Class A, fordeler/ulemper

kantarell

Medlem
Ble medlem
05.05.2005
Innlegg
10
Antall liker
0
Vurderer å kjøpe meg kinaforsterker.
Heller mot Cayin 265i, som kjører i class A.
Kan ikke så mye om dette, men er det noen som kan si
noe om fordeler/ulemper med class A.

Ser at det er mange av disse kinaforsterkerne som kjører i class A.

Høyttalerne den skal drive er PMC GB1, som har en
effektivitet på 87db.
 

JR

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.01.2006
Innlegg
100
Antall liker
0
Hei Kantarell,
Hvilken ohm styrke har høytalerne dine? Kjenner ikke høytalerne dine, men er det 4 Ohm og 87db, så trenger du en forsterker som gir mye strøm. Da er de nemlig virkelig tungdrevne. Bare så du er klar over det så kan Klasse D, faktisk være ett godt alternativ når du er i en slik situasjon, og Klasse D er som regel adskillig billigere en Klasse A. Det er viktigere for deg å få tak i en Klasse A forsterker som gir mye strøm (har stor trafo) enn mye watt er min erfaring med slike høytallere. Har selv noen som er i 4 Ohm og 86 db.
 

us3

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
06.01.2006
Innlegg
236
Antall liker
0
ulemper er at de tar så mye strøm og varme at du etter tid blir irritert og selger de.
 
C

CAP

Gjest
Lysregninga mi har gått på ca 1500 kw pr år etter at jeg kjøpte klasse A forsterker, så det koster en del ekstra.
 

JR

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
20.01.2006
Innlegg
100
Antall liker
0
Ok, Kantarell. Hadde jeg vært deg ville jeg vært åpen til alle alternativer, både Klasse A, A/B og D. Men de etter en forsterker som har mye utgangsstrøm, og hvis du kan gjerne prøv noen på høytalerne dine før du kjøper. Er personlig tilhenger av Klasse A, men er som det blir sagt over, trekker mye strøm, gir stor varme, kan trenge egne kurser har du mye annet i bruk på den kursen i huset. men gir ofte en varm og god lyd er min erfaring, når du finner den rette matchen, samme kan du oppnå med Klasse A/B. Klasse D gir vel ofte en mere "riktig, nøytral" lyd, spiller rent og pent over hele linjen, men man kan ofte føle at det siste "trøkket" i bassen ikke er riktig til stede. Men som sagt, dette er erfaringer jeg har på mine høytallere og etter min lydpreferanse og musikk jeg liker. Igjen mitt beste råd er, prøv deg frem, lån litt forskjellige produkter. Lykke til
 

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.159
Antall liker
688
Torget vurderinger
1
Ulemper: Ingen bortsett fra høyere strømforbruk (som nevnt ovenfor) og pris. Dette pga mekanikken som chassis og kjøleribber koster mer enn for AB forsterkere

Fordeler:
Høyere strøm, bias, gjennom hver transistor gjør at transistoren jobber i et mer lineært arbeidsområde. Resultat er ofte forbedringer som økt detaljering og mer rom/luft i gjengivelsen

Markedsmessig:
Det er ingen god definisjon på klasse A forsterkere. Ofte varierer det fra produsent til produsent og noen hyper opp produktene ved å på stå de er klasse-A, mens de i virkeligheten kun evner å avgi de først 1-5 watt innen klasse A begrepet.

Typisk eksempel på dette er Electrocompaniet som flørter med klasse A begrepet, men ”ingen” vet hvilke effekter, watt, som er innenfor klasse A begrepet. Dette er uryddig.

Tips- Er du ute etter ordentlige klasse-A forsterkere, så se etter store utvendige kjøleribber. Er kjøleribbene på innsiden av kabinettet – er det ikke mange watt som avgis i klasse-a. Dette ment som en tommelfinger regel og ingen absolutt sannhet.
 

kantarell

Medlem
Ble medlem
05.05.2005
Innlegg
10
Antall liker
0
Takker for svar folkens.Blir litt skeptisk når det gjelder varmeutvikling/strømregning.Lydmessig tror jeg klasse A kan være
tingen. Jeg er tilhenger av et varmt,"musikalsk" lydbilde.

Er litt fristet av disse kinesiske forsterkerne.
Hvis jeg handler gjennom f.eks Nysound så blir det jo bra mye billigere enn i Norge.

Tror jeg skal sjekke litt mer før jeg gjør et valg.
 

endrea

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.06.2003
Innlegg
1.700
Antall liker
139
Sted
Bergen
Hei

Class A forsterkere utvikler mye varme. Dette skyldes Class A prinsippet med at forsterkertrinnene har et kontinuerlig strømtrekk selv om forsterkeren ikke blir tilført et signal. Hvis varmeutvikling er negativt for deg, så er Class A ikke noe å satse på.

Endre
Vurderer å kjøpe meg kinaforsterker.
Heller mot Cayin 265i, som kjører i class A.
Kan ikke så mye om dette, men er det noen som kan si
noe om fordeler/ulemper med class A.

Ser at det er mange av disse kinaforsterkerne som kjører i class A.

Høyttalerne den skal drive er PMC GB1, som har en
effektivitet på 87db.
 

OMF

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2002
Innlegg
15.838
Antall liker
8.810
Sted
Bergen
Torget vurderinger
14
Hei!

Fordeler:
- Ingen crossover forvrengning. Det er samme driver som leverer hele perioden, ikke et par som i AB. Dette skal gi lavere forvrengning.

- Termisk stabil. Siden forsterkeren hele tiden jobber med samm belastning, så vil temperaturen være konstant.

- Forsterkeren trekker også samme strøm fra nettet hele tiden. LC audio skrev vel på hjemmesidenen sine at en derfor ikke behøvd å dimmensjonere nettfilter til å ta "enorme" peaker.

Ulemper
- varme og strøm
- Tidligere var det vel et problem at de brant opp.....mao er kanskje ikke noe kupp å kjøpe en 20 år gammel klasse A sak med masse watt som har holdt 60 grader siden den var ny.

Men det er teorien. Hadde tidligere de største ZAPsolute monoblokken, 118W klasse A, med virtual biamping. Sammenlignet med disse var DP A1 (klasse AB) mye mer finkornet, oppløst og fløyelsmyk i toppen.

Så for meg er klasse A uaktuellt hvis det kreves mye effekt. Kan man derimot bruke SET, så er nok saken en annen (Men det har jeg ikke greie på i det hele tatt...)

Mvh
OMF
 
J

Jurassic

Gjest
Cayin 265 er en helt grei forsterker den, har den selv.
Klasse A er først kjedelig på sommeren hvis en har et lite rom (varme).
 

ayaboh

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
1.690
Antall liker
7
"Klasse A" er snart like diffust som uttrykket high-end er blitt. En forsterker som kjører "ren" kl A er egentlig en forsterker hvor det ligger full biasspenning på utgangstransistorene (transistorforsterkere) til enhver tid. Dete betyr at hvis du ikke slipper gjennom strøm til ht'ene, vil all effekten avsettes som varme i kjøleribbene. Dette betyr egentlig at en ren kl A forsteker blir varmere jo lavere du spiller.

Det er veldig få forstekere med noenlunde uteffekt som kjører i ren kl A. ML og Krell prøvde dette på 80 tallet for de av dere som husker så langt tilbake i tid. Spesielt Krell'ene var helt ville. Disse ble så varme at det var helt umulig å ta på dem under drift.

At en kl A forsterker har en varmere lyd enn A/B forsterkere, har sikkert like mye med at det tradisjonelt er blitt brukt MOS-FET på utgangene, men den vil jo ha en lavere cross-over forvrengning enn en A/B forsterker uansett.

De fleste nye A/B forsterkere kjører kl A opp til et visst nivå (feks 6 - 8 watt) før de går over til kl B. Dette fungerer ganske bra hvis du har lettdrevne høyttalere som gjør at forsterkeren jobber i kl A det meste av tiden. Ved å bruke ht'er med lavere effektivitet vil forsterkeren gå over i kl B ved mye lavere nivåer.

Om Cayin 265 kjører kl A opp til full utgang er vel heller tvilsomt. Dette må du nesten prøve å finne ut av selv.
 
Topp Bunn