Bi-amping? Råd og tips.

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Heisann.
Har kjøpt meg nye høyttalere som spiller helt ypperlig, men det har sneket seg inn en ond tanke/følelse av at den kunne hatt godt av enda litt mer power(jaja, jeg er en idiot,burde ha forstått det, men sånn er det). Spiller nå på 200 rørwatt, følsomheten på HT er på 86 DB. Må virkelig dra på volumet for å spille relativt høyt. Er oppe i 80-85% av maks volum. Det blir en belastning på ampen over tid som kanskje ikke er bra. Ønsker samtidig enda strammere bass. Har fått inn 4 stk Helmholtzkasser fra Svanä, og dette er også med på og kunne spille høyere med større klarhet.

Vel vel, jeg er litt usikker på hva jeg bør gjøre. HT har jo selvsagt mulighet for bi-amping, deler ved 150hz.
For det første er bi-amping en god løsning? Er det noen som har erfaring med digital amp(Midgard el.) kontra transistor amp ved bi-amp? Er transistor generelt bedre på bass enn digitalt? Hvordan matcher man rør og transistor/digitalt best mulig? Bør man se helt vekk i fra Bi-amp og kjøpe ny stor og god nok amp? Ønsker jo primert å bevare noe av rørklangen, men bevares det finnes mange gode transistorforsterkere der ute. (Krell. Ayre, Karan, ML, DP, EC mm)

Jeg er takknemlig for gode innspill.

mag
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Siste til Revel, Ultima Salon 2.
 
R

Rojoh

Gjest
Slik løsning du skisserer kommer nok i kategorien: Må prøves før evt. kjøp.

Det aller viktigste å huske på; er at du trenger variabel gain på effekttrinn til bassene slik at nivået kan matches likt. Siden det er snakk om biamping fra 150Hz og ned, så ville jeg kanskje prøvd et "pro" effekttrinn. Disse har ofte variabel gain, godt med effekt og god styreevne over basselementer. Parasound har også variabel gain på sine effekttrinn. Crown leverer t.o.m. innebygget digital EQ på noen av sine dyrere løsninger.

Mvh. Johan
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Helt klart, dette skal prøves ut først.
Får man disse "pro" uten bråkete vifter og med hifi kvalitet? Forslag?

Variabel gain er en god idè, og absolutt en fordel. Skal sjekke Parasounds modeller, de har jo mye bra.

Takk for svar.

mag
 
R

Rojoh

Gjest
OMF kjørte Crown K-serie uten vifter en stund. Kanskje han kan si noe om dem?
Crown K1

Mvh. Johan
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.283
Antall liker
34.818
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Etter min oppfatning er det to hovedretninger du kan ta her:
  • Enten et par svære transistorforsterkere som kan ta stålkontroll på disse høyttalerne, og der er det vanskelig å komme rundt et par Nemoer. Sånne kan man til og med finne brukt til en overkommelig kostnad. Det er hva man kaller bang for the buck.
  • Eller aktiv deling (før effektforsterkerne) og en effektforsterker pr høyttalerelement. Jeg bruker en DEQX PDC-2.6P som kontrollsentral og en stabel hjemmebygde Hypex klasse-D (ikke digital!) effektforsterkere. Da må du koble bort delefilteret fra høyttaleren slik at det bare er kabel mellom utgangstransistor og høyttalerspole. Til gjengjeld får du total kontroll over frekvens- og fasegangen i hvert element.

Bi-amping med et passivt delefilter etter effektforsterkerne har jeg lite tro på. Da bruker du en hel masse penger på et ekstra par effektforsterkere, skaper et nytt sett problemer med gain-matching, og bruker fortsatt mye av effektforsterkeriet til å drive delefilteret heller enn å kontrollere høyttalerelementet.

Dine høyttalere er fire-veis (+ diskanten på baksiden med sitt eget "frequency shaping network"). For å gå en aktiv rute trenger du 8 monoblokker. Dessuten kan en DEQX (f eks) bare håndtere tre-veis, så du trenger to DEQX'er koblet som master & slave. Det vil ikke være trivielt å forske seg frem til riktige innstillinger for delefiltre, høyttalerkorreksjon, osv. Dessuten er disse høyttalerne i dyreste laget til at jeg ville vært spesielt komfortabel med å rote rundt inni med loddebolten. Et hobbyprosjekt for folk som har både penger og selvtillit i ekstreme mengder, altså.

Jeg ville prøvd å låne hjem et par Nemoer (eller noe annet i samme klasse), hvis jeg var i din situasjon.

Litt lektyre:
http://sound.westhost.com/bi-amp.htm
http://www.deqx.com/supportdocs/TSA_%204_5_way_speakers.pdf
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Takker for tips og masse godt lesestoff.
Bare som en liten opplysning så har jeg den siste Salon 2 modellen, den har ikke diskant på baksiden.

Tror nok ikke det blir aktuelt med aktiv drift med det første. Har ikke kunnskap nok om dette. Har sett flere på HS som har oppnådd veldig gode resultater med dette, men vil ikke begynne å plukke fra hverandre en ny høyttaler.
Jeg er nok litt gammeldags og treg. Foreløpig. Skulle vært moro og hørt et aktivt oppsett.

Legger ved et bilde.

mag.
 

Vedlegg

Samleren

Overivrig entusiast
Ble medlem
28.12.2004
Innlegg
630
Antall liker
26
Sted
Bergen
Vel du kan jo bytte ut 200watt ARC med 600 watterne til ARC både nye og tidligere modeller vil drive høyttalerne dine til avsindighet garantert. Sjekk opp i utlandet for brukte.

Samleren
 

pks

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.10.2006
Innlegg
3.451
Antall liker
3
Jeg har noen helt private tanker ang dette med bi-amping.

Skjønner ærlig talt ikke vitsen hvis men skal belaste forsterkere fullfrekvent like fordømt som før. Blir ikke det totalt bakvendt?

Jeg mener ikke du skal plukke ut noen passive filtere, men før effektforsterkerene kan du dele vekk det "værste" Ta vekk alt over 200 på lavpass, og alt under 100 på høypass. Da vil forsterkere og høgtalere trives så meget bedre, trur je. Skal ikke dette deles vekk, så ser jeg ingen grunn til bi-amping, da er nok mer watt (power) tingen.

Og en klasse-d forsterker trur jeg gjør jobben til bunnen i høytalerene, evt proamp som nevnt over.

Good løkk.

PK
 

jakr

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.11.2004
Innlegg
756
Antall liker
111
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
1
javel samleren, det ser da vitterlig ut som at effektrinnenen er ref 210. de burde da kunne klare jobben så det suser, de valser jo rundt med mbl sine runstrålere som virkelig er vanskelige. mulig jeg ser feil på bildet, men....)¨
jakr
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Heisann.

samleren
Ref 610 er nok en fantastisk forsterker, men varmen som disse utvikler må jo være en direkte plage. Måtte nok få lagt inn aircondition. Ikke aktuelt. (rørbytte av 6550 på Ref 210 nærmer seg kr 20 000,- hvis man kjøper de gjennnom forhandler, rørbytte på 610 ville virkelig dratt på kronene).

jakr; Det er litt av Ref 210 som du ser på bildet. Klarer virkelig denne å sparke liv i mbl sine høyttalere? mbl lager jo virkelige svære og kraftige forsterkere for å få disse tungdrevne ht til å spille. Hørte Revel'en med ML 350W monoblokker, og det gjorde noe med headrom og en kontroll nedover som jeg savner litt. Totalt sett så spiller 210 best, men man vil jo gjerne strekke det litt lenger hvis det er mulig.

PK; vet søren ikke om jeg klarte å følge deg helt. Ble litt uklart for en enkel sjel som meg.
Forslag om D-klasse evt. proamp er grei. Takker så meget.

mag
 
R

Rojoh

Gjest
Jeg heller vel mest til en slags to-trinns plan.

1) Se om en transistorforsterker til bassene gir det nødvendige liv, stramhet og overskudd. Denne forsterkeren trenger ikke å koste skjorta, og vil muligens(?) kunne bringe harmoni mht. kraft og dynamikk i anlegget uten å ødelegge for mye av balansen ellers.

2) Hvis dette ikke blir så bra, så er jeg vel redd for at det mest fornuftige er en liten omprioritering. Jeg vet at slikt ikke er så gøy etter at man har handlet - hos meg står et par elektrostathybrider utilkoblet på soverommet av samme årsak som du opplever. Klart: Rør + elektrostat var fint på mange måter, men følte vel til slutt at det ikke fikk "blomstre" skikkelig. Løsningen for meg ble å handle inn en mer passende høyttaler, og nå er det en mye "riktigere" kombinasjon - dog uten det særpregede lyden fra elektrostat/dipol. Et svært lite offer i mitt tilfelle (men det fløy noen tusenlapper ut vinduet, må medgis).

Mvh. Johan
 
L

lydmannen

Gjest
Jeg syns du bør vurdere en aktiv to-veis. Dvs. aktivt delefilter før eff. forsterkerene. En kraftig transistorforsterker i bassen evt. en klasse D (koble denne direkte til basselementene uten delefilter), den forsterkeren du har derfra og opp, beholde den passive delingen som er mellom mellomtone og opp.
Hvor du skal dele aktivt er avhengig av høyttaleren din, jeg kan ta en titt på de og komme med et forslag hvis du ønsker det.
Du får utrolig mye mer ut av å dele på denne måten enn å dele passivt.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.682
Antall liker
7.922
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
No kjenner eg ikkje Revel, men aktiv deling er som regel eit pluss uansett. Sjølv om Revel er noko av dei meir påkosta høgtalarkonstruksjonane, er det kanskje dynamikk å hente ved å biampe? Dersom du skal bruke dei innebygde filtera, bør du ha identiske forsterkarar. Du får då meir effekt å gå på, men dette er ei løysing som typisk kostar meir enn ho smakar. Aktiv deling, utan delefilter i høgtalarane, er derimot ei kjempeløysing. Du må finne forsterkarar med basseigenskapar som matchar desse rørtrinna dine, noko som er både vanskeleg og dyrt, og du må kople ut delefilteret i Revelhøgtalarane, som kan forringe verdien på desse. (Høgtalarane mine er bygde slik, og vart leverte med eigen effektforsterkar til bassen. Dei er vesentleg meir dynamiske enn den passive utgåva.) Men eg trur du må rekne med å bruke mykje tid og pengar for å opne opp meir enn du har. Kanskje det er lurare å vurdere andre høgtalarar?
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Hei.
lydmannen; Takker for ditt forslag og tilbud om hjelp. Skal prøve å bi-ampe uten å måtte gå inn og justere delefilteret først. Godt mulig jeg kommer til å trenge bistand fra deg for den aktive to-veis delingen. Kommer gjerne tilbake til dette senere. Kommer til å prøve plan 1 fra Rojoh først.

Audiophile-Arve; Revel har brukt mye ressurser(hmm, det sier jo alle) på disse Salon 2 modellene. De spiller veldig linjert og sammenhengende fra topp til bunn. Er redd for å ødelegge dette ved å gå inn å justere for mye. En ny lik forsterker blir for kostbart. Alternativet hvis jeg ikke kommer i mål med bi-amp blir heller å bytte ut ampen. Revel'en
ønsker jeg å beholde. (Dessuten så ville det vært ekstremt surt hvis mine besserwissere av noen hifi venner skulle få rett :),) Kan ikke gi opp disse gode Revel'ene på lang tid.

Geir.
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Fant frem et Stereophile som tested den nye "Supercharger" fra Musical Fidelity. Virker jo usannsynlig at denne ikke skal være med på å farge lyden, men den får jo en veldig god omtale. Må jo si jeg er en smule skepstisk til denne løsningen, men er det noen som har tested ut dette på HS? Kan jo være verdt et forsøk, hvis man skal tro på Stereophile.

mag
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Hva er det som tilsier at det nødvendigvis er effektforsterkeren som er syndebukk da? Energi, følelse av kraft, dynamikk etc er jo like mye egenskaper som skiller kilder og preamper?

Påstår intet, simpelthen bare nysgjerrig.

Mvh Vidar P
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.283
Antall liker
34.818
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Tja, fireveis med seks drivere, 86.4 dB følsomhet, 6 ohm nominell impedans med 3.7 ohm minimum, -3 dB-punkt på 23 Hz - det er mye her som sier at disse høyttalerene trenger litt forsterkermuskler for virkelig å synge så bra som de er i stand til. Tommelfingerregelen er vel fortsatt å velge høyttalere først, og så effektforsterkere som kan drive dem.

Her ville jeg fortsatt tenkt balansert brokobling, altså et par Nemoer (eller Krell eller McCormack eller Bryston eller ...) for å få til både massive kraftreserver og ekstremt lav forvrengning.

http://www.revelspeakers.com/products/specifications.asp?product=27
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
271
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Skulle jo tro at den råsterke ARC Ref 210 skulle evne å dra en slik last i utgangspunktet, men til syvende og sist er det nok fasevinklene og hvordan deres svingninger går ift impedanskurva som teller for akkurat det. Impedans isolert sett er nokså uinteressant ift å forstå hvilken last en høyttaler er.

Fireveis med 5-6 drivere trenger ikke nødvendigvis mye watt; her i huset gnistrer jo f.eks den 4-veis/5-elementers nom 4 ohm KEF Ref 205/2 (omlag samme impedansdata som Revel?) av energi med min 2x90W Naim NAP300. Også den enda større 207/2 sies å sprute med samme forsterker.

Mye watt er ingen god målestokk på en energisk, dynamisk og levende musikkytelse. Selv verdens mest dynamiske forsterker og høyttaler vil ikke kunne lage gull av gråstein, og vil aldri kunne tilføre noen ekstra informasjon (som f.eks dynamisk spenn) i et signal som ikke allerede har denne informasjonen fra kilden og via pre. Derfor er spørsmålet mitt relevant. Imo.

Mvh Vidar P
 

afoelges

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.04.2005
Innlegg
316
Antall liker
1
mag skrev:
Heisann.
Har kjøpt meg nye høyttalere som spiller helt ypperlig, men det har sneket seg inn en ond tanke/følelse av at den kunne hatt godt av enda litt mer power(jaja, jeg er en idiot,burde ha forstått det, men sånn er det). Spiller nå på 200 rørwatt, følsomheten på HT er på 86 DB. Må virkelig dra på volumet for å spille relativt høyt. Er oppe i 80-85% av maks volum. Det blir en belastning på ampen over tid som kanskje ikke er bra.
Hva mener du egentlig når du sier '80-85% av maks. volum'? Betyr dette
a) At du har preampen på 80-85% av maks på volumhjulet? Eller
b) at forsterkerne leverer 80-85% av maks strøm ift. rated kapasitet? Eller
c) at de leverer 80-85% av maks rated spenning (målt på terminalene)?

Hvis (a) så kan det like gjerne være at du ikke får tilstrekkelig gain med den kilden og preampen du har i dag. Har du sjekket hvor høy spenning du har ut fra preamp på maks volum ift. følsomhet på ARCene?

Hvis b eller c er problemet ARCene, men jeg tror det er litt tidlig å angripe dem. Dersom disse er stabile opp til maks rated spenning med den belastningen Revelene er (og med den strømforsyningen disse har burde de være det, vil en oppgradering til eks. 610 gi rudt 5db økt headroom (gitt av høyttalerne kan respondere med en linjær lydtrykksøkning på økt spenning i dette området). Dette er klart merkbart, men det er ikke sååå stor forskjell.

Har du målt hvor høyt du faktisk spiller? Ca. 130w (Muligens tilsvarende 80% pådrag?) bør gi ca 110db på 1 meters avstand fra 1 høyttaler. Får du dette i dag?
 

toref

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.04.2006
Innlegg
2.174
Antall liker
38
Sted
Trondheim
Først av alt; gratulerer med herlige høyttalere! Disse kunne jeg gjerne tenkt meg å høre. Du er kanskje klar over det, Salon2 ble testet i TAS, jan 2008. I følge Robert Harley er de temmelig tungdrevne. Han sier det ikke eksplisitt, men jeg tolker ham dit at ARC Ref 110 ble for svak mens ML 432 gav det solide bunndraget. Ville testet et par transistor monoblokker fra ML eller Krell (f.eks. Evo-400). Bor du i Trondheim kunne vi kanskje ordnet med en test av min Krell 302. Den burde gi deg en forsmak.


Mvh
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Vidar P; Har byttet pre og kilder tidligere og har opplevd markant forskjellig lyd med tanke på energi, kraft og volumheving. Byttet fra EC pre 4.7 til DP 7.3 og fikk tydelige forskjeller. Husker godt også byttet mellom en gammel JVC spiller til Copland 288x. Men når det kommer til skikkelig dynamikk, headroom, størrelse og realisme så trenger man store kraftige amper for å få en effekt. Jeg synes absolutt at 210 er en god amp, men de kommer litt til kort på nevnte egenskaper som en stor amp vil gi. Klart det er min "feil" som ikke har funnet den rette matchen, ennå.
Jeg klarer utmerket å kose meg med musikken slik det er nå, men den lille hifi nevrosen ligger alltid på lur om man kan gjøre noe annet og bedre...

asbjbo; Jeg trodde og håpet at Ref 210 fint skulle klare og drive disse Ultima 2 med nok av krefter. Må jo bare presisere at dette oppsettet spiller bedre enn det jeg noen gang har hatt. Jeg snakker jo bare om å få det siste lille på plass. Så er det jo prioriteringer og hva man liker og foretrekker av lyd som blir gjeldende. Hørte som sagt disse med Mark Levinson 350w forsterker og de hadde en dynamikk, headroom og størrelse som Ref 210 ikke helt klarer. Ref 210 har jo en mellomtone, topp, kropp, realisme og musikalitet som ML(eller andre transistorer) helt ikke matcher.
Vil nødig kvitte meg med 210 så derfor vil jeg sjekke muligheter for bi-amp, eller aktiv deling. Nemoer, Krell, Bryston mm er absolutt gode alternativer, men da mister man noe av denne rørmagi i musikken. Søren ikke så lett dette her.

Geir.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.283
Antall liker
34.818
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Men hvis det var lett, hvor var utfordringen da?

Jeg grov frem anmeldelsen i TAS som toref viser til. Harley skriver at:
Finally, I should mention that the Salon 2 requires superlative electronics and front-end components to achieve the level of performance I've described. It is so resolving that the limitations of upstream components set the upper boundary of sound quality. You should also choose a solid amplifier with good current delivery; the Salon 2 is a bit of a challenge to drive. It has a rather low sensitivity and an impedance that dips to 3.7 ohms. On several occasions, the thermal protection system in a 200 Wpc into 8 ohms (400 Wpc into 4 ohms) solid-state power amplified engaged at high (but not excessive) playback levels after several hours of continuous listening.
Forøvrig er Harley aldeles lyrisk over hvor gode disse høyttalerne er.
http://downloads.revelspeakers.com/reviews/TAS_Revel_Salon2_Review.pdf
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
asbjbo; Jeg fikk med meg den testen til Harley. Trodde nok Ref 210 skulle klare brasene likevel, til tross for høyttalere som krever en del effekt. Det står i manualen at; " ...allows a reasonably designed power amplifier
to drive Revel loudspeaker". Tolket det dit hen at min amper skulle fikse dette greit. Ultima 2 ble jo også kåret til loudspeaker of the year 2007 i TAS "cost no object" ;D. I neste TAS overgår jo Magico V.3 Revel, men sånn er hifi livet.

toref; Skulle gjerne ha testet dine gode Krell amper på disse Revel. Bor(Tønsberg) litt for langt unna Trondheim, så det blir vanskelig. Ref 110 ble for svake, men trodde at Ref 210 ville holde. Har hatt høyttalerne i noen få uker, og har ikke hatt noen andre innom for lytteseanse. Mulig jeg er helt på bærtur, og ønsker meg for mye. Evo 400 eller 600 burde hvertfall gi nok av krefter og power.

Attila; Ja, mente det første punktet ditt. 80-85% av maks på volumhjulet. Mener jeg ikke har problemer med kilde og pre, trur eg. Det er først nå etter høyttalerbytte at jeg har måttet "dra på" såpass med volum. Bruker ARC Ref 3 pre, og blodtrimmet AN dac fra Uppgrade Audio, drivverk er ARC CD3 mkll. Har ikke sjekket ut hvor høy spenning fra Pre gir på fullt volum. Har du tips til hvordan dette skal gjøres, og hvilke verdier jeg bør få så er jeg takknmlig for det. Kan sjekke DB på høyttalerne.

Geir.
 

toref

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.04.2006
Innlegg
2.174
Antall liker
38
Sted
Trondheim
Kom til å tenke på at opphenget til basselementene kanskje kan komme til å løsne litt etter hvert som høyttalerne blir innspilt også? Ref 210 er jo ingen pingle på noen måte. Dersom opphenget "løsner litt" blir kanskje futten i bunnen bedre også. Kanskje er det fornuftig å avvente en tid for å se om innspilling har betydning?

Angående Krell så hører jeg kritikerne fortelle om at lydsignaturen er litt annerledes på de siste Evolution modellene i forhold til de forrige FPB modellene. Vage begreper som "gylden klang" og "mer organisk" har blitt brukt. Men siden jeg verken har hørt ARC Ref. 210 eller FPB i mitt oppsett skal jeg ikke påstå at dette stemmer. Jeg opplevde dog Evo-302 som glattere og mer oppløst enn Bryston 4B-SST. Så jeg tror Krell Evo kunne vært en interessant test for deg dersom innspilling ikke hjelper.

Mvh
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
pks skrev:
Jeg har noen helt private tanker ang dette med bi-amping.

Skjønner ærlig talt ikke vitsen hvis men skal belaste forsterkere fullfrekvent like fordømt som før. Blir ikke det totalt bakvendt?

Jeg mener ikke du skal plukke ut noen passive filtere, men før effektforsterkerene kan du dele vekk det "værste" Ta vekk alt over 200 på lavpass, og alt under 100 på høypass. Da vil forsterkere og høgtalere trives så meget bedre, trur je. Skal ikke dette deles vekk, så ser jeg ingen grunn til bi-amping, da er nok mer watt (power) tingen.
Du tror feil.
Dessuten kan jeg vedde fingeren min på bassene er delt mye høyere.
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
Hei toref.
Høyttalerne trenger nok mer tid før de er innspilt. Mulig jeg er for tidlig ute med ønsker om noe mer før de er skikkelig innspilt. Innspilling er jo en prøvelse. HT har nok fått over 100 timer, mulig de trenger en god del mer.
Hadde en liten lytteseanse med dama, og hun forstod jo ikke mitt problem i det hele tatt. Samtidig så hører hun klar forskjell (les; forbedring) fra mine forrige høyttalere.

Geir.
 

EiK

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.05.2007
Innlegg
1.207
Antall liker
714
Sted
Haslum
Torget vurderinger
3
Hvis du er villig til å tenke litt ukonvensjonellt, så kan jeg anbefale deg å prøve en transistorforsterker fra Karan. Den har en dempningsfaktor på 10.000/8-ohm og er en dual-mono konstruksjon. Den har stor strømforsyning og driver det meste.
Mine høyttalere dipper ned med 2ohm i bassområdet, og jeg merket at min gamle forsterker slet med headroom selv om dette også var en kraftig transistorforsterker.
Rørforsterkere er ikke så glade i høyttalere med litt kronglete ohm-kurver som går lavt, men med Karan så vil du få full kontroll og musikken slipper lett igjennom. Og bare glem fordommene mot transistorer. Her er det ingen hardhet og skrikende transistorer, kun oppløst og dynamisk godlyd. Det sies også Karan er rørfolkets valg hvis de skulle velge en transistorforsterker. Sammen med din rørpre så tror jeg det skulle fungere bra, og du får ut potensiale fra dine flotte høyttalere.
 

mag

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
02.05.2004
Innlegg
432
Antall liker
44
jakr; Har lest denne gode testen, vakker poesi :)!!
I testen blir det også sammenlignet en del med ampen til mbl og her kommer mbl som regel best ut. Dette har jo en sammenheng med at mbl ampen er tilpasset og kraftig nok til å drive HT til mbl.

EIK; Har lagt merke til noen veldig gode tester av Karan i de siste numrene av HIFI+. Har foreløpig ingen planer med å bytte ut ARC Ref 210.

mag.
 

IsakAlexander

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
18.05.2006
Innlegg
308
Antall liker
5
Torget vurderinger
1
Passiv bi-amping har det noe for seg, vil det bli bedre med 2x100w
fremfor en 200watter uten noen aktiv deling?
 

Valentino

JB rünnhilde
Ble medlem
23.04.2008
Innlegg
28.387
Antall liker
20.799
Sted
Ottestad
Torget vurderinger
1
Om 85/100 volum tilsvarer det høyeste du noengang vil spille kan du vel like gjerne ordne det slik at 100/100 er det høyeste? Greit å unngå klipping før 0dBFS uansett, er det ikke?

Forøvrig er ikke PKS' ide så dum. Man skal bare være oppmerksom på at et filter demper litt i passbåndet også. 10gangern virker bra for filtrering som ikke påvirker frekvensgangen.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.283
Antall liker
34.818
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
IsakAlexander skrev:
Passiv bi-amping har det noe for seg, vil det bli bedre med 2x100w fremfor en 200watter uten noen aktiv deling?
Jeg vil generelt si nei. Passiv bi-amping, dvs med to effektforsterkere som driver hver sin halvdel av et passivt delefilter, er kanskje en marginal forbedring, men jeg tviler på om det er verdt pengene. Du har dobbelt så mye effekt (dvs +3 dB), men det er like mange komponenter i signalveien mellom utgangstransistor og høyttalerelement.

For meg betyr bi-amping at man har et aktivt delefilter før effektforsterkerne og bare kabel mellom effektforsterker og høyttalerelement. Noen mulige delefiltere finner du hos Marchand, hvis du ikke ønsker å ta'n helt ut med en digital løsning med høyttaler- og romkorreksjon i tillegg.

Du kan også lese mer om dette i denne artikkelen: http://sound.westhost.com/biamp-vs-passive.htm.
What of bi-wiring or "passive biamping"? Not a sausage worth of difference, I'm afraid. Certainly, there may be some minor improvements in some cases, but they have nothing to do with driver damping. In my opinion, passive biamping (using two amps, but retaining the passive crossovers) is a waste of an amplifier. The same two amps with an active crossover (with the passive XO removed completely from the circuit) will outperform the passive biamp arrangement by such a margin that it's not even worth considering - let alone actually doing it.
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.686
Antall liker
14
Ingen respons ang. det teoretiske (grunnet null peil), men på mine M-3si hadde bi-amping en særdeles markant effekt. Jeg har ingen formening om andre høyttalere, men IA har altså høyttalere i samme serie som mine og jeg ser det som overveiende sannsynlig at han dermed kan oppleve det samme som meg.
 

Asbjørn

Rubinmedlem
Ble medlem
26.03.2006
Innlegg
36.283
Antall liker
34.818
Sted
Vingulmǫrk
Torget vurderinger
2
Lille_Adam skrev:
Ingen respons ang. det teoretiske (grunnet null peil), men på mine M-3si hadde bi-amping en særdeles markant effekt. Jeg har ingen formening om andre høyttalere, men IA har altså høyttalere i samme serie som mine og jeg ser det som overveiende sannsynlig at han dermed kan oppleve det samme som meg.
OK, ingen regel uten unntak, heter det visst. :)
 

IsakAlexander

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
18.05.2006
Innlegg
308
Antall liker
5
Torget vurderinger
1
Jeg tror jeg prøver..
2 Rotel RB 985 fremfor en annen 2x200watt til fronter, for da kan jeg passivt bi-ampe resten også i samme slengen. 10x100w 8)
 

Lille_Adam

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2007
Innlegg
1.686
Antall liker
14
Det er i alle fall verdt å prøve. Enda bedre om du kan låne en 200W og sammenligne selvsagt. For min egen del har jeg 175W i bunnen og opplevde stor forskjell, spesielt i bassen, med en separat 100-watter til å drive toppen. 2 100-wattere burde være evig nok til et par M-7si.
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.222
Antall liker
124
MAG, ble den mindre modellen Revel Studio2 prøvd først i rommet og funnet
å være litt for liten til dette?

Jeg ville jo tro at denne kunne ha passet bedre til 210 ampene...
Uansett Revel sin 2 serie har veldig kapasitiv last i bassen = Trenger strøm!!!
Råsterke (og ekstra strømsterke) rørforsterkere med mer futt i bassen kan jo være RM-300 monoblokker f.eks

mvh
 
Topp Bunn