Målemafia vs subjektivister

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.511
Antall liker
9.658
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Denne type diskusjoner ender som regel som den pågående tråden om målemafiaen ødelegger audiogleden– i konfrontasjon hvor folk blir puttet i leire og alle synspunkter blir overdrevet. Tittelen på tråden oppfordrer i seg selv nettopp til en slik utvikling. Jeg tilhører nok målemafiaen i manges øyne – og med en siving grad med spesialisering bølgeforplantning og transmisjonsteknikk, og med 6 år bak meg på et forskningsinstitutt hvor jeg utviklet, prosjekterte og testet telekommunikasjonssystemer med båndbredder og S/N forhold som får det meste av utstyr i HiFi verdenen til å fremstå som steinalderteknikk, skulle det kanskje også bare mangle. Likevel er ikke bildet så enkelt.

Hva vet vi? Karateristikkene på elektriske og akustiske signaler som behandles i HiFi utstyr er vel kjent, og fullstendig beskrevet. Å påstå noe annet er svada og må i så fall bevises ved fremlegging og verifisering av teori etter vanlige vitenskapelige normer. Disse karakteristikkene lar seg også måle med en presisjon og oppløsning som ligger langt ut over hørselsystemets (Roysen har rett i at hodet er en viktig del) følsomhet.

Betyr det at alt lyder likt? Selvsagt ikke. Det finnes mange designparametere og kompromisser som må inngås og som påvirker systemenes statiske og dynamiske oppførsel. Grensesnittene mot den mekaniske verden (avtastning og høyttalere) er også komplekse. Elektrisk og mekanisk stabilitet, støyømfintlighet osv er også faktorer som åpenbart påvirker systemene og som bidrar til å forklare at dyre systemer har en bedre ytelse, dog kan godt designete billige systemer av og til måle seg med dårligere designete, dyrere systemer. Systemmatching er også en realitet. Videre er høyttalere komplekse elektromekaniske dyr som i tillegg innfører et romlig element i gjengivelsen og samspill med rommet på ulike måter, den kanskje minst forståtte og kontrollerbare del av gjengivelsen – og definitivt en del av årsaken til mange ulike meninger om hva som lyder bra i ulike settinger. Så la oss legge død påstandene om at målemafiaen verken hører eller aksepterer at det finnes forskjeller.

Så var det dette med måling. Alt kan måles som sagt. Om vi kan relatere dette til hva vi hører er en annen sak. Alle kunne høre at innføring av en CJ MF 2500 i anlegget mitt flyttet veggene i rommer mange meter ut til siden. Det finnes utvilsomt åpenbare signalbehandlingsmessige forklaringer på dette – og jeg skulle tippe herrene hos CJ har god greie på dette siden de konsekvent klarer å lage utstyr med meget gode romlige egenskaper, enten det skyldes stabilitet i strømforsyninger, presis impulsbehandling, god kanalseparasjon under ulike statiske eller dynamiske belastninger, god stabilitet mot intermodulasjon, faserespons eller whatever (mange av de tingene jeg nevner her henger sammen….). Hva som gjør at øret oppfatter rom vet jeg ikke – men det har utvilsomt en reell, og målbar, årsak, dersom man vet hva man skal måle.

Deretter kommer spørsmålet om hva vi hører. Dette er nok det vanskeligste. Dere får tillate meg litt spekulasjoner her. Mottagersystemet vårt er komplekst og jeg tror prosesseringen av lydinntrykk er et resultat av behandling av en rekke ulike sanseuttrykk. Dermed blir lyttingen vår avhengig av sinnsstemning, energi/overskudd, dagslys/mørke og for den saks skyld, rommets farge. Røde biler er farligere i trafikken sier forsikringsselskapene som har sitt levebrød av å beregne statistikk for slike ting, og jeg er ganske sikker på at rommets design og fargevalg kan påvirke hva vi hører. I tillegg tror jeg hjernen har en suveren evne til å fokusere på enkeltelementer i lyden – hvordan kan vi ellers forklare at vi, dersom vi anstrenger oss, kan klare å plukke ut en enkelt samtale (eller i det minste bruddstykker av den) i en stor summende kantine?

Det har i så fall en god del konsekvenser for diskusjonene på dette forum. For eksempel tror jeg det betyr at man ved konsentrert lytting har en tendens til å ”overdrive” små forskjeller, øret (eller hodet) fokuserer så suverent på denne ene detaljen at den tar all oppmerksomhet. Og hvorfor ikke, hos våre forfedre kunne det være forskjellen på liv og død å kunne trekke ut lyden av denne ene kvisten som brakk og som sladret om noe mindre hyggelig bak det buskaset der fremme. Dette ligner imidlertid ikke på en vanlig lyttesituasjon, og oppmerksomheten på denne detaljen vil svekkes over tid etter hvert som denne nye lytteerfaringen oppfattes som normalsituasjonen. Da kommer oppgraderingsspøkelset snikende, eller rettere; lysten til å prøve noe annet som kan stimulere sansene våre på en noe annen måte.

I tillegg betyr dette at hva vi hører også lett trekkes i retning av det vi tror vi hører. Tror vi det er en sabeltanntiger på andre siden av busken, fokuserer vi særskilt på lyder vi tror kan fortelle oss om dette. Blindtesting er en måte å redusere effekten av slike eksterne virkninger, en subjektivist vil si at han hører det han hører i den gitte situasjonen, andre vil si at du hører det du tror du hører i den situasjonen, og hvem har rett? Det blir vi nok aldri enige om, selv om jeg vil si at alle vi som lytter i visshet om at det ikke er en tiger på andre siden av busken er mer tjent med en blindtest fordi vår lyttesituasjon verken er, eller vil kunne bli, identisk med lyttesituasjonen til subjektivisten. Kanskje en dårlig metafor, men legger dere godviljen til forstår dere hva jeg mener. Jo mindre de reelle forskjellene man fokuserer på er, jo vesentligere blir dette, og siden kabler nok er de komponenter som relativt sett på alle måter har minst målbar effekt på totaliteten blir også disse situasjonene mest opphetet. Men egentlig er det kanskje bare to lytteanskuelser som kolliderer her…..

Så er de jo til slutt noen grunnholdninger som er ulike. Jaget på stadige forbedringer (eller nye forskjeller som jeg ofte tror det er, hva som er best kan vi ikke alltid enes om heller selv om vi er enig om at det er forskjeller). Vil jeg høre forskjell på Roysens anlegg og mitt i en kritisk lyttesesjon? Ja helt sikkert. Vil det spille noen roller for tilfredsheten i den daglige lytting hjemme hos meg? Trolig ikke, dels fordi jeg ikke tror den daglige lyttesitasjonen er typisk for den type kritisk lytting man kan klare å gjøre i kortere perioder, dels fordi jeg ikke har ambisjoner om å ha et ”perfekt” (hva nå det måtte være) anlegg, og til dels fordi det er så mange andre forhold enn det som kommer ut av selve høyttalerne som påvirker selve lytteopplevelsen at jeg tviler på at for eksempel Roysens oppsett over tid vil oppleves på samme måte hos meg som hos han. Viljen og motivasjonen er hinderet mer enn pengene, tro meg. Her tror jeg mennesketype, personlighet osv også trekker inn, verdivalg osv…og her blir vi nok aldri like.

Kanskje dette kan bidra til litt perspektiv på målemafiaen – et begrep jeg hater – å sette mennesker i enkle bokser og bruke stereotypier er en typisk forsvarmekanisme, kanskje de som bruker begrepet føler seg truet? Jeg leser subjektivistenes meninger med stor interesse jeg og deler deres glede over god lyd, uten å legge mer i de enn jeg mener de fortjener, og grunnene til det har jeg prøvd å beskrive her. Jeg har ører jeg og, og hører det jeg hører - sikkert ikke alltid så forskjellig fra subjektivistene, selv om jeg stiller spørsmålstegn ved hvor almengyldige, relevante og reproduserbare mine subjektive lytteinntrykk er.
 

Sniff

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.09.2005
Innlegg
2.024
Antall liker
94
Eratos innlegg er et eksempel på at Hifisentralen befolkes av mange folk med svært høy kompetanse. Her kunne vi nevnt i fleng, også nicks til entusiaster uten tekniske grader, men med praksisbasert innsikt i hva hobbyen dreier seg om. Vi har ulike tilnærminger og ulike kilder til kunnskap/erfaringer. Vi har også ulikt språk/assosiasjonsunivers å spille på når vi skal beskrive/diskutere ulike fenomener. Tror det er dette, i tillegg til holdninger og personlighet selvfølgelig, som får frontene til å virke så steile. Det som ligger bak formuleringene, årene med pugging og harde studier, -eller alle kronene, timene, kanskje kameratskapet og entusiasmen man har lagt ned i amatørutforskning, tyngden av dette skal det litt til å se og ta inn over seg i en opphetet diskusjon.

"Dreper målemafian..."-tråden synes jeg på sitt beste viser at de fleste av oss har ganske mye felles, fordi det der til tider er hobbyen i seg selv, interessen, som diskuteres. Ikke enkeltproblemstillinger eller fenomener. Da blir det tydligere at vi stort sett jobber mot samme mål. Begrepet målemafiaen er nokså grisete, og jeg synes det kun egner seg som et ironisk virkemiddel. Men det kan også ses som et utslag av at disse språk/erfaringsbarriærene kan fremstå som ugjennomtrengelige. På mange felt gir fagkunnskap/fagspråk og "råderett" over begrepene en viss makt. Det gjør at teknofolket sitter med et visst pedagogisk ansvar.

Mvh

Sniff
 
K

knutinh

Gjest
Sniff skrev:
På mange felt gir fagkunnskap/fagspråk og "råderett" over begrepene en viss makt. Det gjør at teknofolket sitter med et visst pedagogisk ansvar.
Det er jeg helt enig i. Språk er makt, og det å kunne trekke begrep som Gram-Schmidts ortogonaliseringsprosess*) opp av hatten kan være nok til å spre en respekterende stillhet i diskusjonen.

Derfor mener jeg at "den som mener å besitte lærdom" har et ansvar for å forklare denne på en måte som den jevne sentralen-leser har forutsetninger for å forstå. Og enten vi har studert vitenskapsteori, filosofi, signalbehandling, har loddet i kjelleren i 40 år eller har gjort sammenlignende lyttetester av alle strømkabler som finnes på markedet så kan det være ganske krevende å trekke hodet opp av sanden og forklare ting som man selv tar for gitt.

-k

*)Nei, jeg husker heller ikke hva den går ut på, men morsomt begrep?
 

Sniff

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.09.2005
Innlegg
2.024
Antall liker
94
Knutinh, dine innlegg i dag mener jeg fortjener en slags brobyggerpris.

mvh
Sniff
 

KW

Hi-Fi freak
Ble medlem
30.11.2002
Innlegg
6.388
Antall liker
389
Sted
Bærum
Torget vurderinger
1
Hei!
Jeg vil bare si at erato sitt startinnlegg er et godt innlegg, på samme måte som jeg nettopp har sagt at Mbare sitt også er godt i en "beslektet" tråd ;)
Er det selvmotsigende å si det?
Nei, ikke etter min mening.
Mvh.KW som IKKE står med begge bena godt plantet i en leir ::)
 
R

Roysen

Gjest
Du verden Erato - i dag kommer gullkornene på rekke og rad. Svært godt innlegg!

Mvh
Roysen
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.140
Antall liker
4.291
Torget vurderinger
1
erato skrev:
Et prisverdig lesbart og god fundert innlegg.

Jeg har kun en liten bemerking som kommer til å volde «oss» mye uenighet og «krangel», før, nå og senere: objektivt «bedre» og subjektivt «bedre» behøver ikke å være forenelig eller det samme. I enkelte spesifike tilfeller kan det til og med, i det minste i første omgang eller tilsynelatende, være et motsetningsforhold mellom objektivt «bedre» og subjektivt «bedre», i den forstand at subjektivt «bedre» kan være på grunn av objektive «feil».

Ta f.eks. eksemplet ditt med CJ, uten at det nødvendig vis er slik dvs rent spekualtivt, så kan det være slik at CJ har kommet fram til at enkelte objektive «feil» har en «ørevennlig» karakter - en liten dæsj 2. harmonisk forvregning (uten for mye annet), en liten dæsj dynamisk kompresjon, en liten dæsj tuning av støystruktur (dvs litt tilføring av ny støy og litt filtrering av «annen» støy), en liten dæsj utgangsimpedans, en liten dæsj av noe helt annet etc. Poenget er ikke om CJ bedriver noe av dette, men jeg tror CJ har en svært bevist holdning til hvilke objektive «feil» de ønsker å redusere/unngå vs hvilke de bare ønsker å kontrollere på et bestemt nivå.

mvh
KJ
 
K

knutinh

Gjest
KJ skrev:
Jeg har kun en liten bemerking som kommer til å volde «oss» mye uenighet og «krangel», før, nå og senere: objektivt «bedre» og subjektivt «bedre» behøver ikke å være forenelig eller det samme. I enkelte spesifike tilfeller kan det til og med, i det minste i første omgang eller tilsynelatende, være et motsetningsforhold mellom objektivt «bedre» og subjektivt «bedre», i den forstand at subjektivt «bedre» kan være på grunn av objektive «feil».
Selvsagt. Bruken av målinger og måleinstrumenter går som regel under forutsetningen at hifi skal gjengi en kurveform (la oss se bort ifra akustikken nå for det blir fort komplisert) fra mikrofonen i studio og ut til forsterker i stua med minst mulig forandring. Jeg tror at hifi-begrepet for dette er "transparent", selv om enkelte hifi-interesserte bruker begrepet om f.eks diskant-boost. Først og fremst når man (i praksis) må foreta kompromiss mellom f.eks båndbredde og støy eller presisjon og pris er det aktuelt å sjekke menneskets preferanser.

Slik fungerte også elgitarforsterkere helt fram til at noen fant ut at de låt "tøft" dersom man drev forsterker og høyttalere virkelig hardt og provoserte fram lavere-ordens forvrengning som gav elgitaren en helt annen (tilsynelatende) sustain og en mer kompleks overtonestruktur som lignet mer på akustiske instrumenter.

-k
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.583
Antall liker
3.122
Torget vurderinger
0
Sniff skrev:
Knutinh, dine innlegg i dag mener jeg fortjener en slags brobyggerpris.
Han har ikke endret sin uttrykksmåte..........så det er vel heller det at når "spørsmålene" stilles på en slik måte som trådstarter har gjort denne gangen......så blir det en annen opplevelse ;)
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.511
Antall liker
9.658
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Flageborg skrev:
Sniff skrev:
Knutinh, dine innlegg i dag mener jeg fortjener en slags brobyggerpris.
Han har ikke endret sin uttrykksmåte..........så det er vel heller det at når "spørsmålene" stilles på en slik måte som trådstarter har gjort denne gangen......så blir det en annen opplevelse ;)
Innfallsvinklene til diskusjonene er veldig viktige for å sette tonen - og det er uhyre lett å bli trukket til å si noe som ute av sin sammenheng kan misoppfattes, og så er vi i gang med 4 postinger i minuttet; derfor følte jeg behov for, for en gangs skyld og etter en god del tenking på dette, å prøve å oppsummere hva jeg tror på en noenlunde helhetlig måte...
 

achri-d

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.10.2005
Innlegg
655
Antall liker
83
Sted
Kolsås
Torget vurderinger
3
knutinh skrev:
Det er jeg helt enig i. Språk er makt, og det å kunne trekke begrep som Gram-Schmidts ortogonaliseringsprosess*) opp av hatten kan være nok til å spre en respekterende stillhet i diskusjonen.

*)Nei, jeg husker heller ikke hva den går ut på, men morsomt begrep?
For å produsere lineært uavhengige vektorer - dog må modifisert Gram-Schmidt brukes i en praktisk implementasjon av algoritmen siden den originale metoden ikke er numerisk stabil. Ja - språk er makt. Mvh.
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.583
Antall liker
3.122
Torget vurderinger
0
erato skrev:
Innfallsvinklene til diskusjonene er veldig viktige for å sette tonen......
Takk til deg.....for ditt bidrag med denne tråden!

mvh
Flageborg
 
P

Parelius

Gjest
Er dette tråden hvor alle er enige? Da må vi gå tilbake til den hver gang det kommer en liten vinterstorm.

Takker for opplysende innlegg, erato.
 
E

Element

Gjest
mitt spørsmål er om det er noen i målemafian som eier dyrt utstyr?
 

pks

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.10.2006
Innlegg
3.451
Antall liker
3
Hajoken skrev:
mitt spørsmål er om det er noen i målemafian som eier dyrt utstyr?
Jepp...
Altfor dyrt. Og atpåtil gode høytalere...
Men verdt penga, over all forventning i forhold til hva jeg kunne håpt på.

PK
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.511
Antall liker
9.658
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Hva er dyrt? Innledningsinnlegget mitt indikerer vel noen årsaker til at folk med det grunnsynet kan tenkes å ha begrenset interesse for de helt avsindige investeringene - mitt primæranlegg med Wadia 830/CJ MF2500/PV 10/Dali MS5 er vel for meningmann avsindig dyrt, men vel bare et beskjedent hobbyanlegg i forhold til noen av tungvekterne. Passer den filosofi og prioritering jeg finner det naturlig å ha på dette.
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.583
Antall liker
3.122
Torget vurderinger
0
Hajoken skrev:
mitt spørsmål er om det er noen i målemafian som eier dyrt utstyr?
Målemafian må jo bestå av flere grupperinger.....eller?

Jeg er bare medlem av den "gruppen" som MÅLER alt fra 160Hz til 1Hz ;D
 
R

Roysen

Gjest
Flageborg skrev:
Hajoken skrev:
mitt spørsmål er om det er noen i målemafian som eier dyrt utstyr?
Målemafian må jo bestå av flere grupperinger.....eller?

Jeg er bare medlem av den "gruppen" som MÅLER alt fra 160Hz til 1Hz ;D
;D ;D ;D

Mvh
Roysen
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.140
Antall liker
4.291
Torget vurderinger
1
erato skrev:
Hva er dyrt? Innledningsinnlegget mitt indikerer vel noen årsaker til at folk med det grunnsynet kan tenkes å ha begrenset interesse for de helt avsindige investeringene - mitt primæranlegg med Wadia 830/CJ MF2500/PV 10/Dali MS5 er vel for meningmann avsindig dyrt, men vel bare et beskjedent hobbyanlegg i forhold til noen av tungvekterne. Passer den filosofi og prioritering jeg finner det naturlig å ha på dette.
Selv midfianlegget mitt er vel kanskje et par hakk over «Ola_Eljøp_sure_meg_rundt_i_stereo_i_mange_kanaler_Dunk», på den andre siden så er det knapt en tannpriker sammenliknet med de «tyngste gutta». På den andre siden så behøver vel dette ikke å bli atter en ny pissekonkurranse? «Vi», dvs mange av oss, både målemafiaen og sensualistene, driver forhåpendligvis ikke med dette kun på grunn av «prestisjejag»?

mvh
KJ
 
K

knutinh

Gjest
Hajoken skrev:
mitt spørsmål er om det er noen i målemafian som eier dyrt utstyr?
Jeg tror at du vil finne at det er et kontinuerlig spekter av meninger fra de mest ytterliggående som mener at vi klarer oss med bare målinger og fysikk, via sånne som meg som mener at vi trenger både målinger og blindtester, til de som mener at seende lytting er det eneste saliggjørende. Avhengig av hvordan du formulerer spørsmålet så ender gjerne polls her inne opp med ca 50/50, men da med 2-300 besvarelser ut fra en medlemsmasse på mange tusen.

Hvis du spør om det finnes noen som er kritiske til seende lytting og egne evner (dvs hele spekteret utenom ytterste fløy på den ene siden) som samtidig har utstyr de fleste vil vurdere som "dyrt" så er svaret et ubetinget ja. Naturlig nok vil du sannsynligvis finne at forekomsten av dyre kabler og shakti-steiner avtar jo større forståelse for fysikk er - utstyr som ikke lar seg rettferdiggjøre med den innsikten og metodikken man har tro på, blir naturligvis kjøpt inn i liten grad. Samtidig er det flere "rasjonalister" som kjøper dyr elektronikk og høyttalere.

-k
 

KJ

Æresmedlem
Ble medlem
10.10.2004
Innlegg
11.140
Antall liker
4.291
Torget vurderinger
1
Flageborg skrev:
...
Jeg er bare medlem av den "gruppen" som MÅLER alt fra 160Hz til 1Hz ;D
tsk. tsk. tsk. Nei du DC er tingen, fast og stabilt, ingen tilfeldige skjær og humørsvingninger. ;D

mvh
KJ
 
N

nb

Gjest
Hajoken skrev:
mitt spørsmål er om det er noen i målemafian som eier dyrt utstyr?
Det kommer jo an på hvor dyrt det må være for å tilhøre den tydligvis eksklusive klubben "dyr HiFi". Men det påstås jo ved gjenntatte anledninger at det ikke er et spørsmål om pris, det har jeg alltid trodd sånn passe på, og ditt spørsmål indikerer jo at pris kan bli sett på som en relevant faktor. For enkelte deler av anlegget kan man jo lett kommme til den konklusjon at pris er <i>eneste</i> faktor, da det ikke er noe annet håndfast å forholde seg til.

Jeg synest det er mer interessant med folk med svindyr HiFi som må bytte dingser like ofte som en gjenomsnittelig ungkar bytter underbukser. Hadde de folkene hatt så sinnsykt peiling i utgangspunktet burde vel ikke det være nødvendig?
 

Rune.U

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.10.2006
Innlegg
1.054
Antall liker
15
Er det ikke slik at ca 98% av all hørbar lydforandring i realiteten kan måles da? Det ev resterende kan sikkert finnes selv om det foreløbig ikke er mulig å påvise det-vil jeg tro.Hvor stor betydning det ev vil ha i et anlegg,får jo den enkelte gjøre seg opp sin egen mening om.Personlig er jeg subjektivist,men det er da ingen motsetning i at ev målinger støtter hørselen eller motsatt.Man får da bare satt ting litt mer på plass da.
Og så er det jo ikke slik at gode måleresultater samsvarer med det hver enkelt foretrekker å høre-nødvendigvis..
Forøvrig trenger heller ikke ting som måler likt,å høres likt ut,men målbare forandringer i det enkelte apparatet vil nok høres,av noen-alt etter hvor store forandringene er.
Dette er bare basert på personlig erfaring,og ikke et krangleinnlegg,men poenget er i grunnen at jeg ikke helt forstår motsetningene her.
Mvh Rune :)
 

Rhesus

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.11.2006
Innlegg
2.466
Antall liker
11
Tror dere må oppjustere prosenten. Alle elektriske signaler som er mulig å høre er lett å måle. Måleutstyret som er tilgjengelig er ufattelig mye mer følsomt enn våre ører, slik at endringer er svært lett å detektere. Det som er litt vanskeligere er å sette disse målte endringene i forhold til subjektivt lytteintrykk.

Men vær trygg, alt som er hørbart er måltbart, med god margin.
 

Sniff

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.09.2005
Innlegg
2.024
Antall liker
94
achri-d skrev:
knutinh skrev:
Det er jeg helt enig i. Språk er makt, og det å kunne trekke begrep som Gram-Schmidts ortogonaliseringsprosess*) opp av hatten kan være nok til å spre en respekterende stillhet i diskusjonen.

*)Nei, jeg husker heller ikke hva den går ut på, men morsomt begrep?
For å produsere lineært uavhengige vektorer - dog må modifisert Gram-Schmidt brukes i en praktisk implementasjon av algoritmen siden den originale metoden ikke er numerisk stabil. Ja - språk er makt. Mvh.
Takk. Fint, da har vi det på plass! Trøblet til nattesøvnen min det der. ;D

Mvh

Sniff
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.511
Antall liker
9.658
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Rhesus skrev:
Tror dere må oppjustere prosenten. Alle elektriske signaler som er mulig å høre er lett å måle. Måleutstyret som er tilgjengelig er ufattelig mye mer følsomt enn våre ører, slik at endringer er svært lett å detektere. Det som er litt vanskeligere er å sette disse målte endringene i forhold til subjektivt lytteintrykk.

Men vær trygg, alt som er hørbart er måltbart, med god margin.
Det er vel omtrent det jeg skriver i mitt åpningsinnlegg også.
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
11.039
Antall liker
33.600
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
19
Rhesus skrev:
Tror dere må oppjustere prosenten. Alle elektriske signaler som er mulig å høre er lett å måle. Måleutstyret som er tilgjengelig er ufattelig mye mer følsomt enn våre ører, slik at endringer er svært lett å detektere. Det som er litt vanskeligere er å sette disse målte endringene i forhold til subjektivt lytteintrykk.

Men vær trygg, alt som er hørbart er måltbart, med god margin.
Veldig enig i deg her. Man forsøker f.eks å gjenskape illusjonen av en konsertsal . I min stue forandres denne illusjonen veldig mye bare med få cm. endring i vinklingen av høyttalere osv. Man kan sikkert måle disse forkjellene med en spektrumsanalysator osv., men freksvenskurven ser sannsynligvis ut som en berg og dalbane uansett plassering.
Derfor mener jeg at man tross alt må bruke sansene , uten at det ene behøver å utelukke det andre.
 
N

nb

Gjest
soundscape skrev:
Veldig enig i deg her. Man forsøker f.eks å gjenskape illusjonen av en konsertsal . I min stue forandres denne illusjonen veldig mye bare med få cm. endring i vinklingen av høyttalere osv. Man kan sikkert måle disse forkjellene med en spektrumsanalysator osv., men freksvenskurven ser sannsynligvis ut som en berg og dalbane uansett plassering.
Derfor mener jeg at man tross alt må bruke sansene , uten at det ene behøver å utelukke det andre.
Men hva er da rasjonaliteten i å bruke 50.000 kroner på å endre denne berg-og-dalbanen med kanskje 0.02 dB for deretter å fremstille det nærmest som forskjellen mellom harpiks på vindu og en Stradivarius?
 

soundscape

Æresmedlem
Ble medlem
21.09.2005
Innlegg
11.039
Antall liker
33.600
Sted
Nordre Follo
Torget vurderinger
19
nb skrev:
soundscape skrev:
Veldig enig i deg her. Man forsøker f.eks å gjenskape illusjonen av en konsertsal . I min stue forandres denne illusjonen veldig mye bare med få cm. endring i vinklingen av høyttalere osv. Man kan sikkert måle disse forkjellene med en spektrumsanalysator osv., men freksvenskurven ser sannsynligvis ut som en berg og dalbane uansett plassering.
Derfor mener jeg at man tross alt må bruke sansene , uten at det ene behøver å utelukke det andre.
Men hva er da rasjonaliteten i å bruke 50.000 kroner på å endre denne berg-og-dalbanen med kanskje 0.02 dB for deretter å fremstille det nærmest som forskjellen mellom harpiks på vindu og en Stradivarius?
Det er bare KABLER som gir slike endringer min venn, OG DE KAN IKKE MÅLES ;D ;D ;D ;D ;D
 

tomerik

Overivrig entusiast
Ble medlem
31.12.2006
Innlegg
798
Antall liker
253
Sted
Arendal
Torget vurderinger
1
Rhesus skrev:
Tror dere må oppjustere prosenten. Alle elektriske signaler som er mulig å høre er lett å måle. Måleutstyret som er tilgjengelig er ufattelig mye mer følsomt enn våre ører, slik at endringer er svært lett å detektere. Det som er litt vanskeligere er å sette disse målte endringene i forhold til subjektivt lytteintrykk.

Men vær trygg, alt som er hørbart er måltbart, med god margin.
Kanskje lett å måle, men vet man med sikkerhet hvordan man skal tolke resultatene fra målingen? Lytte til god musikk er som å nyte en god vin. Alle viner måler likt (12-14 % alkohol. Rød farge), og jeg kjenner mange som ikke smaker forskjell på en tynn spansk vin og en fyldig Amarone. For disse så er det rødvin åkkesom. Kan det være at man måler feil parametre?

Selv foretrekker jeg å la meg forføre av forvrengte musikalske toner fremfor det korrekte studio-oppsette hos en nabo`n!
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.511
Antall liker
9.658
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
tomerik skrev:
Rhesus skrev:
Tror dere må oppjustere prosenten. Alle elektriske signaler som er mulig å høre er lett å måle. Måleutstyret som er tilgjengelig er ufattelig mye mer følsomt enn våre ører, slik at endringer er svært lett å detektere. Det som er litt vanskeligere er å sette disse målte endringene i forhold til subjektivt lytteintrykk.

Men vær trygg, alt som er hørbart er måltbart, med god margin.
Kanskje lett å måle, men vet man med sikkerhet hvordan man skal tolke resultatene fra målingen? Lytte til god musikk er som å nyte en god vin. Alle viner måler likt (12-14 % alkohol. Rød farge), og jeg kjenner mange som ikke smaker forskjell på en tynn spansk vin og en fyldig Amarone. For disse så er det rødvin åkkesom. Kan det være at man måler feil parametre?

Selv foretrekker jeg å la meg forføre av forvrengte musikalske toner fremfor det korrekte studio-oppsette hos en nabo`n!
Det er ikke alltid lett å kople et måleresultat til lytteopplevelse tror jeg. Bla pga effekter i hjernen som kan prosessere (og også overdrive) svært små forskjeller avhengig av en rekke forhold som ikke direkte har med anlegget å gjøre.

Og uansett - hva som er rett eller best er det umulig å bli enig om. Dersom fela er skarp i det innspillingslokalet der opptaket ble gjort, skal den lyde skarpt hos meg? Eller bør jeg legge på 1% annen harmonisk forvrengning som får den til å lyte fyldigere og rundere?

En dåre kan spørre....
 
N

nb

Gjest
tomerik skrev:
Kanskje lett å måle, men vet man med sikkerhet hvordan man skal tolke resultatene fra målingen? Lytte til god musikk er som å nyte en god vin. Alle viner måler likt (12-14 % alkohol. Rød farge), og jeg kjenner mange som ikke smaker forskjell på en tynn spansk vin og en fyldig Amarone. For disse så er det rødvin åkkesom. Kan det være at man måler feil parametre?

Selv foretrekker jeg å la meg forføre av forvrengte musikalske toner fremfor det korrekte studio-oppsette hos en nabo`n!
Om du tror at farge (som varierer enormt for øvrig, "rød" er ikke nødvendigvis det samme som "rød") og alkoprosent er eneste relevante og målbare parametere for vin, så tror jeg du er ganske langt ute på jordet.

Tips: Les varedeklarasjonen på det relativt enkle produktet "mineralvann" neste gang du kjøper en flaske vann på butikken. Der er det oppgitt en del parametere med stor nøyaktighet som jeg tviler på at du kan si du smaker.
 

Rhesus

Hi-Fi freak
Ble medlem
23.11.2006
Innlegg
2.466
Antall liker
11
tomerik skrev:
Kanskje lett å måle, men vet man med sikkerhet hvordan man skal tolke resultatene fra målingen? Lytte til god musikk er som å nyte en god vin. Alle viner måler likt (12-14 % alkohol. Rød farge), og jeg kjenner mange som ikke smaker forskjell på en tynn spansk vin og en fyldig Amarone. For disse så er det rødvin åkkesom. Kan det være at man måler feil parametre?
Hvis vi skal dra den analogien litt lenger så er vi altså der med elektroteknlologien at vi kan analysere audiosignaler til sine minste betanddeler. Vi kan reprodusere dem med pinlig nøyaktighet. Det ville tilsvare å analysere vinens enkelte molekyler, og reprodusere vinen. Det er selvfølgelig ikke mulig med vin, men det er altså slik med elektronikken.

Hvis det nå hadde vært mulig å telle antall molekyler av de forskjellige typene i vinen, så kunne vi laget en 100% lik reproduksjon, men vi kunne fremdeles ikke si med 100% sikkerhet hvorfor en Medoc smaker som den gjør.
 
K

knutinh

Gjest
I tilfellet vin så har man kommet til konklusjonen at alt som har med smak, lukt, konsistens etc å gjøre kan (og bør) testes med mennesker, og blindt for best resultat.

"Blindt" vil i dette tilfellet si at man sjenker vinen fra en nøytral flaske (fordi man vet at kjennskap til produsenten kan endre vurderingen av smak), eller i et spesielt lys som reduserer fargeforskjellen.

Det forhindrer ikke at det foregår betydelig kjemisk aktivitet for å forstå prosessene bedre, for å predikere vinens utvikling, for å holde en konsistent smak over flere årganger etc.

Et viktig poeng med vin er at det er et "subjektivt" produkt, mer likt en konsert enn en hifi. Det finnes ingen objektiv fasit på hva som er "god" vin annet enn at mange mennesker synes at den er nettopp god. Dersom vi finner den objektive oppskriften på god vin og lager all vin slik så vil sannsynligvis definisjonen endre seg, fordi folk ønsker variasjon.

Dette er en forskjell fra stereoanlegg, for stereoanlegget er mer som en bærer å regne. Det kan sammenlignes med vinflasken eller kanskje vinglasset. Innholdet skal preserveres og presenteres på en "god" måte. Men det er vinen (musikken) som er målet, flaska (CD-spilleren) er bare et middel.

-k
 

erato

Æresmedlem
Ble medlem
15.03.2003
Innlegg
19.511
Antall liker
9.658
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Konstaterer at jeg er den eneste som har skrevet en tråd med "målemafia" i overskriften som ikke er stengt! ;D

Kom igjen folkens!!! Gir dere dere så lett ? ;D ;D ;D
 
Topp Bunn