Side 1 av 2 12 SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 40
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  8
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Hei audiofrelste!


  Jeg er på utkikk etter stativhøytalere og tilhørende elektronikk.. Jeg har kikket litt rundt på bruktbørsen og ser at det ligger en del ute. Jeg har festet blikket på både focal 1007 Be og Dynaudio Contour 1.4, men er åpen for forslag og tips. Jeg har ingen erfaring med de så grunnen er ganske enkelt at det jeg har lest og hørt om høytalerne er bra... Utseende er heller ikke feil..

  Spørsmålet er ganske enkelt: Hva må jeg ha for å drive feks høytalere i den kategorien og hva må jeg betale for det?
  Hva burde jeg prioritere? Er cd-spiller viktig?
  Musikkesmaken min er veldig allsidig og et anlegg som takler det meste er det jeg er ute etter. Rommet er ca 25m3 tipper jeg.

  Budsjett for høytalere, forsterker og spiller blir +- 25000...

  Håper på noen forløselige svar


 2. #2
  Æresmedlem impulse's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2006
  Sted
  Hølen
  Innlegg
  13,199
  Tagget i
  1 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Hei, og velkommen hit!

  Det er mye veldig godt utstyr å få tak i , og nå er det jo høysesong for oppgraderinger, så det er utrolig mange gode kjøp å gjøre i disse dager. En liten runde på bruktbørsen gjorde at jeg kom over tre produkter som er ganske eksepsjonelle på hver sin måte, og som jeg vet av erfaring passer godt sammen. Du kommer sansynligvis til å få et hav av forslag,og godt er det, så har du litt å velge mellom. Du spør om CD-spiller er viktig. Om CD er primærkilden din, bør du legge endel midler her. Det kilden din ikke greier å fravriste platen, kommer du aldri til å kunne nyte, rett og slett.

  Med "kilde først"- tankegangen i bakhodet, blir mitt forslag følgende;

  Forsterker: Xindak 6950, en nesten ufattelig god forsterker som akkurat nå er å finne brukt på børsen til en skremmende god pris.

  CD-spiller: Rega Saturn. Gigantkiller fra Rega som får panegyrisk omtale over alt, og sies å flytte grensene for ytelse i prisklassen. Enda bedre blir det når den er tilgjengelig brukt.

  Høyttalere:Revel Performa M20. (med stativer) Legendarisk monitor med helt utrolig ytelse. Uvanlig på våre breddegrader, men elsket i De Forenklede Stater. Nok en gigantkiller som jeg personlig ville innhandlet om jeg var i markedet for mindre høyttalere.

  Problemet med å handle brukt fra flere kilder er jo selvfølgelig at det ikke er så lett å få hørt komponentene sammen, men noe må du greie deg uten når du får mye for pengene....

  Lykke til!
  Bergmann Magne m. S-booster PSU/ Koetsu Urushi Signature / Echole Obsession /Grandinote Celio/CEC TL3N / APL DSD-S XE / Ripstreamer Music Player XL/Conrad-Johnson Premier 16LS /300B S.E.T. m. WE og Hørning OPT / Audio Note Meishu SE/Impulse H2 Oblivion / 2 x Velodyne Ultra 1000 / Oblivion Energetic kabling / Nordost Quasar points / Oblivion referanse- nettfilter
  Skribent i Fidelity og medlem av Hornalliansen.
  Det er makt i de foldede horn.

 3. #3
  Hifi-entusiast ØivindS's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  448
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Du er ikke alene. Sjekk tråden http://www.hifisentralen.no/forum/in...c,15311.0.html
  Ellers er begge høyttalerne du nevner meget gode. Det sies at Dynaudio høres ut som Dynaudio, - også min erfaring, men det er ikke noe negativt i det annet enn at de har en karakteristisk (og tiltalende) signatur. Men det vil man kunne hevde om alle høyttalere. 1007 BE er en nyere høyttaler som har blitt meget godt mottatt. Sikker på at vil bli fornøyd med begge, men bor du sånn til at du kan høre dem i butikk så kan du jo sjekke ut om du synes de passer til din smak. Selvsagt vil det du mater høyttalerne med ha betydning, men høyttalerens signaturen vil du kunne høre uansett.

  mvh

  PS. Sett av noen kroner til kabel også.

  Michell Orbe, SME V, Benz Micro LP-S, Devaliet 170, German physics, Velodyne DD12. Kabler: AQ-K2, AQ-WBY.

 4. #4
  Hifi Freak Holmium's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  3,203
  Tagget i
  1 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Bruktørsen er fine ting det, har gjort en del handler der selv.

  Kommer nok diverse svar om hva som bør prioriteres, men jeg skal uansett formidle min mening.
  For å gjenta meg selv nok en gang: "God elektronikk på middels høyttalere spiller bedre enn middels elektronikk på gode høyttalere".

  Med det mener jeg at det ofte er mer å hente i en høyttaler enn man kanskje tror potensialet er. Men dette krever god elektronikk. Både cd-spiller og forsterker.
  Det å ha meget gode høyttalere uten elektronikk til å få ut potensialet er i mine øyne bortkastet. Untaket kan være hvis man virkelig kommer over drømmehøyttaleren til en god pris og sparer til passende elektronikk. Men det høres ikke ut som dette i ditt tilfelle så jeg ville lagt pengene i elektronikken.

  Det som derimot kan være lurt er å finne en høyttaler med den lydsignaturen du er ute etter og deretter velge elektronikk som matcher.

  CD-spiller/ kilde er meget viktig, men i den helt nedre klassen er det ikke (etter min erfaring) all verdens forskjell på en spiller til 2000 kontra en til 5000 kr. Men finner du en god spiller på bruktbørsen så bruk gjerne litt penger på den.

  En god forsterker er heller ikke å forakte. Så må du finne ut om du ønsker transistor eller rør. Er dette inngangsanlegget ditt vil nok jeg anbefale transistor i første omgang.

  Mitt forslag fordelingsmessig er nok omtrent slik:
  kilde: 30%
  forsterker: 35%
  Høyttalere: 25%
  kabler: 10 %
  Dette oppsettet fordrer at man faktisk får tak i en god kilde, ellers ville jeg lagt pengene i forsterker, kjøpt billig spiller og spart til en god spiller på sikt.


  Personlig har jeg (regnet i nypris) elektronikk (cd + forsterker) som koster 7 ganger så mye som høyttalerne mine.

  Har du mulighet til å lytte før kjøp er det naturligvis å anbefale.
  Jeg har ikke sjekket bruktbørsen og har ingen konkrete anbefalinger å komme med. Stativhøyttalere har jeg dessverre liten kjennskap til.

  Hva slags lyd liker du og hva slags musikk hører du på?

 5. #5
  OldBoy
  Guest

  Nybegynner trenger hjelp...

  25k og superlyd høres ut som bruktbørsen for meg.

  ca. 8k på høyttalere, 8k på CD-spiller+DAC, ca. 8k på forsterker og resten til kabler. Alternativt til CD-spiller+DAC går det i et anlegg i din prisklasse greit med en DVD-spiller+DAC også, hvis du er av dem som skal se en og annen film innimellom musikken.

  Både Dynaudio og Focal er utmerkede høyttalere. En brukt ECI-4 blir kanskje litt i overkant i forhold til budsjettet ditt, men burde ha en klang midt i blinken til begge høyttalermerkene. Blant brukte DAC'er finnes det mange bra i en overkommelig prisklasse. Hvis du leter litt her på HFS, finner du sikkert gode råd så det holder. Jeg bidrar med å anbefale en brukt RME, så får du råd til en allright CD/DVD-spiller innenfor budsjettrammen din.

  Så spørs det til slutt hva du ser fremover. Med musikk- og hi-fi-interesse på opptur, kan det hende at det fæle oppgraderingsviruset har deg i kikkerten, og da kan det være riktig å satse litt ekstra på bra elektronikk, inntil du får råd og/eller plass til større og mer velspillende høyttalere. Selv om du kjøper brukt i utgangspunktet, ligger det alltid en kostnad og lurer hver gang du bytter utstyr. Men for all del: i byttingen ligger jo også mye av moroa!

  Lykke til! Og ikke glem prøvelytting! Mye viktigere enn å lese spesifikasjoner over Watt og desibel.

 6. #6
  Medlem
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  8
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Takk for fine svar!

  Jeg må nok ta noen runder i butikker for å få litt erfaring, virkelig bruke litt tid på å lytte. Jeg bor i Stavanger og skal bruke helga godt..

  Musikksmaken min er variert men som referanse vil jeg si Pink Floyd hvis det kan hjelpe?

  Jeg kan forstå at komponenter skal passe sammen, men blir det "feil" å feks kjøpe et komponent som skiller seg ut effektmessig. Jeg tenker på å ha feks høytalere som grunnlag og heller oppgradere cd-spiller og forsterker med tiden?

  Xindak forsterkeren har jeg hørt mye om og jeg må si meg enig i at prisen er skremmende hvis allt det jeg har lest og hørt stemmer...

  Hva trenger jeg for å drive feks Dynaudio og Focal? Det er vel ikke bare pris som bestemmer at jeg må ha en kostbar forsterker. Material og finish har vel også noe å si på høytalerens pris? 7. #7
  Ludo
  Guest

  Nybegynner trenger hjelp...

  Xindak-forsterkeren er slettes ingen dum plass å starte. Samtidig så tror jeg du vil få mye glede av etpar Dynaudio Focus 140.
  De er ganske lette å like, spiller overraskende stort og er intet annet enn et kupp til prisen! Contour 1.4S krever mye mer av elektronikken
  for at den skal få utnyttet sitt fulle potensiale og da blir det fort kostbart...

  Uansett, husk at du bør prøve ting hjemme i egen stue før du handler. Og ingen andre skal fortelle deg hva som er god eller dårlig lyd;
  det kan dine egne ører avgjøre helt på egenhånd

  Sett av litt til kabler også, husk at her er delte meninger om dette temaet så bruk øra og kjøp det du selv liker!

  Lykke til!

 8. #8
  Hifi Freak hifiguru's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2002
  Sted
  Porsgrunn
  Innlegg
  5,713
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Nybegynner trenger hjelp...

  Xindak 6950 skal ikke ha problemer med å drive verken Dynaudio eller JMLab, men Contour 1,4 r en virkelig feinschmecker som omtrent ber om nærmere high-end elektronikk, ellers kan den bli litt kjedelig og blodfattig. Sjekk ut Focus 140 fra samme fabrikk, DET ER SAKER DET! ikke sant ludo?


  Edit, snakk om to sjeler en tanke......

  Edit2: Sjekk ut duet.no Jungson DA 200 et eller annet er visst på tilbud om dagen, her er muligheten tilstede for et røver kjøp på en integrert 200watter til godt under 10.000,- som spiller rumpa av Xindak, I know, har hatt begge.....

 9. #9
  Hifi Freak Cyber's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2005
  Innlegg
  9,301
  Tagget i
  3 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Har selv hatt 1007, og de krever sitt fra elektronikken. Jeg merket enda STOR forskjell da jeg gikk fra Atoll (10K) til Bryston (30+K) og først da begynte de for alvor å synge. Hvis 25 lapper er budsjettet ville jeg heller lagt meg på et nivå der jeg hadde budsjett til å få høyttalere - forterker og kilde skikkelig på plass - ellers vil det fort bli halvt.

 10. #10
  Ludo
  Guest

  Nybegynner trenger hjelp...

  Hehe, jo det er vel sånn at man får sammenfallende erfaringer ja

 11. #11
  Hifi Freak Holmium's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2002
  Innlegg
  3,203
  Tagget i
  1 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Audiolab er ikke dumt: http://www.hifisentralen.no/bruktsal...ic,6369.0.html
  Her har du en del til overs til kabler og høyttalere.

 12. #12
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2006
  Innlegg
  3,451
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Sitat Sitat fra Holmium
  Mitt forslag fordelingsmessig er nok omtrent slik:
  kilde: 30%
  forsterker: 34%
  Høyttalere: 35%
  kabler: 1 %
  Der, nå ble det bra.
  Leg litt kabler sjøl, og oppgrader når du føler du må svi av penger. 2500 på kabler er galskap i et anlegg tel 25000.

  Høytalerkabler lager du sjøl av strømkabel pr 2,5mm2 solidcore.
  signal: Eltek har noen bra skjermede tel 100 lappen.
  Strømkabler har vel de fleste liggende, ellers følger det som regel med.
  Kjøp noen bananplugger på biltema for enkelhetskyld, og du havner på 300, litt over budsjett på 250

  Pk
  IMO<br /><br />Mvh PK

 13. #13
  Medlem
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  8
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Takk igjen! Her var det mye å fordøye Må bruke litt tid for å gjøre meg kjent med saker og ting..

  Kan forstå at 1007 og Countour ligger litt høyere enn jeg burde lagt meg...men siden ECI-4 ble nevnt.....ville den passet til Countour 1.4? Sikkert noe man burde høre før man kan svare, men hva sier (erfaringen) magefølelsen deres?

  Ludo: Jeg skal passe på å kjøpe skikkelige kabler, men de er ikke i mitt 25k budsjett

 14. #14
  Hifi Freak FallenA's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2005
  Innlegg
  4,266
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Sitat Sitat fra Holmium
  Audiolab er ikke dumt: http://www.hifisentralen.no/bruktsal...ic,6369.0.html
  Her har du en del til overs til kabler og høyttalere.
  Den der kan jeg støtte!!
  Da har du en pakke som spiller musikk, og som driver det aller meste

  Kanskje til og med sammen med disse ?

  http://www.hifisentralen.no/bruktsal...ic,6366.0.html

 15. #15
  Medlem
  Ble medlem
  Oct 2007
  Innlegg
  8
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Det hadde hvertfall dominert i stua. Sikkert bra saker..

 16. #16
  Æresmedlem impulse's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2006
  Sted
  Hølen
  Innlegg
  13,199
  Tagget i
  1 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Audiolab spiller forøvrig utrolig bra sammen med endel Dynaudiomodeller.....
  Bergmann Magne m. S-booster PSU/ Koetsu Urushi Signature / Echole Obsession /Grandinote Celio/CEC TL3N / APL DSD-S XE / Ripstreamer Music Player XL/Conrad-Johnson Premier 16LS /300B S.E.T. m. WE og Hørning OPT / Audio Note Meishu SE/Impulse H2 Oblivion / 2 x Velodyne Ultra 1000 / Oblivion Energetic kabling / Nordost Quasar points / Oblivion referanse- nettfilter
  Skribent i Fidelity og medlem av Hornalliansen.
  Det er makt i de foldede horn.

 17. #17
  OldBoy
  Guest

  Nybegynner trenger hjelp...

  Sitat Sitat fra Pipe
  .....

  Jeg kan forstå at komponenter skal passe sammen, men blir det "feil" å feks kjøpe et komponent som skiller seg ut effektmessig. Jeg tenker på å ha feks høytalere som grunnlag og heller oppgradere cd-spiller og forsterker med tiden?

  .....

  Hva trenger jeg for å drive feks Dynaudio og Focal? Det er vel ikke bare pris som bestemmer at jeg må ha en kostbar forsterker. Material og finish har vel også noe å si på høytalerens pris?
  Det er som Holmium har sagt det: Bedre med (litt for) god elektronikk på et par ikke altfor gode høyttalere enn omvendt. En mulighet er å starte med små OG gode høyttalere, og jobbe deg oppover. Enten direkte til noe større og bedre, eller de samme små og gode pluss en sub. Selv om det sistnevnte ikke er helt stuerent hos alle, jfr. de mange trådene om dette her på HFS, senest i en toppaktuell tråd som går parallelt med denne akkurat nå.

  Prisen på høyttalerne dine er ikke avgjørende for hva slags forsterkere de trenger. Det finnes mange lavprishøyttalere som ikke spiller bra før de får elektronikk som, isolert sett, er godt i overkant prismessig når man sammenligner det med høyttalere.

  Men én pekepinn er at høyttalere med store basselementer eller som går spesielt dypt i bassen, krever mer enn små stativhøyttalere. Selv om det finnes unntak. Så er det noe med høyttalernes karakteristikk. Det finnes kjappe, dynamiske høyttalere, og det finnes de som spiller litt mykere og buldrete. De sistnevnte krever gjerne kraftigere forsterkere enn sine kjappere kolleger. Men det skal klaffe i mellomtone og diskant også. Vanskelig dette, men det kan bli for tamt eller for skrikende. Så har du dette med høyttalernes impedanskurver. Selv om gjennomsnittsimpedansen kan se bra ut, kan enkelte høyttalere ha svært lave impedanser i deler av frekvensområdet. Denslags kan kreve ganske mye av forsterkeren. Materialer og finish har ikke så mye å si for prisen som man kanskje skulle tro. Derimot finnes det en del "statusmerker", som av enkelte kan oppleves som i overkant dyre.

  Til slutt: les det som Hifisentralens mange eksperter har skrevet. Vennetråder kan være spesielt interessante hvis du har spesielle merker i kikkerten. Tekniske tråder kan være nyttige hvis du vil lære litt om elektronikk og andre tekniske forutsetninger for god lyd. Tråder under akustikk kan gi innsikt i hvordan du kan få det beste ut av ditt lytterom. Jeg har selv lest og lært utrolig mye her på HFS. Ingen grunn til å finne opp kruttet på nytt helt på egenhånd. Her finnes det i hvert fall utrolig mange som har utrolig god peiling.

  PS.

  Jeg har i en del år hjulpet voksne barn pluss diverse nevøer og nieser i forbindelse med deres hi-fi-investeringer. Det nyttigste vi gjorde var å ta med utvalgte favorittplater og få dem spilt på forskjellige anlegg rundt omkring. I løpet av en måneds tid eller to, får man på den måten en utrolig god indre referanse for hva som er godt og hva som er dårlig. En referanse som er gull verdt når man skal ut og kjøpe brukt eller sammenligne forskjellige anlegg man hører til forskjellige tider.

 18. #18
  Hifi Freak Elektron's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Sted
  Bergen
  Innlegg
  1,887
  Tagget i
  1 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Enig med Oldboy. I likhet med deg har jeg hjulpet flere med å sette sammen anlegg i budsjettettklassen Tar alltid med egen musikk. Synes vel gjennomgående at selgerne blir litt flakkende i blikket når jeg stiller med en bunke med post-it lapper på. Vanligvis kommer selger dragende med Yello eller Kari Bremnes som alle vet er unike innspillinger. Hver gang jeg er usikker på en lydprofil i mitt eget anlegg er det bare å sette på Yello The eye albummet og alt er glemt. Lykke til til nybegynner. du har en lang og spennende reise foran deg.
  Hjemmeanlegget: Acapella High Violon Suboktave Bass MKlll, Cary 306 pro, Cary SLP05 preamp, Cary 211ae monoblokker, en kabel og to fra Celius , Cardas, Xindak og Viablue. Landanlegget: Marten MilesIII, DP6.12, EMC-1up, Mark Levinson P38. Medlem av Fjellsiden Lydlaug.

 19. #19
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,139
  Tagget i
  3 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Enig med de fleste her at dynaudio kan være ett godt valg.

  Hadde selv etpar Dynaudio 1,3se contour med target stativer som jeg solgte for 9k
  for noen år siden.Fantastiske HT som spilte med stort og fint rom samt bredt og fint lydbilde.Spranget som jeg gjorde opp til Virgo III var på ingen måte så stort som prisforskjellen skulle tilsi,men er man entusiast så må en ofte betale for det.
  Vær bare klar over at ihverfall 1,3se krever litt strømsterke forsterkere for å komme ordentlig igang.....
  Men på den annen side så gjør vel de fleste HT det.
  Lykke Til
  MVH Johnny
  Referanse kunde for Arendal Sound

 20. #20
  Hifi Freak Destiny's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2007
  Innlegg
  2,223
  Tagget i
  0 Innlegg

  Nybegynner trenger hjelp...

  Jeg har hatt Dynaudio s 1.4 og har nå Dynaudio Focus140..

  Jeg vil si at s1.4 er litt mer på den nøytrale siden, mens 140 er litt mer farget i positiv betydning, den legger til en aning mer varme og er sneppet mer slepphent, og det gjør at jeg føler den svinger litt mer.

  Felles for alle Dynaudio høyttalerne jeg har hørt er at de maler opp et stort og holografisk lydbilde med god innsikt og klar fokus, det gjør at Pink Floyd blir veldig morro å lytte til.

  Har hørt masse J.M. LAB også, men ikke så mye på den siste BE versjonene, men vil vel generelt si at J.M. LAB har en lysere og tynnere lydgjengivelse, kan bli litt anstrengte, de er nok vanskligere å få til å spille.

  Du må kjøpe høyttalere som passer til rommet, også en forsterker som passer til høyttalern, så tilpasser du lyden med signal kilde og kabler...

  Destiny..
  Denon AVR-X 3300W - Marantz SA 15 S2 LE - Rega P3 - Graham Slee Era V/PSU1-Dynaudio Exite X 34 -Linn Phonokabel- QED signature - Chord Oddesey 2.-- Audioquest Nghtowll - Beyerdynamic DT 1770 Pro - Schiit asgaard 2 .

Side 1 av 2 12 SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed