Det motsatte av Gradient?

K

Khanate

Gjest
Høyttaleren Nomad Audio RPD, viser seg å likne litt på Gradients høyttalere.
Den benytter er Seas coax element for diskant og mellomtone, og den har dipol. Der slutter imidlertid likheten. Hos Nomad er det nemlig coax elementet som er dipol, ikke bassen (Gradient benytter vel noe de kaller et ventilert kabinet for coaxen).

Nomaden kan leveres aktiv med DEQX teknologi (noen skrev om DEQX sine oem kort i en annen tråd her, regner med at det er de som er benyttet).

Okke som, det er mange måter å gjøre det på, det er mange veger til Roma.

Regner med at jeg tente på dette fordi jeg har eid et par Tannoy D200 coaxer, og fordi jeg i dag benytter meg av Quad elektrostater.

http://www.6moons.com/audioreviews/nomad/rpd.html

 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
For coaxen sin del blir det imidlertid bare mellomtonen som er dipol. Diskanten er et lukket system som sitter skrudd på foran på polstykket i bassen.

De kan imidlertid få den til å bli dipol den også dersom de har en ekstra diskant bak som spiller i motfase med den foran.
 
K

Khanate

Gjest
Sannelig, du har rett.
Det med diskant på baksiden er vel ikke helt vanlig, men Mirage benyttet (benytter?) dette på sine større modeller (OM?), men da var vel diskanten i fase.

Ja, det er mange måter å gjøre det på, og alle må prøves ut.

Hva kan fordelen være med å gjøre som du skriver?
Refleksjoner av diskantlyd fra sidevegg burde jo minskes betraktelig.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Ja, som dipol vil den fase ut lyder ut til siden mens den vil gi noe mer rett bakover enn en konvensjonell løsning. Om man setter den i fase som på Mirage får man en bipolar konstruksjon (omnidirectional) som ikke faser ut noe.

Den største fordelen med å ha en ekstra diskant slik vil nok være at man får omtrent samme frekvensgang bakover som fremmover. Det er spesielt i den høyeste diskanten man vil mangle noe energi bakover ift fremmover, mens i mellomtonen har man rikelig med dette på en dipol.
 
R

Rojoh

Gjest
Kunne det være en idê å benytte en fremadrettet diskant, og heller laget et-eller-annet med god demping bak mellomtonen, slik at man fotsatt fikk fordelen med mangel på kasse, men med mindre dipol-effekt (refleksjon fra bakvegg)?

Mvh. Johan
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Alt pratet om fordelen med manglende kasse er bare tøys. Ingen har til nå kunnet påvise en signifikant negativ effekt av et lukket kammer bak elementene såfremt det er gjort skikkelig selvsagt.
 
B

bendis

Gjest
alle elementer jeg har prøvd hittil i åpen løsning uansett hva de er laget for har gitt den gjenkjennelige dipolklangen

dipolbass integrerer med rommet på en helt annen måte også, sier segselv. og manipulerer ikke bakbølgene i et kammer.
en kasse kan vel heller umulig være nøytral til flere hundre bassfrekvenser uten å skifte form.

de åpenbare fordelene kan leses om fra linkwitzlab sin nettside..tror de vet hva de prater om ::)
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Pussige greier.

Jeg har sett mange høyttalere oppigjennom med dipol i mellomtonen og omni i bassen og diskanten. For ikke å snakke om elektrostathybrider fra Martin Logan og andre. Bassen på de jeg har hørt har vært i slappeste laget til å spille sammen med stat'ene. (Jeg har ikke hørt ML's siste modeller).

Min opplevelse er at dipolenes største fordel ligger i bassen.

Jeg tror egentlig ikke noe særlig på denne.

Men det hadde vært spennende å se Gradientene med magnesiunmembran og Excel-motorsystem. Det har forresten kommet en Excel-tweeter med magnesium også, så hvorfor ikke ta den helt ut?
 
Topp Bunn