Side 1 av 3 123 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 49
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  432
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Heisann.
  Har kjøpt meg nye høyttalere som spiller helt ypperlig, men det har sneket seg inn en ond tanke/følelse av at den kunne hatt godt av enda litt mer power(jaja, jeg er en idiot,burde ha forstått det, men sånn er det). Spiller nå på 200 rørwatt, følsomheten på HT er på 86 DB. Må virkelig dra på volumet for å spille relativt høyt. Er oppe i 80-85% av maks volum. Det blir en belastning på ampen over tid som kanskje ikke er bra. Ønsker samtidig enda strammere bass. Har fått inn 4 stk Helmholtzkasser fra Svanä, og dette er også med på og kunne spille høyere med større klarhet.

  Vel vel, jeg er litt usikker på hva jeg bør gjøre. HT har jo selvsagt mulighet for bi-amping, deler ved 150hz.
  For det første er bi-amping en god løsning? Er det noen som har erfaring med digital amp(Midgard el.) kontra transistor amp ved bi-amp? Er transistor generelt bedre på bass enn digitalt? Hvordan matcher man rør og transistor/digitalt best mulig? Bør man se helt vekk i fra Bi-amp og kjøpe ny stor og god nok amp? Ønsker jo primert å bevare noe av rørklangen, men bevares det finnes mange gode transistorforsterkere der ute. (Krell. Ayre, Karan, ML, DP, EC mm)

  Jeg er takknemlig for gode innspill.

  mag

 2. #2
  Rojoh
  Guest

  Bi-amping? Råd og tips.

  Hvilken HT er det snakk om?

  Mvh. Johan

 3. #3
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  432
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Siste til Revel, Ultima Salon 2.

 4. #4
  Rojoh
  Guest

  Bi-amping? Råd og tips.

  Slik løsning du skisserer kommer nok i kategorien: Må prøves før evt. kjøp.

  Det aller viktigste å huske på; er at du trenger variabel gain på effekttrinn til bassene slik at nivået kan matches likt. Siden det er snakk om biamping fra 150Hz og ned, så ville jeg kanskje prøvd et "pro" effekttrinn. Disse har ofte variabel gain, godt med effekt og god styreevne over basselementer. Parasound har også variabel gain på sine effekttrinn. Crown leverer t.o.m. innebygget digital EQ på noen av sine dyrere løsninger.

  Mvh. Johan

 5. #5
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  432
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Helt klart, dette skal prøves ut først.
  Får man disse "pro" uten bråkete vifter og med hifi kvalitet? Forslag?

  Variabel gain er en god idè, og absolutt en fordel. Skal sjekke Parasounds modeller, de har jo mye bra.

  Takk for svar.

  mag

 6. #6
  Rojoh
  Guest

  Bi-amping? Råd og tips.

  OMF kjørte Crown K-serie uten vifter en stund. Kanskje han kan si noe om dem?
  Crown K1

  Mvh. Johan

 7. #7
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,684
  Tagget i
  28 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Etter min oppfatning er det to hovedretninger du kan ta her:
  • Enten et par svære transistorforsterkere som kan ta stålkontroll på disse høyttalerne, og der er det vanskelig å komme rundt et par Nemoer. Sånne kan man til og med finne brukt til en overkommelig kostnad. Det er hva man kaller bang for the buck.
  • Eller aktiv deling (før effektforsterkerne) og en effektforsterker pr høyttalerelement. Jeg bruker en DEQX PDC-2.6P som kontrollsentral og en stabel hjemmebygde Hypex klasse-D (ikke digital!) effektforsterkere. Da må du koble bort delefilteret fra høyttaleren slik at det bare er kabel mellom utgangstransistor og høyttalerspole. Til gjengjeld får du total kontroll over frekvens- og fasegangen i hvert element.


  Bi-amping med et passivt delefilter etter effektforsterkerne har jeg lite tro på. Da bruker du en hel masse penger på et ekstra par effektforsterkere, skaper et nytt sett problemer med gain-matching, og bruker fortsatt mye av effektforsterkeriet til å drive delefilteret heller enn å kontrollere høyttalerelementet.

  Dine høyttalere er fire-veis (+ diskanten på baksiden med sitt eget "frequency shaping network"). For å gå en aktiv rute trenger du 8 monoblokker. Dessuten kan en DEQX (f eks) bare håndtere tre-veis, så du trenger to DEQX'er koblet som master & slave. Det vil ikke være trivielt å forske seg frem til riktige innstillinger for delefiltre, høyttalerkorreksjon, osv. Dessuten er disse høyttalerne i dyreste laget til at jeg ville vært spesielt komfortabel med å rote rundt inni med loddebolten. Et hobbyprosjekt for folk som har både penger og selvtillit i ekstreme mengder, altså.

  Jeg ville prøvd å låne hjem et par Nemoer (eller noe annet i samme klasse), hvis jeg var i din situasjon.

  Litt lektyre:
  http://sound.westhost.com/bi-amp.htm
  http://www.deqx.com/supportdocs/TSA_...y_speakers.pdf

 8. #8
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  432
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Takker for tips og masse godt lesestoff.
  Bare som en liten opplysning så har jeg den siste Salon 2 modellen, den har ikke diskant på baksiden.

  Tror nok ikke det blir aktuelt med aktiv drift med det første. Har ikke kunnskap nok om dette. Har sett flere på HS som har oppnådd veldig gode resultater med dette, men vil ikke begynne å plukke fra hverandre en ny høyttaler.
  Jeg er nok litt gammeldags og treg. Foreløpig. Skulle vært moro og hørt et aktivt oppsett.

  Legger ved et bilde.

  mag.
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

 9. #9
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Dec 2004
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  630
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Vel du kan jo bytte ut 200watt ARC med 600 watterne til ARC både nye og tidligere modeller vil drive høyttalerne dine til avsindighet garantert. Sjekk opp i utlandet for brukte.

  Samleren
  AudioResearch LS27-CD6-PH6-REF75 Kuzma Stabi-Reference-Koetsu Black<br />Dali Euphonia MS 5 -Black Magic GIANT-<br />XLR Rhodium/Revelation-Isotech Minisub GII<br />Furutech nettkabler og støpsler +++

 10. #10
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Jeg har noen helt private tanker ang dette med bi-amping.

  Skjønner ærlig talt ikke vitsen hvis men skal belaste forsterkere fullfrekvent like fordømt som før. Blir ikke det totalt bakvendt?

  Jeg mener ikke du skal plukke ut noen passive filtere, men før effektforsterkerene kan du dele vekk det "værste" Ta vekk alt over 200 på lavpass, og alt under 100 på høypass. Da vil forsterkere og høgtalere trives så meget bedre, trur je. Skal ikke dette deles vekk, så ser jeg ingen grunn til bi-amping, da er nok mer watt (power) tingen.

  Og en klasse-d forsterker trur jeg gjør jobben til bunnen i høytalerene, evt proamp som nevnt over.

  Good løkk.

  PK
  IMO<br /><br />Mvh PK

 11. #11
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2004
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  742
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  javel samleren, det ser da vitterlig ut som at effektrinnenen er ref 210. de burde da kunne klare jobben så det suser, de valser jo rundt med mbl sine runstrålere som virkelig er vanskelige. mulig jeg ser feil på bildet, men....)¨
  jakr
  Anlegg 1: Marantz sa7s1/dCS Debussy/Studer A80RC-VU/Otari MX-5050/Thales Turntable/Thales Tonearm+EMT Gold/Thales Simplicity+Grado Statement 1/Thales phono cables/ARC Phono 2SE/ARC REF 5SE/ARC REF 250/Martin Logan CLX 25th Aniv./2xMartin Logan Descent i/BM Emotion SE/BM Revelation IC mkII SE/LMC FAT strømkabler+Furutech kontakter/ IsoTek Super Titan/IsoTek Super Genesis
  + Kino: Oppo BPD 105EU, JVC DLA-RS48E
  Manley Stingray II som kan overtas av den som ønsker!!.

