Side 1 av 4 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 67
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Medlem Ting's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2005
  Innlegg
  2
  Tagget i
  0 Innlegg

  Troverdighet i pressen

  Den norske Fagpressens (den audiorelaterte) troverdighet er et yndet tema hos mange på dette forum, men ender beklageligvis ofte ut i polariseringer som A)Fagpressen er i lomma på produsentene og som sådan noen kjeltringer B)Fagpressen gjør en kjempejobb nærmest på dugnad.

  Sakskomplekset synes også jeg er svært interessant og har ikke noe fasitsvar, i likhet med det meste her i livet - også hifi ("Verdens beste ..... ").Jeg vil konsentrere meg om den norske fagpressen, selv om jeg ser at dette er et generellt problemområde også for "utlendinger"

  Spørsmålet er: Har fagpressen troverdighetsproblemer? Svaret er kort og godt at Ja, det kan de ha. Når det er sagt så er det å ha et troverdighetsproblem ikke betyr det samme som at pressen er "kjøpt og betalt". Det har jeg ingen som helst grunnlag for å hevde. En annet element er at fagpressens til dels manglende teoretiske kunnen innen teknologi ei heller er uinterressant som fenomen.

  Hvorfor sier jeg dette, jo. Norge er et lite land og hobbyen (hifi) som sådan er relativt lite utbredt. Og går man i den tyngste enden av segmentet (utstyr - ikke personer...) er ikke nedslagsfeltet stort. På verdensbasis snakkes det om 1mill "Hi-endere"(forbrukere) totalt. Dette gjør at pressens folk skal være ekstra forsiktig i sin omgang med leverandører/produsenter når det gjelder personlige realasjoner etc. Profesjonell avstand er her et nøkkelord.

  1)Det inngir ikke troverdighet når produsenter/forhandlere omtales stadig vekk med fornavn og tilsynelatene er en "venn av huset."
  2)Det inngir ikke troverdighet når det åpent fortelles om skribentens eget anlegg i detalj mht. merkevalg. Jeg finner det lite gjennomtenkt at en skribent skriver en test av sine egne høyttalere("Disse har jeg hatt i over et år..."). At skribenten er objektiv nok i en slik setting er ikke sikkert. At det også er gode muligheter for konspirativ tenkning hos leseren er helt åpenbart.
  3)Det inngir ikke troverdighet når en skribent tester et spesifikt produkt,når han var ansatt hos gjeldende forhandler/produsent for en tid tilbake. Her gjelder det samme som punkt 2, men det kan slå begge veier -eks. hvorfor slutta han.... .
  4)En skribent blir ansatt hos en produsent i et spesifikt prosjekt og fortsetter å teste/anmelde produkter som er konkurrenter til produsenten. Selv om vedkommende ikke anmelder produkttyper som han selv er involvert i. Avstand? Nei. Lite gjennomtenkt ?Igjen, ja.
  5)Det inngir ikke troverdighet når man må finlese artikkelen for å skille mellom produsentens siterte påstander og redaksjonellt stoff.
  6)Det inngir ikke troverdighet når man ser det helt uproblematisk at det anbefales spesifikke produkter etter spørsmål i lesebrevspalter. Sågar går skribentene i egen person ut og anbefaler produkter på nettsteder (som her).
  7)Manglende teoretisk kunnskap er ikke nødvendigvis en fordel. Hvis lydmessige egenskaper skal forklares utifra tekniske egenskaper kan det være en nødvendighet. Noen ganger skinner det igjennom at kunnskapsbasen tilsynelatende stort sett kommer fra brosjyremateriell og lesning av liknende tidskrifter. Eks:" Driverkets base er fremstilt av et spesielt materiale som gjør vibrasjon om til varme... " Det kalles på godt norsk å dempe, intet spesielt ved det! "Støpeteknikken er en meget gammel sandstøpeteknikk som er funnet fram". Sandstøpeteknikk er gammel, men helt vanlig!Dette er direkte sitat fra brosjyremateriale (uten at det er oppgitt). Som kuriosa kan nevnes at platespillerens senterlager omtales konsekvent som senterleie (fra dansk).
  At fagpressen stadig vekk rører sammen switchmode, klasse D (H, T eller hva det kalles rundt omkring hos produsentene) forsterker- og strømforsynings-teknologi har jeg sluttet å bry meg om. At de har problemer med å skille elektrostat- og magnestat-prinsippene på høyttalere er også en gjenganger.

  Jeg kom i snakk med en produsent på en messe i england for mange år siden hvor vi diskuterte bl.a fagpressen. Et av de blad han dror fram som "one of the most respected in the Hifi society " var danske High Fidelity. Og hvorfor: Jo, de gikk ikke ut og favoriserte produkter i leserspalter. Referanseanlegget holdt de hemmelig. Skribentene går ikke ut med hvilke produkter de har i sitt eie. De søkte å knytte lydmessige egenskaper opp i mot måletekniske resultater, noe som var til stor nytte for produsentene.De hadde tydeligvis tilgang til en stor teoretisk kompetanse. . De hadde kort og godt "High Fidelity"(Høy troverdighet). Men ting har forandret seg, muligens.

  Til slutt vi jeg gjenta at det fins ingen grunn til å si at den norske fagpressen er korrumpert på noe vis, men den har satt seg selv i den situasjon at ja. Tilliten kunne vært større. Det å "ha kjempe-peiling og - interesse for stereoanlegg" og å utgi et tidskrift med høy journalistisk/og faglig integritet er to vidt forskjellige ting.


 2. #2
  Overivrig entusiast cox's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2003
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  679
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Meget godt innlegg!!

 3. #3
  Æresmedlem rama's Avatar
  Ble medlem
  Jun 2003
  Sted
  oslo
  Innlegg
  13,325
  Tagget i
  12 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  fantastisk.
  jeg likte særlig godt punktet "det inngir ikke troverdighet når folk skriver tester om utstyr som de eier." (lettere omskrevet).

  men de fleste punktene er gode, egentlig.
  Hornalliansen

 4. #4
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2004
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  747
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  ting, du har vel egentlig oppsummert glimrende hvorfor i hvert fall jeg ikke gidder å lese disse bladene.
  jakr
  Anlegg 1: Marantz sa7s1/dCS Debussy/Studer A80RC-VU/Otari MX-5050/Thales Turntable/Thales Tonearm+EMT Gold/Thales Simplicity+Grado Statement 1/Thales phono cables/ARC Phono 2SE/ARC REF 5SE/ARC REF 250/Martin Logan CLX 25th Aniv./2xMartin Logan Descent i/BM Emotion SE/BM Revelation IC mkII SE/LMC FAT strømkabler+Furutech kontakter/ IsoTek Super Titan/IsoTek Super Genesis
  + Kino: Oppo BPD 105EU, JVC DLA-RS48E

 5. #5
  Hifi Freak Dog's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2004
  Sted
  Sola
  Innlegg
  3,211
  Tagget i
  2 Innlegg
  Album
  1

  Re: Troverdighet i pressen

  Jeg abonnerer på og leser Stereophile og TAS som porno, hverken mer eller mindre. Det er underholdende og gøy, og ikke så rent lite lærerikt heller.
  Men de er sikkert i lomma på produsentene de også...

  Skandinaviske hobbyblekker holder jeg meg unna med mindre jeg bare MÅ ha et blad på Narvesen pga generell abstinens eller som trøst etter en dårlig dag. Og jeg blir like skuffet og irritert hver gang. Bl.a av årsakene trådstarter nevner

  O.
  Vinylrigg + riaa + streamer + preamp + amp + horn -> har skjønt at jeg elsker japansk eksotika

  There is honor in being a Dog

 6. #6
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Oct 2004
  Innlegg
  9,483
  Tagget i
  8 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Bra innlegg «Ting».

  Det viktigste er at troverdighet (eller sågar høy troverdighet AKA High Fidelity), er ikke noe man har, kan forlange eller kreve. Troverdighet er noe man gjør seg fortjent til, og begrepet er selvfølgelig nært knyttet til integritet, etterettelighet, redelighet og saklighet.

  Jeg har forøvrig stor forståelse for at det kan være svært vanskelig å drive/publisere ei troverdig fagblekke for vårt område i et så lite marked som det norske, hvor kjentskaper og bekjentskaper på kryss og tvers er ikke unngåelige. Det er imidlertid ingen grunn til å ikke forbedre seg på dette området.

  I første omgang mener jeg den norske «fagpressen» burde prøve å nedtone det euforiske ordgyteriet, til fordel for en mer analytisk og presis kritikk av det utstyret som testes. Dernest er det en del skribenter som burde unngå å begi seg inn på mer eller mindre tekniske forklaringer/beskrivelser understøttet av produsentens/distributørens reklamemateriell, ettersom de aktuelle skribentene tilsynelatende ikke behersker dette (ett lite voksenopplæringskurs i elektronikk m.v. kunne muligens vært på sin plass). Tilsist ville den kullørte pressen også ha tjent en del på strammere redigering og et par ekstra runder med korrektur. På den annen side så kan det hende at «underholdningsverdien» i blekkene ikke ville være like stor om ovennevnte ble gjort.

  mvh
  KJ
  You can get away with anything if you give it a good tune

 7. #7
  Rubinmedlem Dephnot's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Sted
  MQ-9
  Innlegg
  43,063
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Mange bra poeng her men er ikke enig i at alle punktene er problematiske.


  1)Det inngir ikke troverdighet når produsenter/forhandlere omtales stadig vekk med fornavn og tilsynelatene er en "venn av huset."
  Norsk hifi mijø er jo ikke akkurat så voldsomt stort. Det er jo en kun håndfull leverandører og produsenter som stort sett går igjen og at disse menneskene kjenner hverandre og møtes burde jo ikke være så rart. At de omtales i en artikkel på fornavn er med å demonstrere for leseren at skribenten kjenner vedkommende. Like greit at dette kommer frem i artikkelen, og ikke skjules for leseren.


  2)Det inngir ikke troverdighet når det åpent fortelles om skribentens eget anlegg i detalj mht. merkevalg. Jeg finner det lite gjennomtenkt at en skribent skriver en test av sine egne høyttalere("Disse har jeg hatt i over et år..."). At skribenten er objektiv nok i en slik setting er ikke sikkert. At det også er gode muligheter for konspirativ tenkning hos leseren er helt åpenbart.
  Kan ikke se noe problem her. Det er jo vanlig at folk er litt biasert ovvenfor eget enlegg og egne valg. Men de fleste lesere vil nok synest at det er interessant å høre hva skribentene selv har valgt, og gjerne historien bak. Folk som har testet og hørt det meste av hva som selges i landet burde jo kunne ta noen interessante valg. Men det hadde vært artig å få oppgitt hvor de ble kljøpt og til hvilken pris Og har man hatt et produkt i hus et helt år har man jo spesielt god bakgrunn for å skrive om det.

  3)Det inngir ikke troverdighet når en skribent tester et spesifikt produkt,når han var ansatt hos gjeldende forhandler/produsent for en tid tilbake. Her gjelder det samme som punkt 2, men det kan slå begge veier -eks. hvorfor slutta han.... .
  Igjen, så lenge forholdt gjøres kjent for leseren så burde det ikke være noen inhabilitetsproblemer der.

  5)Det inngir ikke troverdighet når man må finlese artikkelen for å skille mellom produsentens siterte påstander og redaksjonellt stoff.
  Absolutt et problem. Og her avslører nok skribenten sine manglende kunnskaper, i hvertfall hvis det ikke bekjentgjøres at sitatene er sitater og er oppgitt av produsent eller leverandør.

  6)Det inngir ikke troverdighet når man ser det helt uproblematisk at det anbefales spesifikke produkter etter spørsmål i lesebrevspalter. Sågar går skribentene i egen person ut og anbefaler produkter på nettsteder (som her).
  Ofte er det jo nettop det leserene spør om i leserbrev, og et klart svar med en anbefaling at et merke, en modell eller evt. noen valgmuligheter er ofte ønsket.

  Størst mulig åpenhet om relasjoner, egne valg, økonomiske hensyn etc. er en fordel. Slik kan leseren selv bedømme på hvilket grunnlag konklusjoner er trukket og artikler skrevet. Hemmelighold ovenfor leseren om slike emner skaper kun større grobunn for konspirasjonsteorier og manglende troverdighet.
  . . . . . . .. . . . . . . . . .. .. .. . . . . . . . . . . .. .. .. . .
  .. .. . . . . . . .. .. .. . .. .. . . . .. . . . . . . .. . . ..
  . . . . . . . . . . . .. . . .. . .. . . . . . . . .

 8. #8
  Rubinmedlem Dephnot's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Sted
  MQ-9
  Innlegg
  43,063
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  (ignore)
  . . . . . . .. . . . . . . . . .. .. .. . . . . . . . . . . .. .. .. . .
  .. .. . . . . . . .. .. .. . .. .. . . . .. . . . . . . .. . . ..
  . . . . . . . . . . . .. . . .. . .. . . . . . . . .

 9. #9
  Overivrig entusiast Schumacher's Avatar
  Ble medlem
  Oct 2005
  Sted
  Sør-Trøndelag
  Innlegg
  867
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Veldig enig.
  Spesielt i det punktet om at det innbyr til lite troverdighet når ett fagblad over tid favoriserer og til stadig refererer til ett merke.I likhet med at skribentene sammenligner utstyr de tester med det de selv eier som de skriver.

  Kilde- Pioneer N-70AE
  Forsterker-Gryphon Diablo
  Høytalere-Dynaudio Confidence C4/SUB500
  HT/XLR kabler-Audioquest Volcano 72DBS/Niagara XLR.
  Furutech Strømkabler.

 10. #10
  Bransjeaktør Flageborg's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2005
  Innlegg
  2,856
  Tagget i
  6 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Ja..............og Fiat ble valgt til "Årets bil i Europa" av en samlet fagpresse !!!

  "Troverdighet i pressen?!" gjelder i alle tilsvarende fora.
  http://www.kringlyd.no - Hosted by ProIsp

 11. #11
  Rubinmedlem Dephnot's Avatar
  Ble medlem
  Sep 2004
  Sted
  MQ-9
  Innlegg
  43,063
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Veldig enig.
  Spesielt i det punktet om at det innbyr til lite troverdighet når ett fagblad over tid favoriserer og til stadig refererer til ett merke.I likhet med at skribentene sammenligner utstyr de tester med det de selv eier som de skriver.
  Hele poenget med et referanseanlegg er jo å gi leseren og skribenten et felles referansegrunnlag. Da er det jo hesiktsmessig at det velges koponenter som så vanlige at noenlunde interesserte hifi lesere har hatt anleding til å høre det. Det betyr jo ikke at dette produktet er overlegent på noen måte. derfor er det mer hensiksmessig her hjemme å referere til f.eks. DP A1, EC 250R etc. enn f.eks. Edge NL10 eller HERRON AUDIO M150.

  Det her i hvertfall lite med troverdighet, eller manglende sådan, å gjøre
  . . . . . . .. . . . . . . . . .. .. .. . . . . . . . . . . .. .. .. . .
  .. .. . . . . . . .. .. .. . .. .. . . . .. . . . . . . .. . . ..
  . . . . . . . . . . . .. . . .. . .. . . . . . . . .

 12. #12
  Hifi Freak ayaboh's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Innlegg
  1,690
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Er det noen her på forumet som leser disse bladene som en guds sannhet? Dette er underholdning, og ingen ting annet! Jeg synes det er et større problem å vite hvor jeg har de forskjellige skribentene (feks. i Fidelity) rent lydmessig. Uten denne kunnskapen er det veldig vanskelig å forstå hvorfor en test får det utfallet den gjør.

 13. #13
  Bransjeaktør Flageborg's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2005
  Innlegg
  2,856
  Tagget i
  6 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  ...............som leser disse bladene som en guds sannhet? Dette er underholdning, og ingen ting annet! ..........
  Så sant, så sant...............

  Damene i p......blader kan man også sikle på, MEN 'skreppa' kan jo være "DeadMeat" og like kjedelig som en vanlig kobber-kabel.............
  http://www.kringlyd.no - Hosted by ProIsp

 14. #14
  brand-x
  Guest

  Re: Troverdighet i pressen

  Meget positivt at noen tar opp denne tråden, for det er et større problem en fagpressen er klar over.
  Både Fidelity og LYD og BILDE har en enorm markedskraft/påvirkningsmakt . Denne er både en risiko for dem selv og ikke minst forhandlerne. Gir disse et dårlig bilde av et produkt, så skal det vel et mirakel til for å få noen til å kjøpe det. Det er mulig jeg er på vei inn i "pølsebua", men har sett at begge bladene sitter på såkalt " referanse-utstyr" fra OHFC som egentlig fungerer som en heller uheldig "kobling", men noe må de jo tross alt bruke. Problemet er vel først og fremst at de til stadighet referer til det gjennom tekst eller bilder.(test av andre produkter)
  At begge bladene kun tilfører subjektiv oppfatning kan ikke understrekes tilstrekkelig. Det eneste objektive som tilføres testene, er visse data fra teknisk info tilhørende produktene. Skal disse "testene" ha snev av objektiv troverdighet, MÅ
  disse underbygges av dokumentasjon som tekniske målte verdier. Dette gjør bla. High-Fidelity og Hi-FI World. Jeg tror ikke det er å gå for langt å påstå, at de fleste av skribentene har STORE egeninterresser i "noen" av produktene de omtaler i bisetninger. Jeg tør faktisk også å påstå at de får "lukrative" avtaler fra leverandører. Den siste setningen vil skape en viss storm rundt mitt innlegg, men det får stå sin prøve. La meg si det slik da ! JEG VET DET !!!!!!!!

 15. #15
  Hifi Freak
  Ble medlem
  Aug 2004
  Innlegg
  1,431
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Jeg tør faktisk også å påstå at de får "lukrative" avtaler fra leverandører. Den siste setningen vil skape en viss storm rundt mitt innlegg, men det får stå sin prøve. La meg si det slik da ! JEG VET DET !!!!!!!!
  Kan du komme med et konkret eksempel brand-x?

  Lf

 16. #16
  brand-x
  Guest

  Re: Troverdighet i pressen

  Det spørs hva du mener med konkret ?
  For å underbygge litt mere med at JEG VET DET, så må jeg henvise til en annen person som sikkert både du og jeg har troverdighet til .

  Hadde det ikke vært for en viss persons "BRANNSLOKKING" av overeksponering av krell, hadde jeg neppe "slengt" med leppa.
  Og det er ikke en tur ut i "PØLSEBUA"

 17. #17
  Bransjeaktør Flageborg's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2005
  Innlegg
  2,856
  Tagget i
  6 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  Når jeg ser på "Siste fra Bruktbørsen" så selges jo High-End varer over en lav sko............særlig Krell, Burmester, Electrokompaniet osv. Hvorfor skal jeg gidde å kjøpe den "dritten" som andre sliter med å bli kvitt ? Og som alle bare ikke klarer seg uten?

  "Produkt-plassering" ser vi overalt i hverdagen..........i filmer, i pressen, hos skribenter osv. Sånn har det alltid vært..............og sånn vil det fortsette å være, så lenge Marlboro-røykende Cowboy'er kan bli president i USA.
  http://www.kringlyd.no - Hosted by ProIsp

 18. #18
  brand-x
  Guest

  Re: Troverdighet i pressen

  Det kan godt hende noen oppfatter den påstanden som injuierende. Det er den ikke, og at det er kjøpsfordeler som skribenter i Fagblad kan det vel ikke være noen som tviler på??
  Jeg skrev det for å understreke at slik er DET !!!
  Tror heller ikke det er noen av skribentene som føler at utsagnet er tatt ut i løse luften.
  Og jeg mener også at det er direkte "TULLETE" å tro noe annet.........

 19. #19
  Bransjeaktør Flageborg's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2005
  Innlegg
  2,856
  Tagget i
  6 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  brand-x: Frynsegoder heter det, og alle har det på en eller annen måte som en naturlig del av sitt vederlag for utførte tjenester som du kan velge å kalle lønn, vederlag, honorar etc.

  Hvis du skulle lage reklame for Bama - eller bare skrive om næringsinnholdet i frukt....... og hvor sunt det er med "fem om dagen"? 2 paller med bananer eller noe slikt, er vel et greit "lønnspålegg"?
  http://www.kringlyd.no - Hosted by ProIsp

 20. #20
  Hifi-entusiast KV's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2003
  Innlegg
  104
  Tagget i
  0 Innlegg

  Re: Troverdighet i pressen

  SUKK!

  Jeg nekter å tro at noen har egenintresse av å promotere Krell fremfor noe annet. Eller noe annet merke for den saks skyld.

  Uansett hvordan men vurderer det lille norske markedet , så vil jeg tro at både journalister, redaktører og bladeiere er avhengi av å et balansert forhold til ALLE aktører i bransjen. Det forhindrer ikke at jeg er blitt fortalt "juicy" historier fra visse hold.

  Men nærmere sjekking vil finne at norsk hi-fi presse ikke er så verst. Så får man finne ut om det skyldes betydelig ærlighet eller at det i denne bransjen-i motsetning til i bil- og vinbransjen, er lite penger i omløp. Er det noe som er problem i norsk hi-fi bransje fra begge sider av disken, må være en deprimerende grad av gjensidig skittkasting.
  Men noe særlig å hente for Økokrim når det gjelder fagpressen, det er det knapt. I hvert fall har ikke jeg opplevd det i 4 blad gjennom 15 år. Derimot har jeg opplevd en betydelig entusiasme fra aktører som jobber med dette fordi de gjerne vil dele den gode musikkopplevelsen med andre.
  Knut V

  PS Jeg ser av innlegg som er kommet mens jeg hoildt på med dette, at den lett kamuflerte korrupsjonsbeskyldningen EGENTLIG dreide seg om hvorvidt etablerte hi-fi journalister kan få kjøpt lydsutstyr med omtrent samme rabatt som en butikkansatt. Det kan de! DS

Side 1 av 4 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed