Fase problemer med sub

HCS

En vanlig fyr fra bygda..
Ble medlem
22.02.2007
Innlegg
26.719
Antall liker
32.599
Sted
Nesten Gjøvik..
Torget vurderinger
28
Er det noen som kan si om det er enklere å få stillt en sub i riktig fase med fremover retta element , enn en sub hvor elementet spiller nedover ?

Har en REL sub som jeg ikke helt får til. På denne er det to muligheter, 0 og 180 grader. På den ene innstillgen får jeg plenty av bass , men ikke musikk. På den andre er det mindre bass og det henger mer sammen, men fortsatt synes jeg at det er noe med fasen i den kontra frontene mine. Noen som kan noe om dette ? :)
 

Dr.No

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.07.2006
Innlegg
884
Antall liker
3
Torget vurderinger
15
Det er flere reguleringsalternativer du må benytte i et slikt tilfelle: Dvs forandre på plassering, delefrekvens, nivå, you name it. Du er sef oppmerksom på dette, men jeg nevner det likevel. No

PS
Ikke nøl med å prøve helt drastiske plasseringer.

Det med faseforskjeller når enheten vender ned kontra frem er forresten for ingenting å regne. Personlig liker jeg ikke at den peker ned, men det er muligens irrasjonelt og irrelevant. Eller kanskje er det fordi jeg har tregulv, og føler at dette lettere settes i bevegelse når den vender ned. Det er bare å snu på den, forøvrig. Det er nok ingen kjølevæske som renner ut eller noe. Det individuelle rommet avgjør, og produsenten kan ikke lage en modell som passer til alt. Det er liksom B&W som leverer en skumgummipropp til bassrefleksrøret. Noen ganger må man bruke den, andre ganger ikke. På samme måte kan det hende du må snu subben eller henge den i et tau 1 meter over gulvet. (selv om det naturlige er å flytte rundt på den, i første omgang).

Vel verdt å betenke at ideelt skal subben plasseres nærmere lytteplassen enn sidehøyttalerne. Et par-tre meter nærmere kan ofte være OK (kaffebordsub). Konvensjonelle delefiltre (både aktive og passive) forsinker lavpass basssignalet pga fasedreiingen i filteret. Du kan f.eks se det på nesten alle (flerveis) høyttaler-målingene i Stereophile, på impulstesten. Bare sjelden og unntaksvis kommer lyden "samlet" ut, som en impuls som ligner på inn-signalet, og da er nødvendigvis enhetene montert på trappetrinnsvis a la Vandersteen eller noe i den dur. Pga av de svære lyd-bølgelengdene i bassområdet på flerfoldige meter, må "trappetrinnets" horisontale del gjøres betydelig større.
(Ikke at dette med impulsgjengivelse betyr noe særlig i forhold til det få et jevnt og bra nivå på bassen).
 

Flageborg

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2005
Innlegg
6.586
Antall liker
3.122
Torget vurderinger
0
En sub bør ha variabel fasejustering.

En "down-firing" sub er enklere å integrere.
 
Topp Bunn