke hovedhøyttalere og hvilken elektronikk (spesielt effektforsterkere) du har tenkt å kombinere dette med. Da kan det være mulig å si noe halvveis fornuftig om hva som kan matche.
 

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
Takker for svar!

Suben skal stå imellom en Holfi pre 8 og en opppgradert Quad 405.. Høyttalerne er et sett Quadral Phonologue Amun, vintage-høyttalere med bånddiskanter som spiller meget bra.. Men ikke fullt så bra bass, derfor trenger jeg en sub! Og vil har en som spiller bra til musikk..

Bruker for det meste en Xindak DAc-3 Da-konverter med signal fra Mac, samt 'spiker' opp litt med en Yaqin rør-buffer..

Kan kanskje stille et 'filosofisk' spørsmål- sikler nemlig mye på den dyreste el nest dyreste sub'en(hhv. Cabasse/Triangle) :

i hvor stor grad er det samsvar mellom pris og kvalitet i hifi-verden, og da spesielt med tanke på subber?

Og forresten - noen som kjenner til fransk hifi generelt?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.470
Antall liker
35.313
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Tja, pris og kvalitet, hmm. Det er gjerne slik at til å begynne med gir litt høyere pris betydelig bedre kvalitet, men etterhvert gir litt høyere pris mindre og mindre forbedringer. For hovedhøyttalere ligger knekkpunktet ganske høyt oppe, mens for eksempel CD-spillere knekker ganske tidlig. Altså vil du fortsatt merke klare forbedringer fra åttitusenkronersklassen til hundretusenkronersklassen på høyttalere, mens en CD-spiller til ti tusen ikke nødvendigvis er mye bedre enn en til åtte tusen.

Jeg mener subber ligger et sted imellom. Du trenger et stabilt kabinett, et solid element og nok effekt, og alt det koster penger. Imidlertid er det enklere å optimere for et såpass smalt frekvensbånd enn for en fullfrekvenshøyttaler, så det er ikke riktig så vrient som å lage gode hovedhøyttalere til fornuftig pris. I ditt oppsett trenger du også et godt delefilter, men det er heldigvis enklere å lage et sånt et for signalnivå enn for full høyttalereffekt.

Fransk hifi kan være helt OK, det. Jeg hadde Jean Marie Renaud høyttalere tidligere. Hvis man skal utpeke en "nasjonal klang", vil franske konstruksjoner ofte preges av varmtlydende elektronikk og lettdrevne høyttalere med kompenserende lys klang. F eks Audio Aero og Triangle. (Lite relevant for subwoofere - en lystklingende sub har jeg ennå til gode å høre...)

For dine formål ville jeg foretrukket trykk-kammer (lukket kabinett) heller enn bassrefleks eller slavebass-løsninger. Trykkammer gir en slakkere avrulling nedover, mens bassrefleks eller slavebass holder nivået litt lenger ned, men ruller av dobbelt så raskt under det. F eks kan en trykkammersub ha -3 dB ved 27 Hz, mens en tilsvarende bassrefleks kanskje går til 23 Hz. Lytterommet vil bidra med noe sånt som +6 dB per oktav lengst nede, så den slakkere avrullingen kan fort føre til at du faktisk har mer nivå i rommet ved f eks 16 Hz (laveste tone på et kirkeorgel) enn med en bassrefleksboks som ser mer imponerende ut på papiret.

Jeg vil tro alle de du nevner er gode nok til formålet, men de to franskmennene kan nok være en klasse bedre enn de andre. Klipsch og PSB er bassrefleks, Patos slavebass, og det kan se ut som Cabasse også er en bassrefleksløsning. Triangle ser ut som to drevne elementer i et push-push-kabinett - en meget god løsning, forutsatt nok forsterkereffekt. Dens 600 W RMS skulle være tilstrekkelig, så jeg er villig til å påstå at den er den beste subwooferen på listen din. Men det ser ikke ut som den har signalnivåutganger for å drive resten av anlegget ditt, og kan ærlig talt være litt overkill i forhold til hovedhøyttalerne.

Det ligger også en B&W ASW 610 på Finn. Nyprisen på denne er 4798 hos Hifi-klubben, så den havner innenfor prisbåndet ditt også som ny og kan muligens prutes enda litt lenger ned som brukt. (Denne er visstnok i uåpnet eske.) Fordelen med den er at den er såpass kurant at du lett kan kjøpe en til hvis du liker resultatet og vil sette opp en stereoløsning for bedre integrasjon med rommet og bedre stereoperspektiv, og like lett kan bli kvitt den igjen på bruktbørsen hvis du derimot ikke liker resultatet.

Jeg ville nok kikket litt mer på den før jeg eventuelt betalte omtrent det dobbelte for en annen...
 

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
Takk for svar!
Bra du nevnte det med hz og desibel, nyttig å vite!
Du hadde rett, Triangle hadde ikke linje ut.. Får nesten lyst til å kjøpe delefilter..

Kan sitere noe av det jeg har fått vite om Cabasse'n(Den har forresten en 12-tommer):

'Det er vanlig bassrefleksport, men man kan velge om denne skal peke ut eller ned mot gulvet. Matrialet i kassa er sannsynligvis MDF... Forsterkerkeren er klasse A.'

Tenker litt på den B&W'en..

Og tar gjerne imot flere råd!

Reiser bort imorgen, og kommer tilbake på søndag, så det kan ta en tid før jeg svarer..

EDIT:

Hva med denne forresten, JBL E 250 P?

http://www.hifisentralen.no/bruktsalg/index.php/topic,20377.0.html
 
K

kathrine

Gjest
Hei!

Har selv en XTZ 12" og er strålende fornøyd, brukes hovedsakelig til Hi-Fi.

Dette er den eneste suben jeg har hatt så noen stor visdom om emnet har jeg ikke, men tidsregningen i min hi.fi verden er "stter sub";-)

Vh
S

PS bruker den uten dsp
 

AndreWerdenskrieg

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.05.2007
Innlegg
178
Antall liker
11
Jeg vil anbefale XTZ 99W12 DSP:


http://www.surround.no/product/465395/XTZ_99W12_DSP.html

Det jeg har sett av tester av den, så har den kommet ut overlegent på topp.

Her er testen fra svenske Hemmabio:
http://www.xtz.se/pdf/xtz_99w12dsp_hemmabio.pdf
De andre subene som ble testet her var:
Amphion Impact 500 (12.000 SEK)
B&W ASW 700 (14.000)
MJ Acoustics REF 1 MK III (14.500)
Sunfire HRS-12 (10.500)


Dette er en bassrefleks, men har plugger slik at du kan tette igjen til lukket kasse, noe som utvider kalibreringsmulighetene i rommet ditt. Den spiller ned til ihvertfall 18hz og skal väre meget musikalsk.
Den har en DSP (Digital Sound Processor) som på omtrent samme måte som dyrere velodyne-suber kan tilpasse lyden til ditt rom.
Den har godt med innstillingsmuligheter og man kan også kjöre balansert signal til den.
Jeg har hört andre som har fått med XTZ Room Analyzer (som i utgansgspunktet var utviklet til denne suben) på kjöpet, så det skulle la seg gjöre å få en bra deal her.
 

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
Hei!

Ser fine ut både MJ'en XTZ'en, men ingen av disse har linje ut ser det ut il, og kan dermed ikke kobles mellom pre og effekttrinn.. Elektronisk delefilter er jo en løsning men.. hm..
Reiser snart bort, og kan ikke svare før på søndag, men takker videre for alle råd!
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.470
Antall liker
35.313
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Det kan også være en løsning å ta høynivåsignal fra høyttalerne til suben. Da må du stille delefilteret forholdsvis lavt, og kanskje plugge bassrefleksportene på hovedhøyttalerne (raggsokker funker...) for å få dem til å rulle av litt tidligere. Da slipper du noen komponenter i signalveien mellom pre og power, du får samme klangkarakteristikk i sub'en som effektforsterkeren sender til hovedhøyttalerne, og du får kortere kabler og mindre innstråling av både 50 Hz og RF-støy. Ulempen er at det kan bli enda litt mer tricky å få til en jevn frekvensgang i overgangen sub-hovedhøyttaler. Mange sverger til denne løsningen. Jeg brukte den selv i årevis, helt til jeg fikk på plass et digitalt delefilter/preamp/romkorreksjon og aktiv drift.
 

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
Da blir det altså subforsterkeren som driver høyttalerne også??
Er nemlig temmelig fornøyd med Quad 405'en min, hadde tenkt å oppgradere den ytterligere.!
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.470
Antall liker
35.313
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
monoborealis skrev:
Da blir det altså subforsterkeren som driver høyttalerne også??
Er nemlig temmelig fornøyd med Quad 405'en min, hadde tenkt å oppgradere den ytterligere.!
Nei, Quad'en driver høyttalerne. Du drar ledning fra pluss og minus på den ene høyttalerterminalen til høyttalerterminalene på sub'en, slik at sub'en er koblet i parallell med høyttaleren. Dermed "lytter" sub'en til det samme signalet som høyttaleren.

Inni sub'en er det et motstandsnettverk som gjør at den ikke stjeler for mye strøm fra høyttaleren, og som reduserer spenningen på høyttalersignalet tilbake til linjenivå. Så mates det linjesignalet videre til effektforsterkeren i subwooferen, som forsterker det opp igjen og driver elementet i subwooferen.

Eventuelt kan du dra ledning fra begge høyttalerne, slik at sub'en summerer signalet fra begge. De fleste sub'er med høyttalerinnganger har to par terminaler og et egnet summeringsnettverk innvendig. Da er det tilstrekkelig å dra kabel fra pluss og minus på den ene høyttaleren og bare fra pluss på den andre.

NB: Slik høynivåkobling fungerer ikke med effektforsterkere med balanserte utganger. Det kortslutter utgangene på forsterkerne, men du vil sannsynligvis høre på buldringen at noe er feil før du brenner av transistorene... Det er stort sett bare de største REL-subwooferne (Storm osv) med "High level balanced input" som kan kobles på denne måten med en balansert effektforsterker. Jeg tror ikke dette skulle være et problem med Quad'en, ut fra min begrensede forståelse av hvordan den fungerer.

Det er uansett romresonansene som er den største "fienden" i dette frekvensområdet, så jeg ville nok forsøkt å holde litt igjen på budsjettet for selve sub'en(e) og kanskje sett på muligheten for en eller annen form for EQ eller romkorreksjon, slik som AndreW. også er inne på.
 

John_Harald

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.08.2002
Innlegg
4.043
Antall liker
1.836
Sted
Sørumsand
Torget vurderinger
5
monoborealis skrev:
Hei!
Venter på penger igjen på skatten, og tenkte i den forbindelse på å kjøpe ny aktiv sub..
Suben skal stå mellom pre og effekttrinn for å avlaste høyttalerne mine, så den må ha stereo RCA inn og ut. Må også ha god forsterker og godt delefilter. Har tenkt å dele v rundt 80 hz..
Den skal ikke brukes til film. Er på utkikk etter en musikalsk sub, Må gå ned på 20-tallet i hz. Trenger ikke å riste bord osv., selv om det kan være morsomt((litt redd for at den kan spille for høyt, da jeg bor i bygård og har en tendens til å spille litt høyt i fylla;) ).
Suben må være lett å matche. Kan være brukt DIY.
Tenkte meg noe brukt, da får jeg mest for pengene.. Tenkte å bruke fra 2000 og oppover, kanskje opp i 7 lapper, men prøver å la være..
Så noen som kunne være aktuelle:

PSB Subsonic

RUBRIKK - Subwoofer

Klipsch RW-12D
http://avforum.no/avtorget/showproduct.php?product=33314&cat=all

Patos Lyric 12, ser interessant ut:

Patos Lyric 12 subwoofer | FINN torget

Denne så interessant ut, litt i øvre sjiktet av hva jeg kan betale:

Triangle Meteor 0.2.5

RUBRIKK - Rå designSUB: Triangle Meteor 0.2.5

Går ikke fullt så lang ned som jeg kunne ønske men.. Noen som kjenner til den? Lite info på nettet..

Lurer mye på denne:

.::: Bruktmarked.no :::.

Cabasse Volcan A30

Noen som kjenner til dette merket/denne suben.. Utifra tanken om at pris=kvalitet skulle dette absolutt være et kupp.. Men kjerringa må ikke vite at jeg bruker så mye på sub, litt for mye for meg:) .. Men det dirrer i oppgraderingsfinger.. Hmm...

Kom gjerne med anbefalinger!
Gode subber koster endel penger!!! Dette fordi man trenger et kraftig kabinett, kraftig effektforsterker og et skikkelig subelement. Syns det er bedre med en godt tilpasset sub enn en som ikke er tilpasset resten av anlegget/rommet.. Anbefaler å dele aktivt mot fronthøyttalerne for bedre integrering, mindre forvrenging og bedre dynamikk ;) Personlig foretrekke jeg to subber fremfor en..

Tips er:

- DynaBel Brontes til kr 5 398 + kabinett
http://www.mamut.net/dynabel/brontes-eyefi.pdf
http://www.mamut.net/dynabel/subdet89.htm

- Velodyne DD-serien
http://www.soundgarden.no/shop.cfm?path=177,181
kjøpes rimelig fra:
http://www.audiogon.com/

- DIY med romkorreksjon fra Audiolense.

Lykke til :)
 

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
"
Nei, Quad'en driver høyttalerne. Du drar ledning fra pluss og minus på den ene høyttalerterminalen til høyttalerterminalene på sub'en, slik at sub'en er koblet i parallell med høyttaleren. Dermed "lytter" sub'en til det samme signalet som høyttaleren. "

("Fant" internett på ferie..)

Er det dette som kalles å dele aktivt?

Og kan en bruke delefilteret i subforsterkeren da?
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.470
Antall liker
35.313
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
monoborealis skrev:
"
Nei, Quad'en driver høyttalerne. Du drar ledning fra pluss og minus på den ene høyttalerterminalen til høyttalerterminalene på sub'en, slik at sub'en er koblet i parallell med høyttaleren. Dermed "lytter" sub'en til det samme signalet som høyttaleren. "

("Fant" internett på ferie..)

Er det dette som kalles å dele aktivt?

Og kan en bruke delefilteret i subforsterkeren da?
I denne koblingen vil delefilteret i subwooferen vil bare brukes til å sette øvre frekvensgrense for subwooferen selv, og vil ikke påvirke signalet til høyttalerne i det hele tatt. Nedre frekvensgrense for høyttalerne bestemmes av deres naturlige avrulling. Dermed trenger du ikke å ha RCA-utganger fra subwooferen hvis du kobler på denne måten, og ingen RCA-innganger til subwooferen heller, for den del.

Aktiv deling betyr å sette et delefilter som også inneholder aktive komponenter (opamper, transistorer, radiorør, ...) før effektforsterkerne. Ideelt sett bør et slikt delefilter sitte midt i preamp, dvs etter inngangsvelger og volumkontroll, men før utgangsbufferen. Det er noe helt annet, og involverer bokser som dette: http://www.marchandelec.com/xm44.html eller dette: http://www.deqx.com/. Det er en "light-versjon" av det du gjør når du bruker delefilteret i subwooferen til å avgrense frekvensområdet til høyttalerne.
 

Goggen50

Hi-Fi interessert
Ble medlem
18.02.2007
Innlegg
60
Antall liker
3
Jeg hadde ikke vært i stuss. Patos Lyric 12" er ekstremt bra. Husk at den også har en 12" passiv høytaler i seg. Veldig bra sammen med Patos høytalere. 8)
 

monoborealis

Hi-Fi interessert
Ble medlem
20.09.2007
Innlegg
97
Antall liker
3
Torget vurderinger
1
Klarte ikke å dy meg, fikk testet Cabasse sub'en på anlegget hjemme..
Og du verden for en lyd!!
Er ikke noen ekspert, men denne var meget musikalsk og passet kjempebra til anlegget mitt!!
Og så bra de øvre frekvensene også ble av en god sub.. Har lest om dette, men trodde ikke det skulle stemme i så stor grad!!

Denne beholder jeg!

:) ;) :D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
 
Topp Bunn