CE-merking av forsterkere

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Hei

Noen som vet om forsterkere må CE merkes, og i så fall om det kan gjøres i form av egenærklæring eller om produktet må godkjennes/sertifiseres - og i så fall, hvem som gjør godkjenning/sertifisering?
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Takk aam01.
Slik jeg leser fakta-arket vil en forsterker forsterker (uten fjernkontroll) havner inn under "Elektriske produkter – lavspenningsdirektivet (2006/95/EF)" og må CE-merkes.

Men hvor i f... finner jeg dette direktivet?
Fant denne lenken som jo så veldig lovende ut, men den engelske lenken inneholder noe som ser ut til å være kryllisk eller noe, og den norske var råtekst som var svært lite lesevennlig.
Lavspenningsdirektivet | europalov
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
OK, fant da dette på dsb sine sider. Virker ikke som om det krever at produkter man selger innom noe godkjenningsorgan. Tydeligvis KAN man få NEMKO til å godkjenne det og vl i så fall kunne sette på et ekstra godkjenningsmerke fra dem - om jeg leser dette riktig.
Må fortsatt finne ut hva som står i lavspenningsdirektivet og sikre overholding av det, men det ser ut til at det er importør/produsents ansvar å sikre at det er overholdt.
Spørsmål: Planlegger å importere et elektrisk produkt til Norge, må det godkjennes før jeg kan begynne å selge det?

Svar:
Det er ingen offentlige godkjenningsordninger for produkter som omfattes av forskrift om elektrisk utstyr. Det er opp til deg som produsent, importør eller markedsfører selv å erklære samsvar med det aktuelle regelverk ved en samsvarserklæring og underliggende teknisk dokumentasjon.
Allikevel vil man i mange tilfeller finne et NEMKO-merke eller merke fra en annen prøveinstitusjon på utstyret fordi en del produsenter frivillig velger å la et laboratorium teste prototypen av et utstyr de har laget.
Ordningen med samsvarserklæring og CE-merking ble innført i 1991.[/QUOTE

Også fant jeg dette, som også innholder litt nyttig info:
http://www.dsb.no/Global/Elsikkerhet/Dokumenter/FAKTA_el produkter markedskontroll.pdf
http://www.dsb.no/Global/Publikasjoner/2008/Tema/importorerforbrukerprod.pdf
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-01-14-36?q=2006/95/EF
 
Sist redigert:

Midas

Bransjeaktør
Ble medlem
07.01.2015
Innlegg
1.061
Antall liker
772
Sted
Stavangerområdet
Det er krav om at alt elektrisk utstyr som skal markedsføres og selges i EU og EØS, skal være CE-merket. CE-merket skal indikere at man har utstedt en egensignert samsvarserklæring på at man oppfyller de aktuelle EU-direktiv som dekker produktet. Det er altså ingen godkjenningsordning for selve CE-merkingen, men man kan til enhver tid bli pålagt å dokumentere sine påstander om at man oppfyller direktivene.

Merk at det ikke foreligger noe CE-krav til produkter som ikke markedsføres eller selges. Egenbygd utstyr eller prototyper som ikke videreselges, behøver ikke CE-merke.

Så til det som blir kompilsert: For å kunne hevde samsvar med EU-direktiv, har EU laget en liste av hvilke tekniske produkt- og teststandarder som oppfyller de ulike EU-direktivene. For at en produsent skal kunne hevde å være i henhold til direktivene, må de nødvendige testene som er på denne listen gjennomføres. Å gjøre det krever normalt svært avansert testustyr og -lokale, noe som gjør at man henvender seg til Nemko og andre testlabber.

Testlabbene, som Nemko, tilbyr da å teste produktet etter gjeldende produktstandardene og man får da en rapport og et sertifikat på at utstyret er ihht. standardene, som du som produsent senere kan bruke til å dokumentere din påstand i samsvarserklæringen.

Uten at jeg har satt meg veldig dypt inn i materien om audioforsterker, så tror jeg at du først og fremst må være i tråd med lavspenningsdirektivet, 2014/35/EC eller f.o.m. 20. april 2016: 2006/95/EC. Med dette direktivet følger det med at man må kjøre en safety test IEC 60950 (eller nå erstattet av IEC 62368-1 neste år). Videre må man følge produktstandarden for multimedia equiptment, IEC 55032:2012. Denne angir hvilke EMC-tester (dvs. hvor mye radiostråling man sender ut eller kan bli påvirket av). Jeg har ikke studert denne standarden, men jeg vil tro at denne videre spesifiserer at man må kjøre et kobbel av EMC tester fra IEC61000-familien. Målet er å avdekke hvor mye radioståling produktet sender ut (EMC) og hvor mye det tåler innstrålt (EMI). På audioforsterkere koblet til 230V og lange HT-kabler, er ledningsbåret stråling spesielt utfordrende.

Dette er en jungel! Det er utfordrene til og med for dem som jobber med dette på fulltid, fordi mengden av informasjon er så stor. Videre er det vanskelig fordi på CE og direktiv-siden er dette juss og tolkning av dette, og ikke teknikk og måleresultater. Mens i andre enden på testing forholder seg man til konkrete, spesifikke krav. Ofte kan diskusjoner om å være i henhold til kravene ende opp med juridiske fortolkninger og ikke endringer i teknikk.

Håper dette var opplysende (om enn kompliserende).
 

Midas

Bransjeaktør
Ble medlem
07.01.2015
Innlegg
1.061
Antall liker
772
Sted
Stavangerområdet
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2011-01-14-36?c=2715

ta og les litt her som start dette er det som dsb baserer seg på, kalles FEU
Stemmer det, dette er den norske forskriften som hjemler EØS krav til direktiver, samsvarerklæring og CE-merking. Slik at det er ingen vei utenom EØS-kravene, selv om produktet bare skal selges i norge. Eller jo, man kan gå utenom harmonerte standarder, men da er kravet at man skal "kunne dokumentere" sikkerhetskravene (§14 2. ledd). Jeg vet om ingen som har gjort dette.
 
Sist redigert:

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
OK, forsøker meg på en liten konkretisering her.
1) En forsterker skal CE merkes
2) Det er leverandøren/produsentens ansvar å CE merke produktet.
Å sette på et CE merke er en egenerklæring på at man oppfyller kravene i lavspenningsdirektivet. Videre tolker jeg dere til at det å oppfylle kravene i lavspenningsdirektivet i praksis betyr at man oppfyller kravene i "Forskrift om elektrisk utstyr". Ser at det i denne forskriften henviser til direktiv 2006/95/EF og direktiv 2004/108/EF - så det indikerer vel at det bør holde å sikre at man følger forskriften.

Så, for at jeg med god samvittighet skal kunne putte et CE merke på en forsterker som jeg produserer selv, trenger jeg altså "bare" å følge forskriften.
Om man leser forskriften så betyr det:
- Jeg må kunne framlegge dokumentasjon som gjør det mulig å vurdere om utstyret er i samsvar med § 6 til § 10, § 11 første og tredje ledd og § 12.
Det skal altså ut fra dokumentasjonen være mulig å vurdere at kravene er innfridd - jeg trenger ikke å på forhånd ha dokumentert at kravene er innfridd.
Jeg tolker det til å bety at jeg må kunne framlegge dokumentasjon på
* hvordan forsterkeren er satt sammen og hvilke komponenter som inngår (§6)
* plugger og stikkontakter må tilfredsstille nivået i NEK 502. Eneste plugg vil være ledning + der hvor man setter ledningen i forsterkeren. Disse kjøpes ferdig og er typisk typegodkjent på forhånd. For eks. bilde av kontaktpunktet hvor typegodkjennelsen vises burde være godt ok. (§10). Tilsvarende skal vel nettledninger ha påtrykket tekst som viser tilsvarende. Altså, så lenge jeg ikke lager dette selv men kjøper ferdig godkjente kontakter og plugger burde jeg være "home free".
RCA plugger og HT-pluggene tror jeg faller utenom kravet i NEK 502.
* Jeg må legge ved en bruksansanvisning som viser sikker bruk. Denne må være på norsk (§11, første og andre ledd). Kan også trykkes på forsterkeren.
* Jeg må merke forsterkeren med produsentnavn og typebetegnelse. Må ha et unikt typenavn for hver type forsterker jeg eventuelt selger
* §12 går på utstyr som kan forårsake elektromagnetisk forstyrrelse eller påvirkes av slik forstyrrelse. Her er første spørsmålet om en forsterker faller inn under denne paragrafen. Her finner jeg ingen konkretisering av hvordan dette vurderes. Jeg ville i utgangspunktet tenkt at en ren forsterker uten radioutstyr eller fjernkontroll faller utenfor denne paragrafen. Det refereres dog til "kravene til elektromagnetisk kompabilitet for bomiljøer". Vet ikke hvor disse krevene finnes - kan være noe mer konkret der.
* §13 er ikke relevant (går på elektrisk installasjonsmateriell)
* §14, her slippes katta ut av sekken - for her refereres til at andre paragrefer anses som oppfylt dersom det elektriske utstyret "tilfredsstiller relevante harmoniserte standarder så langt de er dekkende". Og da ramler jeg av pga. at jeg ikke aner hvilke "harmoniserte standarder" som skal være oppfylt.
* §15 - ok, må oppfylle forskriften for å kunne selge produktet. I praksis ingen nye krav
* §16 - regulerer brukerens ansvar. I praksis ingen nye krav
* §17 - skal gjøre det man har dokumentert at man gjør. I praksis ingen nye krav(?)
* §18 - må lage samsvarserklæring på norsk. Her må man igjen vite hvilke "harmoniserte standarder" man følger. Antar denne må legges ved forsterkeren, og kan vel naturlig inngå som en del av bruksanvisningen.
* §19 - dette oppfatter jeg som en konkretisering av kravet i §6. Her stilles det krav om uttalelse fra "teknisk kontrollorgan dersom utstyret kan forårsake elektronmagnetisk forstyrrelse eller bli påvirket av slik forstyrrelse". Hvordan dette vurderes kan dermed påvirke om forsterkeren må innom "teknisk kontrollorgan" eller ikke.
* §20 -tolker dette til å bety at jeg må dokumentere min vurdering av om utstyrets "elektronagnetiske kompabilitet". I vurderingen "skal det tas hensyn til alle normale tilsiktede driftsforhold". Enn så lenge ser jeg ikke at en forsterker skal kunne forårsake "elektronagnetisk forstyrrelse" eller bli påvirket av denne så lenge den er bygget på en god måte. Må sannsynligvis vurderes litt nøyere før en konklusjon tas.
* §21 - gjelder "elektromagnetisk kompabilitet" og vil ikke ha påvirkning, ref. vurdering etter §20
* §22 - gjelder ikke
* §23 - må ta vare på dokumentasjonen. Må underveis etablere dokumentasjon på produksjonskontroll slik at det er mulig å fremlegge denne "innen rimelig tid"
* §24 - må sette på CE-merke (og ikke kødde med det)
* §25, 26, 27 - lovmessige ting og hva de kan gjøre med meg om jeg ikke følger forskriften...

I praksis betyr dette:
1) Må finne ut hvilke "harmoniserte standarder" som gjelder
2) Må sikre at jeg følger de "harmoniserte standardene" - noe jeg tror vil være helt uproblematisk
3) Må lage og ivareta en del dokumentasjon
4) Må ha et produktnavn pr. type forsterker jeg lager (naturlig nok)
5) Må sette på CE-merke på forsterkeren

Alt dette - med unntak av det å finne disse "harmoniserte standardardene" - virker rimelig trivielt.
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Så, er det noen som vet hvilke "harmoniserte standarder" som gjelder for forsterkere?

Edit: Ser at Midas faktisk har sagt en del om dette, og at man i forhold til standarder har to valg. 1) Forsøke å finne ut av alt som står i dem og sikre at man overholder det og kan dokumentere det. Eller 2) shippe produktet til NEMKO og få dem til å verifisere at det man har laget er OK.
Ser jo at 2) er bittelitt enklere å forholde seg til, spesielt når man i utgangspunktet lager noe som er såpass enkelt og standardisert at det er relativt sikkert at man er innenfor kravene.
Så kan man selv fokusere på å få laget CE-merking, typeangivelse, brukermanual, samsvarsærklaring og gjennomføre produksjonskontroll istedenfor å sette seg inn i ørten forskjellige "harmoniserte standarder".
 
Sist redigert:

Midas

Bransjeaktør
Ble medlem
07.01.2015
Innlegg
1.061
Antall liker
772
Sted
Stavangerområdet
Forskriften henviser til 2006/95/EF og direktiv 2004/108/EF, som er lavspenningsdirektivet og emc-direktivet.

Hver av disse har en liste over harmonerte standarder som innfrir direktivet. Disse publiseres i EUs official journal (OJ):

Kjapt søk i de henviser til følgende produktstandarder:

  • EN 60065:2014 - Audio, video and similar electronic apparatus - Safety requirements (for LVD)
  • EN 55032:2012 - Electromagnetic compatibility of multimedia equipment - Emission requirements (for EMC)

Disse drar nok i all sannsynlighet med seg flere teststandarder, for som oftest må man passere en 5-6 standarder for å kunne innfri direktivene.
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Takk Midas. Bør nok uansett gjøre meg kjent med disse.
Har sendt en forespørsel til NEMKO i forhold til hvilke tester de bidrar med. På hjemmesiden deres beskriver de eksplisitt at de kan gjennomføre testing av it, audio og video-utstyr så de burde jo kunne dette.
Men har forsøkt å få noe info ut av dem en gang får, da hørte jeg ingenting tilbake. Får se om det blir noe denne gangen - eller om det er som å sende ting inn i et "sort hull".
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Midas skrev:
På audioforsterkere koblet til 230V og lange HT-kabler, er ledningsbåret stråling spesielt utfordrende
HT-kablene er ikke en del av det produktet jeg leverer - så ledningsbåret stråling fra disse havner vel utenfor hva jeg trenger å si noe om?
 

Midas

Bransjeaktør
Ble medlem
07.01.2015
Innlegg
1.061
Antall liker
772
Sted
Stavangerområdet
Takk Midas. Bør nok uansett gjøre meg kjent med disse.
Har sendt en forespørsel til NEMKO i forhold til hvilke tester de bidrar med. På hjemmesiden deres beskriver de eksplisitt at de kan gjennomføre testing av it, audio og video-utstyr så de burde jo kunne dette.
Men har forsøkt å få noe info ut av dem en gang får, da hørte jeg ingenting tilbake. Får se om det blir noe denne gangen - eller om det er som å sende ting inn i et "sort hull".
Nemko tilbyr definitivt tjenester hvor du spør "kan du hjelpe meg å få utstedt nødvendig produktdokumentasjon på dette produktet". De kan hjelpe deg å avklare hvilke standarder som gjelder, hvilken godkjenningsstrategi du bør velge og ikke minst å få gjennomført selve testene.

Jeg kjenner ikke bakgrunnen eller ambisjonene dine, men hvis man er en privatperson, så er dette alt annet enn billig. Å leie en EMC-hall for en dag koster gjerne 20k-30k, og det går fort mer enn en dag også, litt avhengig av om en støter på problemer.

Midas skrev:
På audioforsterkere koblet til 230V og lange HT-kabler, er ledningsbåret stråling spesielt utfordrende
HT-kablene er ikke en del av det produktet jeg leverer - så ledningsbåret stråling fra disse havner vel utenfor hva jeg trenger å si noe om?
Jeg vil tro at produktstandardene over sier noe om hvordan dette skal testes. Generelt så skal man teste for et representativt sluttbruker-oppsett, og en HT-kabel er definitivt en del av et sånn standardoppsett. Gitt at standarden sier hvordan, så ved å følge den prosedyren kan man hevde at dette gjelder for alle bruk av HT-kabler.
 

emokid

Hi-Fi freak
Ble medlem
04.02.2004
Innlegg
5.235
Antall liker
6.368
Dette er i praksis mer trivielt enn man først får inntrykk av gjennom å lese gjeldende standard og lovverk. Du har i stor grad oppsummert riktig i dine tidligere innlegg.

For harmoniserte standarder er det kjekt å kikke litt her: New Approach - Directives & Standards

Jeg jobber til daglig med CE-merking av maskiner. Det kan være lurt å utføre en god risikovurdering der du dokumenterer dine funn og vurderinger dersom du er i tvil om du skal eller ikke skal utføre noen av punktene i standarden. Husk at standarden er veiledende, selv om den ikke er formulert slik.
 

Midas

Bransjeaktør
Ble medlem
07.01.2015
Innlegg
1.061
Antall liker
772
Sted
Stavangerområdet
Dette er i praksis mer trivielt enn man først får inntrykk av gjennom å lese gjeldende standard og lovverk. Du har i stor grad oppsummert riktig i dine tidligere innlegg.

For harmoniserte standarder er det kjekt å kikke litt her: New Approach - Directives & Standards

Jeg jobber til daglig med CE-merking av maskiner. Det kan være lurt å utføre en god risikovurdering der du dokumenterer dine funn og vurderinger dersom du er i tvil om du skal eller ikke skal utføre noen av punktene i standarden. Husk at standarden er veiledende, selv om den ikke er formulert slik.
Ah, genial oversikt! Den skal inn som bokmerke.

Både LVD og EMC som nevnt i norsk forskrift er etter den nye metoden og står i listen over.

Til info om det har noe betyding: Jeg jobber med produktutvikling på elektronikkprodukter og har basket mange og lange timer med å få ting godkjent for CE (og andre internasjonale krav). Vel og merke har jeg aldri vært med å godkjenne audioforsterkere, slik at jeg kjenner ikke detaljkravene.

Det jeg personlig syns er vanskeligst er EMC-kravene, fordi en kan ofte få uventede overraskelser og kan være et stor utfordring å løse når man står på testlabben med et ferdig produkt som skal godkjennes.
 
Sist redigert:

Ingeniøren

Hi-Fi freak
Ble medlem
14.11.2007
Innlegg
4.266
Antall liker
1.168
Sted
Tranby
Torget vurderinger
7
Midas skrev:
På audioforsterkere koblet til 230V og lange HT-kabler, er ledningsbåret stråling spesielt utfordrende
HT-kablene er ikke en del av det produktet jeg leverer - så ledningsbåret stråling fra disse havner vel utenfor hva jeg trenger å si noe om?
Disse kan sikkert hjelpe deg på veg. Hvis du sender meg en PM med noen stikkord kan jeg snakke med noen som kan kontakte deg. Omgås de daglig :)
APPLICA AS - Applica Test & Certification AS
 

TEK

Overivrig entusiast
Ble medlem
10.02.2002
Innlegg
912
Antall liker
108
Sted
Trondheim
Torget vurderinger
1
Er på min andre jobb, så har ikke fått sett skikkelig på innspillene enda. Må se om jeg rekker det i kveld.

I mellomtiden så fikk jeg tilbakemelding fra DSP med litt info som kan tilføres her. Må se på den også senere, men legger det også inn her for egen og andres glede/fortvilelse (velg selv hva du vil kalle det).
De to første har dere vel allerede hjelpet meg til. Den siste tror jeg er ny input.

Lavspenningsdirektivet finner du på følgende link The Low Voltage Directive (LVD) - European Commission .

Lavspenningsdirektivet sammen med EMC-direktivet er implementert i Norge i Forskrift om elektrisk utstyr (https://lovdata.no/forskrift/2011-01-14-36 ).

Siden det ser ut som dere er ukjent med prosedyrene før man kan CE-merke et utstyr anbefaler vi dere å ta en titt på følgende web-side også Manufacturers - European Commission
 
Topp Bunn