 12. #12
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  432
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Heisann.

  samleren
  Ref 610 er nok en fantastisk forsterker, men varmen som disse utvikler må jo være en direkte plage. Måtte nok få lagt inn aircondition. Ikke aktuelt. (rørbytte av 6550 på Ref 210 nærmer seg kr 20 000,- hvis man kjøper de gjennnom forhandler, rørbytte på 610 ville virkelig dratt på kronene).

  jakr; Det er litt av Ref 210 som du ser på bildet. Klarer virkelig denne å sparke liv i mbl sine høyttalere? mbl lager jo virkelige svære og kraftige forsterkere for å få disse tungdrevne ht til å spille. Hørte Revel'en med ML 350W monoblokker, og det gjorde noe med headrom og en kontroll nedover som jeg savner litt. Totalt sett så spiller 210 best, men man vil jo gjerne strekke det litt lenger hvis det er mulig.

  PK; vet søren ikke om jeg klarte å følge deg helt. Ble litt uklart for en enkel sjel som meg.
  Forslag om D-klasse evt. proamp er grei. Takker så meget.

  mag

 13. #13
  Rojoh
  Guest

  Bi-amping? Råd og tips.

  Jeg heller vel mest til en slags to-trinns plan.

  1) Se om en transistorforsterker til bassene gir det nødvendige liv, stramhet og overskudd. Denne forsterkeren trenger ikke å koste skjorta, og vil muligens(?) kunne bringe harmoni mht. kraft og dynamikk i anlegget uten å ødelegge for mye av balansen ellers.

  2) Hvis dette ikke blir så bra, så er jeg vel redd for at det mest fornuftige er en liten omprioritering. Jeg vet at slikt ikke er så gøy etter at man har handlet - hos meg står et par elektrostathybrider utilkoblet på soverommet av samme årsak som du opplever. Klart: Rør + elektrostat var fint på mange måter, men følte vel til slutt at det ikke fikk "blomstre" skikkelig. Løsningen for meg ble å handle inn en mer passende høyttaler, og nå er det en mye "riktigere" kombinasjon - dog uten det særpregede lyden fra elektrostat/dipol. Et svært lite offer i mitt tilfelle (men det fløy noen tusenlapper ut vinduet, må medgis).

  Mvh. Johan

 14. #14
  lydmannen
  Guest

  Bi-amping? Råd og tips.

  Jeg syns du bør vurdere en aktiv to-veis. Dvs. aktivt delefilter før eff. forsterkerene. En kraftig transistorforsterker i bassen evt. en klasse D (koble denne direkte til basselementene uten delefilter), den forsterkeren du har derfra og opp, beholde den passive delingen som er mellom mellomtone og opp.
  Hvor du skal dele aktivt er avhengig av høyttaleren din, jeg kan ta en titt på de og komme med et forslag hvis du ønsker det.
  Du får utrolig mye mer ut av å dele på denne måten enn å dele passivt.

 15. #15
  Æresmedlem Audiophile-Arve's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2002
  Sted
  Kysten av Nordvestlandet. I aller argaste nynorskdistriktet
  Innlegg
  16,198
  Tagget i
  5 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  No kjenner eg ikkje Revel, men aktiv deling er som regel eit pluss uansett. Sjølv om Revel er noko av dei meir påkosta høgtalarkonstruksjonane, er det kanskje dynamikk å hente ved å biampe? Dersom du skal bruke dei innebygde filtera, bør du ha identiske forsterkarar. Du får då meir effekt å gå på, men dette er ei løysing som typisk kostar meir enn ho smakar. Aktiv deling, utan delefilter i høgtalarane, er derimot ei kjempeløysing. Du må finne forsterkarar med basseigenskapar som matchar desse rørtrinna dine, noko som er både vanskeleg og dyrt, og du må kople ut delefilteret i Revelhøgtalarane, som kan forringe verdien på desse. (Høgtalarane mine er bygde slik, og vart leverte med eigen effektforsterkar til bassen. Dei er vesentleg meir dynamiske enn den passive utgåva.) Men eg trur du må rekne med å bruke mykje tid og pengar for å opne opp meir enn du har. Kanskje det er lurare å vurdere andre høgtalarar?
  Helsing Arve;
  www.audiophile.no går så det susar - nesten attende til gamle høgder!
  Ta kontakt om du vil ha testa noko...

 16. #16
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  432
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Hei.
  lydmannen; Takker for ditt forslag og tilbud om hjelp. Skal prøve å bi-ampe uten å måtte gå inn og justere delefilteret først. Godt mulig jeg kommer til å trenge bistand fra deg for den aktive to-veis delingen. Kommer gjerne tilbake til dette senere. Kommer til å prøve plan 1 fra Rojoh først.

  Audiophile-Arve; Revel har brukt mye ressurser(hmm, det sier jo alle) på disse Salon 2 modellene. De spiller veldig linjert og sammenhengende fra topp til bunn. Er redd for å ødelegge dette ved å gå inn å justere for mye. En ny lik forsterker blir for kostbart. Alternativet hvis jeg ikke kommer i mål med bi-amp blir heller å bytte ut ampen. Revel'en
  ønsker jeg å beholde. (Dessuten så ville det vært ekstremt surt hvis mine besserwissere av noen hifi venner skulle få rett ,) Kan ikke gi opp disse gode Revel'ene på lang tid.

  Geir.

 17. #17
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  May 2004
  Innlegg
  432
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Fant frem et Stereophile som tested den nye "Supercharger" fra Musical Fidelity. Virker jo usannsynlig at denne ikke skal være med på å farge lyden, men den får jo en veldig god omtale. Må jo si jeg er en smule skepstisk til denne løsningen, men er det noen som har tested ut dette på HS? Kan jo være verdt et forsøk, hvis man skal tro på Stereophile.

  mag

 18. #18
  Æresmedlem Vidar P's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Kristiansund
  Innlegg
  16,745
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Hva er det som tilsier at det nødvendigvis er effektforsterkeren som er syndebukk da? Energi, følelse av kraft, dynamikk etc er jo like mye egenskaper som skiller kilder og preamper?

  Påstår intet, simpelthen bare nysgjerrig.

  Mvh Vidar P
  En pessimist er en optimist som har tenkt seg om.

 19. #19
  Æresmedlem Asbjørn's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2006
  Innlegg
  20,684
  Tagget i
  28 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Tja, fireveis med seks drivere, 86.4 dB følsomhet, 6 ohm nominell impedans med 3.7 ohm minimum, -3 dB-punkt på 23 Hz - det er mye her som sier at disse høyttalerene trenger litt forsterkermuskler for virkelig å synge så bra som de er i stand til. Tommelfingerregelen er vel fortsatt å velge høyttalere først, og så effektforsterkere som kan drive dem.

  Her ville jeg fortsatt tenkt balansert brokobling, altså et par Nemoer (eller Krell eller McCormack eller Bryston eller ...) for å få til både massive kraftreserver og ekstremt lav forvrengning.

  http://www.revelspeakers.com/product...asp?product=27

 20. #20
  Æresmedlem Vidar P's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2003
  Sted
  Kristiansund
  Innlegg
  16,745
  Tagget i
  0 Innlegg

  Bi-amping? Råd og tips.

  Skulle jo tro at den råsterke ARC Ref 210 skulle evne å dra en slik last i utgangspunktet, men til syvende og sist er det nok fasevinklene og hvordan deres svingninger går ift impedanskurva som teller for akkurat det. Impedans isolert sett er nokså uinteressant ift å forstå hvilken last en høyttaler er.

  Fireveis med 5-6 drivere trenger ikke nødvendigvis mye watt; her i huset gnistrer jo f.eks den 4-veis/5-elementers nom 4 ohm KEF Ref 205/2 (omlag samme impedansdata som Revel?) av energi med min 2x90W Naim NAP300. Også den enda større 207/2 sies å sprute med samme forsterker.

  Mye watt er ingen god målestokk på en energisk, dynamisk og levende musikkytelse. Selv verdens mest dynamiske forsterker og høyttaler vil ikke kunne lage gull av gråstein, og vil aldri kunne tilføre noen ekstra informasjon (som f.eks dynamisk spenn) i et signal som ikke allerede har denne informasjonen fra kilden og via pre. Derfor er spørsmålet mitt relevant. Imo.

  Mvh Vidar P
  En pessimist er en optimist som har tenkt seg om.

Side 1 av 3 123 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed