Resultater 1 til 2 av 2
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Jul 2003
  Innlegg
  2,825
  Tagget i
  0 Innlegg

  Eksterne delefilter - forslag og tips søkes

  Jeg har lite peiling på akkurat dette feltet, så søker råd og tips om følgende.
  Jeg vil ta bort dypbassen fra hovedhøyttalerne, enten da etter preamp eller aller helst
  etter effektforsterker. Hva slags løsninger og produkter finnes for dette?
  Aller helst noe som ikke påvirker lyden negativt selvfølgelig. Grunnen til at jeg vil gjøre dette
  er at min Rotel DVD-Audio spiller ikke har bass management for DVD-A. Har brukt en Denon
  spiller også som har bass management, men av div. årsaker kunne jeg nå tenkt å
  bruke Rotel'en i stedet.
  Er ute etter noe som kan dele ved 120 hz, gjerne med valg for mellom 60 og 120 f.eks.

  Så, noen med gode tips for dette?
  Meridian - Accuphase - T+A - Bel Canto - Cary - Sony - Beyma - Sonus Faber - Logitech - Oppo - BASH - Monitor Audio - Calyx - KingRex - Teddy Pardo

 2. #2
  Overivrig entusiast Dr.No's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2006
  Innlegg
  884
  Tagget i
  0 Innlegg

  Eksterne delefilter - forslag og tips søkes

  Dette tipset er ikke noe godt hvis du trenger en bratt avskjæring, men det er enkelt: Setter du en bipolar kondensator på 100uF i serie med høytaleren (spiller ingen rolle om det er på pluss eller minus lederen) får du en 1.ordens avskjæring ved ca 200Hz på en 8 ohms høyttaler. Dvs, at membranutslagene ved dype toner vil reduseres helt merkbart, og det er vanligvis ingen ulemper forbundet med at det fremdelse kommer en del bass fra sidehøyttalerne. (det er jo noe helt annet enn om det lekker mellomtone fra en subwoofer!). Øret fordummes ved dype toner og aner ikke hvor lyden kommer fra. Det går over til å tenke ren ampliltude, så og si. I eksempelet over vil bassen være 15dB ned ved 50 Hz.

  En kondensator i serie vil neppe gi hørbar kvalitetsforringelse. Det sitter vanligvis slike i delefilteret fra før, også på de fleste flerveis high-end høyttalere. Kjøp noen stykker slike kondiser, begynn med en mindre verdi, og koble flere sammen parallel for å justere verdien oppover. En dobbelt så stor kondensator vil halvere delefrekvensen og vice versa. Er ht 4 ohm istf 8 trenger du dobbel så stor verdi for samme delefrekvens (det er noe som vårherre bare har bestemt.
  Påvirkningen av lyden er antagelig mindre enn om du kobler til en aktiv boks med filter foran eff. forsterkerne. Som en enda bedre (lydmessig) løsning kan du redusere størrelsen på den overføringskondensatoren (som har som oppgave å blokkere for DC) som sitter i forforsterkerens utgang, eller i eff forsterkerens inngang, men hvis du ikke kjenner impedansforholdene, må du prøve deg litt frem med størrelsen. Begynn med 1/10 av størrelsen til den som sitter i fra før, for eksempel. Noen ganger er dette en elektorlytt, og du vil kunne bruke en filmtype istedet, og få en forbedring. Kanskje du kan lage en anordning med en bryter som gjør at du ved behov kan koble inn igjen den gamle overføringskondensatoren. Et lite tillegg av en filmtype er bare et pluss. Jeg har ofte anvendt denne enkle metoden for å få enklest mulig signalvei til sideht (som jeg da har laget for å kunne tåle hele frekvensområdet) sammen med en sub med bratt avskjæring). Bare et forslag, man må gjøre det man føler for. No

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed