Naken dame - Gratis sprit (((Trenger råd: Høyttalere til rørforsterker)))

sgt.salt

Medlem
Ble medlem
29.03.2008
Innlegg
21
Antall liker
4
(Oppdaterte tittelen litt for å få litt mer action på tråden. Sorry. Dårlig med damer her:) )

Hei! Jeg er ny på dette forumet, og ikke særlig bevandret i disse hifi-freak-kretsene. Men jeg digger dette forumet - synes det er fantastisk med alle her som deler så villig av sine erfaringer, audioreligiøse overbevisninger og tvilsomme økonomiske dømmekraft hehe..

Til nå har jeg klart meg ganske bra med anlegg i moderat prisklasse (pr. idag: rotel amp, rega cd-spiller, en eldgammel platespiller, bokhylle psb'er). Av redsel for å ta helt av på utstyrsfronten (- jeg er nok temmelig disponert for potensielt å ta helt av på dette - ;), så har jeg forsøkt å leve i lykkelig uvitenhet om hvordan min etterhvert substansielle cd- og platesamling ville høres ut på dyrere anlegg.

Her om dagen kjøpte jeg et monstrum av en integrert kina-rørforsterker (MingDa MC-34AB) + et rør-Riaa trinn (Yaqin SM12B) som ennå ikke har ankommet i posten. Skal også kjøpe ny platespiller brukt (se annonse) og vurderer for øyeblikket et tilbud på en Project Perspective.

Målet er å bygge opp et ganske rimelig rør-basert anlegg, som kun skal brukes til lytting.

Men hva slags høyttalere skal jeg kjøpe? Siden budsjettet mitt er begrenset i denne omgangen (max 7000,-), tenker jeg å kjøpe brukte høyttalere.

Anlegget skal stå i et rom på ca. 4x5 m. Forsterkeren er utstyrt med 8x EL34, 2x EH6SN7 (Russiske), 2x EI12AT7 (Serbiske), et kraftig ekstern strømforsyning og har en uttgangseffekt på 2x 75 W (ultra-linear) og 2x 40W (triode state).

Siden rommet er såpass lite, og jeg for det aller meste ikke har behov for umennesklige lyttenivåer, trenger jeg ikke enorme, gulvstående høyttalere som ikke leverer før på 120 db;) - men dette har jeg rett og slett ikke peiling på.. (kanskje et par brukte og skambillige Klipsch rf 82 er akkurat det som er riktig for meg)..

Hva skal jeg tenke på? Hvilken db-følsomhet bør jeg se etter? Gulvstående vs Stativ?

Jeg er rett og slett helt grønn på tekniske spesifikasjoner på dette området.. jeg veit kun hva jeg liker av lyd..

Jeg kan si så mye som at jeg er på jakt etter musikalitet og luftig, dynamisk lydbilde.
Jeg trenger ikke enorme bassressurser, men må ha bånn når jeg spiller gammal Pentagram eller Peter Green's Fleetwood Mac, eller til og med moderne progressiv metal á la Mastodon
Mellomtonen er viktigst. Den skal ta seg jazzplatene mine (post 60'es) Miles Davies, Coltrane, men også gammal soul (candi stanton, ann peebles etc) - dessuten singer-songwriter/country/americana/britisk folkrock/psykedelia (hehe.. jeg kan fortsette i all evighet)
Diskanten bør være mest mulig uanstrengt, ikke skrikende og metallisk.

Hvis du ikke har falt av forlengst (jeg har tastaturdiare i natt), så er jeg altså veldig takknemlig for alle innspill. I need education!! (..no thought control, however;)

vennlig hilsen
Martin
 

andreas

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.10.2003
Innlegg
2.366
Antall liker
146
Trenger råd: Høyttalere til rørforsterker - 2 kanals lytteanlegg - what to buy?

Jeg vil anbefale deg å se på høytalere fra Focal, Monitor Audio, ProAc og det er sikkert mange andre merker som også vil fungere godt. Det du skal se etter er følsomhet på opp mot 90dB eller mer og en impedanskurve som ikke dipper for langt ned. Hvis du ikke er inne på hva dette er finnes det mange gode nettsider som gir innføring. F.eks på avforum.no. Mange stativhøytalere har slike egenskaper, og to - veis gulvstående skulle også være greit. Ikke at du ikke kan finne noe annet, men for å komme på sporet av hva som fungerer bra trenger du kanskje litt mer bakgrunnsinfo om høytalern om den har veldig store eller veldig mange elementer. Les tester av rørforsterkere å se hva slags høytalere de mener fungerer bra, eller legg ut info (data) om en høytaler du finner interessant i denne tråden.
 

government

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
24.10.2007
Innlegg
265
Antall liker
6
Trenger råd: Høyttalere til rørforsterker - 2 kanals lytteanlegg - what to buy?

Det eneste saliggjørende for en slik forsterker som skal og må kjøres i triodemodus,er bakladete horn med fulltoner,fortrinnsvis 8". Ellers er aleTannoy med koakselementer et sikkerstikk. Ikke gå for noe med kompliserte delfilter,og følsomheten bør være minimum 92-93 db. Mvh.
 
K

Kaare G. Opsahl

Gjest
Veldig bra tittel!! den virker ;D Klipsch rf82 (som du selv nevner) hvis du klarer å plukke et par innen budsjettet ditt er bra ht. du skriver bra!
 
U

utgatt60135

Gjest
Jeg vil anbefale:


Vienna Acoustics Bach Grand

Står et par til salgs på avforum.

(Hvis forslaget går inn forventer jeg naken dame, spriten kan du beholde 8))

Er ikke 75(40) rør watt relativt kraftig?
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.122
Antall liker
10.576
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
-moderator modus on-

Direkte linker til bruktannonser er ikke tillatt på hfs. jfr. regel #6

-moderator modus off-
 
U

utgatt60135

Gjest
Det er du som driver å sletter pga den tåpelige regelen ja.. :-[..


Jeg vil anbefale et produkt som ligger på avforum.no på side 2 på høyttalere, bruktbørsen:

Vienna Acoustics Bach Grand

(Hvis forslager går inn forventer jeg naken dame, spriten kan du beholde 8))

Er ikke 75(40) rør watt relativt kraftig?


Nå har jeg ikke brutt regelen.. ;).
 
C

Cyber

Gjest
Hmm, ikke dumt, Lyngen (OT: Focal Utopia? Hva skjedde med ProAc?)

Av andre saker så er vel nevnte ProAc mulig i og med at du har endel guffe selv om du har sånn kjip rørforsterker 8)

Monitor Audio kan jo og selvsagt anbefales, om stativer er bra så kan du jo prute litt på et par GS10 hos Hifihuset - fine saker.
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.122
Antall liker
10.576
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Lyngen skrev:
Det er du som driver å sletter pga den tåpelige regelen ja.. :-[..

Nå har jeg ikke brutt regelen.. ;).
:) ;D ;D :)
Ja det er bare en håndheving av den. Oppfordrer gjerne til utfordring av selve regelverket. Det gjøres under "kommentarer og hjelp til forumet" delen av forumet.
Jeg har selv brudt regelen endel ganger kan man si. Jaggu fikk jeg passet påskrevet...
::)
 
U

utgatt60135

Gjest
Regelen er omtrent som å kjøre litt for fort. Beklager politi skal ikke skje igjen (haha). Har prøvd å utfordre regelen men lyktes ikke.

PM til deg Cybervision pga OT..
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.110
Antall liker
4.961
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
Engelske MONOPULSE Model 42A. Du finner de lett på nettet.
Du finner ikke noen brukt her. Det finnes bare tre par i Norge!
Kjøp direkte fra produsent til halv pris :)
 
B

bendis

Gjest
er ikke det der en av de kraftigeste integrerte rørampene på markedet da. 4 el34 per kanal. her kan du nok koble på mye mer enn bare lettdrevne høyttalere.
 

DAChild

Hi-Fi freak
Ble medlem
05.01.2004
Innlegg
1.217
Antall liker
118
Torget vurderinger
2
Kreditt for overskriften ;D ;D ;D
 

Stripper

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
07.05.2007
Innlegg
179
Antall liker
1
Et helt opplagt alternativ til gode rørforsterkere er selvfølgelig Triangle, f.eks Espritserien
 

sgt.salt

Medlem
Ble medlem
29.03.2008
Innlegg
21
Antall liker
4
Bare etter utseende burde denne forsterkeren sparke bra fra. Den ser ut som et brølende insekt fra juratiden.

Samboeren min skulle kverke meg om jeg kjøpte den (viste bilder, idiot som jeg er), derfor har jeg ikke fortalt henne rør-riaa-trinnet heller, eller om PayPal og at endel av pengene mine har reist helt til Hong Kong. Jeg tenkte bare å liksom forsiktig lirke det inn i stereoriggen og kaste ut Rotelen vår haha.

Jeg skjønner at 35 rør-watt kan gi lyd fra seg. Mange av forslagene er dessverre ukjente (u-hørte) for meg. Budsjettet mitt strekker seg dessverre bare til en maks. 5-6.000 gi-og-ta, så da er vel spørsmålet mer hva jeg har sjanser til å skaffe meg på bruktbørsen??

For en tid tilbake gikk det en Respons Baby Grand fra åttitallet som jeg sikla litt på. 6.000,- - Åttitallet. Hvor lenge holder en god høyttaler, taper den seg mye med årene?? (jeg mener.., dersom elementene ikke har røket pga uvettige nivåer)
 

Vedlegg

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
sgt.salt skrev:
Jeg tenkte bare å liksom forsiktig lirke det inn i stereoriggen og kaste ut Rotelen vår haha.
Hun kommer helt sikkert ikke til å merke det ;D Du får huske å kjøpe inn litt røde roser og sette på bordet sammen med litt sjokolade og vin den dagen da den ankommer ;)
 
C

Cyber

Gjest
Akkurat om sjokoladen og rosene virker kommer an på hvor ofte de forekommer vanligvis - er det lenge mellom hver gang kan det virke mot sin hensikt og istedet skaper en enda mer luktenede lunte.
 

pstraums

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.05.2007
Innlegg
1.413
Antall liker
118
Sted
Flateby
Torget vurderinger
1
Audio Note AN/J eller AN/E bør være på din must-have liste... bedre mellomtone og bedre match for en god rørforsterker skal du lete lenge etter (imho) .. jeg hadde AN/J selv og den var bare helt fantastisk.. (angrer bittert på at jeg solgte dem)

Perez
 

sgt.salt

Medlem
Ble medlem
29.03.2008
Innlegg
21
Antall liker
4
Takk for alle svar!
Audio Note kjenner jeg ganske godt til, siden en kompis av meg har et par an/e lexus, som er helt fantastisk flotte. Dessverre ligger nok disse over det jeg har å gå på, reint prismessig. Har ikke mer å gå på enn +/- 6.000. Jeg har faktisk vært å hørt på et par b&w 705 i dag hos en kollega. Han har en Doxa 70 med 07(?) Doxa pre kobla til. Låt jveldig bra (men kanskje litt hardt og sterilt i det øvre frekvensleiet etter min smak?) Ellers er det flere forslag på høyttalere som er ukjente for meg.

Jeg må kanskje rett og slett høre litt flere ulike høyttalere før jeg tar en endelig avgjørelse. Kjenner at det er litt vanskelig, ettersom jeg ikke veit helt hvordan forsterkeren jeg venter på kommer til å spille.

Begynner å lure på om forsterkeren kanskje er en smule overdimensjonert for mitt bruk. Har ingen erfaringer med rørforsterkere i hifi-anlegg, håper jeg ikke spille på svin-høye nivåer for å hente det beste ut av den..
 

xerxes

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
9.762
Antall liker
5.414
Sted
Holmestrand
sgt.salt skrev:
Takk for alle svar!
Audio Note kjenner jeg ganske godt til, siden en kompis av meg har et par an/e lexus, som er helt fantastisk flotte. Dessverre ligger nok disse over det jeg har å gå på, reint prismessig. Har ikke mer å gå på enn +/- 6.000. Jeg har faktisk vært å hørt på et par b&w 705 i dag hos en kollega. Han har en Doxa 70 med 07(?) Doxa pre kobla til. Låt jveldig bra (men kanskje litt hardt og sterilt i det øvre frekvensleiet etter min smak?) Ellers er det flere forslag på høyttalere som er ukjente for meg.

Jeg må kanskje rett og slett høre litt flere ulike høyttalere før jeg tar en endelig avgjørelse. Kjenner at det er litt vanskelig, ettersom jeg ikke veit helt hvordan forsterkeren jeg venter på kommer til å spille.

Begynner å lure på om forsterkeren kanskje er en smule overdimensjonert for mitt bruk. Har ingen erfaringer med rørforsterkere i hifi-anlegg, håper jeg ikke spille på svin-høye nivåer for å hente det beste ut av den..
Overdimensjonert?
Tror ikke du skal bekymre deg for det. Det er godt å ha litt ressurser, og det stiller deg også friere med hensyn på høytalere (krav til driftseffekt).
Kan nok være enig i at B&W 705 kan virke litt hard i toppen, men jeg har "lurt" flere til å kjøpe denne, og alle er svært fornøyde, selv etter lang tid. Dette er et valg du må ta på basis av de klanglige preferanser du har. Lykke til!
 

KHH

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2005
Innlegg
2.805
Antall liker
18
Sjekk for all del litt fakta om høyttalere før dere anbefaler noe.!
Dere bør også ha litt peil på hva dere snakker om, altså egen erfaring.!
Det er vel og bra å komme med tips, for all del, men ha i det minste litt kjøtt på beina.......

MA på EL34 monoblokker med 4 rør i hver, sleit vettet av seg her i en stue på 7x8 meter.!
Jeg gadd ikke å sjekke så veldig mye rundt det, men en kombinasjon av avansert delefilter, lav reell driftseffekt og lav motstand regner jeg med var årsaken, uansett noen grusomme høyttalere til rør.!

Triangle har ikke så høy reell driftseffekt dem heller, så ramler ohm ned mot 3 tallet der de krever mest effekt, heller ikke en heldig kombinasjon for rør..

På en annen side så har jeg hatt høyttalere på 92db og nominell 4 ohm, aner ikke hvor langt ned de gikk, men relativt enkelt delefilter og det spilte sinnsykt kontrollert med lite reell effekt fra rør..
Samma er det med et annet høyttaler par jeg fremdeles har, som er oppgitt til 91db på 8 ohm nominell, vet ikke hvor langt ned i motstand de går der som forsterkeren trekker mest strøm, men du verden å de spiller.!
Så det finnes en del unntak fra regelen, men de hører nok sjeldenhetene til..

For å kalle en spade for en spade, så er ikke EL34 den rørtypen som er mest fast i fisken nede i kjelleren, ergo så bør man se seg om etter høyttalere som har høy motstand (ohm) og høy driftseffekt..

B&W 705 har en driftseffekt på 89dB og går ned til 4,6ohm, på papiret ikke en høyttaler som er mat for EL34, men det er bare teori.!
Siden B&W ikke spiller så godt i dine ører heller, så kan det hende at vi har litt lik smak ;D

Jo mer krevende høyttalerene er, lav ohm og lav db, jo mer må du skru volum opp for å få litt kropp på musikken, generelt sett, men heller ikke her finnes det noen fasit.!

Jeg skal gi deg noen gode og velmente råd på veien:
Bruk de høyttalerene du har nå i en periode til rør ampen har gått seg til, og ørene har vent seg til lyden..
Så kan du samle sammen litt tech spec på høyttalere som kan friste deg, spørre gjerne en gang for mye enn en gang for lite, om noe slikt kan passe til din forsterker og oppsett..
Så kommer det som du bør ta hensyn til.!
Rommet ditt er 4x5 meter, men det er ingen på denna planeten som vet hva slags høyttalere som spiller bra i det rommet, husk at rommet er MED å spiller.!
Har du ikke et samspill mellom høyttalere og rom, så nytter det ikke med all verdens elektronikk og duppeditter.!

Så du er nødt til å prøve høyttalerene hjemme i eget oppsett i noen dager, før du bestemmer deg for å kjøpe dem eller ikke, eller om du sjanser og selger dem igjen om det ikke funker..

Noen andre "regler" som jeg tar litt hensyn til, er åssen rom høyttalerene er utviklet i, er det normale oppholdsrom eller er det spesielle lytterom.?
Klipsch er designet for å kunne spille i normale stuer, det er vel derfor de har så mange tilhengere også, for vi Klipsch-fanatikere har anlegget i stua og storkoser oss med musikken som strømmer ut ;D
Klipsch og andre veldig lettdrevne høyttalere har ekstremt med informasjon selv ved veldig lavt volum, du har ikke bruk for å skru volum opp på "are you nuts" nivå for å virkelig kose deg med musikken, men du har den muligheten også om du skulle få behov for det ;)

Har du to hjørner som du kan setta AN høyttalere i, så er det veeeldig mange som har de som favoritt, men personlig har jeg bare erfaring med originalene, og ganske mange av dem.! :)

Selv om det ikke ble noe godt drikke og naken dame på meg, så øser jeg villig ut av mine egne erfaringer ;D
Så får du sortere og finne ut om detta bare er svada eller om du skal gå litt i tenkeboksen ;)
Kjell
 

sgt.salt

Medlem
Ble medlem
29.03.2008
Innlegg
21
Antall liker
4
Nok en gang: Tusen takk for alle svar..

Kjell, dette var mat for meg! Nyttig informasjon! Jeg tror du har rett i at jeg skal spille den nye ampen litt inn på PSB-ene (bokhylle-size) - som jeg kjenner ut og inn. Jeg la inn et bud på Audio Note'ene til salgs her på forumet, men har ikke hørt noe - kanskje klokt å trekke budet og se ting litt an, har uansett ikke ubegrenset kapital å bruke på dette.

Har ennå ikke mottatt monsteret.
 

impulse

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2006
Innlegg
13.199
Antall liker
7.674
Sted
Hølen
Det ligger et par Snell Type J III på Finn til omkring tre tusen inkl. stativer. DET er en god høyttaler til forsterkeren din. Audio Notes høyttalere er basert på Snell-konstruksjoner. Jrg hadde selv J III for lenge siden, og i likhet med en av de andre i tråden her, angret jeg (og angrer enda!) på at jeg solgte dem. Magisk på jazz og akustisk musikk, men driv i bøttevis på gammal prog.....
Ellers er jeg rørende(!) enig med Audiomix. Engelske Monopulse er en av disse høyttalerne som spiller så til de grader bra at man bare klyper seg i armen...og ikke koster de mye heller. En undergrunnsklassiker !
 
Topp Bunn