Høyttalertips til Audiolab

KapteinUfattelig

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.01.2005
Innlegg
501
Antall liker
146
Torget vurderinger
4
Etter mange gode tips fra forumet for ett år siden, oppgraderte jeg anlegget til Audiolab elektronikk (signal: 8000 CDM+DAC, forsterker: 8000 Q (pre) + 2x8000 M (mono) og 8000 P (stereo)) for å spille med mine Epos ES-14. En svært heldig match, skulle det vise seg. Takk for den, Vidar P og andre!

Men mye vil ha mer. Jeg vurderer nå å anskaffe brukte høyttalere i prisklassen 15000 (selv om Eposene blir mine til evig tid uansett).

Jeg spiller mye forskjellig musikk; mest rock og pop, fra Blue Oyster Cult til Gong, Madonna og Ralph Myerz, men det går lite i hiphop og tungmetall. Lytterommet mitt (dvs. stuen) måler (bredde/lengde/høyde) 368/485/247 cm, dvs. lett rektangulært på ca. 18 kvadrat.

Det jeg ønsker av nye høyttalere er mer av alt. Intet mindre. Planen er å ta meg noen runder til forhandlere for å låne deres anbefalinger med hjem, men gode innspill fra forumdeltagere kan gjøre innsnevringsprosessen lettere ::)

Pga. relativt lite lytterom vet jeg ikke hvordan gulvstående vil fungere hos meg, men dypere bass frister 8). Jeg ser at det ligger noen Amphion Xenon på bruktbørsen. I andre tråder har for eksempel Proac 2.5, Vienna Acoustic Beethoven, Merlin VSM blitt nevnt…

Noen forslag?

Mvh Kaptein Ufattelig
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Ja, er det ikke slik? Mye vil ha mer...  :D
Og man får aldri så mye blod på tann som når ting fungerer godt, det trigger interessen.

Spørsmålet er hva du ønsker deg mer enn hva Epos ES14 gjør i ditt lytterom. Mitt råd vil (som ofte) være å ikke foreta et totalt stilskift uten videre.. ihvertfall om man liker lyden godt, men vil ha mer av det man liker.

På elektronikkfronten kan man kun se for seg et bytte av P'en til 2 M'er.. det vil gi noe bedre resultat, men ikke overmåte mye, så her må man veie opp kostnad vs gevinst. Skjønt, kostnaden behøver ikke bli så høy.
Audiolab'ene dine er ikke veldig kilne på kabler, men liker gode kabler som alle andre.
8000CDM/DAC vil helst ha BNC til digitalkabelen, det låter noe  bedre enn RCA-RCA. Audiolab selv pleide å bruke Chord Co kabler til alle sine demonstrasjoner og i sin utvikling; de fungerer overmåte bra med den elektronikken.

Så til dette med høyttalere; vanskelig! ES14 er så gode på endel områder at det ikke er noen selvfølge å få igjen de egenskapene, selv i langt dyrere høyttalere, så her må man trå varsomt og gjerne låne hjem over litt tid.
Større Epos-modeller er jo ikke til å komme bort fra. ES22, ES25 og ES30 er alle kjempegode høyttalere, og mye mye bedre enn dagens gulvstående Epos'er (imho) på oppløsning, tonal renhet, skala og rytme. ES30 gjør alt som ES14 gjør, bare mer (om rommet tillater det)!

ProAc 2.5/D25 fungerer bra med din elektronikk, og gir bedre romoppløsning og klangfarger enn ES14, men mister litt "pungbass" og driv.
Mission 753F er en kjempehøyttaler, men faller kanskje litt for "rimelig" (kostet vel ikke mer enn rundt 10k ny)? Linn har mange gode gulvståere, jeg har hatt mange lykkelige stunder i så måte..
Monitor Audio er jo en skikkelig stjernematch med din elektronikk; de brukte jo selv Audiolab under produktutviklingen i sin tid, og bl.a What Hifi hadde jo i mange år din elektronikk (4xM'er riktignok) sammen med MA Studio 20SE som referanseanlegg i sine lytterom. Sikkert lurt å høre på MA GR20 og GR60; de gir større skala, klarhet og åpenhet ift Epos, men beholder samme gode timing og driv.

Men disse 8000M'ene kan drive svært mye, inkl f.eks B&W Matrix og Nautilus med godt resultat. Jeg har til og med en kompis som har brukt de til å drive Martin Logan, inkl CLS, men jeg tror ikke at det klangmessig er helt det rette..

Jeg hadde iallefall vurdert å holde meg i "den gata" om du liker lyden slik den er nå..

Mvh Vidar P
 

KapteinUfattelig

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.01.2005
Innlegg
501
Antall liker
146
Torget vurderinger
4
Takker igjen, Vidar.
Når det gjelder kabler er jeg greit nok forspent, så jeg velger å ikke legge mye mer penger i det. Bruker BNC mellom CDM og DAC allerede, så der er det heller ikke mye å hente. Og jeg har kjøpt Squeezebox 3 8) som jeg tenkte 8000DAC'en kunne få kose seg litt med, for drivverket fusker litt og Roar Malmin fortalte at det ikke er å skaffe lenger (annet enn andre brukte 8000CDM av tidlig årgang).

Ang. høyttalerne tar jeg nok en tur innom HiFi Huset i Bærum for å prøve MA GR20 hjem. Og jeg har ikke dårlig tid, så jeg kan vente på at disse, evt. Proac 2.5 eller gulvstående Epos'er blir tilgjengelige brukt.

Jeg innser at jeg, ved å velge MA GR20, kjører nærmest en eksakt kopi av ditt anlegg, men siden de forrige rådene du gav meg traff såpass bra deler vi nok mye av det samme lydidealet. Og jeg har ikke brukt voldsomt med tid og penger på hifi tidligere, så da er det greit å lytte til erfarne fjellfolk.
 

Jens

Overivrig entusiast
Ble medlem
14.06.2003
Innlegg
1.033
Antall liker
9
Torget vurderinger
1
Så lenge du har den særdeles fornuftige innstillingen at Epos'ene IKKE skal utav hus uansett tror jeg du er på tryggere grunn en mange andre så først må selge for å få råd til å kjøpe noe nytt :)

Selv ble jeg ordentlig bitt av basillen for mange år siden nettopp av nettopp ES 14. Hadde dem en periode sammen med Electrocompaniet ECI-1 og syntes det spilte utmerket :)
Hadde fornuften seiret hadde jeg nok stoppet der, men slik gikk det altså ikke................ :-/

Har du forresten prøvd med andre kondensatorer i høyttalerne?
Her har du mye å gå på, men siden diskanten i seg selv kanskje ikke er verdens beste er det ikke sikkert at den mest oppløste kondensatoren er det som lyder best i dine ører.
Uansett er dette en "oppgradering" som koster lite og siden du jo bare behøver én kondensator til hver høyttalere kan du jo også for en relativt rimelige penge prøve flere.

Husker også at jeg prøvde med forskjellig typer av internkabling, men endte til slutt opp med den originale selv om denne er ganske så varmtlydende.
Egentlig er internkablingen en sterkt medvirkende årsak til den lille mangelen på stramhet i bassen på disse ellers utmerkede høyttalerne.
Du kan selvfølgelig prøve om du får det bedre til enn jeg gjorde med annen kabling, men skifte av kondensatorer er jo mye enklere................
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Kondensator kan med letthet byttes, jeg har gjort det på flere par. Resultatet er en noe bedre lyd, imidlertid ikke så stor forbedring på ES14 som på mange andre høyttalere, antakelig fordi avskjæringsfrekvensen er så høy (omlag en oktav over hva som er vanlig).

Diskantens største svakhet er vel kanskje den relativt solide oppbrytningen ved lave 17khz. Heldigvis er frekvensen høy nok til at strålingen hovedsaklig er rett frem, derfor låter gjerne høyttalerne bedre i toppen når de ikke er vinklet for hardt inn mot lytteposisjon.

Jeg har, som Jens, heller ikke hørt noen mening i å bytte internkabling. Imidlertid kan man endre Q-verdien litt (for en strammere bass) ved å tilføye litt dempemateriale (både Aqousti-Q og Akustilux fungerer, det gjør sikkert mye annet også). Man vinner litt stramhet helt nederst, men taper litt dynamikk.

Det aller viktigste med disse er imho å vinkle de korrekt (pga rar off-axis respons og oppbrytninger), bruke originalstativene (!!!) som må stå dønn stivt (!!!!), ha god avstand til sidevegg, samt bruke skikkelig god elektronikk. 8000CDM/DACQ/M fungerer forresten virkelig bra til disse.

Uansett; om KapteinUfattelig prøver hjem MA GR20 vil han nok bli møtt av en noe mer upfront lyd med større klarhet og belysning lengre inn i lydbildet, men såpass store gulvstående høyttalere stiller krav til rommet.. så det skal bli spennende å høre hvordan det går!

Mvh Vidar P
 

Hagto

Bransjeaktør
Ble medlem
26.03.2005
Innlegg
3.621
Antall liker
517
Sted
Sørlandet
Torget vurderinger
33
Står et sett 20 Gold på Lyd og Bilde sin bruktbørs nå, rimelig.
 
S

smog

Gjest
Må bare få henge meg på anbefalingen av MA 20. For meg spiller den som en drøm. Klar, luftig og spiller all musikk bra. Prøvde B&W, proac og cabasse, men MA 20 var den som passet mitt lyd ideal best. Har prøvd en rekke forsterkere på den og den spiller bra med alle. Selv 30W. Men du bør prøve før du kjøper.

Mvh
Smog
 

KapteinUfattelig

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.01.2005
Innlegg
501
Antall liker
146
Torget vurderinger
4
Prøve før jeg kjøper? Er dere gale? :eek:
Carpe diem! Eller "Dagens fisk" som det het i en restaurant...

Vel, jeg KUNNE selvsagt prøvelyttet, men når Hagto tipser om et 1 år gammelt par Monitor Audio GR20 for under halv pris blir jeg for svak. Og gir etter. Kontaktet selger og han kommer for å selge høyttalerne til meg imorgen den dag. Hohooi! Hvis de viser seg å være inkompatible med rommet kan jeg jo bare flytte, ikke sant? :D

Nuvel. Jeg takker for anbefalingene, MA GR20 har jo bare fått svært gode skussmål i denne tråden, og det er jo fint å vite hvem jeg skal skyte hvis alt låter tannlegebor ;)

Gleder meg som en unge før julaften. Bare synd at madammen som bor i nord kommer på sitt månedlige besøk til helgen, men det kommer jo flere madammer....eh, HELGER, mener jeg. :-X Helger, ja. Jeg mente helger. Helt sant.

Når det gjelder mine kjære Epos ES14 har jeg allerede oppgradert med go'-kondiser fra Eltek (MCap Supreme eller hvadetnåhet). Ny internkabling er ikke vurdert og blir nok heller ikke gjennomført med det første. Og de står fjellstøtt på originalstativene med spikes mellom stativ/høyttaler og stativ/gulv. Stativene er riktignok ikke sandfylte, så her er det kanskje en smule forbedringspotensiale...

Jeg kommer nok tilbake med noen lytterinntrykk ila. en uke eller to. Dere vil vel ha bekreftet deres egne oppfatninger om disse babyene, eller hur? Hehe...vet hvordan det der funker...

Tjobing og hoppsasa fra KapteinUfattelig
 

Vidar P

Æresmedlem
Ble medlem
25.12.2003
Innlegg
16.745
Antall liker
272
Sted
Kristiansund
Torget vurderinger
2
Stativene er riktignok ikke sandfylte, så her er det kanskje en smule forbedringspotensiale...
Ikke noe hørbart å hente på å sandfylle ES14-stativene spør du meg, skjønt jeg åpner for at andre kan ha hørt forskjeller..

Når det gjelder GR20; de låter nokså "distinkt" og artikulert. Man merker seg svært fort at de av en eller annen grunn er temperaturfølsomme. Noen sier (Audiophile) at det er pga materialet i elementene, ikke vet jeg. La de iallefall varme seg godt opp i stua.
Siden så er de (pga filtertopologien) litt følsomme på tilt, og forsåvidt også vinkling.
Jeg ville ha begynt med de vinkelrett på bakvegg som et utgangspunkt, og så heller tiltet de litt og litt inn etterhvert dersom du føler for skarpere fokus.

Mvh Vidar P
 

Paal_Iksom

Overivrig entusiast
Ble medlem
14.07.2003
Innlegg
790
Antall liker
6
Nå, Kaptein? Fornøyd?
Tast gjerne ned noen inntrykk fra MAene.
 

Focalmann

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.02.2005
Innlegg
359
Antall liker
1
Sier jo litt om hvor godt de låter... Mannen har vel rett og slett ikke tid til å gjøre annet enn å lytte ;D
 

KapteinUfattelig

Overivrig entusiast
Ble medlem
29.01.2005
Innlegg
501
Antall liker
146
Torget vurderinger
4
Hmm...ja jeg hadde egentlig glemt denne tråden. Man kan si jeg har vært

~~<>~~ Lost in listening ~~<>~~

Og hva kan jeg si? Strålende! Dette er moro! Jeg har egentlig bare sittet og nytt uten å lytte etter, så det er litt vanskelig å sette ord på alt jeg liker med dem. I forhold til Epos-ene er de strammere, går dypere, er mer artikulert og spiller med liv og lyst. Jeg kommer så NÆRE artistene! Gitarsoloene er nyyydelige, jeg hører vokalisten trekke pusten, bassen slår kontant i magen... Dvs. dersom innspillingen er god. Men dårlige innspillinger låter forøvrig bedre enn jeg har hørt på andre anlegg i samme (og lavere :) prisklasse.

Lytterommet er som forventet i grenseland når det gjelder størrelse, men jeg har jobbet litt med plassering av høyttalerne, møbler, meg selv og akustikkplatene jeg har plassert på strategiske steder. Min egen plassering ifht bakvegg har vist seg svært utslagsgivende for å oppnå riktig bassrespons i lytteposisjon. Midt i rommet gir lite bass, langt bak gir booming. Så lyttepos. blir ca. 2/9 ut fra bakvegg (og ja, jeg prøvde med gode, gamle 1/3-regelen).

Ref. mitt forrige innlegg: Forhåpentligvis tar jeg feil ang. det med madammer, for nå er jeg singel. Hmm....kanskje fordi hun slang dritt om akustikkplatene mine? Eller fordi jeg nå kan sitte oppe og spille høyt til kl.5 på en mandag (eller til naboene banker i veggen....)?
 
S

smog

Gjest
Ingen bombe at du er fornøyd ;D
Fatter ikke at flere har fått opp øynene for denne/disse fantastiske høyttalerne. Men Andre vil jo ikke selge de, så da så. :p

Smog
 
Topp Bunn