Resultater 1 til 1 av 1
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Hifi-entusiast
  Ble medlem
  Dec 2003
  Innlegg
  281
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1

  Semi aktive høyttalere - MONTANA RHS

  Generelt

  Hva ønsker man å oppnå ved å lytte til musikk? Uansett om det er klassisk, jazz, pop, rock osv. Det er vel å få den maximale og naturtro lytteopplevelsen med enorm holigrafi, et lydbilde som viser deg hvor alt er plassert, at toner og vokaler strømmer ut med en dynamikk som skal ta pusten fra deg. Det handler ikke om volum, men forskjeller i den dynamiske gjengivelsen. Det må kunne spilles på et høyt lydnivå utan at systemet mister pusten fordi det går i metning. Det må være krefter nok til å trykke ut de dypeste basstoner, den flotteste mellomtonen og den luftigste diskant.

  Størrelse

  Mange tror de klarer dette med monitorer og mindre høyttalere. Gjør de det? Definitivt ikke! Size matters!
  Man kan spille høyere med større høyttalere og det er viktig å kunne gjengi hele frekvensområdet. Dette med en enorm dynamikk. Musikk er dynamikk. Høyttalerene skal flytte luft. Med større membran areal (flere elementer) som tar seg av de forskjellige frekvensområdene vil du få nok "motor" til å skyve luften uten at de får pustevansker. Det igjen gir deg den dynamikken du er ute etter. Det får du simpelthen ikke til med små høyttalere. Desvverre, men de fysiske lovene kan ikke endres.

  Konstruksjon

  Nå er det også som oftest slik at man får det man betaler for. Som oftest, men ikke alltid. Billige høyttalere kan låte bra, de dyreste er nødvendigvis ikke bedre en medium priset høyttalere (les: overpriset).
  Gode høyttaler fabrikanter og gjerne nisje fabrikanter leger sjela si i å utvikle gode høyttalere. Dette ved bruk av de beste elementer på markedet. Iflg. Jo D´Appolito kommer de beste fra Europa. Ikke fra USA og definitivt ikke fra østen.
  I tillegg jobber de sammen med leverandørene, feks norske SEAS for å finne skreddersydde elementer til eget design. Delefiltere er nøye utviklet med de beste komponenter og ikke main stream billig skit.

  Rom

  Alle høyttalere spiller forskjellig i forskjellige rom. De som har vært mye på hifi messer men allikevel erfarne nok til å høre potensiale kan fort høre at kanongode høyttalere låter dårlig i tilfeldige messerom. God plassering og akustikkbehahndling i rette miljøer hjemme er viktig for å få den beste lyden.
  Det jeg selv opplever og det mange opplever er at bassen ofte er det mest tricky å få til. Hvorfor ikke ta affære på det da? Mange gjør det ved å legge til et par subber. Aberet med subber er at de aller fleste (etter min smak og erfaring) er mest egnet til eksplosjoner i filmanlegg. Ikke mange er godt egnet til dynamisk musikkgjengivelse med tight og riktig bass. Film subber har en tendens til å "henge" litt og ikke starte stoppe fort nok til å gi den gode dynamikken. Man må høyt opp i pris for å få dette til.
  Flere fabrikanter kommer med aktive eller semi aktive høyttalere. Dette er interessante systemer som kan gi stor fleksibilitet og ikke minst ha mulighet til å rette på det romproblemer man måtte ha.

  Semi aktiv

  Selv har jeg sansen for å kombinere det beste av to verdener. Hva? Jo, det å kunne ha en skikkelig strømsterk highend amp til å drive diskant og mellomtone, og ha en dedikert amp med en masse justeringsmuligheter for bassen. Ved å ha egen amp på denne måten til øvre partier så vil også ampen jobbe mye lettere da dype basstoner krever mye av forsterkeren.

  MONTANA RHS

  Disse høyttalerne er custom made etter ønske nettop for å få til det beste av det beste. Jeg har hatt en rekke Montana høyttalere og er veldig glad i disse. Har hatt i eget rom Montana Monitor, Montana SP3 (har også dette som høyttalere i hovedstuen p.t.), Montana EPS2, Montana EPX, Montana XP, de aktive Montana EPS2.4 og nå custom made Montana RHS.
  Skulle gjerne hatt testet ut andre store spennende høyttalere som Marten Coltrane Supreme, Wilson Alexandria, JM Lab etc, men prisen da.....

  Anyway, litt om spec´s.
  Høyttaleren har den kjente D´Appolito konfigurasjonen, hvor det sitter en 1" ScanSpeak/PBN Audio custom Revelator, 2x7" Seas mellomtoner og 4 stk 10" Dayton Audio reference basser.
  RHS diskant og mellomtoner drives av PBN Audio´s Olympia Mini med 2x160W i 8ohm, 1500VA strømforsyning og 200.000mF ladekapasitet. Dette sammen med Olympia L preamp (450VA strømforsyning), Stello DA 220 mkII DAC og streaming med SONOS.
  Til å drive bassene sitter det per høyttaler 2x1000W forsterker hvor det medfølger software til PC hvor man kan kirurgisk tilpasse hele bassområdet på alle frekvenser. Man må ha et akustikk program ved siden som hjelpemiddel til å finne rom respons og kontrollere etterhevrt som justering skjer. For eks fra XTZ.
  Kabler er Bertram signal og Straight wire høyttaler kabler sammen med Klotz XLR til høyttaler amps.

  Andre høyttalere

  Er det noen "der ute" som har aktive/semi aktive høyttalere og ønsker å dele erfaring....skriv gjerne i tråden her.
  Kjenner dere andre tilsvarende aktive/semiaktive høyttalere i highend klassen så legg gjerne inn bilder, linker og specs.

  Bilder

  Her er noen få bilder av mitt oppsett.

  Navn:   IMG_7481.jpg
Visninger: 1090
Størrelse: 52.6 KbNavn:   IMG_7477.jpg
Visninger: 1091
Størrelse: 47.9 KbNavn:   IMG_7473-2.jpg
Visninger: 1172
Størrelse: 68.8 Kb
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed