Noen som kjenner til denne

Dr.No

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2006
Innlegg
884
Antall liker
3
Torget vurderinger
15
"Elementene er stramme og elastiske, som kombinert med ekstrem hurtighet, gjør det mulig å skille nyansene langt nedover i lydbildet"

Hvor dumt kan det bli? Stramme og elastiske elementer. Hva er det med elementene som er stramt og elastisk? Ekstrem hurtighet,til hva? Membranene i en subwoofer beveger seg faktisk med ekstrem langsomhet (det er derfor det er en sub).

Vel, det spiller ingen rolle, hvis subben er god, og det tviler jeg ikke et sekund på!

Erfaringer - som du spør etter- ville etter min mening være bortimot verdiløse, ettersom 99.9% av et vellykket resultat (med en subwoofer i denne klassen) består av tilpassning til sidehøyttalere og rom. Det er som bekjent ingen lett oppgave, og helt optimalt kan man aldri være sikker på at man har fått det. Så hva vil en bruker kunne si? Selv om det var meg selv, og om jeg var helt fornøyd, ville jeg kunne si veldig lite eller ingenting. Mest slikt som: Alt fungerer etter hensikten, uten brum og støy osv. Noe man må kunne forvente av denne saken, uansett.

Hvis jeg får lov å utdype hva meg mener, så er kontruksjon av en velfungerende subwoofer en latterlig enkel oppgave. Det er rett og slett ingen tekniske utfordringer å snakke om. Ingen besværlig cross-over problematikk (den overlates så og si til brukeren). Ingen kabinettvibrasjoner er besværlig å ha med å gjøre med ved så lave frekvenser. Det er ingen spredningsproblematikk, ingen membranoppbrytnings-problematikk (alle bassmembraner virker som et stempel ved lave frekvenser). Heller er det ikke vanskelig å velge enheter til kassa, eller lage en glimrende bassforsterker (som regel er det jo høyfrekvensen som byr på problemer). Kassen kan gis en hvilken som helst form, tatt i betraktning de store bølgelengder som er innvolvert. Alle elektroniske kretser som inngår i frekvens og fase instilling er vekjente og anvendes av alle produsenter. Kort sagt, man må være en noldus med hodet under armen for å lage en dårlig subwoofer.

Selvfølgelig finnes endel forskjellig på markedet: Passive subber (vanskeligere å integrere osv). Så har vi subbwoofere tiltenkt litt andre oppgaver. (for eksempel de som er beregnet til å ta seg av hele bassområdet, eller bare pumpe ut lyd i øvre bass, slik som "subwoofere" til små pc-høyttalere, eller helt billige subwoofere med typisk store membraner og små kasser (ingen dypbass). Man kan også si at subwoofere som har ekstremt stor virkningsgrad (store basshorn, f.eks) heller ikke passer med små tungdreven stativhøyttalere og vice versa. Eller vi har banale feilkonstruksjoner (noldusvarianter) fra mindre seriøse produsenter: Herunder kommer dårlig avsteming hvis det er bassrefleks, dårlig valgt dempning, elendig valg av driverenheter og/eller forsterker, mangel på innstillingsmuligheter. Men det er utenkelig at en Dali til 15k finnes i denne siste kategorien (da det jo ikke er markedsavdelingen som står for konstruksjonen!).
No
 
Topp Bunn