Målingene til RoDa i Fidelity 26

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
På oppfordring fra RoDa, en oppfordring som jeg forstod det slik at gikk ut til alle på forumet, skal jeg forsøke å gi en tilbakemelding på de målingene som er presentert slik jeg ser det.

Først og fremst vil jeg understreke at jeg synes tiltaket er bra og interessant, dog er det synd at redaksjonen ikke besitter dette måleutstyret selv og kan følge opp dette og gjøre det til en vane.

De målingene som er vist er for meg nok til at jeg har en ide om hvordan høyttalerne låter, og denne "ideen" er på et nivå der overraskelsene sjelden er særlig store, altså forventer jeg i høyeste grad at min oppfatning om hvordan høyttalerne låter basert på omfanget av målingene blir innfridd.

De utvalgte målingene er relativt interessante og kanskje de to grafene jeg ikke ville vært uten (som også kunne vært presentert i samme diagram) er horisontal disp og XO-målingen. En impedanskurve inn i samme diagram så mener jeg man har dekket mange av høyttalerens viktige egenskaper. Imidlertid synes jeg "øvelsen" med å måle vertikal spredning basert på et forsøk på å verifisere påstander man har reist før selve målingen, basert på lytting, er god. Det stemmer med stor sannsynlighet.

En del ting som ikke kommer med på målingene her kan for eksempel være en mer utvidet effekt av det å spille med og uten frontstoff. I og med at det ligger 2 dips i frekvensgangen, og begge disse flyttes litt opp i frekvens, samt forsterkes av frontstoffet (eller egentlig frontstofframma) er det nærliggende å tro at disse skyldes refleksjoner mot høyttalerens kanter (baffeldiffraksjon) og mot stofframmens innvendige kanter. Disse er selvsagt hørbare, og trolig opplevde du dem som vel så hørbare som målingene skulle tilsi? I et vannfallsdiagram med de rette innstillingene ville du sett dette noe tydeligere, og man vil kunne se at det er refleksjoner og ikke resonanser.

Du nevner impedansens fase som manglende. Imidlertid er det ikke verre enn at impedansens fase er den deriverte av impedanskurven. Ved bare å se på impedanskurven kan man få en god ide om hvordan den elektriske fasen ser ut. De for en forsterker vanskeligste partiene ligger i området 85-100Hz og i området 1500-2500Hz. Førstnevnte er den lastmessig vanskeligste delen da den er brattest (størst fasevinkel) og ligger i et strømkrevende område. Imidlertid er nok den mellom 1500 og 2500Hz enda litt mer hørbar da den ligger like under ørets mest følsomme område. Felles for begge disse er at lasten er kapasitiv, noe som forsterkere flest setter særdeles liten pris på, og de er relativt bratte. Den aller bratteste fasevinklen finner man imidlertid ved 60Hz. Her vil fasen ligge på + -siden og er heller ingen uten videre enkel last. Imidlertid er ikke fasevinklene de verste jeg har sett. Impedansen varierer ikke mellom mer enn 8-23 ohm, noe som er ganske greit for de fleste forsterkere. Det betyr normalt også at Q-verdien til selve bassporten i systemet ikke er veldig høy. Det gjør at bassporten leverer litt lavere SPL og jobber over et litt bredere område. Transientresponsen blir også teoretisk bedre ved lav Q men dette er som regel systemavhengig.

Off axis kan større målevinkler være interessante. Dette gjelder både vertikalt og horisontalt. Dette kan være med på å gi en indikasjon på hva man bør forvente av tak og gulvrefleksjon (dette ser ut som et 2. ordens filter så man kan anta at det dukker opp en del diper men ikke så mange peaker rundt delefrekvensen ved off axis målinger). Det kan også gi en indikasjon på hva slags frekvensgang man får fra førsterefleksjonene og gjennom romklangen generelt i form av den totale energien høyttaleren sender ut.

Stereophile gjør en ting jeg synes er interessant. De gjør et helt off axis plot horisontalt, så inverterer de frekvensgangen på aksen og legger den på hver eneste av målingene. På denne måten får man en ide av hvor mye energi som sendes ut ved ulike vinkler sammenliknet med på aksen. Denne målingen er imidlertid kun interessant å se sammen med målinger, helst off axis plot, som viser faktisk frekvensgang.

Når det gjelder vurderingene som står i teksten finner jeg det meste riktig, sannsynlig og fornuftig. Det jeg personlig ville lagt til er hvorvidt avvikene skal betraktes som peaker eller diper, hvor følsomt øret er i de aktuelle frekvensene (bare i form av "veldig følsomt" eller "lite følsomt"), hvordan slike avvik står i relasjon til lytteopplevelsen når man tar spredningen med i beregningen, hvordan vi påvirkes av den generelle tilten fra 100 til 1kHz, hvordan spredningen påvirkes av den generelle tiltingen i frekvensgangen for de to elementene isolert sett, og hvis jeg ikke har misset noe i den delen av teksten jeg bare skumme gjennom, hva brukte du av utstyr når du testet denne høyttaleren hjemme? Kombinasjonen forsterker-høyttaler medfører alltid feil som legges i tillegg til de feilene som fremkommer på målingene.

Men alt i alt så synes jeg dette, om det kunne være gjennomførbart, bør være starten på en lang tradisjon. Det "lukter lang vei" at du har fått tatt en god prat med Bjørn Magne og at han bare etter en session har beriket din horisont med basis betraktninger av slike målinger. Det finnes mye kunnskap, mange som vil formidle den til dere, og mange lesere som gjerne vil at dere skal formidle den videre til dem.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Jeg vil også legge til, i lyset av teksten over kun omtaler en høyttalers "feil", at dette er en høyttaler som trass i sin prisklasse ikke bør skjemmes over å vises på trykk "uten klær". Jeg har selv jobbet med de elementene og de har et kjempepotensiale (Bjørn Magne hørte dem gå uanstrengt ned til 30Hz den gang).

En annen ting som slo meg når jeg bladde gjennom bladet er at det jeg antar er produsentens målinger fra Response er presentert. Disse har en vertikal oppløsning som er langt lavere enn de som presenteres med Montana-høyttaleren. Dette er ikke noe folk flest legger merke til med det første, (de fleste legger aldri merke til det). En annen ting er målingens kilde og troverdighet. Jeg har lett etter en beskrivelse til disse kurvene da jeg for det første savner noe om hvor mye smoothing som er brukt på frekvensgangen, hvor mic er plassert, hva slags rom osv. For det andre er jo dette en bassreflekshøyttaler, og hvordan klarer man 0 grader fasevridning ved 20-100Hz med en bassrefleks? Normalt er det 180 grader positiv fasevridning ved Fb, synkende til ca 0 grader oppover i frekvens om man ikke treffer en delefrekvens på veien.

Det viktigste der vil vel uansett å opplyse om kilden til målingene.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Jeg vil bare si at, jeg er også her for musikkens skyld!
Om det er målbart eller ei!  ;D

Målegnomer! Det står litt respekt av deres innsats!
Men husk, alt er ikke tall, det er også hjerter som banker når det gjelder lyd!

Og slikt kan ikke måles!

mvh
Men de store sprangene i retning kremlyd kommer som regel etter mange labtimer.
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
Åja, jeg skulle visst ikke sletet der. ville ikke bryte opp din skriving, så det kom ett innlegg til!

Ja, jeg må si, jeg er nok en teknofil selv når det gjelder hifi, som deg Snickers, og er nok sjelden uenig når det gjelder teknobabbel.
Det som kanskje gjør en forskjell er hvordan jeg velger å presentere slikt.

Så enig i dine ord ja.
Research og målinger er ett flott verktøy,
men jeg legger til: Å skjønne seg på tall og å kunne regne seg frem til dem og det siste, og spille dem som om de var musikk, det er vidt forskjellig.
;D

Uansett!

Jeg må berømme målegjengen Snickers og da ogsåp Knut'ern for sitt ihuga jobbemot!

Jeg har tenkt å være uenig i fremtid og alt dette, sikkert få på kjeften fra dere så det blir deilig og alt det og slik.

Jeg leser målinger like lett som de lærde, men jeg mener og at det ikke alltdi er målinger som vil gi ett svar på hvorfor og slik.

Og synes derfor at man ikke skal trekke alt for meget ut av alle målinger!

Men, og som du sier, det kan gi pekepinner!

Så flott at du setter ord på disse for den gemene hop! ;D

mvh
 

General8

Overivrig entusiast
Ble medlem
19.07.2005
Innlegg
644
Antall liker
0
Har ikke testen/ målingene. Noen som har en link?
 

Paulsen

Overivrig entusiast
Ble medlem
01.06.2003
Innlegg
611
Antall liker
314
Fidelity er et blad du kan kjøpe hos Narvesen.
 

General8

Overivrig entusiast
Ble medlem
19.07.2005
Innlegg
644
Antall liker
0
Fidelity er et blad du kan kjøpe hos Narvesen.
Det har du helt rett i, men da jeg ikke har bladet så kunne det jo hende testen lå på nett.. Får ikke kjøpt det i dag.. :'(
 
K

Konrad_Johnsen

Gjest
author=Snickers-is: På oppfordring fra RoDa, en oppfordring som jeg forstod det slik at gikk ut til alle på forumet, skal jeg forsøke å gi en tilbakemelding på de målingene som er presentert slik jeg ser det.
Takker for det.

Først og fremst vil jeg understreke at jeg synes tiltaket er bra og interessant, dog er det synd at redaksjonen ikke besitter dette måleutstyret selv og kan følge opp dette og gjøre det til en vane.
Helt klart. Man kan jo stille spørsmål om hvor mange det er som faktisk har slikt utstyr og slike fasiliteter som det finnes på SEAS?

De målingene som er vist er for meg nok til at jeg har en ide om hvordan høyttalerne låter, og denne "ideen" er på et nivå der overraskelsene sjelden er særlig store, altså forventer jeg i høyeste grad at min oppfatning om hvordan høyttalerne låter basert på omfanget av målingene blir innfridd.
Flott. Det må jo også være begrunnelsen for å presentere målinger i det hele tatt.

De utvalgte målingene er relativt interessante og kanskje de to grafene jeg ikke ville vært uten (som også kunne vært presentert i samme diagram) er horisontal disp og XO-målingen. En impedanskurve inn i samme diagram så mener jeg man har dekket mange av høyttalerens viktige egenskaper. Imidlertid synes jeg "øvelsen" med å måle vertikal spredning basert på et forsøk på å verifisere påstander man har reist før selve målingen, basert på lytting, er god. Det stemmer med stor sannsynlighet.
Du mener altså en samling av figur 1, 4 og 5? Jeg synes også det interessante var å gjøre seg opp sin egen mening basert på lytting, og så etterprøve disse med målinger.

En del ting som ikke kommer med på målingene her kan for eksempel være en mer utvidet effekt av det å spille med og uten frontstoff. I og med at det ligger 2 dips i frekvensgangen, og begge disse flyttes litt opp i frekvens, samt forsterkes av frontstoffet (eller egentlig frontstofframma) er det nærliggende å tro at disse skyldes refleksjoner mot høyttalerens kanter (baffeldiffraksjon) og mot stofframmens innvendige kanter. Disse er selvsagt hørbare, og trolig opplevde du dem som vel så hørbare som målingene skulle tilsi? I et vannfallsdiagram med de rette innstillingene ville du sett dette noe tydeligere, og man vil kunne se at det er refleksjoner og ikke resonanser.
Ok. Vi gjorde ikke noe mer utover å måle on-axis med og uten frontstoff. Lyttingen er også foretatt uten frontstoff for det meste. Det er også vurdert dithen av innvirkningen av frontstoffet er størst on-axis, da man der får summen av refleksjonene fra ramma.
Du har rett i at det høres mer enn det vises på målingene.


Du nevner impedansens fase som manglende. Imidlertid er det ikke verre enn at impedansens fase er den deriverte av impedanskurven. Ved bare å se på impedanskurven kan man få en god ide om hvordan den elektriske fasen ser ut. De for en forsterker vanskeligste partiene ligger i området 85-100Hz og i området 1500-2500Hz. Førstnevnte er den lastmessig vanskeligste delen da den er brattest (størst fasevinkel) og ligger i et strømkrevende område. Imidlertid er nok den mellom 1500 og 2500Hz enda litt mer hørbar da den ligger like under ørets mest følsomme område. Felles for begge disse er at lasten er kapasitiv, noe som forsterkere flest setter særdeles liten pris på, og de er relativt bratte. Den aller bratteste fasevinklen finner man imidlertid ved 60Hz. Her vil fasen ligge på + -siden og er heller ingen uten videre enkel last. Imidlertid er ikke fasevinklene de verste jeg har sett. Impedansen varierer ikke mellom mer enn 8-23 ohm, noe som er ganske greit for de fleste forsterkere. Det betyr normalt også at Q-verdien til selve bassporten i systemet ikke er veldig høy. Det gjør at bassporten leverer litt lavere SPL og jobber over et litt bredere område. Transientresponsen blir også teoretisk bedre ved lav Q men dette er som regel systemavhengig.
Takk for utdypende forklaring. Lærte noe nytt i dag også ;)

Off axis kan større målevinkler være interessante. Dette gjelder både vertikalt og horisontalt. Dette kan være med på å gi en indikasjon på hva man bør forvente av tak og gulvrefleksjon (dette ser ut som et 2. ordens filter så man kan anta at det dukker opp en del diper men ikke så mange peaker rundt delefrekvensen ved off axis målinger). Det kan også gi en indikasjon på hva slags frekvensgang man får fra førsterefleksjonene og gjennom romklangen generelt i form av den totale energien høyttaleren sender ut.
Takk for innspill.

Stereophile gjør en ting jeg synes er interessant. De gjør et helt off axis plot horisontalt, så inverterer de frekvensgangen på aksen og legger den på hver eneste av målingene. På denne måten får man en ide av hvor mye energi som sendes ut ved ulike vinkler sammenliknet med på aksen. Denne målingen er imidlertid kun interessant å se sammen med målinger, helst off axis plot, som viser faktisk frekvensgang.
Liker også disse fremstillingene. Det er fint for å se hvor "hissige" førsterefleksjoner man kan forvente.

Når det gjelder vurderingene som står i teksten finner jeg det meste riktig, sannsynlig og fornuftig. Det jeg personlig ville lagt til er hvorvidt avvikene skal betraktes som peaker eller diper, hvor følsomt øret er i de aktuelle frekvensene (bare i form av "veldig følsomt" eller "lite følsomt"), hvordan slike avvik står i relasjon til lytteopplevelsen når man tar spredningen med i beregningen, hvordan vi påvirkes av den generelle tilten fra 100 til 1kHz, hvordan spredningen påvirkes av den generelle tiltingen i frekvensgangen for de to elementene isolert sett
Interessant. Jeg må også innrømme at dette er ting jeg må lære mer om for å kunne uttale meg om de tingene du lister opp.

, og hvis jeg ikke har misset noe i den delen av teksten jeg bare skumme gjennom, hva brukte du av utstyr når du testet denne høyttaleren hjemme? Kombinasjonen forsterker-høyttaler medfører alltid feil som legges i tillegg til de feilene som fremkommer på målingene.
Har oppramsing i innledningen av forsterkere benyttet i perioden, hadde dog ikke inne Oberon samtidig som Montana. Hadde vært interessant med 600w på denne lille 5-tommeren :)

Men alt i alt så synes jeg dette, om det kunne være gjennomførbart, bør være starten på en lang tradisjon. Det "lukter lang vei" at du har fått tatt en god prat med Bjørn Magne og at han bare etter en session har beriket din horisont med basis betraktninger av slike målinger. Det finnes mye kunnskap, mange som vil formidle den til dere, og mange lesere som gjerne vil at dere skal formidle den videre til dem.
Takk for det! Dukker det opp flere høyttalere med bare SEAS-elementer så får vi se hva fremtiden kan bringe... ;) Bjørn Magne er en meget kunnskapsrik, hyggelig og entusiastisk person!


Hyggelig med tilbakemeldinger, Jørn-Rune!

Mvh
Rolf
 
K

Konrad_Johnsen

Gjest
Konstruktiv tråd! Flott gutter!
Vi er menn!! :mad:
Hverken Rakkestadinger eller nordlendinger er langssinte. Heftig diskusjon en dag, konstruktiv meningsutveksling den neste ;) :)

R
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
Åh! oljen renner nedover Arons skjegg!
"Ordtak fra den STORE bok!"

Så godt det er med vennskap blandt brødre...

"du verden, jeg siterer bibelen! Men det er da også rett at sitere her!!!"

Ja!

Ja, man kan være uenig i så mangt, men gleden over musikk er og blid en glød som smelter våre alles hjerter tilsist og først!!!



MVH!!!
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Du mener altså en samling av figur 1, 4 og 5?
Ja, der får man med det viktigste.

Ok. Vi gjorde ikke noe mer utover å måle on-axis med og uten frontstoff.
Et vannfallsdiagram er et tidsvindu. På den måten kan man vise dette ganske tydelig på en on axis måling. Imidlertid er du inne på noe med off axis-målinger. Da pleier man simpelt hen å miste disse avvikene i målingene. Med andre ord kan det være nyttig å måle off axis for å se om det er snakk om refleksjoner. Sideveis off axis vil jevne ut refleksjoner på sidene av elementet osv.

Det samme ser man som regel på coaxiale elementer og horndiskanter. De lider ofte av refleksjoner i en eller annen grad.

Hadde vært interessant med 600w på denne lille 5-tommeren  :)
Jeg har testet dette, dog med 4 i slengen. Det var gigantforskjell fra 500A-moduler og batteridrift, men Obeon 4.1 og 6.1 er dødt løp på den konstruksjonen.

Dukker det opp flere høyttalere med bare SEAS-elementer så får vi se hva fremtiden kan bringe...  ;)
Satte de det som en kriterie? Jeg bare spør, har selvsagt full forståelse for om de gjør det.

Det er fullt mulig for dere å gjennomføre målinger i bladet med langt enklere rigg. En del av riggen til Seas er selve rommet som er av meget god kvalitet, men som trolig ble bygget før man hadde kommet så langt som i dag med gatede målinger. Videre trenger dere ikke den presisjonen og behovet for å måle på lenger avstand enn 1,5 meter anser jeg som relativt unødvendige i de aller fleste tilfeller. Sist men ikke minst trenger dere ikke Klippel-analysatoren.

Jeg tror dere kan komme fra det med omkring 50-100 000kr alt inkludert, men dere bør ha et dedikert rom, og dere bør ha en person som gjennomfører de fleste eller helst alle målinger for å få målingene så like som mulig.

De ekkofrie rommene jeg kjenner til som kan egne seg pr i dag er her, Seas og NTNU, men det finnes sikkert en del fler. Det er selvsagt mulighet for å komme hit og måle, men avstanden er kanskje litt upraktisk.

Bjørn Magne er en meget kunnskapsrik, hyggelig og entusiastisk person!
I høyeste grad! Synd han ikke er aktiv på HFS lenger.

Hyggelig med tilbakemeldinger, Jørn-Rune!
Det skulle bare mangle. Godt faglig tiltak! Jeg er oppriktig glad for å se dette.
 
K

kbwh

Gjest
theStig målte mine høyttalere i mitt lytterom. Gating gir presise måleresultater fra 200Hz og opp. Danske High Fidelity presenterer sine målinger fra 500Hz og opp.
 
K

Konrad_Johnsen

Gjest
Satte de det som en kriterie? Jeg bare spør, har selvsagt full forståelse for om de gjør det.
Nei, jeg gjorde. ;)
Synes ikke noe annet ville vært fair for hverken SEAS eller andre elementprodusenter.

Mvh
Rolf
 

ABC

Bransjeaktør
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
69
Antall liker
0
Snickers Is skrev:
det ligger 2 dips i frekvensgangen, og begge disse flyttes litt opp i frekvens, samt forsterkes av frontstoffet (eller egentlig frontstofframma)
Når det her fokuserer på "2 dips i frekvensgangen", bør det samtidig tillegges at målingene sett under først og fremst viser at høyttaleren har en usedvanlig lineær frekvensrespons, ikke minst da vi snakker om en stativhøytaler, og ikke minst prisen tatt i betraktning.

Snickers Is skrev:
Det jeg personlig ville lagt til er hvorvidt avvikene skal betraktes som peaker eller diper
Igjen fokuseres på "avvikene" uten at det samtidig presiseres at det store bildet som målingene viser, er at Montana Mini Monitor har en usedvanlig lineær frekvensrespons, ikke minst til rimelig stativhøyttaler å være.

Snickers Is skrev:
Jeg vil også legge til, i lyset av teksten over kun omtaler en høyttalers "feil", at dette er en høyttaler som trass i sin prisklasse ikke bør skjemmes over å vises på trykk "uten klær".
Hadde vært utrolig interessant å plassere Midgard/Snickers Is sine høyttalere, som (arrestér meg gjerne om jeg tar feil) vel aldri har sett dagens lys som kommersielle produkter, i SEAS' lyd-døde rom for tilsvarende måling. Neppe særlig mye realisme i at SEAS ville ha brukt tid og ressurser på noe slikt, men til publikums ettertanke så er det jo interessant å forestille seg et slikt eksperiment.

Snickers Is skrev:
Jeg har selv jobbet med de elementene og de har et kjempepotensiale (Bjørn Magne hørte dem gå uanstrengt ned til 30Hz den gang).
I dette utsagnet ligger en nokså eksplisitt hentydning fra Snickers Is om at PBN Audio ikke har fått ut det potensialet som de benyttede elementene har. Hvis Midgard Audio v/Snickers Is "har selv arbeidet med de elementene" og har erfart at "de har et kjemepotensiale", så lurer jeg på hvorfor ikke Midgard Audio v/Snickers Is lanserte en egen stativhøyttaler i markedet basert på disse angivelige erfaringene med de aktuelle elementene.

Snickers Is skrev:
Bjørn Magne hørte dem gå uanstrengt ned til 30Hz den gang
Ettersom det her konstateres at disse 5-tommers-elementene gikk "uanstrengt ned til 30Hz", må det formodes at det ble foretatt en måling, og ettersom det angivelig skal ha vært "Bjørn Magne" som skal ha hørt dette, så er det grunn til å anta at målingen i så fall ble foretatt i SEAS' lyd-døde rom. Hadde vært interessant å se den målingen.

Målingene fra SEAS og Fidelity's presentasjon av målingene er utvilsomt meget interessante. Snickers Is' personlige betraktninger rundt målingene finner undertegnede derimot av begrenset interesse, dels pga. en viss mangel på etterrettelighet og dels fordi Snickers Is er en kommersiell bransjeaktør som - etter undertegnedes skjønn - bør utvise en større grad av varsomhet med å komme med mer eller mindre kvalifisert evaluering av andre kommersielle aktørers produkter i full offentlighet enn hva ikke-kommersielle aktører fritt bør kunne tillate seg.

Dette kun ment som en viss nyansering av Snickers Is' svært mange påstander, betraktninger, meninger etc.

Mvh Morten
HighEnd
www.highend.no

Nordic Distributor of
MONTANA
PBN OLYMPIA
GRAND PRIX AUDIO
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Morten: Jeg klarer ikke helt å rettferdiggjøre å hause opp produktene dine eller slikke rumpa di. Det er jeg redd du bare må leve med.

Det å insinuere at jeg er en dårlig konstruktør og driver ikke etterrettelig arbeid samtidig som du så kjekt hevder at Seas neppe ville brukt tid på meg må vel i kun sees på som ganske subjektive oppfattelser fra din side. Dette samtidig som du har heist "vær varsom-flagget" til topps...

Den konstruksjonen vi hadde inne hos Seas hadde 4x5" pr side. Den ble målt og lyttet til. En del av målingene vet jeg ble lagret, men jeg er usikker på om selve frekvensplotet med filter ble lagret. Jeg er også usikker på om det satt CA15 eller L15 der da jeg var der. Jeg mener å huske at Fb var på 34Hz. Spør BM du, de målingene var heller ingen skam.
 

General8

Overivrig entusiast
Ble medlem
19.07.2005
Innlegg
644
Antall liker
0
Morten: Jeg klarer ikke helt å rettferdiggjøre å hause opp produktene dine eller slikke rumpa di. Det er jeg redd du bare må leve med.

Det å insinuere at jeg er en dårlig konstruktør og driver ikke etterrettelig arbeid samtidig som du så kjekt hevder at Seas neppe ville brukt tid på meg må vel i kun sees på som ganske subjektive oppfattelser fra din side. Dette samtidig som du har heist "vær varsom-flagget" til topps...

Den konstruksjonen vi hadde inne hos Seas hadde 4x5" pr side. Den ble målt og lyttet til. En del av målingene vet jeg ble lagret, men jeg er usikker på om selve frekvensplotet med filter ble lagret. Jeg er også usikker på om det satt CA15 eller L15 der da jeg var der. Jeg mener å huske at Fb var på 34Hz. Spør BM du, de målingene var heller ingen skam.
Hei Snickers-is kan ikke du si hva du mener om Montana HT det her er snakk om.. Tenker litt mer i klartekst for oss som ikke skjønner alt av målinger.. Ytelse kontra pris er vel av interesse for de fleste..
Forresten har du hørt den aktuelle HT?

Mulig dette er feil tråd å gjøre det i, så hvis du mener det kan du jo opprette en ny eller sende PM.
 

el_mariachi

Hi-Fi freak
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
5.636
Antall liker
394
Dette var en meget konstruktiv og lærerik tråd!

En stor takk til de som bidrar :D
 

Høvdingen

The big chief
Administrator
Ble medlem
01.01.2001
Innlegg
6.876
Antall liker
5.717
Torget vurderinger
1
Jeg er usikker på hvor jeg skal begynne her.

Snickers-Is gjør her en svært uheldig vurdering ved å påta seg en egenutnevnt rolle hvor han vurderer målinger som er foretatt i bladet Fidelity. Han er bransjeaktør, og det er veldig forståelig at Morten som forhandler reagerer på dette.

Det kan her fort fremstå som Snickers-is sitter inne med alle oppskriftene innen høyttalerkonstruksjoner, hvilket kan oppfattes som nokså voldsom snikreklame, og dette er et klart brudd på bransjereglene. Jeg sier ikke Snickers-is ikke har stor kunnskap på området, men det er det mange i denne bransjen som har, og de har egne websider som forteller om deres viten.

Litt av hensikten med bransjereglene er for å unngå slike situasjoner som dette. Vi ønsker ikke at forumet skal bli misbrukt av enkelte aktører for å fremme deres produkter, og det kommer heller ikke noe godt ut av tråder hvor 2 bransjeaktører skal begynne å slenge dritt til hverandre.


Mvh
Høvdingen
 

tweakMan

Hi-Fi freak
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
6.223
Antall liker
124
Ja, det er jo litt uheldig. Flytt tråden til bransjeforumet...

mvh
 

ABC

Bransjeaktør
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
69
Antall liker
0
Snickers skrev:
klarer ikke helt å rettferdiggjøre å hause opp produktene dine eller slikke rumpa di. Det er jeg redd du bare må leve med.
Har verken noe ønske eller noen forventning om noen opphaussing av Montana fra din side. Resten av bemerkningen din avstår jeg fra å respondere på, da jeg ikke akter å synke ned på ditt usaklige argumentasjonsnivå.

Snickers skrev:
Jeg har selv jobbet med de elementene og de har et kjempepotensiale (Bjørn Magne hørte dem gå uanstrengt ned til 30Hz den gang).
Dette er i fra mitt subjektive ståsted en selvgod antydning om at du er en bedre konstruktør enn sjefskonstruktøren i PBN Audio.

Snickers skrev:
Den konstruksjonen vi hadde inne hos Seas hadde 4x5" pr side. Den ble målt og lyttet til.
Hadde du opplyst dette med en gang, og kanskje også supplert med kabinettvolum og andre faktorer som påvirker bassutstrekningen, så hadde du unngått å skape et inntrykk - bevisst eller ubevisst - av måleobjektet i Fidelity som det ikke er grunnlag for. Dette er et skoleeksempel på det jeg sikter til med en viss mangel på etterrettelighet fra din side, vel å merke ikke i ditt arbeid, men (som allerede presisert) i din omtale av andre kommersielle aktørers produkter.

Mvh Morten
HighEnd www.highend.no

Nordic Distributor of
MONTANA
PBN OLYMPIA
GRAND PRIX AUDIO
 

Psyklisten

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.12.2004
Innlegg
993
Antall liker
0
Torget vurderinger
1
Hvilken Montana høyttaler modell er det som er målt i Fidelity?
 
T

tjn

Gjest
Litt av hensikten med bransjereglene er for å unngå slike situasjoner som dette. Vi ønsker ikke at forumet skal bli misbrukt av enkelte aktører for å fremme deres produkter, og det kommer heller ikke noe godt ut av tråder hvor 2 bransjeaktører skal begynne å slenge dritt til hverandre.


Mvh
Høvdingen
Er ikke vanskelig å være enig i dette men samtidig så viser jo disse bransjefolkene med dette deres "sanne jeg", og det er jo til hjelp for oss forbrukere, da vet vi bedre hvem vi event. forholder oss til.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Hei Snickers-is kan ikke du si hva du mener om Montana HT det her er snakk om..
Nei, det er i strid med bransjereglene, og jeg har ikke hørt den. Videre må jeg understreke at tråden handler om måleteknikk og ikke om en høyttaler fra Montana.

Tenker litt mer i klartekst for oss som ikke skjønner alt av målinger..
Jeg håper vi kan få til flere slike debatter. Forståelsen for målinger er helt fundamental for å kunne forstå sammenhengen mellom subjektiv lydoppfattelse og de grafiske fremstillingene. Imidlertid foreslår jeg at man er varsom med hvilke måleobjekter som legges til grunn for debatt.

Ytelse kontra pris er vel av interesse for de fleste..
Man kan vel vanskelig si seg uenig i dette.

Forresten har du hørt den aktuelle HT?
Nei.

Mulig dette er feil tråd å gjøre det i, så hvis du mener det kan du jo opprette en ny eller sende PM.
Nei. Jeg forsøker også å være varsom med å mene ting om spesifikke produkter grunnet min rolle i bransjen.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Hvilken Montana høyttaler modell er det som er målt i Fidelity?
Jeg mener den heter "Montana Mini". Det er en stativhøyttaler med et basselement basert på CA15RLY og en diskant (26 eller 27mm tekstil) som kommer fra Seas.
 
B

Back_Door

Gjest
Jeg er usikker på hvor jeg skal begynne her.

Snickers-Is gjør her en svært uheldig vurdering ved å påta seg en egenutnevnt rolle hvor han vurderer målinger som er foretatt i bladet Fidelity. Han er bransjeaktør, og det er veldig forståelig at Morten som forhandler reagerer på dette.

Det kan her fort fremstå som Snickers-is sitter inne med alle oppskriftene innen høyttalerkonstruksjoner, hvilket kan oppfattes som nokså voldsom snikreklame, og dette er et klart brudd på bransjereglene. Jeg sier ikke Snickers-is ikke har stor kunnskap på området, men det er det mange i denne bransjen som har, og de har egne websider som forteller om deres viten.




Mvh
Høvdingen
Må få lov til å kommentere dette.
Slik jeg har lest denne tråden, kommenteres metodikk og kvalitet av målinger, og ikke kvalitet av høyttaler?
Det er dermed Snickers-is sin erfaring og kunnskap med og om selve verktøyet som er poenget, ikke høyttaleren.
Jeg har i hvert fall personlig ikke fått noe grunnlag for å mene noe negativt om denne høyttaleren.
Hadde det derimot vært subjektiv kritikk av en høyttaler, hadde jeg svært godt sett at det ville vært i strid med reglene og dermed bedre forstått reaksjon fra ABC.
 

Høvdingen

The big chief
Administrator
Ble medlem
01.01.2001
Innlegg
6.876
Antall liker
5.717
Torget vurderinger
1
Må få lov til å kommentere dette.
Slik jeg har lest denne tråden, kommenteres metodikk og kvalitet av målinger, og ikke kvalitet av høyttaler?
Det er nok det reelle faktum, men et annet utgangspunkt burde vært valgt slik at Montana haddde blitt holdt utenfor.
 

bambadoo

Æresmedlem
Moderator
Ble medlem
11.10.2002
Innlegg
22.130
Antall liker
10.593
Sted
Lørenskog
Torget vurderinger
16
Eller at Montana selv hadde kommentert? Evt. fått kommentaren i Fidelity.
 

Jaerbu

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2003
Innlegg
1.581
Antall liker
528
Enda bra det ikke er flere målinger i Fidelity. Hvis de som faktisk kan lese noe utav målinger blir møtt av sinte forhandlere hver gang en måling analyseres her på forumet, så ville det blitt lynsjestemning etter hver utgivelse.
 
K

kbwh

Gjest
Jaggumeg på tide å begynne å måle da. Utdannende for noen og enhver.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Uten å trekke OT noe særlig lenger vil jeg understreke at jeg har god grunn til å anta at konstruktørene hos Montana er fullstendig enige i alt jeg skrev.

Forøvrig var det Fidelity som valgte å måle en høyttaler fra Montana. For å i det hele tatt kunne følge RoDa sin oppfordring om å gi konstruktive vurderinger av artikkelen må man ta utgangspunkt i artikkelen.
 
P

Parelius

Gjest
Det er nok det reelle faktum, men et annet utgangspunkt burde vært valgt slik at Montana haddde blitt holdt utenfor.
Tenker du på at testen i Fidelity skulle vært av det kjente høyttalermerket NN?
 

Jaerbu

Hi-Fi freak
Ble medlem
12.11.2003
Innlegg
1.581
Antall liker
528
Jaggumeg på tide å begynne å måle da. Utdannende for noen og enhver.
En apekatt med mange bøker, er fremdeles bare en apekatt. :-/

Hvis målinger kommer til å bli en vane hadde jeg satt pris på en grei innføring i måleteknikk og resultatforståelse først. Da gjerne i Fidelity :)
 
K

kbwh

Gjest
Hva er det politifolkene sier på TV? Alt du sier kan og vil bli brukt mot deg? Noe sånn.

Siterer etter hukommelsen en kommentar fra en helt annen måling i et helt annet blad av en ganske dyr høyttaler av et helt annet merke:
"Det er en tydelig hylleffekt på 5dB i frekvensforløpet, ganske enkelt fordi diskanten får lov å markere seg riktig kraftig."
Slakt på labbenken altså.

Edit: Enig Jaerbu. Nå spørs det da om Fidelity ønsker å gå den veien.
 

Snickers-is

Bransjeaktør
Ble medlem
05.02.2004
Innlegg
18.291
Antall liker
16.341
Sted
Østfold
Tenker du på at testen i Fidelity skulle vært av det kjente høyttalermerket NN?
Det hadde vært svært interessant om det faktisk var slik at det ble hemmeligholdt hvilken høyttaler det var målt på. Da kunne betraktningene og antakelsene fått løpe fritt.

Det er et par som har etterspurt betraktninger som er mer "fordømmende" både i positiv og negativ retning for å kunne se tydeligere hva man bør se etter i slike målinger. Jeg har bevisst unngått å mene noe om lyden i denne høyttaleren av hensyn til produsent/forhandler. Det hadde derfor for trådens del vært mer konstruktivt å presentert målinger av en ukjent høyttaler.
 
L

Ludo

Gjest
En apekatt med mange bøker, er fremdeles bare en apekatt. :-/

Hvis målinger kommer til å bli en vane hadde jeg satt pris på en grei innføring i måleteknikk og resultatforståelse først. Da gjerne i Fidelity :)
Enig der - om man kunne fått til en artikkel om hvordan man skal tolke måledata kunne dette blitt meget interessant. Gjerne i farger :)
 

ABC

Bransjeaktør
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
69
Antall liker
0
Snickers Is skrev:
Forøvrig var det Fidelity som valgte å måle en høyttaler fra Montana. For å i det hele tatt kunne følge RoDa sin oppfordring om å gi konstruktive vurderinger av artikkelen må man ta utgangspunkt i artikkelen.

En hver produsent og/eller forhandler, inkl. Snickers Is, bør etter mitt skjønn avstå fra å ta på seg rollen som analytiker av Fidelity's målinger av andre produsenters og/eller forhandleres produkter, jf. Høvdingens irettesettelse av Snickers Is tidligere i denne tråden.

Fidelity har for øvrig i mine øyne gjort en utmerket jobb, herunder fått utført målingene på en profesjonell måte hos SEAS og kommet frem til meget konsistente måleresultater.


Mvh Morten
HighEnd www.highend.no
 

e-h

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
30.04.2006
Innlegg
372
Antall liker
4
Torget vurderinger
2
Etter å ha lest det som er skrevet i denne tråden må jeg bare få innrømme at jeg ikke begynte å tenke på hvilken høyttaler som var målt før det plutselig ble diskusjon rundt bransjefolks engasjement i stedet for hvordan måle.

Nå sitter jeg med en smak av at man bør passe seg for stativhøyttalere med dipper i steden. Noen som vil kjøpe et pent brukt par 805S? ::)
 

General8

Overivrig entusiast
Ble medlem
19.07.2005
Innlegg
644
Antall liker
0
Tja.. isen nevner jo Montana i innlegg nr 2.. :-/
 
Topp Bunn