Martin Logan Aeon I

akto

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.10.2005
Innlegg
595
Antall liker
48
Sted
Akershus
Har prøvd å søke på forumet etter Martin Logan, men fint lite er skrevet om dette merket.

Jeg har hørt elektrostatene fra nevnte merke en del ganger, og må si jeg liker det jeg hører. Jeg tror de kan gjøre seg godt i mitt lytterom, så jeg vurderer nå å anskaffe meg ett par Aeon I. Har mulighet for å teste de i mitt eget lytterom, så erfaringene skal jeg få, men det er jo slik at når man venter på noe, så trenger man litt input's ;D

Er det noen som føler for å si noen ord om ML, på godt og vondt, så gi gass.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.682
Antall liker
7.922
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Eg likar Martin Logan svært godt. Aller best likte eg dei fyrste CLS fulltonane, då det var ein solid samanheng i lydbildet. På den tida brukte eg sjølv ein visuelt liknande sak Acoustat 4. Denne hadde betre dynamikk, og spelte skikkeleg bass, men mangla ML sitt fantastisk store (til ein elektrostat å vere) lytteposisjon/"sweetspot".
Då dei mange hybridane dukka opp etter kvart, var framleis sweetspot unik. Men evna til å gje att basstransientar var ikkje god nok til mitt bruk - eg likar å kunne fyre skikkeleg, og sjølv om dei spelar meir enn høgt nok, var bassen ganske ordinær, eigentleg.
Då ein konkurrent (InnerSound) med liknande konsept dukka opp, vart eg interessert. Dette likna svært på ML, men utan boga elektrostatelement. Frekvensane vart altså ikkje spreidde så godt, og sweetspot mykje mindre. Men det plane elementet gjorde at mikrodynamikken (og sikkert også dei store utladningane) vart betre nyansert og "raskare" - kanskje energien treff øyret meir effektivt? I tillegg var basskassa ganske spesiell. Her var det brukt transmisjonslinjekabinett (eit slags "omvendt horn" du kan lese meir om andre stadar). Dette gjorde meg endå meir nyfiken. Eg hadde eigd dei legendariske tranmisjonslinjehøgtalarane IMF TLS 80II frå 78 - 82, og var imponert over dei positive sidene (men ganske frustrert over dei negative sidene) som eg trudde var ein konsekvens av prinsippet. Det at InnerSound hadde lagt delefrekvensen mellom elektrostat/bass på 400 Hz, hadde aktiv deling, og ein eigen bassforsterkar i konseptet, var også spennande, så då det dukka opp ein brukt, slo eg til.
Eg har ikkje angra mykje. Elektrostatar er vanskelege å plassere pga bassen, og den var ikkje elektrostatisk her. Dei kan stå ganske nær både bak- og sideveggar, og er ein nøye på å ha lik avstand og symmetrisk plassering, er det dei enklaste slike eg har vore bort i.
Så fekk eg høyre Martin Logan Summit på messe i haust. Rommet var langt frå ideelt, men her høyrde eg at ML endeleg hadde fått orden på samanhengen mellom basselementet og elektrostaten, akkurat som InnerSound. Med to høgtalarterminalar er det kanskje råd å få til aktiv deling og biamping her også...Høgtalaren er litt for dyr for meg, og eg er i utgangspunktet fornøgd med det eg har, men her er det eit STORT potensiale eg gjerne skulle utforska.

Det vart mykje om mine eigne høgtalarar, men eg trur ikkje du gjer dumt i å satse på Aeon. Dette er svært nøytrale og detaljrike høgtalarar. Dersom du har behov for å rocke og ha dei store symfoniorkesterverka spelt med ordentleg lydtrykk, er større modellar verd å vurdere, men om du ikkje har husvære (einebustad og godt lytterom) som passar, er det slett ikkje sikkert at det er det luraste.
Pass på å plassere høgtalarne symmetrisk, med nøyaktig lik avstand til bakvegg, lik vinkling mot lytteposisjon, og bruk skikkeleg elektronikk. Eg likar best rør til elektrostat, men det er masse andre alternativ som andre likar betre.
Lukke til!
 

akto

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.10.2005
Innlegg
595
Antall liker
48
Sted
Akershus
Takk for utfyllende og interessant svar.

Hvis det blir Aeon, så kommer de til å bli drevet av 2 stk Vincent SP 331. Kanskje ikke de beste sluttrinnene, men de fungerer utrolig godt.

Jeg har 3 subwoofere, 2 stk 250 liters bassreflekskasser i front med 2 stk RCF 15" i hver, og en SVS PB12-Ultra/2 bak. SVS går fra 16 Hz og RCF går fra 45 Hz. Så alt under 80 Hz blir tatt av wooferne.

Jeg er uhyre facinert av sammspillet mellom "diskant" og "mellomtone", hvis det går ann å si det om en elektrostat.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.682
Antall liker
7.922
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
SP 331 (gamleutgåva) er kanskje det effekttrinnet frå Vincent eg likar best. Ikkje perfekt (tredimensjonalitet er noko 331 ikkje klarer å løyse ML-potensialet), men flott dynamisk, og ganske likt tradisjonelle, gode 100% rørforsterkarar når det gjeld klang.
Sauminga mot subbane dine kan vere fornuftig å eksperimentere med ulike delefrekvensar.
 

akto

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.10.2005
Innlegg
595
Antall liker
48
Sted
Akershus
Eksperimentering er jo en av hobbyens glade sider, så det er ikke noe problem.

Ett så kjent høyttalermerke, og ingen andre som har noe å si?
 

Peter

Overivrig entusiast
Ble medlem
16.10.2002
Innlegg
883
Antall liker
214
Sted
Bergen
Torget vurderinger
5
Jeg har hatt tre forskjellige Martin Logan-modeller, alle av litt eldre årgang (QuestZ, Aerius, Aerius i).

Det som gjorde at jeg kvittet med de (og prøvde noe annet for igjen å forkaste de nye for å gå tilbake til ML, og igjen... phu ::)) var at overgangen mellom den dynamiske bassen og elektrostatmembranen ble for merkbar. I tillegg hang ikke bassen med på elektrostatens mikro/makrodynamikk.

Selve elektrostaten synes jeg er helt overlegent det beste jeg har hørt. Og jeg har forstått det slik at bassen har blitt bedre og bedre for hver nye modell, og er et minimalt/ikkeeksisternde problem i dag - i hvertfall på Summit.

Plasseringsmessig er de litt kilne, men kan nesten plasseres hvor som helst bare symmetrien er i orden. Endte en gang opp med QuestZ opp på langvegg med 30 cm fra bakvegg og mye toe-inn.

Beste rådet er å prøve de selv hjemme - men ekserimenter med plasseringen.

Lykke til.
 

akto

Overivrig entusiast
Ble medlem
12.10.2005
Innlegg
595
Antall liker
48
Sted
Akershus
Interessant.

Hva kan dere si om levetiden på elektrostatpaneler. Ser det er noen som skal selge ett par Quest fra 1996, kan det være ett godt kjøp. Noen som vet nyprisen på de?
 

Rudi

Hi-Fi freak
Ble medlem
06.05.2004
Innlegg
7.472
Antall liker
7.399
Sted
Ute i skauen i Østfold.
Torget vurderinger
37
Interessant.

Hva kan dere si om levetiden på elektrostatpaneler. Ser det er noen som skal selge ett par Quest fra 1996, kan det være ett godt kjøp. Noen som vet nyprisen på de?

Modeller produsert før 2003 har en generell levetid på ca 10-12 år før man opplever en vesentlig dynamik reduction, men eksponeres høytalerne for direkte sol-lys kan de "knekkes" på et par år.
Modeller med "i" i navnet er produsert med ny teknik og "pakket" inn annerledes og en levetid på 15 år er og forvente............... men det er jo enda ikke bevist ;)

På CLS er det og anbefale og bytte paneler minst hvert 10'de år, dyrt, men man merker stor forskjell etter at man har byttet.

Såvidt meg bekjent blir de nye CLS panelene produsert på den nye måten, så kanskje man kan forvente 15 år på de også.

Forøvrig vil jeg hevde at CLS med nye paneler fremdeles anno 2006 har en av de beste mellomtoner overhodet i noen høytaler.
 
Topp Bunn