Nye signalrør!

WilliamPoppy

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.08.2005
Innlegg
349
Antall liker
41
I går fikk jeg mine nye rør fra USA :) Det er snakk om to RCA 6SN7GTB fra tidlig 50-tall og to Tungsol CTL 6SL7GT fra 1943.

Hvilken forskjell de utgjorde! Men.... etter å ha konstatert at alt kom tydeligere frem (på noen låter ble Cohens mumlende ord i påvirket tilstand plutselig forståelig, nyanser i klassiske innspillinger fremstår som mer tydelige, bassen plutselig nærmest blitt brutal osv), ble jeg klar over at det virket som om alt gikk saktere, eller nesten som om musikken ble pitchet ned noen hakk.

Så; Kan signalrør ha en slik effekt - å pitche ned musikken pga motsand e.l? Da er det jo ikke rart alt fremstår så mye tydeligere...

Eller er det bare signaturen til disse rørene?

Og; Kan det bedre seg ved innspilling?

Rørene sitter forresten i en integrert Cayin A-88T sammen med 4 stk KT-88 rør.
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.130
Antall liker
10.593
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Min følelse også når "ting faller på plass".
 

Kjappfot

Medlem
Ble medlem
28.01.2003
Innlegg
30
Antall liker
0
Artig det der. Jeg var innom Motron i dag, og kom ut med to par Svetlana Winged C EL34 og to RCA 6SN7GTB. Opplevde også klare umiddelbare forbedringer i lyden, spesielt i de nedre oktaver. Bassen er langt bedre definert enn tidligere. Ifølge Brynjar Kvanlid måtte jeg påregne 100 timer innspilling før rørene var på sitt beste. Venter i spenning på hva som evt. vil skje.
Mvh Arve
 

WilliamPoppy

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.08.2005
Innlegg
349
Antall liker
41
Hvilken fantastisk hobby vi har!! :) Det er tydeligvis ingen grenser for forbedringsmuligheter.

Bambadoo: Det var betryggende å høre. Denne følelsen er altså et symptom på at det har skjedd noe riktig, og ikke noe galt. Jeg kan liksom ikke tro det kan bli noe bedre enn dette, det har virkelig falt på plass!


A.D: Det blir spennende å høre dine videre erfaringer med RCA 6SN7GTBene.

Jeg er også prisgitt en samboer som er like glad i musikk som meg - hun satt med gåsehud, og kunne ikke forstå at de fysisk små rørene kunne skape slik magi (og hun er naturviteren av oss...) Som du nevner er bassen blitt svært klart definert, det var den fra første stund hos meg og. Men etter å ha spilt omlag 50 av Brynjars 100 timer, er det særlig vokal som skiller seg ut. Jeg vet ikke om det kan tilskrives Tung Solene eller RCaene, eller kombinasjonen. Min samboer hadde ihvertfall en fin teori om førstnevtes betydning for vokal. De ble visstnok laget for samband i den amerikanske marinen i 1943 da USA for alvor var innvolvert i krigen, også med stor økonomisk innsats - og hva var da viktigere enn å høre stemmer klart og tydelig? Kanskje, ikke vet jeg - rått er det i allefall.

Nå - og først nå forstår jeg virkelig hva rørfolkene (som jeg stolt føler meg som en del av nå) har snakket om hva angår muligheter i rørbytte :)

Det kunne vært spennende om andre rørfolk kunne dele liknende erfaringer i denne tråden!
 

Audiomix

Bransjeaktør
Ble medlem
05.07.2004
Innlegg
13.111
Antall liker
4.964
Sted
Kongsberg
Torget vurderinger
28
WilliamPoppy skrev:
De ble visstnok laget for samband i den amerikanske marinen i 1943 da USA for alvor var innvolvert i krigen, også med stor økonomisk innsats - og hva var da viktigere enn å høre stemmer klart og tydelig? Kanskje, ikke vet jeg - rått er det i allefall.
Jeg skal ikke ødelegge et fantastisk inntrykk. Bare nevne at slikt samband som det refereres til har en bådbredde som strekker seg fra 300Hz til 3000Hz max. Trolig en god del mindre. Ingen bass og ingen diskant.
Husk at ingen rør ble laget for HiFi den gang. Det tok mange år før de ble oppdaget. Langt fra alle har fått kult status.
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
Boka Tube Lore seier at 6SN7 kom i 1941 og det var vel då USA kom med i 2. verdskrigen med angrepet på Pearl Harbour.
Det var nok ikkje lydkvaliteten dei tenkte på då dette røret vart laga. Nokre audioforsterkarar tok det i bruk etter krigen, men det var først og fremst i radar, datamaskiner og i styringssystem for kanoner, torpedoar, bomber og slikt for noko det vart mest brukt. Men når det gjeld 6SN7 er det utan tvil eit svært godt audiorør brukt som driver fordi det kan gi eit svært høgt utgangssignal ved låg forvrengning og det har relativt låg indre motstand.
Det er ganske underleg at det er berre eit fåtal av dei røra frå denne tida som vart laga særleg til audiobruk som er i bruk i dag. EF 37A, NF 2, 6J7, 310A, 1603 og 1620 er spesielle pentoder for profft audioutstyr. RE 604, AD 1, R120, 71A, PX 4, PX 25 er særleg gode audiotrioder som er lite brukt no. EBC 3, EBC 33, 6F8G, 56 og 76 er gode småsignal trioder.
Nokre av desse er nesten uråd å få tak i, men det er likevel mange gode, uoppdaga audiorør framleis rundt om kring.
 

Nightpuma

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.01.2005
Innlegg
2.432
Antall liker
496
Sted
Agder
Torget vurderinger
2
PX4 skrev:
Nokre av desse er nesten uråd å få tak i, men det er likevel mange gode, uoppdaga audiorør framleis rundt om kring.
Og du har kanskje noen hete tips ;) :)

Asbjørn
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
Ja, m.a. dei som eg nemnde. Elles er gamle rørmanualar storvegs lesing! Der kan ein finne mykje fint. Ein rørmanual bør ligge på alle sitt nattbord.
 

WilliamPoppy

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
08.08.2005
Innlegg
349
Antall liker
41
Interessant kunnskap du kom med her PX4. Du mente kanskje 6sl7 i første setning?

At 6sn7 har en dedikert nettside sier kanskje sitt, takk for den yzfr17!

Det er milevis igjen før jeg nærmer meg det tekniske kunnskapsnivået rørfolket her inne er i besittelse av, og jeg lærer noe nytt hele tiden.

Da jeg etterlyste andres erfaringer, var det først og fremst med tanke på opplevde forandringer til relativt små investeringer - som jo smårør stort sett er. Jeg har for eksempel byttet signal og HT kabler (nå er jeg på farlig grunn) uten å komme i nærheten av hva signalrørene har maktet å skape av forandring/forbedring. Forbedringen er så radikal at jeg umulig kan være alene om å mene dette?

Ofte - kanskje litt for ofte - dreier diskusjonene her inne seg mot det kvantitative, ikke at det ikke er viktig eller relevant, men det kunne ha vært spennende også å høre folks engasjerte kvalitative-opplevde inntrykk ved bytte av smårør. NOS eller ikke :)

Og neida Audimix, du greier så absolutt ikke å ødelegge et fantastisk inntrykk ;)
 

PX4

Bransjeaktør
Ble medlem
04.10.2005
Innlegg
263
Antall liker
1
WilliamPoppy skrev:
Interessant kunnskap du kom med her PX4. Du mente kanskje 6sl7 i første setning?
Hei,

Nei, eg meinte 6SN7 i første setning. 6SL7 kom i same tidsrom. Kanskje litt før. Er var ikkje merksam på 6SN7 sida, men eg ser han har teke stoffet frå same kjelder som eg: boka Tune Lore og ein artikkel for nokre år sidan i tidsskriftet Vacuum Tube Valley Eit svært bra blad, men som dessverre gjekk inn for eit par år sidan.
 
Topp Bunn