Støvsuger, kirkeklokker, Glenn Gould og Hi-Fi

Soundproof

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.07.2007
Innlegg
1.639
Antall liker
0
Glenn Gould oppdaget at han hørte detaljene i sitt pianospill bedre med støvsugeren på.
Jeg ble minnet om dette akkurat nå fordi kirkeklokkene ringer utenfor, og for hvert slag så kan jeg høre viften i den bærbare bedre et lite øyeblikk.

Det er akkurat som om viftelyden i den bærbare løftes frem, og så forsvinner igjen, etter hvert slag.

Deler av diskanten registreres jo av de fine hårene i øregangen. Knekker disse så kan man fort få tinnitus. Og jeg sitter og spekulerer: kan det være at disse hårene aktiveres ved hvert slag av klokkene - og at den økte følsomheten dermed løfter opp de høye frekvensene i den bærbares vifte?

Vanligvis hører jeg ikke denne viften, men det ble påtagelig.

Og jeg spekulerer videre -- kan dette være årsaken til at Choralmusikk, f.eks. Händel, synes best egnet til å vurdere forskjeller mellom ulike lydkilder og komponenter? Her har vi tilsvarende innslag av høye toner, rent beskåret i samspill med resten av instrumenteringen -- og kanskje øker dette følsomheten for helheten. (JA i Stereophile rapporterte om bruk av slik musikk i wordlength/sample-rate testen han ble utsatt for; tidligere blindtest viser best score når forsamlingen lyttet til choral - HiFi Theater, LaCarruba.)

En spekulasjon en søndag morgen.

Gould brukte ofte sitt støvsugertricks - han mente det hjalp ham til å separere de enkelte anslagene langt bedre, og at det økte presisjonen i spillet.

Nå har kirkeklokkene stanset, og viftelyden er forsvunnet i bakgrunnen igjen.
 

Egilio

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
18.01.2005
Innlegg
108
Antall liker
1
Sted
Bergen
Torget vurderinger
1
Har det på samme måte når det gjelder torden, legger vanligvis skjelden merke til flydur etc her jeg bor, men i tordenvær hører jeg dette godt, mulig kroppen er mer på vakt?
 
K

kbwh

Gjest
Interressante observasjoner, Soundproof.

Syretesten for ethvert anlegg er gode opptak av kor og orkester. Hvis det klarer av det har jeg bare en test til: Å sjekke om det svinger av the Stones...
 
Topp Bunn