Bitt av Basillen, når/hvordan skjedde det?

Jebus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
01.08.2007
Innlegg
104
Antall liker
0
Fikk en aldri så liten idè fra Soundproof da han i sin post under "Måneguden møter Måleguden ..." sier:
Helt enig, Roysen. Og vi burde heller se på hva vi kan gjøre for å rekruttere folk til godlyd, enn å ta drepen på "hverandre".
Desto flere kokker, desto mer morro (Som mor sa.. )

Men hvordan skal vi rekruttere flere folk til å få kontakt med sin "audiofile side"?

Vi kan jo begynne med å fortelle hvordan interessen oppsto?

For egen del ble jeg småinteressert i lyd da jeg tok over et gammelt Philips anlegg (platespiller/radio/forsterker i ett) Da var jeg vel muligens 12-13 år. Så gikk det noen år før det ble oppgradering til en Harman Kardon forsterker og noen JBL høyttalere etter å ha hørt dette i en lokal CD/hifi sjappe (Jeg skulle i utgangspunktet kun ha en CD :) ) Dette anlegget hadde sine klare mangler, det ble jeg klar over da jeg på videregående hørte et anlegg med en helt annen prislapp hos en i klassen. Det var nok her basillen bet seg skikkelig tak for min del. Dette førte jo også til at sparing/oppgradering/HiFi messer/HiFi blader gikk hånd i hånd etter dette. :)

Er rimelig sikker på at de fleste her på forumet har en mer eller mindre spennende historie om når basillen bet seg fast? Så håper folk tar oppfordringen og poster!
 

Vermin

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2006
Innlegg
6.999
Antall liker
5.918
Sted
Bjerkreim
Torget vurderinger
45
Det hele begynte for ikke så mange år siden med at Onkel min alltid har hatt moderat interesse for lyd&bilde, så jeg startet med noen Proson av laber kvalitet med en Eltax reciever. Så ble det kjøpt noen høytalere så jeg til slutt fikk saund araund :)

Da gikk det fort mot å "blakke" meg totalt :D
Blader ble lest og jeg søkte til AVForum og fikk svar og tips, Onkel ble en dyr affære men akk så morro vi har det
 

mikefish

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.01.2005
Innlegg
4.960
Antall liker
517
hei ! (tar det på sparket)

tror det startet samtidig som min lidenskap for musikk.min onkel hadde stereo-anlegg og stor platesamling.havnet ut på galeien i 12-års alderen.Akai kassetdeck og forsterker.Dual høyttalere og Pioneer platespiller.siden har det gått slag i slag. har vel hatt ca.40 komponenter og 20 par høyttalere opp gjennom åra.(er 39 år nå.)

mvh. s,
 
U

utgatt60135

Gjest
Interessant tema :).

Jeg tror det er mye iboende intressese for god lyd. Musikere trenger slett ikke å ha veldig godt anlegg for å nyte musikk. Men så har vi veldig forskjellige tilnærminger for god lyd. Jeg tror veldig mange ser gleden i å investere i godlyden, men majoriteten vil ikke bruke mye penger på det. Hvorfor ikke? Tja, ikke lett å si... Hvorfor har jeg ikke lyst til å bruke mye penger på biler, modellfly, kunst, hagen osv. Jeg skjønner godt dem.

Ja, hvordan begynte det egentlig? Det føltes helt naturlig med interesse for teknikk og musikk. I tillegg en iboende kritisk sans og har alltid vært kvalitetsbevisst. Det var lenge en megapause for HiFi pga andre interesser kom først (den egentlige årsaken var prioritering av den magre pengersekken).

Er den noen med HiFi interesse uten interesse for teknikk? Det er ikke ofte man finner jenter med interesse for HiFi.
 

gut_man

Hi-Fi freak
Ble medlem
18.02.2004
Innlegg
5.449
Antall liker
3.163
Torget vurderinger
6
Har arvet samlemanien/musikkinteressen fra min far som har en rimelig anseelig platesamling som jeg arver litt etter litt :) Hi fi interessen ble vekket i 1995 da jeg kom over et Lyd & Bilde blad med bilde av Forsell cd drivverk og dac på forsiden. Etter å ha hatt våte drømmer om dette drivverket siden da, er det rimelig tilfredsstillende å kunne se på det/lytte til det hver eneste dag i min egen stue ;D Jeg var på loftet og fant fram akkurat det bladet også her om dagen.
 

impulse

Æresmedlem
Ble medlem
26.02.2006
Innlegg
13.199
Antall liker
7.674
Sted
Hølen
Jøss, det er lenge siden! En storøyd tolvåring brukte fem, seks timer på "HiFi -74", og kom hjem med fire digre bæreposer med brosjyrer. Jeg husker enda hvor vondt jeg hadde i armene etter å ha slept lasten fra Sjølyst til Majorstua.Så leste jeg hver kveld om Sansui, Akai,Tandberg,Magnat, Nakamichi, Altec Lansing, JBL, Era, Sme....
Sånn ble interessen født. Og den har slett ikke avtatt, for å si det sånn.
Mitt første egne anlegg besto forøvrig av Micro Seiki platespiller med AT-element, Nikko forsterker og selvbygde horn med Coral Beta 8-elementer. Vi snakker 1978. Høyttalerelementene betaler visst folk skjorta for i dag...
 

mikefish

Hi-Fi freak
Ble medlem
02.01.2005
Innlegg
4.960
Antall liker
517
...ja husker dere hvor mange brosjyrer vi samlet ;)

mvh. s,
 

Erland

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.04.2003
Innlegg
3.238
Antall liker
6
Min far er musikkinteressert (audiofil er å trekke det alt for langt) og hadde OK anlegg. Platesamlingen ikke bugnende, men en del interessant vinyl var det da i hyllene. Det ble byttet litt rundt på utstyr, og vi hadde bla forskjellig BO. Technics etc innom huset.
Lyden var bra nok til at det fenget interessen hos meg allerede som 10-12 åring.

Når jeg begynte på videregående, kom jeg i klasse med en som var et par år eldre og hadde kjøpt noe brukt utstyr som jeg ble med for å høre;

En Transcriptor vinylrigg med SME arm, Dynaco rør pre, en 2 x 150 W Marantz transistor sak (den med de svære blå vu-metrene) og JBL L100 monitorer.

Jeg husker ennå vi spilte den første plata av "Box of Frogs" m bla Jeff Beck. (jeg leter fortsatt etter den utgivelsen).

Lyden fra denne komboen var aldelses rå! I alle fall ut fra de parametre jeg da hadde. Uansett ble jeg vel der og da audiofil for alltid!

Å "verve" individer til hobbyen, er forsåvidt en interessant utfordring. Teknikk eller musikk i hvilken rekkefølge er vel likegyldig. Men hva er vi ute etter? Verve potensielle kunder til hifibransjen, eller "medsammensvorne" til hobbyen?

Stadig har jeg folk (utenfor hobbyen) på besøk som fatter interessen. De får holde på å finne sin favorittmusikk og blir sittende foran anlegget med et stort glis.
Som regel ender det med at de får et litt sørgmodig uttrykk, og konkulderer med at: "et annlegg som dette hadde aldri kona latt med sette inn i huset".
Men et par kompiser har da endt opp med å kjøpe seg riktig så gromme oppsett, å til og med kommet med utstyr som vi har tweaket litt.

Jeg tror ikke man kan skape audiofile. Man kan bare vekke en latent interesse!

Kompisen med anlegget som vekket min, har fortsatt det nevnte utstyret. Desverre er det blitt pakket ned til fordel noe med mer WAF ???
 

xerxes

Hi-Fi freak
Ble medlem
08.01.2005
Innlegg
9.783
Antall liker
5.431
Sted
Holmestrand
Da jeg begynte på gymnaset i 1974 måtte jeg på hybel. Med på lasset hadde jeg stolt familiens radio/kassetspiller, type reise. Dette var før Ghettoblastere og slikt, og spilte som det senre skulle vise seg ikke riktig så fett som jeg trodde. Naboen stilte med Philips 212 Electronic, Tandberg TA300 og Seas type 30. Han kikket skrått på Sanyoen, og gadd ikke en gang snøfte. Etter en gjennomspilling av ELPs Brain Salad Surgery hos naboen gikk jeg inn i en dyp psykose. Etter kort tid var imidlertidig depresonen snudd til optimisme. Beogram 1900, Rotel RA812 og AKG 140 fylte hodet med vellyd, og naboen var brått blitt bitter og innesluttet. Bedre ble det ikke da jeg gjorde om mine 8 kvm til snekkerverksted, og bygde meg 2 horn på rundt 100 l/stk. Disse ble ble bestykket med hva annet enn Coral Beta-8 som omtalt ovenfor. Sinnsykt lettdrevne, og leverte et urimelig lydtrykk. Siden den gang har det blitt lest utallige HiFi-blader, og siklet på mye fint utstyr. Aktiv Hifi har ligget litt brakk i ca 20 år (les barneperiode) men nå er vi i gang igjen, selv om jeg nok må innrømme at musikk i dag er viktigere enn utstyr.

Ser at flere her har vært i kontakt med Coral, Nikko og Dynaco. Disse ble solgt av Audioscan i Osterhausgata fra rundt 1975 eller der omkring. Tror at profilen og måten de drev på gav mange interesse for lyd. Der var det lite snobberi, og en hyggelig og vennlig tone når guttunger fra grisgrendte strøk hadde stukket fingeren gjennom alu-membranet i diskanthornet på en Gamma Monitor.
 

HoJ

En glad amatør.
Ble medlem
11.11.2006
Innlegg
19.377
Antall liker
35.129
Sted
Stavanger
Torget vurderinger
2
Begynte med første annlegg som jeg kjøpte, bit for bit, først forsterker NEC ett eller annet, en fryktlig sansui spiller(tro jeg det var, lever ennå..) Og noen små jamo høyttalere.. Dette var når jeg var 16 år. Så ble det etterhvert ny forsterker Nad.. etter det har det bare ballet seg på..

Men har alltid likt lyd, både jobbet som tekninker og spiller en del instrumenter.
 

tkr

Æresmedlem
Ble medlem
27.03.2007
Innlegg
20.571
Antall liker
27.624
Sted
Nede i fjæresteinene
Torget vurderinger
2
Musikkinteressert har jeg vært så langt tilbake som jeg kan huske. Hifi- interessen kom hjemme hos knutn her på HFS.
Jeg ble kjent med knutn i 1970, og da hadde han eget hifihus i hagen hjemme hos seg i Porsgrunn. Mora til knutn hadde hatt hjemmekontor der, og knutn flyttet anlegget og musikken sin inn dit. Han hadde den tøffeste platespilleren og de største høyttalerne jeg hadde sett frem til da.
Siden har jeg tatt ham igjen i høyttalerstørrelse. ;D ;D ;D
mvh
 
R

Roysen

Gjest
Jeg kan skrive under på at hos tkr er ikke størrelsen noe problem ;D

Mvh
Roysen
 

Jebus

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
01.08.2007
Innlegg
104
Antall liker
0
over 200 views men bare 10 som har sagt noe om hvordan interessen oppsto. Her er det potensiale for flere poster! =)
 

Jan-Helge

Overivrig entusiast
Ble medlem
15.06.2007
Innlegg
1.167
Antall liker
532
Jeg hadde flere kamerater som var interessert i samt hadde gode stereoanlegg (synes jeg da den gangen), men det smittet ikke over på meg og jeg så ikke poenget med det hele og synes det var bortkastet. Misunnet dem jo ja, men følte ikke at det var noe jeg ville ha selv... Men det var helt til jeg fikk oppleve ett par IMF-høytalere og akkurat det gjorde inntrykk...

Etter den opplevelsen ble jeg en drømmer, en drømmer som drømte om IMF... Det skulle sågar gå mange år før jeg skaffet meg ett par selv, ikkke vanlig med internett på den tiden og det var vesentlig vanskeligere å finne ett par enn hva det er i dag, i mellomtiden dempet jeg abstinensene med andre merker og prøvde å få det beste jeg kunne ut av alt mens jeg hele tiden gikk og ventet på og drømte om mine første IMF'er.

Siden den gang har jeg vanket i HiFi butikker sant vært opptatt av nettopp HiFi, hatt mange fine opplevelser...

Husker i min HiFi barndom i starten av 90-årene, en som påstod at platespillere spilte bedre enn CD-spillere... Skal ikke si hva jeg tenkte om han, at han var dum som kunne si noe slikt kanskje, for selvfølgelig låt CD-spillerene best og var knusende overlegen platespilleren. Han måtte være idiot som påstod annet, tenkte jeg...

Vell, opp gjennom årene har jeg blitt overbevist selv også og nå er det jeg som er idioten som kan tale varmt for forhistoriske teknikker som vinyl og rør (tross jeg er digital og transistor-menneske selv av praktiske grunner).

Poenget er, jeg tror rekruteringen for mange har handlet om ett møte med produkter som har gjort såpass inntrykk at man er blitt nysgjerrig på dem og søker info om dem samt begynner å drømme... Hva gjelder videre rekrutering så er det hele opp til oss, er vi som føder og påvirker neste genrasjons hifi-interesserte og det ved at anleggene våre gir inntrykk på andre...

Så får du besøk og en er mer nysgjerrig enn en annen og spør og graver litt etter info, ja da er en spire kanskje i ferd med å vokse. Tror bare de som spør og søker litt info og viser interesse er dem som kan bli HiFi-entusiaster...
 

rolfozzy

Æresmedlem
Ble medlem
01.11.2005
Innlegg
16.361
Antall liker
6.540
Torget vurderinger
2
Først kom musikken, så kom lyden.
Har vel egentlig samla mer på musikk enn lyd. Men det er nå greit å få framført musikken jeg liker på den i mine ører beste måten da. Og det har jeg prøvd på i mange år nå. Har aldri gått bananas blant de dyreste komponentene. Og det har gjerne vært sånn at det jeg til enhver tid har, har vært det beste jeg har hatt. Husker vel kanskje ikke helt hva som var det første jeg hadde som jeg kunne si: "Nå har jeg brukbar lyd" Er noen år siden det nå. Det var ihvertfall Stones og Dylan som stadig snurra på de forskjellige platespillerne jeg har hatt, og det er det jaggu enda.
 
O

OivindJ

Gjest
Jebus skrev:
Vi kan jo begynne med å fortelle hvordan interessen oppsto?
Kanskje vi burde la folk få høre på listepop på neste hifi-messe uten å: ::) ...
 
B

BjornE

Gjest
Begynte på 60 tallet! Hadde en Phillips platespiller med forsterker og løs høyttaler i lokket. En kompis og meg fant ut at det på pickup'en, sølvfarget ca 3 cm lang sak med stift som kunne snues for 33/78 plater, hadde uttak for tre ledere. To av disse var loddet sammen! Vi klippte av loddingen, la på en leder utenpå armen og koblet til et Tandberg radiomonster, type stort stuemøbel med platespiller og alt. Etter en stund skjønte vi at skjermen måtte kobles også - da fikk vi stereo lyd! Vi hadde kun en plate som hadde stereo label og det var "Will the circle be unbroken". Har senere skaffet platen igjen og må innrømme at den stadig gir gode vibber.

Ellers er Beta 8 og hornkasser et stadium, Phillips 2*10w med 10% forvrengning, Lenco L75, Tandberg; 3000X, 10XD, TR1000, TCD310, B&O etc. tilbakelagte stadium.

Kjører nå vinyl og PC basert avspilling med moderne forsterkere og ht, men har alltid hatt musikk i sentrum, har ca. 60.000 låter på harddisker og CD. Fin hobby, høy gadget faktor og utrolig mye humbug etter min mening. Har like mye glede av min foto hobby, som er en bransje om jeg oppfatter som betydelig mer seriøs mhp. humbug men også god gadget faktor.
 

yasman

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.10.2006
Innlegg
1.703
Antall liker
296
Sted
Grenland
Torget vurderinger
13
Det startet på Busk Lydstudio i Porsgrunn i 1984;
NAD 3020, JBL l15, Technics platespiller........
Avvik fra mange andre som måtte ha cerwin vega og yamaha fra Strandberg......

Hadde faktisk dette helt til 1999!

Andre prioriteringer gjorde at stereo måtte vike inntil ifjor, og da var det ordentlig igang!
 

Cundis

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.08.2005
Innlegg
2.755
Antall liker
489
Sted
Stockholm
Hehe, artig tråd! I 1986, da jeg var 12 år, fikk jeg en Ferguson lang og flat forsterker, en stor svart NEC kassettspiller som man dytta kassetten inn en luke så den lå vannrett under avspilling, samt noen norske Frigo høyttalere med Seas elementer av onkelen min. Detta spilte råbra husker jeg at jeg syns da.. ;D Litt seinere ble forsterkeren ødelagt av klåfingra hender, og inn kom en lang og flat ITT forsterker arva av fattern. Etterhvert ble en kamerat av meg interessert i hifi, og i 1991 fant han ut at han måtte bytte ut sin Denon PMA-1060. Han måtte ha seg noe bedre. Da var ikke jeg sein med å slå kloa i den, siden jeg tross alt syntes anlegget hans spilte bra..! Fikk den for halv pris. Så fant jeg et gammelt par høyttalerkabinetter, og satt inn noen dårlige 12" og lagde suber, og trodde jeg hadde verdens kuleste lyd.. 8) Da jeg var blitt 18 skjønte jeg imidlertid at det faktisk fantes kulere anlegg enn mitt, solgte den hypertrimma mopeden min, en gul Suzuki 50 X, og kjøpte meg noen Dali 109. Fra den dagen har jeg vært fullstendig solgt.. Og det er 15 år siden, og jeg har like dilla.... ::) ;D
 
T

theStig

Gjest
Det startet med musikken selvsagt. Jeg satt på gulvet foran familiens store Philips radiokabinett og spilte 78-plater med Count Basie og Glenn Miller lenge før jeg begynte på skolen. Det staret nok der. Det var himla interessant med lyden også, og ikke minst - hva som var INNI platespilleren og radiokabinettet.

Det første skikkelige hifi systemet mitt besto av Technics platespiller og receiver med Radionette 12S 2-veis høyttalere. Det låt fantastisk..... :)
 

hugin

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
09.06.2003
Innlegg
229
Antall liker
2
Torget vurderinger
4
For min del startet det med att jeg kjøpte en Hafler DH500 effekt + en Rotel preamp og ett par HF275 av en kamerat, det var en "øre-åpner" for min del!
Min gamle trofaste JVC-receiver gikk ut døra i en hvis fart ;-)
Og den som jeg trodde var laget av gull....
Neste trinn var å bytte Rotel'n med EC 4.5, det var og ett kvantesprang for min del.
Etter det har det vel gått slag i slag.
Men, dessverre, bruker nok alt for lite tid i lytteposisjon....her må det skjerpes.
 
U

utgatt60135

Gjest
Savner fler innspill på hva som gjør at noen blir opptatt av HiFi. Musikkintersse er det svært mange som har.
 
B

break_out

Gjest
Min Hi-fi interesse startet så sent som 1995. Før dette var jeg mer utøvede på gitar, messing og treblås og i senere tid fiolin (prøver så godt jeg kan…). Det hele startet med at jeg var drit lei av høy musikk og hundebråk hos naboen. Jeg hadde på den tiden en del musikk og et minianlegg fra Hitachi med noen vuggestativer fra Ikea som høytalerne hvilte på… Ikke akkurat noen kvalitetslyd, men ”den som ikke vet bedre” etc. Så det opprinnelige motivet var å skaffe noe som virkelig ga trøkk. Jeg hadde noen kjenninger som jeg viste drev med dette og han ene hjalp meg i gang. Da jeg presenterte mine kriterier så rynket han på nesen for jeg hadde jo totalt missforstått. Jeg endte opp med en cdspiller fra Micromedia (het det vell) og en Densen Beat 100. Han kjente en som skulle selge noen HiEnd Monsterkabler som jeg kjøpte og noen Tannoy, og så var det komplett. Etter dette så har det gått slag i slag og jeg har vært innom flere IC baserte og et rør basert forsterkeri + en del tweeks… Er nå en lykkelig vinyl junkie som har mange sunne og noen usunne HiFi tanker…
 

janly

Hi-Fi freak
Ble medlem
03.09.2004
Innlegg
1.308
Antall liker
341
Sted
Sandefjord
Torget vurderinger
5
yasman skrev:
Det startet på Busk Lydstudio i Porsgrunn i 1984;
NAD 3020, JBL l15, Technics platespiller........
Avvik fra mange andre som måtte ha cerwin vega og yamaha fra Strandberg......
He, he, jeg var da en av dem som i -88/89 kjøpte CV AT100 og en svær Yamaha hos Strandberg, larvik.
Gud som naboene hatet meg på den tiden ;D
 

klakri

Medlem
Ble medlem
07.07.2007
Innlegg
21
Antall liker
0
Jeg var en av dem sim ikke hadde - og heller ikke skulle ha - at100...

Startet med musikk - påvirket av en slektning som hadde 1.500 plater, Dual platespiller, NAD 3260 (tror jeg det var) og B&W høyttalere. Oppdaget at musikk var gøy. Kjempegøy, faktisk.

Litt senere - i 1988/89 - hørte jeg Monitor Audio Studio 15 sammen med en EC aw100 på HiFiKlubben i Trondheim. Det var første "high end"-opplevelse. Sånn gitarlyd hadde jeg aldri hørt før. Det var også gøy. Kjempegøy.

Dermed var det gjort. Denon PMA 1560 (r.i.p.), Denon DCD 2560 (i daglig bruk hos mine foreldre!) og Jamo BX200 (også i daglig bruk samme sted) kom på plass i løpet av et noen veldig få måneder.

Og derfra har det gått bare en vei.

Hvordan rekruttere?

Lån bort plater til barn, nevoer, nieser og søskenbarn. De kommer vanligvis tilbake i akkurat samme tilstand og antall som de ble lånt ut i. 12-åringen behandler onkels plater med andakt!

Spill på anleggene når dere har besøk. Ikke gjem anlegget i kjelleren. Og dere må i hvert fall ikke gjemme platene i kjelleren. Snakk om musikk på jobben. Det er musikken som hekter folk, ikke prisen på boksene (det kommer senere).

Husk at det er gøy, dette vi driver med.

Keep on rockin'!
 

trondkj

Overivrig entusiast
Ble medlem
20.12.2004
Innlegg
784
Antall liker
62
Jeg ble hekta da jeg som 12-åring i 1966 fikk høre denne:

Det var første gang jeg hørte stereo, og ble utrolig fascinert av det at instrumentene kunne plasseres mellom høyttalerne ;D Spilleren har jeg siden tatt vare på, den har innebygd rørforsterker.
Siden ble det en Tandberg spolebåndopptaker, og noen år senere en TA300 med et par Jamo høyttalere, Connosieur platespiller i byggesett, jvc kassettopptaker og siden ballet det på seg :D

mvh trondkj
 
O

om.s

Gjest
Det begynte med musikken tidlig på 70 tallet da man knapt hadde lært å gå, siden gikk det i diverse bærbare kasettspillere frem til 1980 og man som 12 åring hadde sin første skikkelige sommerjobb tjente 6K på 6 uker og brukte 5K på mitt første Pioneer anlegg, da økte og utvidet også musikk interessen seg enda mer, dette racket levde fram til 86 da det ble byttet mot ett større og krafigere Fischer anlegg, dette igjen ble solgt og byttet til fordel for mer "seriøse" komponenter, man hadde oppdaget HiFién og på den galoppen har det gått.

Det som er verdt å merke seg for min del er at musikksmaken/interessen også har utvidet seg i takt med kvaliteten på anlegget, server og smak en riktig god rødvin i ett vanlig kjøkkenglass, og smak så den samme vinen i ett riktig godt rødvinsglass, Riedel, f.eks, og du skjønner hva jeg mener......

mvh
 

soa

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.04.2006
Innlegg
2.453
Antall liker
982
Torget vurderinger
18
Musikkinteressen har jeg hatt fra barndommen av og jeg hadde mye glede av "alt i ett" anlegget jeg kjøpte for konfirmasjonspengene i 1980.

Men det var først da jeg kjøpte min første CD spiller (Onkyo) i 1987 av de herrer Frode og Knut på Pathetique i Kristiansand at HiFi interessen ble tent. De var usedvanlig greie folk (og gode selgere) og snart var jeg på HiFi-galeien. De meget gode HiFi-messene som ble arrangert i byen på den tiden var også en stor inspirasjonskilde og åpnet vinduet mot HiEnd-verdenen og det den hadde å by på ang musikkgjengivelse.

mvh
 

TomTom

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
14.08.2003
Innlegg
215
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Det begynte da jeg sluttet med lommepenger.
 
O

om.s

Gjest
Lyngen skrev:
Savner fler innspill på hva som gjør at noen blir opptatt av HiFi. Musikkintersse er det svært mange som har.
Siterer meg selv, "Det som er verdt å merke seg for min del er at musikksmaken/interessen også har utvidet seg i takt med kvaliteten på anlegget, server og smak en riktig god rødvin i ett vanlig kjøkkenglass, og smak så den samme vinen i ett riktig godt rødvinsglass, Riedel, f.eks, og du skjønner hva jeg mener"......

Jeg ville ha musikken bedre servert, el mer detaljer, bedre fremförelse, så disse har vandret "hånd i hånd" mer av alt enn hva både Pioneer og Fisher anleggene klarte, så man kan kanskje si at HiFi interessen begynte da man fikk opp örene for hva ett godt anlegg kan gjöre med musikk opplevelsen, og da fikk man begynne på HiFi/High End vandringen...

mvh
 

kaap

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2004
Innlegg
3.446
Antall liker
2.630
Sted
Mo i Rana
Torget vurderinger
5
Oppvokst med hifi, dvs eldre brødre som hadde stor innflytelse...
Etter en laber start i 13års alderen, ble høyttalere "av klasse" til komfirmasjonen og min første DP før jeg var 18.

PS: prøver stadig å smitte andre med basillen, men de fleste har allerede kostbare hobby'r og er skeptisk til å skaffe seg flere :(

mvh
 

mteinum

Æresmedlem
Ble medlem
29.05.2007
Innlegg
10.119
Antall liker
3.889
Sted
Øya
Torget vurderinger
1
Musikk var det alltid hjemme. Med en far som spiller gitar, trekkspill og piano så ble det mye musikk. Hi-Fi var det heller dårlig med der i gården, men jeg fikk overta Philips stereoen rundt ungdomsskolen. Snekret høyttalere uten mål og mening - store måtte de jo være og med horn i toppen. Det var mye lyd i de iallefall. Ny (gammel) platespilller kom i hus - kan ikke helt huske typen, men innkjøp av musikk var veldig gøy.

Audioscan ble oppdaget, og de avisene som de hadde, ble lest så mange ganger at de var ganske så lurvete på slutten. HiFi guiden og High Fidelity var veldig moro å lese på biblioteket. En kamerat av meg hadde en far som derimot var opptatt av god lyd. Han hadde noen større JBL høyttalere, Technics platespiller (tror jeg) og en haug av plater. De bygde også noen TL høyttalerer med elementer fra Audioscan - fostex? husker jeg var veldig imponert av den lyden.

Så går det noen år og jeg kjøper meg et par AKG K-501 ('96) fortsatt i daglig bruk, og dette må vel være noe av det bedre hifi investering jeg har gjort. Så har det blitt litt utstyr etter hvert også...
 

Jan

Medlem
Ble medlem
16.05.2002
Innlegg
47
Antall liker
0
Fikk en eldre spolebåndopptaker av faren min. Radio Lux og mikrofon under dyna. Lydkvaliteten var mindre viktig den gang. Så ble det loddekurs på Teknisk Museum i Oslo, den gang det lå ved Helsfyr. Dette resulterte i selvbygget transistorforsterker. Denne ble parret med Garrard vinyldestroyer og Tandberg høyttalere, der gikk konfirmasjonspengene føyken. Det ble da lyd ut av det. Kataloger. Enda flere kataloger. Siden gikk det slag i slag, med Nikko, Rauna, Harman Kardon, Technics, Rega, ProAc osv osv. Går sjelden mindre enn fem år før en komponent blir byttet ut, så der er jeg vel relativt nøktern. Men så begynner det å klø da, og da vet jeg bare at sparepengene ligger tynt an. Har i grunnen ikke reflektert så mye over hvorfor, men i og med at innkjøpene som oftest blir dyrere og dyrere ligger det vel håp og ønske langt der bak om at lyden skal bli "enda" bedre. Kona ymter stadig frampå om at nei, nå har vi ikke plass til flere plater, så tror nok at musikken fortsatt har førsteprioritet.
 

LydKarl

Overivrig entusiast
Ble medlem
24.11.2004
Innlegg
981
Antall liker
115
Sted
Sørlandet
Torget vurderinger
1
Artig tråd, bra initiativ.

For min del begynte eventyret med å høyre på musikk via mine foreldres Tandberg Sølvsuper 11-73 frå rundt 1973, Tandberg TL-1520 høgtalarar og Tandberg kassettspelar. Dennen komboen spela noko ullent og lite engasjerande. Klenodium og pent møbel. Intet meir.

Får etterkvart lyd på guterommet for fyrste gong: Eit pent møbel ved navn Radionette Symfoni 3D frå 1956. Lyden: særdeles ullen og uengasjerande. Som å høyre på musikk med madrass surra rundt hovudet. Tek inn langbølgesignal frå bl.a. Russland, Tyskland og Italia.



Seinare overtek ein nyare modell; Soundmaster 40 C (1972 - forsterker 2x25W, FM/AM radio og kassettspiller) på guterommet. Høgtalarar av same merket. Alt kjøpt på loppemarked i Bergen. Eg og far min snekrar hyller til høgtalarane, mitt fyrste DIY prosjekt hehe. Lyden er elendig, men eg veit ikkje betre og har ikkje høyrt stort anna av musikkavspelingsutstyr, så det går. Høyrer i to år i all hovudsak på to kassettar: The Boss: Tunnel of Love + Born in the USA. Discman, eit gullfarga flaggskip frå Sony, tilkoplast seinare til receiveren og musikkutvalet utvidast betrakteleg på kun kort tid.

Første symptoma på oppgraderingstrang, ein tilstand eg ikkje alltid likar og stadig prøver å lindre, kom på denne tida.

Mvh. Karl
 

Knutn

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
30.01.2005
Innlegg
304
Antall liker
24
Hei !

Det begynte med en Garrard platespiller som foreldrene mine kjøpte. Jeg oppdaget jeg kunne legge en kanal til det gamle radiokabinettet og en til Tandberg båndopptageren og spille "Bridge over troubled water" i STEREO.

Neste skritt var en Radionette soundmaster (susmester ?) 35 som jeg kjøpte etter flere ukers finlesing av brosjyrer. Etter den fulgte et par hjemmesnekrete høyttalere, så en Beogram 1000 platespiller og en Tandberg 6000x båndopptager. På den tiden var det en på brygga i Porsgrunn som snekret kopier av Phillps høyttalere, så fra han bestilte jeg de største Phillipsene. De var på 80 liter og hadde en 12¨bass, 4 4' mellomtone og 4 1' diskant. Diskanten var vanlig papp. Disse lød stort, men Radionetten ble for liten, så jeg solgte den og kjøpte en Phillips radio istedet. Platespilleren ble oppgradert til en Thorens td125. Jeg kjøpte en SME 3009 på postordre fra England for 450,-. Platespilleren og båndopptageren har jeg enda.

Jeg var i første omgang mest interesset i teknikken og lyden, men etterhvert oppdaget jeg at musikk faktisk kan være veldig givende og.

Mvh Knut
 

JEJ

Overivrig entusiast
Ble medlem
17.09.2006
Innlegg
511
Antall liker
42
Mitt første"anlegg" var seks komponenter med AIWA
og blinkende lys på noen pioneer høytalere!

"Those Were the days" ;-) or not????
 
B

Back_Door

Gjest
om.s skrev:
.. server og smak en riktig god rødvin i ett vanlig kjøkkenglass, og smak så den samme vinen i ett riktig godt rødvinsglass, Riedel, f.eks, og du skjønner hva jeg mener"......


mvh
Jammen dette er jo ren og skjær placèbo!!!

(Forstår uansett utmerket godt ditt eksempel ;D)
 
B

Back_Door

Gjest
Lyngen skrev:
Er den noen med HiFi interesse uten interesse for teknikk? Det er ikke ofte man finner jenter med interesse for HiFi.
Mitt personlige utgangspunkt var lidenskapelig musikkinteresse, og faktisk langt mindre interesse for teknikken. Min erfaring når det gjelder det motsatte kjønn, er at det av en eller annen merkelig grunn finnes færre jenter enn gutter som har evne til å dypdukke ned i musikken. Det virker som om jentene har et langt mer overfladisk forhold til det hele. En typisk fest hos meg, er meg selv og den mannlige gjest sittende å digge musikk(spesielt litt sent på kvelden etter et visst inntak av tryllevann), mens jentene småprater i et annet hjørne av rommet ;D(eller ler av meg som er gått bananas med luftgitaren..)
 

John_Harald

Hi-Fi freak
Ble medlem
27.08.2002
Innlegg
4.040
Antall liker
1.834
Sted
Sørumsand
Torget vurderinger
5
Ble bitt av basillen når faren min spillte klassisk for meg som baby, sluttet alltid å skrike og ble helt rolig. Men det store gjennombruddet med opplevelse av naturlig lyd skjedde når jeg var tre år og selv spillte "Lisa gikk til skolen" på orgelet i Høvik kirke :) ;) :D ;D
 
B

Back_Door

Gjest
Begynte å digge musikk fra vår Kurèr tidlig på 60-tallet.
Mitt første anlegg fikk jeg rundt 1972. Det var et Dux-anlegg.
Et år senere oppgraderte jeg til Garrard platespiller, Tandberg forsterker og Itt dobbelkammer-høyttalere.
Mine nåværnde høyttalere er Pioneer CS-T8 fra 1975. De ble en medvirkende årsak til at jobb og inntekt, for å betale ned på anlegg, ble prioritert foran skolegang.. ::)
Forsterkere, vinyl- og cd-spiller har blitt byttet ut underveis, men høyttalerne har fungert helt til nå!
Alt av vinyl ble solgt en gang tidlig på 80-tallet, dessverre :'(
En ny renessanse for min interesse kom vinteren 2006. Dette resulterte i det nye anlegg som er på vei i disse dager.
 
Topp Bunn