Resultater 1 til 8 av 8
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  1,639
  Tagget i
  0 Innlegg

  Du glimmande ljud!

  Til tross for hva enkelte måtte tro, så elsker jeg å tweake og leke for å utfordre mine fordommer.

  Jeg har et multi-kanal oppsett hjemme, med to BeoLab 5 i front, og med to BeoLab 3 som bakhøyttalere. Når jeg ønsker å lytte til ren stereo så sender jeg coax s/pdif fra ulike kilder rett til BL5 høyttalerne. Disse tar i mot opp til 24bit/96kHz signaler og prosesserer disse -- dette betyr mao at jeg kan sende et kildesignal helt frem til høyttalerne før det konverteres. (Disse høyttalerne har innebygde ICEpower forsterkere - BL5 totalt 2500W, BL3 250W.)

  Når jeg har sett på film og konsert-DVD'er, så har jeg pleid å la prosessering skje i en frittstående pre-amp. Dvs at multi-kanal prosessering skjer i denne, og at signalet sendes analogt ut til alle høyttalerne, som Dolby Digital, dts, osv.

  Men forleden fikk jeg lyst til å forsøke å matche digital coax s/pdif inn på front HT, mot analogt inn på bakhøyttalerne, og resample stereosignalet for å skape ambience refleksjoner for bakhøyttalerne, mens fronthøyttalerne spiller et rent, digitalt stereosignal.

  Her bannes det i kirken så det suser etter - og hva er poenget?
  Vel, morsomt nok leser jeg følgende på Stereophile.com, i en artikkel om lydideal som ikke kan realiseres gjennom to-kanals, mens ulike firekanalsløsninger har vært elendige:

  You read about this new kind of surround-sound system called Ambisonics. You snort derisively, having experimented with quadraphonics 15 years ago and found it, particularly SQ, some kind of sick joke. But no, unlike those ill-fated, half-thought-out technologies, Ambisonics is not based on a poorly understood extension of the ideas behind traditional stereo. (Did none of the developers of quadraphonics notice that people may have an ear on either side of their heads but singularly lack the ones on the front and back for the correct decoding of spatial information at the sides?)

  Rather, it is based on the idea of recording the three-dimensional soundfield at the microphone position and playing back the appropriate signals from multiple loudspeakers so that that field is synthesized at the listener's ears. All you need is more playback channels—a minimum of three is required, but four would be ideal—with at least four loudspeakers. And all the additional switching and controls that are required. And the Ambisonics decoder box.

  Yes, you are dissatisfied with the sound from your system. Obviously, this lack of a three-dimensional soundfield is the root cause of this dissatisfaction, and Ambisonics must be the future of sound reproduction.


  Dette er John Atkinson, i 1987, men på forsiden av Stereophile.com nå. Og han fortsetter med å underkjenne løsningen fra Ambisonics. Men mye er skjedd siden den tid, vi har jo fått DSP, og digitale filer, vi kan lage sweetspots som følger lytteren i rommet, om vi vil.
  Og jeg har akustiske linser på høyttalerne mine. Mellomtone og topp skytes opp i linsen, og spres så i et horisontalt bånd, uten å reflekteres i tak eller gulv før lyden når øret.  Jeg har noen innspillinger som har vært med meg gjennom årene, og som jeg liker å bruke når jeg skal vurdere noe nytt.
  En av disse er Fred Åkerstrøms "Glimmande nymf" med Trio CMB - gitar, fløyte og cello. Åpent rom, naken stemme - Åkerstrøm som drar på i bassen, og mye godt instrumentarbeid.
  En annen innspilling jeg liker å bruke er "Gates of Delirium" med Yes, som kan låte skit eller utrolig bra, alt etter anlegg og oppsett. Mengder av potensiale for å knote det til skikkelig.
  Og en tredje er Joni Mitchell som synger orkesterversjon av "For the Roses" på Dreamland.

  Jeg spiller gjennom mitt ny-tweakede anlegg.
  Freds stemme får kropp og sjel, gitaren sitrer, fløyte og cello høres ekte ut; cymbalene i Yes glitrer, Jon Andersons stemme er akkurat så råtten som den skal være.
  Og en søtladen orkesterversjon av "For the Roses" blir plutselig meningsfull.

  Er dette en øyeblikksreaksjon, som vil gå over når jeg har lyttet litt til, og funnet ut at det var morsomt, men ...?
  Nå har jeg vært gjennom store deler av referansemusikken, og dette liker jeg, dette liker jeg virkelig. Såpass at det er blitt vanskelig å gå tilbake til ren stereo. Så dette må testes på andre.

  Teori - jeg tror de akustiske linsene på alle fire HT bidrar til å skape denne følelsen av ekte lyd som har grepet meg nå -- det er oppstått en dybde i lyden som får meg til å le.
  Jeg kjenner ikke Webster Lewis Club 7 Live fra før, men denne kunne jeg også bare lyttet og lyttet til nå, mens den ikke var like gripende i "vanlig" stereo.

  Er det dramatiske forskjeller? Nei, bare en tydeliggjøring og åpning av lyden som jeg virkelig verdsetter. For å bruke en klisjé - veggene i lytterommet er blitt borte, fullstendig borte.

  SCIENCE WILL CATCH UP WITH HI-FI, ONE DAY!

 2. #2
  Moderator bambadoo's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2002
  Sted
  Lørenskog
  Innlegg
  17,757
  Tagget i
  2 Innlegg

  Du glimmande ljud!

  Var på b&o demo for en ukes tid tilbake. Beolab 5 er en meget bra høyttaler. Var skeptisk - men det spilte flott.
  I don't believe in system matching. If something is good, it's good. If it only sounds good under certain conditions, it is not good - it is incorrect. - Charles Hansen

 3. #3
  Hifi Freak HoJ's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  5,086
  Tagget i
  0 Innlegg

  Du glimmande ljud!

  Hørte Beolab 5 i B&O butikken i Stavanger, fyr'n i butikken skrudde volumet nå så inni hamperampen opp, for å bivise at det var bass i kassa.. Fy, så kvass og vond diskant har jeg ikke hørt siden jeg holdt på med noen billige Jamohøyttalere på gutteromet mitt.. Han leste ansiktet mitt for etter tre minutter med pining så skrudde han ned volumet og sa "normalt så spiller en ikke så høyt på disse, men det var for å vise at det er bass i disse høyttalerne".. Ja bass er det sa jeg og gikk - rett til apoteket for å kjøpe meg hodetabletter!
  Talk Electronics Tornado 3.1; Musical Innovation MI15 Light; REL Stampede;
  Magnepan MG12; Audio gd nfb-2.32 DAC; Squeezebox; i5/Gustard u12
  Vinylsnurrer: Luxman PD272/M97xE/MyGroov; Van Damme høyttaler/signalkabler; Mhzs strømkabler

  Yamaha RX-V371; System Audio 1530; Dali SC-7; Wharfedale Diamond 220;
  Peerless xl 12 DS.4.0; Sony bdp-s6500; Samsung ue55nu8005

 4. #4
  kbwh
  Guest

  Du glimmande ljud!

  Slike demofolk finner man overalt forstår jeg. B&O burde sende gjengen på howto-kurs hos Stereofil eller Kontrapunkt. Det kan virke som at de allerede har vært hos GT.

  Å høre min musikk på BL5 i et skikkelig rom har jeg lyst til. Har bare hørt den i B&O-butikk og det kan umulig være representativt for hva som bor i dem av vellyd.

 5. #5
  Æresmedlem motoren's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2007
  Sted
  Flekkefjord
  Innlegg
  11,818
  Tagget i
  12 Innlegg
  Torget
  1

  Du glimmande ljud!

  så det ble ikke noe handel av BO produkter,hoj

  mvh
  JMLab Electra 920.1<br />Audio Research LS 3 pre<br />Monarchy Audio NM 24 tube DAC<br />Denon DCD 1650AR<br />biamper med Pass F5 Power amp/Hypex UCD 180<br //Clearaudio Concept/Mcru power supply/LM Audio LP33 Tube riaa/ Audio Technica 33EV <br /Tributaries serie 8 speaker cables>/Audioquest K2 Ht cables<br />In.Akustik Reference digital<br />In-Akustik Reference ic<br />Marantz DV 8003 Multispiller/ Nos Mullard

 6. #6
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  1,639
  Tagget i
  0 Innlegg

  Du glimmande ljud!

  Det er en masse dustedemoer av BL5 i butikker, noen ganger lurer man på om de som selger B&O er interessert i musikk.

  Som regel står de for tett på vegger, er feil innstilt og har gal oppkobling av kilde. I tillegg spiller de ganske dårlig musikk i butikkene. (Det morsomste jeg opplevde, mens jeg gikk og lurte på om jeg skulle kjøpe et par, var en butikk der de hadde satt opp to BL5 som begge kjørte venstre kanal. Og det hadde de ikke lagt merke til, over lang tid - lydbildet var litt trangt, for å si det slik).

  Riktig oppsatt og innstilte leverer de suverén lyd - og om du vil kan du skrelle UV-filteret av vinduene med dem, men da er du også blitt hørselsskadet.
  SCIENCE WILL CATCH UP WITH HI-FI, ONE DAY!

 7. #7
  kbwh
  Guest

  Du glimmande ljud!

  DSP er bare så sjef.
  Jeg tar fram igjen et eksperiment theStig gjorde etter at han hadde fått en del tilbakemeldinger om manglende "luft" i oppsettet sitt. Han lagde "luft" ved å simulere front- og sideveggsrefleksjoner med DSP. Besnærende var det. Han fjernet det igjen. Preferanser, preferanser.

 8. #8
  Hifi Freak HoJ's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2006
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  5,086
  Tagget i
  0 Innlegg

  Du glimmande ljud!

  Sitat Sitat fra motoren
  så det ble ikke noe handel av BO produkter,hoj

  mvh
  Eh, nei! Lever meget lykkelig nå jeg..
  Talk Electronics Tornado 3.1; Musical Innovation MI15 Light; REL Stampede;
  Magnepan MG12; Audio gd nfb-2.32 DAC; Squeezebox; i5/Gustard u12
  Vinylsnurrer: Luxman PD272/M97xE/MyGroov; Van Damme høyttaler/signalkabler; Mhzs strømkabler

  Yamaha RX-V371; System Audio 1530; Dali SC-7; Wharfedale Diamond 220;
  Peerless xl 12 DS.4.0; Sony bdp-s6500; Samsung ue55nu8005

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed