Hjelp til valg av høyttalere

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Kveld,

Er på hugget etter nye høyttalere, da jeg har funnet at det må bli neste ledd i oppgraderingen av anlegget.. Vurderte sub først, men har kommet frem til jeg har "mere bruk" for høyttalere.

Lydsignatur:
Liker varm, litt "fremoverlent" lyd med trøkk i, som spiller engasjerende. Oppløsning oppover er selvsagt også viktig, men ikke slik at den blir masete og lyttetrettheten kommer sigende for fort.

Musikksmak:
Musikksmaken dekker hele spekteret fra hoggorm, til kanari - Dire Straits, Virginmarys, Kings of Leon, Kari Bremnes, Muse, October Tide, Seigmen, Audioslave, Atreyu og mange mange flere.. Dette er kun noen jeg kom på i farten.
Jaja - det skader ikke med et eksempel :cool:

Høyttalere jeg vurderer er:
  • Klipsch RP-280F (Hart hørt denne med Hegel H360 og likte deg jeg hørte)
  • Monitor Audio Silver 8 (Aldri sett den, aldri hørt den, vurderes på bakrunn av tester)
  • Focal Aria 926 (Aldri sett den, aldri hørt den, vurderes på bakrunn av tester)

Skal drives av en Parasound Halo Integrated / HINT. Er forøvrig også åpen for andre forslag i ca 15k klassen. Av tidligere høyttalere jeg har hatt, så liker jeg f.eks mye bedre lyden av B&W DM683 vs Dali Ikon 6. For å ikke snakke om Martin Logan, men denne ligger dessverre langt over budsjettet i pris. Grunn for at jeg spør her, og ikke bare stikker innom den lokale hifi-sjappa kommer av at jeg bor langt unna. Kommer nok til å ta sjansen på å bare bestille når jeg har fått godfølelsen på noe..

Håper noen kan hjelpe meg med å gjøre valget lettere.

entusiasten
 

Membran

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
04.03.2011
Innlegg
229
Antall liker
122
Sted
Østfold
Torget vurderinger
10
Ligger et par Proac D28 på bruktbørsen. På disse tror jeg du kan spille "alt" av musikk uten at du vil mangle noe. Disse følger også fint med hvis du skulle oppgradere elektronikken. Ikke sikkert at du vil ønske en sub her. Lyttetretthet er vel et ukjent fenomen med Proac så lenge elektronikken bak passer. Har ikke hørt HINT med Proac, men tviler på at det er en dårlig kombo. Skulle ikke Proac falle i smak er de lette å selge videre.
 

forsell

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.11.2012
Innlegg
1.450
Antall liker
592
Proac er ikke dumt, Dynaudio er heller ikke så ille, du kan ta en lytt på feks M30 event om du kommer over noen brukte av de dyrere utg.
ellers ville vell noen brukte Audio Vector S3/M3 sign og Sonus Faber Venere 2.5 også stått på ønske liste min i den prisklassen.
 

Olmais

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
04.11.2013
Innlegg
166
Antall liker
76
Sted
Tromsø
Torget vurderinger
8
Akustisk Bureau selger helt nye Martin Logan Motion 40 til 16k. Verdt å vurdere. Om du kunne tenke deg å kjøpe brukt så bør du kunne få Martin Logan Electromotion ESL om du legger på noen lapper.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Gøy du skal oppgradere! Men noe av det viktigste å tenke på når du skal velge høyttalere, er akustikken i rommet, hvor du skal plassere høyttalerne, og hvor langt fra høyttalerne du primært kommer til å lytte. Den lyden du hører er nemlig aldri lyden fra "bare" høyttalerne, det er lyden fra høyttalene + refleksjoner fra vegger, gulv og tak. Når du skal velge høyttalere, bør du derfor tenke på hvilke høyttalere som kommer til å passe best for din plassering og lytteposisjon. Hvis du lytter veldig nært høyttalerne feks, vil ofte små toveis-høyttalere fungere best, gjerne sammen med en subwoofer. Lenger unna kan større høyttalere fungere bedre. Hvis høyttalerne står i et hjørne eller veldig tett på en sidevegg, er det en god idé å ha høyttalere som har såkalt kontrollert spredning... Osv.

Har du mulighet til å legge ut et bilde av stua/lytterommet, og markere hvor høyttalerne skal stå, hvor du lytter, osv? I så fall er jeg helt sikker på du vil få gode tilbakemeldinger her på hvilke høyttalere som kan passe:)
 

tokai

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.12.2012
Innlegg
261
Antall liker
186
+1 OlavE
ett par bilder ell, tergning av rom.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Takk for svar folkens. Ser det har kommet en del forslag her, kommer tilbake med det senere i dag. Legger inn ei skisse av "hola" mi siden det tydligvis er relevant. Litt mangelfull på mål, men en kan jo synse på resten ut i fra hva som er påsatt.

Ref akustikk, så har jeg planlagt å kle veggen bak høyttalerne med Rockfon dempematter, om dette ligger i et ok prisleie. Og på sikt har jeg planlagt et såkalt "akustisk bilde" til å henge på veggen rett bak lytteposisjon.

Furten HiFi-Model.jpg


Angående forslag til HT, så skal jeg prøve å svare på det senere i kveld.

mvh
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Flott, takk for det, entusiasten!

Det er alltid vanskelig å vite hvordan høyttalere vil høres ut i et gitt rom. Så det ideelle er alltid å prøve det ut. Hvis du kjøper noe nytt på nettet, kan du jo alltids få det hjem, se hvordan det er, og så sende tilbake innen angrefristen hvis du ikke blir fornøyd?

Min første inuitive reaksjon er ellers at dette rommet er forholdsvis lite, og at det godt kan være at et par mindre høyttalere vil fungere best - siden store høyttalere lett kan skape litt rot, i hvert fall dersom elementene i høyttaleren ikke er montert tett på hverandre. I hvert fall gjelder det hvis du går for tradisjonelle kasse-høyttalere som ikke kontrollerer spredningen. Dersom du går for tradisjonelle kassehøyttalere, ville kanskje jeg ha satset på et par toveis stativ-høyttalere, pluss en god subwoofer. Men det er ikke noen fasit altså, bare en første reaksjon.

Men for å få mest mulig direktelyd - som gjør at lydbildet blir klarere - ville jeg kanskje satset på et par høyttalere som har forholdsvis høy direktivitet. Det betyr at lyden ikke spres i alle mulige retninger, men sends kontrollert forover. Noen forslag:
- høye elektrostat-høyttalere, hvis du kan finne noen brukt innenfor ditt prisområde (martin logan m.m.). De spiller veldig rett forover. Men bør ideelt sett dras litt ut fra veggen.
- lxmini, som du i så fall må sette sammen selv... litt som et byggesett fra Ikea: LXmini Challenge
- en av modellene fra JBL som benytter seg av en såkalt "waveguide", og derfor sender lyden kontrollert fremover. Det er mulig du til og med kan spare masse penger ved å gå for disse rimelige aktive studiomonitorene som har forsterker innebygd, som kontrollerer spredningen, og som spiller fletta av veldig mye annet: https://evenstadmusikk.no/WebPages/...d=33779&WebSiteMapNodeID=1000001&ref=prisjakt

Forøvrig: Har du vurdert å flytte sofaen 50 cm ut fra bakveggen? Da kommer du litt nærmere på høyttaleren, noe jeg tror vil være bra. Pluss at det sjelden er optimalt å sitte inntil bakveggen når man lytter.
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.453
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Dersom du likte rp280f med h360, hvorfor ikke kjøpe dem nå som de er på tilbud til 7999kr på komplett.no?
Hint spiller varmere og mykere enn H360 og vil være en vel så god match til klipsch. Med den prisen selger du iallefall ikke med tap dersom ikke blir fornøyd...

Selv ville jeg anbefalt alt mulig annet enn klipsch, som spiller fryktelig lyst og skarpt i mine ører, men siden du allerede har lyttet og likt dem ville jeg prøvd dem.

Sonus Faber Venere 2.5 og klipsch er direkte motsetninger, så valget bør liksom ikke stå mellom dem...
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Mulig det er kurant å benytte seg av returordninger ved kjøp, men har selv aldri benyttet meg av dette?

Har tenkt at stativhøyttalere kan være vel så bra, men personlig syns jeg det er "finere" med gulvstående. Monitor Audio som jeg nevnte i første innelegg har jo ganske tettsittende element ser det ut til. Og den har jo fått en del skryt.
Det er ikke aktuelt å bygge selv, trenger de "i dag" så det må være i hus i nærmeste framtid.. Vil pensjonere de gamle Maggiene.

Har akkurat kjøpt ny forsterker, så aktive høyttalere kommer nok ikke i hus med det første.

Det er ikke noe problem å flytte sofaen, så det forsøket blir utprøvd når ht er kommet i hus.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Dersom du likte rp280f med h360, hvorfor ikke kjøpe dem nå som de er på tilbud til 7999kr på komplett.no?
Hint spiller varmere og mykere enn H360 og vil være en vel så god match til klipsch. Med den prisen selger du iallefall ikke med tap dersom ikke blir fornøyd...
Takk for tipset! Kliner til med disse, og satser på at jeg blir fornøyd. Dersom de ikke spiller som forventet får jeg nok solgt dem uten å tape alt for mye..
 

tokai

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
03.12.2012
Innlegg
261
Antall liker
186
Rommet er jo ikke av de største, men det trenger ikke bety alt.
Små stativhøyttalere og sub, vil gjøre seg bra. waveguide på melemtone/diskant kan gjøre det noe enklere.
Jeg har grei erfaring med at en høyttaler noe i retning av "line sourse" dvs, flere elementer satt i høyde.
Disse vil ikke lide like mye av "rot" i lydbildet som en mere "vanlig" høttaler.
har en misstanke til at du burde se på System Audio. De har mange modeller i mange prisklasser. De litt større modellene har også en waveguide på diskanten. Små kjappe basser i slanke relativt lett plaserte høyttalere. men det kan jo hende du ikke liker lydbildet i det hele tatt. Så må lyttes til.
Swans har også noen modeller i nevnte prisklasse som har ett lydbilde der spredningen er noe direkte. Men de er vel ikke i Norge lengere ?? eller ?? så de må kjøpes brukt.
Er også svak for noen av modellene til Quadral. Disse burde være enklere å få hørt på. Kan tenkes du vil like disse etter det du beskriver.
Noen eksempler jeg kan tenke meg vil fungere etter det du forteller. Men det kan jo tenkes jeg er helt ute.

Flytt litt på høyttalerne og lytt. I ett slikt nesten kvadratisk rom, kan det utgjøre dramatikk. Særlig i bass området.
Lykke til.......
 

borglein

Overivrig entusiast
Ble medlem
04.01.2013
Innlegg
731
Antall liker
361
Torget vurderinger
22
Det er jo ofte slik at man ender opp med å anbefale det man har selv, men synes dine ønsker til høyttalere lå veldig tett opptil hva jeg har ønsket. For å ta det coolio sier litt videre, kan jeg nevne at jeg hadde Klipsch RF-82 tidligere. Jeg synes de spilte bra på endel musikk, men jeg synes også de ble for lys i lyden. I tillegg ble jeg aldri fornøyd med mellombassen. Etter å ha vært innom Patos en stund, kjøpte jeg i sommer JBL LS80. Dette er jo en utgått modell, men den dukker opp på brukten innimellom. Den er selvsagt endel dyrere enn RF-82, men synes allikevel de er verdt å nevne. For meg ble dette balsam i ørene sammenlignet med Klipsch, og mellombassen er veldig kontant, i hvert fall i mitt rom og oppsett. Veldig høy morofaktor, og den skarpheten/hardheten jeg var vant til med Klipsch er ikke tilstede. Synes også oppløsningen er adekvat, selv om det selvsagt finnes mange alternativer som er bedre på dette.

Synes de passer ganske bra til ønskene dine: "Lydsignatur:
Liker varm, litt "fremoverlent" lyd med trøkk i, som spiller engasjerende. Oppløsning oppover er selvsagt også viktig, men ikke slik at den blir masete og lyttetrettheten kommer sigende for fort."



borglein



Dersom du likte rp280f med h360, hvorfor ikke kjøpe dem nå som de er på tilbud til 7999kr på komplett.no?
Hint spiller varmere og mykere enn H360 og vil være en vel så god match til klipsch. Med den prisen selger du iallefall ikke med tap dersom ikke blir fornøyd...

Selv ville jeg anbefalt alt mulig annet enn klipsch, som spiller fryktelig lyst og skarpt i mine ører, men siden du allerede har lyttet og likt dem ville jeg prøvd dem.

Sonus Faber Venere 2.5 og klipsch er direkte motsetninger, så valget bør liksom ikke stå mellom dem...
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Ting ble egentlig veldig forandra nå jeg fikk vite at komplett.no selger Klipsch RP-280F på billigsalg. Er villig til å t sjansen på at det blir bra. I verste fall så vil det straffe seg med noen tusen kroner i tap ved salg. Har tidligere hatt B&W DM683. Noen som har sammenligna disse, og kan sie noe om forskjellen i lydsignatur/kvalitet mellom dem?

System Audio ser veldig bra ut, spesielt Mantra serien. Dersom de låter bra såg kunne nok det vært en bedre høyttaler. Det samme med JBL LS80. Hart hørt denne for en del år siden i butikk, og likte godt det jeg hørte. Så denne ville nok også blitt veldig bra. Begge disse ligger mye høyre i pris enn en 8k Klipsch. Derfor bør de være en del bedre for at jeg skal velge noe annet nå tror jeg.
 

motoren

Æresmedlem
Ble medlem
13.01.2007
Innlegg
23.695
Antall liker
37.940
Sted
Flekkefjord
Torget vurderinger
30
Ting ble egentlig veldig forandra nå jeg fikk vite at komplett.no selger Klipsch RP-280F på billigsalg. Er villig til å t sjansen på at det blir bra. I verste fall så vil det straffe seg med noen tusen kroner i tap ved salg. Har tidligere hatt B&W DM683. Noen som har sammenligna disse, og kan sie noe om forskjellen i lydsignatur/kvalitet mellom dem?

System Audio ser veldig bra ut, spesielt Mantra serien. Dersom de låter bra såg kunne nok det vært en bedre høyttaler. Det samme med JBL LS80. Hart hørt denne for en del år siden i butikk, og likte godt det jeg hørte. Så denne ville nok også blitt veldig bra. Begge disse ligger mye høyre i pris enn en 8k Klipsch. Derfor bør de være en del bedre for at jeg skal velge noe annet nå tror jeg.
Ligger et par LS 80 på børsen,en knall høyttaler :)

mvh
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.453
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Liker du utseendet og lyden på Klipsch er det ingenting å stusse på. Kanskje blir de for stor for rommet ditt, kanskje blir det en drøm. Med Hint har du iallefall forutsetningene for å få det til å låte bra, og til 8k er rp280f et røverkjøp- selv om jeg foretrekker annen type lyd.

Angrer du, så send dem tilbake til komplett.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Håper det blir som en drøm. Siden jeg har hørt Klipsch'en ved flere anledninger tidligere, deriblant sammen med Hegel H360, som sannsynligvis har en kaldere lydsignatur enn Parasounden - Så tror jeg lydkvaliteten på den komboen går i riktig retning.

Og som sagt, så gjort. Nå er høyttalerene bestilt, og det er bare å glede seg.

Tråden ble litt "kjedeligere" enn venta, da jeg ikke var så sikker på at jeg kom til å ende på nettopp Klipsch. Men på grunn av det rimelig gode tilbudet, så datt den både en, og to prisklasser. Så da var det bare å ta sjansen, og kjøre på. Går det dårlig, så er det muligheter for å returnere/selge uten å lide stort tap, men jeg har jo selvfølgelig godfølelsen. Så dette blir nok bra! :) Kommer tilbake med kommentar på hvordan jeg opplever Parasound Hint, sammen med Klipsch når jeg har fått testa dette litt ut.

Og takk for konstruktive, og hjelpsomme innspill folkens. Setter pris på det! :cool:
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.453
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Ingen hårsmak! Håper du kommer i mål.
Stikk innom klipsch sin vennetråd her for å få tips og råd til det du måtte lure på. Hevdes blant annet at Klipsch trenger noen timer innspilling for å løsne skikkelig.
 

Kalle Klovn

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.09.2009
Innlegg
3.608
Antall liker
3.203
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
7
Takk for svar folkens. Ser det har kommet en del forslag her, kommer tilbake med det senere i dag. Legger inn ei skisse av "hola" mi siden det tydligvis er relevant. Litt mangelfull på mål, men en kan jo synse på resten ut i fra hva som er påsatt.

Ref akustikk, så har jeg planlagt å kle veggen bak høyttalerne med Rockfon dempematter, om dette ligger i et ok prisleie. Og på sikt har jeg planlagt et såkalt "akustisk bilde" til å henge på veggen rett bak lytteposisjon.

Vis vedlegget 405933

Angående forslag til HT, så skal jeg prøve å svare på det senere i kveld.

mvh
hei, gitt at rommet er kvadratisk så vil du være veldig utsatt for resonanser. Med en lengde og bredde på 3.7m vil du få stående lydbølger på ca 340 m/s / 7,4m = 46 hz hvis du plasserer både lydkilde og lytteposisjon nær veggene. Hvis du har en DSP løsning eller annen måte å korrigere frekvenskurven på så vil det trolig være til stor hjelp lydmessig. Evt kan det kanskje fungere med å sette skumpropper i bassrefleksåpningene. Prøv deg fram og lytt. Det vil kanskje være gøy med overdrevet bass til å begynne med, men i lengden tror jeg kanskje det blir litt monotont.

lykke til!
 

Kalle Klovn

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.09.2009
Innlegg
3.608
Antall liker
3.203
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
7
For øvrig hyggelig hvis du forteller hva du opplever når du får ht i hus.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Har fått ips om å terkke sofa frem fra vegg, og kommer til å prøve det. Mulig jeg kan trekke høyttaler noe lenger ut fra veggene enn det som er tenkt. Får se litt an hva som blir passendes i furten. Angåande DSP og denslags, så har jeg ingen erfaring eller kompentanse på området. Bruker for det meste Mac Mini som kilde til Parasounden. DSP er kansje ikke så enkelt å få inkludert der, uten ekstra komponenter i kjeden? Får uansett høre hvordan det blir, håper ikke det blir noe stort problem. De høyttalerene jeg har i dag tviler jeg på går så dypt som til 46Hz, så det blir eventuelt en ny problemstilling.
Nå er det jo sånn at jeg har god tro på disse høyttalerne, men skulle det gå skeis, så selger jeg bare.
Skal fortelle hvordan det går med de, når jeg har hatt de en ukes tid eller noe, da har nok inntrykket fått "satt seg" litt.
 

Kalle Klovn

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.09.2009
Innlegg
3.608
Antall liker
3.203
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
7
Har fått ips om å terkke sofa frem fra vegg, og kommer til å prøve det. Mulig jeg kan trekke høyttaler noe lenger ut fra veggene enn det som er tenkt. Får se litt an hva som blir passendes i furten. Angåande DSP og denslags, så har jeg ingen erfaring eller kompentanse på området. Bruker for det meste Mac Mini som kilde til Parasounden. DSP er kansje ikke så enkelt å få inkludert der, uten ekstra komponenter i kjeden? Får uansett høre hvordan det blir, håper ikke det blir noe stort problem. De høyttalerene jeg har i dag tviler jeg på går så dypt som til 46Hz, så det blir eventuelt en ny problemstilling.
Nå er det jo sånn at jeg har god tro på disse høyttalerne, men skulle det gå skeis, så selger jeg bare.
Skal fortelle hvordan det går med de, når jeg har hatt de en ukes tid eller noe, da har nok inntrykket fått "satt seg" litt.
Bare ta litt tid og eksperimenter. Jeg hadde feks Kef 207/2 i et rom som bare var litt større en ditt, men dog ikke kvadratisk. Etter mye om og men så fikk jeg det bra til.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Da var høyttalerne kommet i hus. Første inntrykket er at de spiller veldig dynamisk, og annerledes enn de gamle. Kommer ikke til å utdype dette noe mer før jeg har fått et skikkelig inntrykk av de. Likevel er det umiddelbare inntrykket at dette spiller bra. Har bare hørt på de noen få låter, siden da har stått på "innspilling" i ettermiddag. Anlegget får bare stå å spille utover, så etter en 20-30 timer har de vel løsna?

Bass ble et problem med en gang. Så jeg flytta høyttalerene fra på gulvet, slik at fronten nå står i overkant av meteren fra bakveggen. Dette hjalp litt. Så etter tips i tråden her, så flytta jeg sofaen vel halvmeteren ut på gulvet, og dette hjalp skikkelig! Nesten som natt og dag. Bassen oppleves roligere, og mer definert her. Fortsatt syns jeg det er i meste laget, så jeg er mottakelig for ytterligere tips, om noen har.
Har forespurt på Rockfon dempematter, til å kle veggen bak ht med. Tror kansje dette kan hjelpe? Mulig det faktisk skal være slik, men når en er vant til Magnepan, blir det heftig overgang med tanke på bass.
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.453
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Hos meg hjelper det å vinkle høyttalerne inn mot sitteposisjon. Muligens noe med hvordan luften som kommer ut av bakporten treffer veggen? Ulempen er at lyden blir litt skarpere og mister litt breddeperspektiv.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Jeg husker også at jeg en gang lyttet til musikk i en liten stue, og da ble bassen veldig "boomete" og for mye av det gode. Men den gangen visste jeg mye mindre om hifi enn i dag, så jeg visste ikke hvordan jeg evt. kunne ta tak i det.

Jeg synes forslaget til Kalle Klovn er veldig bra. DSP er ikke så komplisert, hvis man bare velger en bra plug n play-løsning. Når du spiller musikk fra Macen, blir det enda enklere. Det du i så fall trenger er en enkel målemikrofon. Den her feks: AVshop.no / minidsp UMIK-1 USB kalibrert målemikrofon

Der har du 14 dagers angrefrist... Så blir du ikke fornøyd, kan du faktisk sende den tilbake. Så kan du laste ned Dirac live sin prøveversjon: Dirac Live room correction - improves your audio system — Dirac (viktig at du ikke laster ned programmet og starter det før du har en måle-mic i hus... for da begynner dagene å løpe uten at du får brukt programmet)

Dirac live funker slik at du gjør opptak med micen på ulike steder rundt lytteposisjonen, og mater det inn i programmet. Så fikser Dirac resten, og lager en eq-fil som korrigerer signalet - slik at blant annet bass-boom blir redusert. Bruker det selv, og synes det førte det til en stor forandring til det bedre. Dette kommer i så fall til å koste deg i underkant av 5000 kr ekstra, for både mic og software. Men jeg er temmelig sikker på at det vil utgjøre en veldig stor forbedring. Hvis ikke, så er det som sagt bare å sende mikrofonen tilbake innen angrefristen, og ikke kjøpe dirac live etter at prøvetiden går ut :)

Alternativet er jo å jobbe mye med romakustikken manuelt - som ideelt sett bør gjøres uansett, for å få et best mulig resultat (det er alltid bra om DSP-programmet har et så bra resultat som mulig å starte med, før digital eq). Dette er også vanskelig å gjøre uten gode målinger, egentlig. Det er vanskelig å vite om lyden du har nå er noe som "skal" være sånn, eller om det ikke er det. En god reality-sjekk er å høre på noenlunde gode hodetelefoner. De spiller ofte mer homogent og balansert enn høyttaler-oppsett, fordi de ikke har noen problemer med romakustikk. Apple sine earpods (den nye versjonen altså, ikke de gamle), er faktisk ikke så halvgærne. Synes du at musikken høres noenlunde lik ut i øre/hodetelefonene dine og på anleggget? Hvis ja, er det et godt tegn. Hvis det er stor forskjell, er det mest sannsynlig høyttalerne som ikke spiller balansert i rommet de står i.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Hei igjen folkens :) Har nå fått lytta litt til, og inntrykket er at bassen strekker seg fra fin, til boomy - Veldig avhengig av innspilling. Innspillinger med litt beherska bass låter veldig bra. Har testa litt med Dire Straits, A Perfect Circle, Seigmen, Kari Bremnes, Neil Young osv.. Det som lett havner i "boomy"-båsen her er f.eks Lynyrd Skynrd, Jeff Beck (Loud Hailer, mistenker at denne er boomy uansett kansje) + noen til. Infected Mushroom klarte seg utrolig nok veldig bra. Har bare kjørt enkeltlåter å testa litt kjapt. Kilde er Tidal HiFi, og ikke materialet jeg linker til på enkelte artister.

Vinkla ht enda mer mot senter, og det hjalp jammen det også. Ihvertfall som opplevd lyd i sweetspot.

Kommer til å forske litt mer med akustikken i rommet før jeg eventuelt begynner med DSP tror jeg. For da er jeg jo like langt mtp platesnurring, og det er jo da man virkelig skal kose seg med musikk, og trenger den beste lydkvaliteten. Har ikke prøvd med tonekontrolleren på Parasounden, kan jo slå på den og dempe bassen på potmeter der. Ulempen er jo at da er det ikke "pure direct" lenger, og det står i bruksanvisingen at det kan gi dårlige lydkvalitet :p Men det skal jo selvsagt testes etterhvert dette også. Ht ble kobla opp i dag, og det er for tidlig å konkludere med noe som helst enda tenker jeg..
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Høres bra ut:) Bare for å ta et aller siste reklamefremstøt for dsp og dirac live før jeg slutter å plage deg med det, så kan man også kjøpe en boks som gjør romkorreksjonen som man kobler inn i systemet - og som man kan koble platespiller til også (med riaa-forsterker da): https://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/minidsp-2x4-hd

Ellers var også min erfaring i stua jeg fortalte om at det var veldig forskjellig fra plate til plate (og låt til låt) når bassen ble "boomy", og når den bare var deilig. Det finnes tekniske forklaringer på dette som er litt kompliserte, men det handler om at rommet gjerne forsterker noen frekvenser i bassen, og ikke andre. Og ja: Toe-in og plassering kan gjøre mye mer enn man tror! Jeg liker selv å ha forholdsvis stor toe-in på mine høyttalere, mer enn hva som tradisjonelt er anbefalt. Det er sånne ting man bare må prøve seg fram med. Lykke til i hvert fall!
 

eddie1

Banned
Ble medlem
02.10.2006
Innlegg
3.361
Antall liker
726
Torget vurderinger
8
RP spiller her nå mot RF63 og kan bare si at de spiller laaangt over sin prisklasse her begge parene :)
 

Kalle Klovn

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.09.2009
Innlegg
3.608
Antall liker
3.203
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
7
Grunnen til at dette er boomy på enkelte sanger og ikke på andre er trolig at de har bass eller trommer som treffer gitte frekvenser. Hvis du er svineheldig så treffer tonekontrollene tett på frekvensen, men mest sannsynlig vil de dempe et langt bredere frekvensspekter. Det blir kanskje litt bedre, men aldri perfekt. En god dsp løsning vil kunne hjelpe mer, men som nevnt før er det viktigste å prøve å flytte høyttalere og/eller lytteposisjon, samt å prøve med skumgummi i bassportene. Du kan trolig også korrigere dette noe ved akustiske tiltak, men i de lavere frekvenser er det ikke nødvendigvis veldig enkelt eller billig. Oppover i frekvens er dette langt mer virkningsfullt. "Pure direct" eller ikke er brødsmuler i forhold til disse andre endringene. Glem også kabler og andre tweaks. Bassresponsen er primært et produkt at høyttalere, rom og plasering. Når du får litt orden på det så kan du prøve dsp i tillegg.
 

Kalle Klovn

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.09.2009
Innlegg
3.608
Antall liker
3.203
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
7
En transparant dsp løsning er i mine ører ikke et hinder dersom du spiller vinyl. La fysikken støre mer enn nevrosene!
 

coolio

Hi-Fi freak
Ble medlem
19.09.2015
Innlegg
5.487
Antall liker
5.453
Sted
Bergen
Torget vurderinger
2
Et annet tips jeg bil anbefale er å få tak i noe gummiknotter under føttene på høyttalerne for å avkoble mykt fra gulv. Dette gjorde underverker for ryddigheten i bassen hos meg. Selv brukte jeg rådyre møbelknotter (16 stk for 32 kroner) fra Europris. Limte to og to sammen og klistret under føttene. Kanskje ikke ideelt, men funket bare godt og absolutt helt uslåelig til prisen.

Kan også hende det vil være suksess å lage til en slags pølseformet bassfelle og legge bak sofaen der hvor gulv møter vegg. Ikke nødvendigvis synlig hvis sofaen din er noenlunde skrående bakover :)

Edit: Hør forresten på Kalle Klovn, dette kan han nok litt om.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Ja, det gir jo mening det dere sier. At de låtene som havner akkurat "der" i det frekvensområde som blir forsterka hos meg, vil få boomy bass. Må nok bare droppe de sangene da hehe.

Må si DSP løsningen virker veldig spennende, og etter som jeg har lest litt i diverse tråder her inne, så virker det som om folk på det jevne synes dette er en god løsning. Eneste negative er å svi av 5 laken, for å kun sitte igjen med en mikrofon og litt software, som man kun har et år oppdatering? Bruker den integrerte riaa'en i HINT'en, så det blir trøbbel med komponenter i mellom her. Tipper det fungerer dårlig før riaa trinnet? Men f***, korrigering på mac er bedre enn ingen korrigering.

Er det mulig å bruke/installere Dirac korreksjonsfil på en eller annen streamer som selges til en overkommelig pris? Og som er kompatibel med Tidal? Har akkurat bytta til Tidal, og de har jo ikke Spotify sin geniale feature - At man kan bruka mobilen som fjernkontroll til mac.. Så det blir litt sånn 16/44,1 vs. Remote. Har heller ikke A/B testa om en merker særlig forskjell på den påståtte økte lydkvaliteten Tidal HiFi skal gi.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Kan si meg enig i at de spiller veldig bra. Har nok tapt et snev av smådetaljer sammenligna med Magnepan jeg akkurat har kobla fra. Men de virker til å spille langt mer engasjerende, samtidig som de spiller veldig "rent og pent" med litt ekstra trøkk der det trengs. Og det er jo det som gir den beste lyttegleden, ihvertfall for meg.
Må bare få kontroll på boom-bassen min, så blir dette veldig bra.
RP spiller her nå mot RF63 og kan bare si at de spiller laaangt over sin prisklasse her begge parene :)
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Ja, det gir jo mening det dere sier. At de låtene som havner akkurat "der" i det frekvensområde som blir forsterka hos meg, vil få boomy bass. Må nok bare droppe de sangene da hehe.

Må si DSP løsningen virker veldig spennende, og etter som jeg har lest litt i diverse tråder her inne, så virker det som om folk på det jevne synes dette er en god løsning. Eneste negative er å svi av 5 laken, 1) for å kun sitte igjen med en mikrofon og litt software, som man kun har et år oppdatering? Bruker den integrerte riaa'en i HINT'en, så det blir trøbbel med komponenter i mellom her. Tipper det fungerer dårlig før riaa trinnet? Men f***, korrigering på mac er bedre enn ingen korrigering.

Er det mulig å 2) bruke/installere Dirac korreksjonsfil på en eller annen streamer som selges til en overkommelig pris? Og som er kompatibel med Tidal? Har akkurat bytta til Tidal, og de har jo ikke Spotify sin geniale feature - At man kan bruka mobilen som fjernkontroll til mac.. Så det blir litt sånn 16/44,1 vs. Remote. 3) Har heller ikke A/B testa om en merker særlig forskjell på den påståtte økte lydkvaliteten Tidal HiFi skal gi.
1: Dirac-lisensen er ikke for et år, men for alltid:)

2) Ikke som jeg vet om. Derimot er det ganske enkelt å koble en streamer til den boksen fra minidsp som jeg lenket til (du må dessuten kjøpe separat dirac-software fra minidsp - så litt dyreren enn dirac på mac blir det). Du kan for eksempel kjøpe den bittelille dingsen google chromecast, som koster 400 kr, og koble til den optiske inngangen på minidsp-boksen.

3) Jeg kan såvidt høre forskjell, tror jeg - når jeg hører etter veldig godt. Men noen dramatisk forskjell, det synes jeg ikke det er. Har mer effekt for lydbildet å flytte hodet 40 cm forover eller bakover. Andre mener imidlertid at de kan høre stor forskjell.
 

entusiasten

Medlem
Ble medlem
28.09.2011
Innlegg
41
Antall liker
5
Kun et minus med DSP'en slik jeg ser det nå. Hadde den hatt digital ut, slik at jeg kunne bruke den innebygde DAC'en som sitter i Hint hadde det vært toppers. Ikke så lenge siden jeg kjøpte Hint'en, og litt av poenget var å kunne ha alt i en boks. Ihvertfall i den grad som var praktisk. Og siden den har bra dac og riaa så vil jeg i utgangspunktet bruke denne. Begynner jeg først på dette løpet, så blir det separat dsp, riaa, chromecast/streamer, heftig pengebruk, bråk i heimen osv osv.. :p
Anlegget må dessuten kunne brukes av de som absolutt ikke har interesse av pc, software og alt det der. Så brukervennlighet er et must.
Sitter egentlig igjen med et par scenario:
1. Dirac software på Macarena = Romkorreksjon kun på Mac. I og for seg en god løsning, da det i stor grad er her det spilles musikk. Må dog leve med boomy bass på tv, film og ved platepløying.
2. miniDSP 2x4 HD = Romkorreksjon på Mac, TV og selveste platespilleren = Kan ikke bruke integrert DAC, og må bruke separat RIAA. Hadde denne hatt toslink ut, i form av optisk eller coax (Hvorfor er det aldri USB ut på slikt? hadde jeg vært i mål. Konsekvens her er at jeg må bruke separat riaa, og får enda en fjernkotroll (for den følger vel med?) for å velge inputs.
 

Olav2

Hi-Fi freak
Ble medlem
07.04.2014
Innlegg
3.342
Antall liker
2.664
Torget vurderinger
1
Skjønner problemet. Jeg bruker minidsp-boksen som preamp og dac, siden den har alle inngangene jeg trenger (1 analog som går til platespiller, 1 digital som brukes til sonos connect, og usb som brukes til å koble til pcen for for å se film på projektor). Men når du allerede har en veldig bra integrert forsterker med veldig bra dac innebygd, er det jo litt irriterende å ikke få brukt den... Forøvrig kommer ikke minidsp 2x4 HD med fjernkontroll. Men den har IR-mottaker, så du kan bruke alle universalfjernkontroller på den (logitech harmony etc), evt. fjernkontroll-app hvis du har en android-telefonen med IR-mottaker.
 

eddie1

Banned
Ble medlem
02.10.2006
Innlegg
3.361
Antall liker
726
Torget vurderinger
8
Husk at Hint heller litt mot det "feite" i bassen og at RP280 har mye bass! Men bassen vil nok bli litt "lettere" og fastere etter noen timer. Min McIntosh er vel også litt fyldig der nede.
Nå skal det sies at jeg liker bass og disse trenger ikke akkurat subb...
 

gormj

Overivrig entusiast
Ble medlem
13.12.2008
Innlegg
944
Antall liker
315
Sted
Trondheim
En gratis ting å prøve er å putte noen ullsokker i bassporten. RP280 har vel en vertikal spalte som bassport, og da er det til og med lett å dekke større eller mindre deler av åpningen.

Forandringene vil sannsynligvis være store, kanskje til det bedre.
 

Kalle Klovn

Hi-Fi freak
Ble medlem
15.09.2009
Innlegg
3.608
Antall liker
3.203
Sted
Sandnes
Torget vurderinger
7
Husk at Hint heller litt mot det "feite" i bassen og at RP280 har mye bass! Men bassen vil nok bli litt "lettere" og fastere etter noen timer. Min McIntosh er vel også litt fyldig der nede.
Nå skal det sies at jeg liker bass og disse trenger ikke akkurat subb...
I det rommet som de nevnte høyttalerne nå står så får man fort peaker på 10-15dB ved enkelte bassfrekvenser, avhengig av plassering. Da blir forskjeller i frekvensgang mellom forsterkere, som kanskje er +/- 0,5dB, som sandkorn i sahara.
 
Topp Bunn