Høyttaler

noaa

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
22.10.2006
Innlegg
249
Antall liker
35
Torget vurderinger
2
Hei, lurer på om noen har peiling på hvorfor høyttalermembranene beveger seg så mye når
eg spiller LP`er, på CD ser eg ikkje noe til dette, dette gjeld bassmembranene veldige bevegelser?.
 

gpjonas

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.12.2006
Innlegg
188
Antall liker
1
Er ikke sikker men tror stiften i platespilleren tar opp lyden fra høyttaleren og forsterker denne i en "ond sirkel". Opplevde dette på klassisk musikk en gang for mange år siden, endte med at hele rommet vibrerte... skummle greier :eek:

mvh
 

-HP-

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
512
Antall liker
128
Du tenker på de store "langsomme" bevegelsene?

Det er rett og slett pga små "kast" i plata, eller at matta/tallerkenen ikke er 100 prosent flat. Små bevegelser som går opp i pickupen, og forsterkes på vei til høyttalerne. Husk at kjeden plate->pickup->forsterker->høyttaler er én ikke-selektiv, og svært enkel elektrisk/mekanisk kjede, og alle bevegelser på platetallerkenen skal kjøres ut gjennom høyttalerne, store som små.

Helt ufarlig, men det ser litt skremmende ut:)

Jeg derimot har ingen tro på den andre forklaringen her; at hele anlegget "feeder". Selvsagt kan pickupen plukke opp vibrasjoner fra høyttalerne, men da vil det dreie seg om bass på høyt volum. Men disse vibrasjonene vil ikke være synlige. Løsningen på dette er å plassere vinylsnurrebordet på et dempende underlag.
 

Dr.No

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2006
Innlegg
884
Antall liker
3
Torget vurderinger
15
Enig med forlaringen til HP. Det er ikke ønskelig med slike utsving, egentlig. Noen anbefaler filter for subsoniske frekvenser. En annen måte er å hindre at pickup-arm systemet gynger for mye ved disse kast-frekvensene som jeg tror typisk ligger i 6-7Hz området, ved å benytte en lettere arm/stivere pickup, slik at systemresonansen for hele greia kommer opp og bort fra dette område. No
 

-HP-

Overivrig entusiast
Ble medlem
07.11.2005
Innlegg
512
Antall liker
128
Ja, de ligger i 6-7Hz-området, og nedover.

Jeg ser på min Sl-1200 at én måte å kvitte seg med problemet, er å kjøpe en annen tallerkenmatte. Men ettersom "problemet" ikke har noen praktisk betydning for meg, så har jeg aldri giddi. Dessuten byttet jeg pickup i januar. Byttet fra en hjemmemekka pickup med Stanton-element til en Shure M44-7. Og nå er disse utslagene minimale, så det er tydelig at pickupen, og kanskje også nåletrykk også har endel å si. Jeg kjører 2 gram. For moro skyld kan du jo følge med på basselementet i høyttalerne akkurat i det pickupen legger seg ned på plate:)

En digresjon, forresten: En kompis av meg har en Rega Planar 2, som han elsker. Så kjøpte han for moro skyld en original Technics SL-1200-matte (gummi), og ble veldig overrasket. Bassen visst ble både kraftigere og mer kontant, i forhold til den filtmatta som origianlt fulgte med Rega-spilleren.
 

Delle

Hi-Fi freak
Ble medlem
09.03.2007
Innlegg
1.496
Antall liker
267
I forrige årtusen, da platespillere var enerådende i Hi-Fi-sammenheng, var de fleste (eeh, ihvertfall mange..) forsterkere utstyrt med et filter for å kverke denslags uhumskheter. Fjerner du info under ca 10 Hz er det meste gjort. Å plassere spilleren i ei sandkasse pleide hjelpe...
Og tro ikke dette ikke er et problem selv om det ikke høres i sjenerende grad: Uante effektmengder kan skusles bort her med påfølgende fare for havari....
Lykke til.

Mvh
 

Morty

Overivrig entusiast
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
529
Antall liker
88
Torget vurderinger
7
Compliance/stivhet i nålopphenget sammen med vekt av bevegelig masse (arm + pu hus) utgjør et mekanisk system som fjærer. Nesten som å tenke seg en spiral-fjær med et lodd i enden. Dette gynger jo opp og ned en stund, om du gir systemet et lite "kick".
Arm/pu vil altid ha en gitt egenressonnans. Denne er typisk meget lav og vil gi synlige "rolige " utsving i bassenheten, forutsatt at noe trigger ressonansfrekvensen.
Skjeve plater, eller helst plater med små "bukler" er typiske triggere. Kan godt tenke meg at bassrik musikk på meget høyt nivå også kan gjøre det samme. Forsterkerens dempningsfaktor vil også spille inn.
Av disse årsaker, skal pickup og arm velges med "omhu" slik at egenressonnansen legges på et fornuftig nivå. (Rundt 10 - 12 Hz? om jeg ikke husker feil)
Av samme årsaker velges gjerne litt tyngre armer til stive MC pick uper, men myke MM gjerne skal ha en lettere arm.
Morty
 

roffe

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.01.2005
Innlegg
3.677
Antall liker
6
Uten å være vinylmann vil jeg vel hevde at utstyrshavari ikke er det eneste problemet. Dersom elementene vandrer langt fra senter, så vil de bevege seg utenfor sitt lineære område og dermed vil man få forvrengning og dårligere dynamikk fra høyttaleren.
 
Topp Bunn