Nye høyttalere, ny forsterker? Frustrert student trenger eksperttips :)

Gaahl

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
149
Antall liker
0
Jeg har havnet i en aldri så liten Hifiknipe. For å bedre å forstå hva jeg er ute etter tar jeg med litt bakgrunnshistorie.

Lydinteressen begynte som ung jypling når jeg gikk til innkjøp av et par CV høyttalere etter konfirmasjonen. Stikkord som høyt og hardt var gjeldende. Anlegget har senere blitt utvidet til surround, men som en advarsel til audiofile sjeler der ute, dette er ikke high end anlegg, eller noe i nærheten engang. "Fin" lyd var aldri et stort tema de første årene, noe oppsettet i dag bærer preg av. Jeg ser\så hovedsakelig på film, så det var egentlig viktigere at det var morro å se på film enn at anlegget låt så veldig oppløst og bra. Den senere tiden har jeg derimot gått til innkjøp av en vinylspiller og kravet og interessen om "finere" lyd har absolutt gjort seg gjeldende.

Anlegget består i dag av
- Denon 1801 receiver
- CV Front og center
- B&W 601 s2 bak
- Technics SL1210 med Denon pickup
- Cambridge RIIA
- Paradigm PS1200 aktiv subb
- DIY Christianssands Lydbfabrikk forsterker
+(Boss 12" bilstereo subb tilkoblet Pioneer aktivt filter og DIY forsterker, når det skal sees film på full guffe.. En heselig sammenkobling av komponenter, men, det blir enda litt morro å se fete skytescener på film)


Som dere ser, ikke akkurat et audiofilt oppsett, men et oppsett jeg har hatt mye morro, øresus og jordskjelveksplosjoner med oppigjennom årene. Når "fin" lyd har stått på tapetet har jeg pleid å sette bakhøyttalerene på stativ og spille de i stereo med DIY forsterkeren min. Det låter i mine ører sånn tålelig fint.


Men nå føler jeg det er påtide å oppgradere.


Problemet er at som student så har ikke man alverden med frognertiere å kaste om seg. Og jeg er fullt klar over at det må det må tunge kompromiss til.

Det jeg først og fremst ønsker er nye fronthøytalere slik at jeg kan få nogenlunde godlyd i stereo uten å måtte sette opp stativ og koble til B&W 601s2 (enkelte gremmer seg nok over at jeg bruker finlyd betegnelsen om dette, vel, det er finlyd i forhold til hva jeg er vant til :p )

Jeg liker egentlig godt B&W lyden, og siden jeg har de som bakhøyttalere kunne jeg godt tenkt å hatt fronthøyttalere av samme merke. De høyttalerne jeg ser for meg er, 603S3, Dm684 eller Dm683.

Musikk jeg først om fremst hører på er: Metall og rock. Men også mye annet variert, fra David Bowie til House\DnB\Trance preget musikk. Jeg er på mange måter ute etter et kompromiss mellom fintspillende og en høyttaler som samtidig kan levere litt trykk, både i film og stereosammenheng.

Den første, helt åpenbare begrensningen slik jeg ser det er forsterkdelen, som begynner å nærme seg antikvarisk. Denon avr 1801 er oppgitt til 5x70W i 8ohm. Hva den faktisk leverer aner jeg ikke. Men jeg sitter med en følelse av at det blir for lite for samtlige av de høyttalerne jeg har nevnt over. Problemet er bare at hvis jeg skal kjøpe nytt, dyrt forsterkeri, samt nye høyttalere, så nærmer jeg meg fort en pris der det koster mer enn det smaker som student.

Jeg har grublet mye på dette og er egentlig veldig rådvill ovenfor hva jeg skal gjøre. 10 000 er mye for et par nye fronthøyttalere, hvis det i tillegg innebæerer at jeg må ut med nytt dyrt forsterkeri. Den løsningen jeg ser for meg som mest realistisk nå, er å prøve å få tak i dm603 s3 brukt (Noe som har vist seg svært vanskelig, da de fleste ikke gidder å sende med posten til Ålesund), samt å kjøpe en brukt Rotel effektforsterker å bruke sammen med Denon reciveren.

Jeg aner dog ikke hvordan dette vil låte og fungere. Er Denon reciveren rett og slett så dårlig at jeg ikke kan forvente meg noen form for "fin" lyd, selv ved bruk av en Rotel effektforsterker? (ser for meg å bruke rundt 3000 på effektforsterker)

Dm683 ser jo sabla fete ut, men prisen er jo i drøyeste laget, og kan tenke meg at man må ut med heftig forsterkeri for å drive de. Hvordan spiller 684 i forhold? Snakker vi betraktelig dårligere trykk? Stuen jeg spiller i er på ca 35kvadrat, med en "åpen" løsning inn til kjellergangen.

For å oppsumere dette utrolig rotete innlegget.
- Er innstillt på å bytte ut CV fronter med noe mer fintspillende, alla B&W
- Spiller mye rock\metall og elektronisk musikk, men også mye akustiske greier, ganske alisidig smak
- Skal også brukes i hjemmekinooppsett der det er ønskelig med litt trykk
- Stuen er på ca 35kvadrat med åpen løsning ut mot gang
- Bruker i hovedsak vinyl og dvd som lydkilder
- Er utrolig i tvil om hva jeg skal gjøre. Hvilke høyttalere jeg skal velge, hvor mye jeg skal bruke, om jeg må ut med helt nytt forsterkeri, om det holder med effektforsterker, om Denonen ikke er i stand til å spille nogenlunde "fint" i det hele tatt.

Det jeg rett og slett ønsker meg er nye høyttalere til en rimelig penge som spiller et kompromiss mellom høyt og fint, både til musikk og til "kino". Spørsmålet er hvor langt og hvor mange utskiftninger som må til for å oppnå dette. Og om det i bunn og grunn blir for dyrt til at det er verd poppen.

Det optimale hadde jo vært å funnet et par 603 S3'er, en rotel effektforsterker + at hele sulamitten kom på ca 6-7000, at det kom til å låte bra og at HFS menigheten var enig om at det var en god løsning. Jeg har derimot sluttet med ønsketenkning for mange år siden ;)

Alle konstruktive svar som kanskje kan gi meg litt ro i sjelen er hjertelig velkommen. Men ha i bakhodet at vi ikke snakker highend her, frognertierene sitter ikke løst. Jeg har riktignok noen av de på sparekonto, men det er dermed ikke sagt at alle sparepengene skal blåses på lyd og man skal leve på ris og nuddler heller :p
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.877
Antall liker
8.160
Torget vurderinger
1
Morsomt å være ute på Hifi-jakt. :D

Men så det viktigste før HFS-klanen går amok og anbefaler deg et anlegg til astronomiske summer:

- hvor stort er budsjettet ditt? og
- skal du kjøpe alt på en gang eller oppgradere over tid?


Mvh. Bjørn
 

Gaahl

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
149
Antall liker
0
Hehe, godt poeng bjornh!

Jeg har egentlig ikke låst meg på en spessiell sum. Men som jeg nevnte, som student så sitter ikke frognertierne løst. Jo billigere jo bedre. Jeg har egentlig sett for meg en makssum på hele opplegget på rundt 10 000. Det er da selvsagt et opplagt valg å prøve å få kjøpt brukt. Men om det viser seg at andre alternativer som kanskje sprekker budsjettet noe, er overlegent mye bedre enn billigere alternativer, så må det tenkes, funderes, prioriteres og kanskje må hele opplegget revurderes og utsettes.

Jeg hadde i første rekke tenkt på nye fronthøytalere som er litt mer fintspillende enn de jeg har nå. B&W er i tankene. Saken er om jeg ikke vet om det vil fungere med en kombinasjon av den reciveren jeg har nå (som begynner å bli avleggs, men som jeg egentlig er fornøyd med) og en effektforsterker. Eller om man rett og slett må til med helt nytt forsterkeri. Og da er det fort gjort at det koster mer enn det smaker. Ny senterhøyttaler blir da en naturlig oppgradering etter dette igjen. Men det er ikke det som står i fokus akkurat nå.

Så oppsumert.

Budsjett: +- 10 000. Jo billigere jo bedre egentlig, målet er å få finere lyd, ikke å blåse penger.
Oppgradering: I første omgang kjøpe det som trengs for nevnte mål i en omgang. Her er det kanskje en fordel med en effektforsterkløsning, da det blir enklere å bytte ut reciverdelen i fremtiden? Men så er jo spørsmålet om reciveren jeg har nå overhodet er i stand til å produsere "nogenlunde fin lyd" med en Rotel effektforsterker?



Takk for svar :)
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.877
Antall liker
8.160
Torget vurderinger
1
Pre + effekt kombo pleier ikke å være så dumt det. Men da blir det plutselig penger av interconnects også... -de kan fort koste penger.

Mange integrerte forsterkere i dag er så gode og kraftige at det ikke nødvendigvis er slik at man MÅ ha separate effektforsterkere for å komme i mål i Hifi-nirvana. Men det kan være fordelaktig å velge en integrert forsterker som det finnes effektforsterkere i "samme" serie til. Da kan du f.eks. bi-ampe, dersom det er bi-wire mulighet på høytalerene.

Jeg er varm tilhenger av bi-amping, siden jeg har så gode erfaringer med akkurat det. Økt dynamikk, bedre kontroll, bedre bass osv. er noe man kan oppnå. La oss si man kjøper noen høytalere, og kjøper en integrert forsterker man egentlig opplever etter hvert blir litt for lite. Da er det bare å plugge på mer strøm etter hvert. En god kombo som bør nevnes her er Audiolab 8000S og effektrinnet Audiolab 8000P -her kan man utnytte mye mer av høytaleren etter hvert. Jeg hadde litt erfaringer med "Audiolab" da de var eid av TagMacLaren. Andre muligheter er Thule Spirit PA100 Effektforsterker og Spirit IA100 Integrert forsterker, eller den litt mindre på 60 watt. Thule har flere muligheter, og Densen, eller NAD om man er på budsjett. Ellers kan man prøve f.eks. Primare I21 eller Primare I30 og etter hvert skjøte på med Primare A30.2. Her er det sikkert flere muligheter, man kan kjøpe en pre/effektforsterker kombinasjon også, for så å anskaffe et ekstra effektrinn senere.


OK, det ble vel ikke det du hadde tenkt i første omgang, men det kan faktisk være lurt å planlegge bittelitt. I utgangspunktet var det vel multikanal du tenkte på, men her kan du fint sette inn en god effektforsterker f.eks. til frontene. Forforsterkeren i mange surround recievere/forsterkere er ofte ikke så dårlig som mange tror. Og et separat effekttrinn kan løfte lyden en del. Oppgraderingsspøkelset er egentlig ikke det skumløste man kan oppleve.


Mvh. Bjørn
 
O

OldBoy

Gjest
Hvis jeg forstår dette riktig, skal du ha et surroundanlegg som spiller litt bedre i stereo enn det oppsettet du har nå, samtidig som du beholder trøkket når du ser på film.

Et par B&W DM602 pluss en B&W ASW675 sub, brukt naturligvis, i front kunne fungere bra musikalsk til Denonen din. Da får du B&W-høytalere rundt baut, og en sub som du kan leke med på to forskjellinge innstillinger: én innstilling til film, og én til musikk. Jeg har hørt nevnte sub sammen med DM601, og det fungerer faktisk såpass bra, at det også kunne være et alternativ, men i din store stue ville jeg vurdert å gå opp et hakk til DM602.

Jeg ser ikke bort fra at Denon-receiveren greier å dra dette på en helt akseptabel måte. I så fall sparer du deg for en del oppgraderinger av elektronikken. Receiveren er helt sikkert OK, den, selv om den kanskje mangler siste skrik i finesser. Så kan du jo eventuelt ta skrittet videre med et separat effekttrinn til de nye frontene dine etterhvert. Alle høyttalere har godt av litt ekstra krefter, DM602 er intet unntak.
 
J

Jurassic

Gjest
Forøvrig låter den forrige 600 serien bra med Rotel synes jeg, hørte 601 på noe billig Rotel elektronikk en gang i tiden og det låt absolutt godkjent.

Tror det finnes gode muligheter for god lyd rundt trådstarters budsjett.
 
O

OldBoy

Gjest
Jeg tviler generelt på at Gaahl's receiver greier å drive store gulvstående høyttalere på en tilfredsstillende måte.

Når det gjelder DM604, er jeg helt sikker, den må ha MASSE krefter for å spille bra.

System Audio er mer lettdrevne, men også der tror jeg at Denon 1801 receiveren lett kommer til det punkt at den må strekke våpen. Jeg regner med at det er snakk om litt høytspilling her, og kanskje også ønsker om litt punch i bassen.

Men OK, med et ekstra effekttrinn KAN begge nevnte alternativer fungere bra, men, som sagt: husk bare på at DM604 regnes for å være en vanskelig høytaler å drive skikkelig.
 
J

Jurassic

Gjest
De SA høyttalere som ble linket til litt lengre oppe på siden solgte HFC for 6000 kroners paret en stund så bruktprisen i annonsen er kanskje litt høy.

Forøvrig er de kritiske med hensyn til matching så det kan hende de vil skrike litt med en rimelig rundsurreforsterker.
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
OldBoy skrev:
Jeg tviler generelt på at Gaahl's receiver greier å drive store gulvstående høyttalere på en tilfredsstillende måte.

Når det gjelder DM604, er jeg helt sikker, den må ha MASSE krefter for å spille bra.

System Audio er mer lettdrevne, men også der tror jeg at Denon 1801 receiveren lett kommer til det punkt at den må strekke våpen. Jeg regner med at det er snakk om litt høytspilling her, og kanskje også ønsker om litt punch i bassen.

Men OK, med et ekstra effekttrinn KAN begge nevnte alternativer fungere bra, men, som sagt: husk bare på at DM604 regnes for å være en vanskelig høytaler å drive skikkelig.

Jurassic skrev:
De SA høyttalere som ble linket til litt lengre oppe på siden solgte HFC for 6000 kroners paret en stund så bruktprisen i annonsen er kanskje litt høy.

Forøvrig er de kritiske med hensyn til matching så det kan hende de vil skrike litt med en rimelig rundsurreforsterker.
Jeg har ikke satt meg inn i data o.l på de nevnte høyttalere, men så at de kunne være i rett prisklasse for trådatarter.
 

Gaahl

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
149
Antall liker
0
Her var det mange svar, og taknemmelig er jeg for det!

bjornh: Jeg tolker det dit hen at en effektforsterker til den reciveren jeg har nå egentlig er en helt grei løsning? Det var egentlig det jeg ønsker å høre, hehe. Jeg har ikke bruk for alle nymotens lydformater, enda.. Så lenge det fortsatt er DTS og DD 5.1 som blir utgitt på de aller fleste dvd'ene som blir sluppet så ser jeg egentlig ikke den helt store grunnen til å skifte den ut, om enn lydkvalitetsbehov.

Oldboy: Jeg har tenkt litt over dm602, men jeg ønsker av forskjellige årsaker gulvstående fronthøyttalere. Satser derfor et hakk eller to opp.

OldBoy: Er klar over at de litt større B&W er tung å drive. (Har forøvrig ikke tenkt på Dm604, mer på Dm603 eller på den nye 680 serien.) Dette er grunnen til at jeg ser for meg en Rotel effektforsterker for å drive de.


Spørsmålet er da, hvilke høyttalere skal jeg velge? Hvordan tror dere 684 vil fungere i et slikt oppsett? /Andre høyttalere som kan fungere godt?
 
J

Jurassic

Gjest
Har sett Krix Apex her på bruktbørsen til 6500 kroner, det er en høyttaler jeg synes låter bra.
 
O

OldBoy

Gjest
Jeg har forstått det slik at du ønsker å fortsette med surround. Hvis du ønsker gulvstående høyttalere i front for å spille stereo, må du spe på med et ekstra effekttrin, eller kjøpe deg en vesentlig kraftigere surroundforsterker. Med for eksempel et Rotel effekttrinn løser du de fleste problemene dine, og kan beholde den gamle surroundreceiveren din.

Mitt opprinnelige forslag baserte seg på at du skulle slippe å gjøre noe som helst med elektronikken. Med et ekstra effekttrin til å håndtere fronthøyttalerne, kan du gjerne bruke et par DM603 i front. Disse burde være overkommelige på bruktbørsen, fordi de nå kan klassifiseres som "utgått modell". Det pleier å gjøre noe med bruktprisene.

De nye høyttalerne i B&W's 600-serie, er også bra til prisen, men er vel såpass nye på markedet at det skal godt gjøres å få tak i dem brukt. Og da blir det muligens litt dyrt i forhold til det tallet du tenkte på helt i starten.
 
O

omholt

Gjest
Utifra hva jeg har lest ville jeg tro B&W DM683 er et glimrende valg for deg. Den spiller både pent (flott mellomtone) og med bra trøkk. Den er nok mye bedre enn den gamle modellen (603). Ville ha kjøpt den og brukt Denon receiveren i første omgang. Dersom Denonen har pre-out på frontene, så kan utvide med en brukt effektforsterker når du har råd.
http://www.audiophile.no/Publisering.asp?Id=465

Skal du ha både nye fronter og ny elektronikk med en gang, så tror jeg du må se etter et par gode stativhøyttalere.

P.S. B&W 601 høyttalerne dine er jo forresten mye bedre (sammen med sub) enn CVene ;)
 
O

OldBoy

Gjest
Gaahl: Vel, hvis du har fått tålelig bra lyd ut av et par Cerwin Vega med denne Denon-receiveren din, er det meste mulig. Bare kjør i vei med et par gulvstående fronthøyttalere, gjerne B&W DM 683 (evt. 684), alternativt DM 603 hvis det er viktig å spare noen kroner.

Så får plan B være et separat effekttrinn til å dra frontene, når lommeboka di fylles litt opp. Det fortjener både du og såpass bra høyttalere.

Men et lite varsko: Jeg er ikke sikker på om pre-out'en til AVR-1801 fungerer i surround-modus, eller om den virker bare når du kjører i stereo. Jeg mener i hvert fall å huske at en del av de tidlige Denon-receiverne hadde en liten snag der, men det begynner å bli lenge siden nå, så jeg husker kanskje feil.

Lykke til!

:) :) :)
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Selg hele sulamitten. (Dvs unntatt platespillerm,riaa,bakhøyttalere og evt sub)
Kjøp de beste fronthøyttalerne du har råd til (gjerne brukt), du trenger ikke la merket på bakhøyttalerne bestemme hva slags merke fronthøyttalerne ska være. Koble dette til en Panasonic SAXR58 forsterker. Dette er fasiten, og alt annet vil gi deg langt dårligere lyd.
 
C

Cyber

Gjest
Vanskelig å si noe vedig konkret, men har du tatt deg tid til en lytterunde og hørt litt forskjellige høyttalere? Det gir deg ofte et bedre bilde av hvor du vil og hva som er å hente. Vi er alle forskjellige her i verden, f.eks. ser jeg at noe over synes 683 har fin mellomtone og eller bra lyd - jeg synes de var uengasjerende med boomete mellombass og helt ok mellomtone, men ikke no mer. Lyd er subjektivt og personlig.
 
O

OldBoy

Gjest
Lytterunde er alltid lurt. Men nå har Gaahl gitt uttrykk for at han faktisk liker B&W-lyden, noe som er et greit utgangspunkt, synes jeg. Hvorfor stresse med å lete etter grønnere gress på den andre siden, hvis man har funnet det allerede?

:) :) :)

Ellers legger jeg merke til at Man kaster inn et forslag om å selge hele sulamitten og innsette en Panasonic-receiver til musikalsk sjef i stua til Gaahl.

Jeg kan tenke meg adskillig bedre surroundreceivere hvis Gaahl velger å bytte ut Denonen sin med en annen receiver.

Arcam's AVR200/AVR300 og Primare's SPA20, som begge spiller fletta av det meste når det gjelder både surround og stereo, fås brukt ned mot en 8-9k, Arcam'en sannsynligvis enda billigere, og hvis ikke Gaahl satser såpass, kan han like gjerne beholde Denonen sin en stund til. Denon har forøvrig også noen velrennomerte tungvektere, for eksempel AVR-3805, som er svært overkommelige på bruktbørsen, dog ikke av samme lydkvalitet som Arcam og Primare, etter min smak.

Men det var dette med budsjettet. Hvor viktig det er, får Gaahl avgjøre selv, men det er klart at hadde vi ikke hatt det å ta hensyn til, kunne noen og hver ha foreslått valg på øverste hylle. Så lenge vi slipper å betale moroa.

Men det er riktig, som Man sier: Fronthøyttalerne trenger ikke å være av samme merke som bakhøyttalerne. Når jeg tenker meg om, er de ikke det hjemme hos meg heller. Men hvis Gaahl liker B&W, er ikke det noe dårlig utgangspunkt. I mine ører leverer B&W mye godlyd for pengene. og, ja... jeg VET at det er mange her på HFS som ikke liker B&W, so what? Det er mange som liker dem også. Smakg og behag....
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Ikke noe galt med B&W. Men det er kjipt å måtte kjøpe forrige generasjons på bruktmarkedet når de nettop har kommet med nye modeller, det var det eneste. OK i tilleg til at man gjerne får mer bang for the buck hos andre merker, siden bruktverdien på B&W er forholdsvis høy i likhet med etterspørselen, det er vel et av få virkelig "store" merkene i Norge.
Panasonic SAXR-58 rundspiller SPA21. Så enkelt er det.
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.877
Antall liker
8.160
Torget vurderinger
1
Gaahl skrev:
Her var det mange svar, og taknemmelig er jeg for det!

bjornh: Jeg tolker det dit hen at en effektforsterker til den reciveren jeg har nå egentlig er en helt grei løsning? Det var egentlig det jeg ønsker å høre, hehe. Jeg har ikke bruk for alle nymotens lydformater, enda.. Så lenge det fortsatt er DTS og DD 5.1 som blir utgitt på de aller fleste dvd'ene som blir sluppet så ser jeg egentlig ikke den helt store grunnen til å skifte den ut, om enn lydkvalitetsbehov.
Rett og slett: ja! Det er ofte det enkleste stedet å starte, med å finne en effektforsterker som løfter ting opp til nye høyder. Som sagt så pleier ikke forforsterkeren i surround recievere å være dårlige, men det avhenger jo litt selvfølgelig av hvor påkostet den er. Hvordan ting utvikler seg etterpå, er du jo selv "the master of" ;D -men etter hvert vil du helt sikkert finne den løsningen som passer deg best. Jeg kjører en Multikanal prosessor som pre-amp, og det fungerer jo godt, siden det er High End (men som kjent så er jo bransjen i gang igjen med nye formater innen multikanal...).

Mvh. Bjørn
 

Gaahl

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
149
Antall liker
0
Takker for alle svar, har blitt en del klokere av det hele!

Oldboy: Sjekket i bruksanvisningen, der stod det ingenting om at man ikke kunne bruke pre-out i surroundmodus. Det var i tillegg pre-out for Front, center og subb.. Regner med det burde gå greit da?

Har bestemt meg for at jeg beholder Denonen i denne omgang. Så utvider jeg nok med Rotel effektforsterker når jeg kommer over en i fremtiden.


Nye fronthøyttalere blir det uansett. Spørsmålet er nå, hvilke skal man velge... Skal ta meg en tur på hifiklubben å høre på DM683 og DM684 en gang til. Fikk ikke helt riktig inntrykk av de forrige gang da de var koblet opp med elektronikk for nærmere 50tusen, hehe.. Forhåpentligvis blir jeg litt klokere av det. Jo mer jeg tenker over det, jo mindre atraktivt blir det å kjøpe "gamle" modeller nå når det nettopp har kommet nye.


Jeg er forsåvidt åpen for alternative merker om det skulle vise seg at disse gir meg mer for pengene. Er det noen som har noen anbefalinger til gode høyttalere beregnet for det bruket og den musikken jeg ser for meg? (Som er mulig å få tak i til en hyggelig pris på bruktmarkedet)

Btw. Hva er "normal" prisen på et fint brukt eksemplar av en Rotel RB 1070?
 

Bjørn.H

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
03.07.2004
Innlegg
23.877
Antall liker
8.160
Torget vurderinger
1
Rotel RB 1070 vil ligge 3-4000 avhengig av tilstand og etterspørsel. Ser at det er mange som vil ha tak i den der. Nyprisen var vel omtrent 5995-.

Men dersom du er interessert i å kikke på andre produkter fra Rotel, kan du jo kikke på RB 1072, en 100w Kl. D ICE-power, som ny ligger på rundt 7500-. Den kunne vært morsom å prøve.


Mvh. Bjørn
 
O

omholt

Gjest
Panasonicen er om jeg ikke tar feil en digital forsterker. Hører mye forskjellig om de. Noen mener de er fantastisk til prisen, mens andre liker de ikke. Hørte en til et hjemmekino anlegg en gang og ble skikkelig overrasket over den gode lyden. Fikk desverre ikke testet musikk, men ser ikke bort ifra at Man kan ha rett.

Klipsch kan være en god kandidat. Kanskje litt pågående diskant?
Ellers er det bare å ta seg mange lytterunder.
 
O

OldBoy

Gjest
Gaahl skrev:
Oldboy: Sjekket i bruksanvisningen, der stod det ingenting om at man ikke kunne bruke pre-out i surroundmodus. Det var i tillegg pre-out for Front, center og subb.. Regner med det burde gå greit da?
Da er det ingen problemer. Har du pre-out på alle fem kanalene, kommer dette til å fungere aldeles utmerket.

Lykke til!

:) :) :)
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
Etterfølgeren XR59 er visst ute også.

Selfølgelig skjønner jeg skepsisen. Byggekvaliteten er ikke noe å hoppe i taket for. Ikke spesielt bra er designet herller (selv om det ikke er så altfor ille), fjernkontrollen er stygg, men funksjonell nok, etc etc

Det positive er at den har 2 HDMI innganger, HDMI OSD display, og t.o.m Panasonic har vel fått en form for romkorreksjon, men jeg har ikke peiling på hvordan denne er. Toppmodellen XR700 har ikke dette, men modellen under som ble lansert samtidig , SAXR57;
Fikk dette når den ble til XR58, og nå senest i den nye revisjonen XR59 har den sikkert fått et par ekstra ting i tilleg til dette (virker som den bare er å få tak i Tyskland foreløpig, )

I stereo-modus støtter den dual-drive eller triple-drive, dvs at 6 kanaler brukes for å drive stereoutgangene. Biwirer man, vil 4 brukes til bassen og 2 til diskanten, og man kan velge hvordan man vil fordelele kreftene mellom diskant/bass for på den måten fininstille klangen.

De gamle modellene var avhengig av å bli koblet opp digitalt for å låte bra, de analoge inngangene var ikke så bra, men dette er et par generasjoner siden så det er mulig dette er rettet opp. Ikke et stort problem uansett.

Uansett, grunnen til at den låter så bra er at den bygger på samme teknologi som TACT-forsterkerne, som kjent blir den digitale bitstrømmen konvertert direkte til PWM, uten at man må gå gjennom et ekstra D/A-ledd. (Greit å slippe å koble til en separat DAC i 50K+ klassen, for ikke å snakke om kabler til X antall tusen) Der TACT tar 30000 for en 2 kanalsforsterker, tar Panasonic 4000 for 7kanaler, 7-kanals romkorreksjon, surrounddekoder,radio, etc ......

Gidder uansett ikke å forfekte dette videre. Jeg sier ikke at dette slår knockout på det aller ypperste som finnes, men det er bedre enn _veldig_ mye "toppklasse-utstyr". Ønsker du å beholde Denonen og koble til en Rotel amp, så ser jeg ingen problemer med det heller.

Ps! et lite søk på Google ga meg dette:
http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=600778
http://www.hifi4all.dk/forum/forum_posts.asp?TID=53652&PN=1&TPN=1
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Man skrev:
Selg hele sulamitten. (Dvs unntatt platespillerm,riaa,bakhøyttalere og evt sub)
Kjøp de beste fronthøyttalerne du har råd til (gjerne brukt), du trenger ikke la merket på bakhøyttalerne bestemme hva slags merke fronthøyttalerne ska være. Koble dette til en Panasonic SAXR58 forsterker. Dette er fasiten, og alt annet vil gi deg langt dårligere lyd.
Dette må vel falle på sin egen urimelighet?
 
O

omholt

Gjest
el_mariachi skrev:
Man skrev:
Selg hele sulamitten. (Dvs unntatt platespillerm,riaa,bakhøyttalere og evt sub)
Kjøp de beste fronthøyttalerne du har råd til (gjerne brukt), du trenger ikke la merket på bakhøyttalerne bestemme hva slags merke fronthøyttalerne ska være. Koble dette til en Panasonic SAXR58 forsterker. Dette er fasiten, og alt annet vil gi deg langt dårligere lyd.
Dette må vel falle på sin egen urimelighet?
Tror ikke det. Kan godt tenkes det er et veldig bra forslag. Viktigste er etter min mening uansett å finne høyttalerne man liker først. Har vært og lyttet til DM683 i dag. Fikk ikke så bra inntrykk, men det var mye romproblemer. Vil absolutt ikke avskrive de. Selv hadde jeg lånt de med hjem før et kjøp.
 
B

bendis

Gjest
tipper det er skillnader i oppbygningen av en surroundreiver til 4k og en TACT stereo til 20k. for det andre får ikke TACT noe bedre tester enn likeprisede AB forsterkere heller.
har du en liste over det dyre utstyret du grundig har sammenlignet Panasonicen med?
extraordinary claims require extraordinary investigations
 

afoelges

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
28.04.2005
Innlegg
316
Antall liker
1
Basert på musikksmak og romstørrelse ville jeg nok ha vurdert en løsning med mer membranareal til musikkbruk. Utfordringen da er at Denonen neppe vil være i stand til å holde tilstrekkelig kontroll til at det blir noe særlig vellykket, og at behovet for en effekt-forsterker fort kan bli presserende.

Et alternativ kan eks. være XTZ 99W12s + 93 WMT på hver side. Aktiv 12" som har fått hyggelige tilbakemeldinger og som også er enkel å integrere til rom. Toppene (93) bør være en grei last for Denonen, spesielt delt rundt 80-100hz. Det jeg har hørt av forgjengeren til 93 WMT (99 WMT) var imponerende ift. pris, men her er det selvfølgelig et spm om smak. Og et problem med prøvelytt... Totalpris for 2.2 oppsett: 10300 + noen hundrelapper i frakt.

...selger du unna CV-stuffet har du råd til en senter fra samme produsent også forresten.
 

nma

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.12.2003
Innlegg
4.696
Antall liker
518
Torget vurderinger
1
bendis: Poenget mitt er ikke at denne receiveren er absolutt nirvana, eller å direkte sammenligne den mot TACT, det er unødvendig å poengtere at oppbyggingen til en TACT er "noe" annerledes. Allikevel gir sammenligningen en viss pekepinn på hva man får til prisen i denne Panasonicen. Panasonic bruker nok TI sitt referansedesign.
Trekker man paralleller til ICE, så bruker 99% av alle produsentene også ICE sitt referansedesign, og monterer dette i forskjellige kabinetter.
Nei, TACT er nok ikke bedre eller dårligere enn andre forsterkere i samme prisklassen, men snakker vi ikke om 4k for 7 kanaler her? (Tror også jeg leste noen poster hvor noen foretrakk Panasonicen fremfor TACT, jeg har ikke hørt TACT selv, bortsett fra MILLENIUM MK2 for lenge siden, så det kan jeg ikke gå god for)

Poeng 2 er at anbefalingen av denne receiveren er i samsvar med konteksten av denne tråden. Trådstarter har en begrenset mengde grunker, og da nytter det ikke å anbefale SPA21 til 20k+ eller annet i denne prisklassen. Jeg _VET_ at Panasonicen fillerister det meste opptil det uanstendelige, for ikke å snakke om en gammel Denon eller en hvilken som helst annen forsterker til rundt 4000kr.

Jeg har ikke behov for å utbrodere i detalj mine erfaringer. Er du mer nysjerrig, anbefaler jeg å lese videre på linkene jeg henviste til. Du finner sikkert også mer via google.
 

Gaahl

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
149
Antall liker
0
Er det noen som har tips til høyttalere som gir mer verdi for pengene enn B&W, og som pleier å gå til hyggeligere pris på bruktbørsene?

Må være gulvstående høyttalere, musikk som skal spilles er metall\rock\elektronisk og akustisk musikk. Hele spekteret mao :p


Alle tips mottaes med takk 8)
 

KHH

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2005
Innlegg
2.805
Antall liker
18
Gaahl skrev:
Er det noen som har tips til høyttalere som gir mer verdi for pengene enn B&W, og som pleier å gå til hyggeligere pris på bruktbørsene?

Må være gulvstående høyttalere, musikk som skal spilles er metall\rock\elektronisk og akustisk musikk. Hele spekteret mao :p


Alle tips mottaes med takk 8)
http://www.hifisentralen.no/forum/index.php/topic,9894.0.html
Litt å lese gjennom, men anbefaler at du bruker litt tid på å lese for å finne ut om dette kan være veien å gå for din del..
Kanskje du også kan bruke Denon ampen uten ekstra effekt.?
Egentlig bare en måte å finne det ut på, låne et par for å prøve i eget oppsett..
Ikke bestandig veldig hyggelige bruktpriser, men de holder seg meget godt og er temmelig ettertrakktet av mange, det er et bedre tegn enn at de har en hyggelig pris på bruktbørsen i mine øyne..
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.852
Antall liker
4.281
Gaahl skrev:
Er det noen som har tips til høyttalere som gir mer verdi for pengene enn B&W, og som pleier å gå til hyggeligere pris på bruktbørsene?

System Audio

Patos
 

Knekten

Medlem
Ble medlem
17.03.2007
Innlegg
17
Antall liker
0
omholt skrev:
Usher CP 730:
http://www.hifisentralen.no/bruktsalg/index.php/topic,9051.0.html
Har ikke hørt akkurat denne modellen, men generelt godt inntrykk av Usher. Usher pleier å rocke bra, men låter også oppløst.
Jeg klarte å skaffe meg et par av disse til en hyggelig bruktpris og er meget fornøyd. I et relativt stort rom sammen med Xindak XA6950 synes jeg det var både oppløsning og dynamikk. Har nå flyttet til en knøttliten hybel og synes da det blir litt mye bass. De trenger, etter min mening, ganske stor avstand fra bakveggen.
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Står en Xindak 6950 på finn nå til 3900, er av typen med det sorte feltet på fronten. Jeg vet ikke hva forskjellen er.
 

Gaahl

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.08.2007
Innlegg
149
Antall liker
0
Grunnet store mengder med pensum som må pløyes gjennom har det blitt lite tid til høyttalerlytting og dets like den siste tiden. Jeg har derimot fulgt med på bruktbørser her og der, og jeg har kommet over en Rotel RB991 som selges for 3500. Den har vært videresolgt et par ganger, men etter det jeg har forstått så er den i fin stand bortsett fra noen ørsmå riper.

Er dette en bra pris for denne forsterkeren? Vil en slik forsterker fortsatt ha mange år igjen på baken, eller kan man rissikere at den nærmest er utslitt?

Sitter å vurderer om jeg skal slå til eller ikke...
 
O

OldBoy

Gjest
Dette er en ganske kraftig sak, hvilket betyr at den utvikler mye varme, og derfor trenger den god ventilasjon.

Jeg nevner dette fordi slike forsterkere kan vare nærmest evig. Det eneste som kan skade dem er kortslutninger og varme. Så hvis de tidligere eierne har pakket den inn i trange stereobenker, kan det redusere den forventede levetiden. Vel, den vil jo helt sikkert kunne leve videre, men du må muligens skifte ut noen dippedutter litt tidligere enn du vanligvis ville ha måttet gjøre det.
 
Topp Bunn