Room corretion: Audiolense, Acourate og DRC over Inguz og SB

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.163
Antall liker
689
Torget vurderinger
1
Inguz er en SW plugin for Squeezebox, Transporter og Duet for funksjoner som: EQ og DRC (digital room correction).
http://www.inguz-audio.com/

Tenkte å bevege meg ut i dette område i løpet av Q1-09. Men kjenner også mine begrensinger mht tid og kompetanse. Men noe har man da lært i løpet av 2008 som: rippet CD samlingen til flac vha EAC og installert EQ på SC (Squeezecenter). Føler meg klar til å ta et langt større steg ved å implementere et eller annet DRC program via Inguz på SC.

Har gjort et valg ved ikke å bruke PC tilknyttet via USB til min Benchmark Pre1 DAC. Ønsker å bruke SB3 og WiFi som grensesnitt da jeg finner dette meget elegant og enklere for hele familien. Går glipp av en del muligheter ved ikke å bruke PC som bla. 24/96 men det får komme senere.

Så til saken. Er avhengig av en god brukerveiledning for DRC programmer og hvordan disse sette opp i Inguz/SC/SB

Slik jeg ser det er det 3 aktuelle DRC programmer for SB
  • DRC – freeware og åpen for windows og andre OS. Styres vha kommandolinjer, eksisterer veiledning for SB
http://drc-fir.sourceforge.net/
  • Acourate – kommersiell løsning for windows. GUI, eksistere veiledning for SB
http://www.acourate.com/
  • Audiolense – kommersiell løsning for windows. GUI, eksistere ikke veiledning for SB
http://www.juicehifi.com/no/index.html

DRC er ikke aktuell pga manglende GUI (graphical user interface) – blir for omfattende for meg å sette opp et program kun vha kommandolinjer. Av Audiolense og Acourate er det bare sist nevnte som har en veileding til bruk sammen med Inguz.

Acourate har en del "filmsnutter" som viser hvordan man foretar innstillinger og målinger - Synes rimelig avansert men virker dog overkommelig. Som dette:
http://www.acourate.com/Tutorial/RoomCorrection.html

Spørsmål
@BX
Er det en stor sak å utarbeide en brukerveiledning til Audiolense til bruk for Inguz/SB?
Kan du si noe objektivt om forskjeller mellom Acourate og Audiolense?

@øvrige:
Er det noen som har erfaringer med Acourate/DRC over Inguz/SB?
 

Veggen

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.04.2006
Innlegg
1.224
Antall liker
6
Jeg har 2,5 års erfaring med Inguz til SB og transporter med DRC og Audiolense.

Begge fungerer, men audiolense er overlegen med tanke på brukergrensesnitt og visualisering av prosessen.

DRC gir faktisk godt resultat med standard oppsettet og flat target. Hvis man følger instruksjonene til Inguz og bruker Inguztools sammen med DRC er dette en grei måte å komme i gang uten noen kostnader til SW.

Ingen av de er vanskelige å bruke sammen med SB. Inguz pluginen leser kun korreksjonsfilen, og har ingenting med hverken DRC eller Audiolense å gjøre ved avspilling.
 

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.163
Antall liker
689
Torget vurderinger
1
Veggen skrev:
Inguz pluginen leser kun korreksjonsfilen, og har ingenting med hverken DRC eller Audiolense å gjøre ved avspilling.
Ok Veggen det hjalp på oversiktsbilde for bruken av dette verktøyet. Tror jeg gjør som du skisserer, begynner å se på DRC for "trial and error" over nyåret og anskaffer meg MP-1r kit fra Juicehifi.

Så tar vi det derfra :)
 

Bx

Bransjeaktør
Ble medlem
04.08.2005
Innlegg
8.866
Antall liker
4.294
Baard skrev:
Spørsmål
@BX
Er det en stor sak å utarbeide en brukerveiledning til Audiolense til bruk for Inguz/SB?
Det er ikke noen problematisk gråsone mellom Audiolense og Inguz. Du lager filtre med Audiolense i henhold til Audiolense manualen. Og så laster du dem inn i Inguz i henhold til Inguz manualen.

Kan du si noe objektivt om forskjeller mellom Acourate og Audiolense?
Det er generell enighet om at det er lettere å bruke Audiolense. Det går betydelig raskere både for nybegynnere og eksperter. Hele arbeidsprosessen er mye bedre strukturert opp og alt går raskere og med mindre risiko for å gjøre feil enn med Acourate. Og hvis man skulle være så uheldig å anskaffe ny sofa så tar det maks 15 minutter å gjøre en ny måling og generere nye filtre - selv om anlegget har 20 høyttalere. Hvis Acourate er et verktøyskrin så er Audiolense en filterfabrikk. Fleksibiliteten i forhold til hva man kan få til av skreddersøm er ganske lik tror jeg.

Det er nok mange som ble tatt litt på sengen av den store brukervennligheten i Audiolense da jeg kjørte betatesting for 1,5 år siden. Den standarden som DRC og Acourate hadde satt på brukervennlighet og lydkvalitet gjorde at mange syntes å forvente at dette måtte være fryktelig komplisert hvis man skulle få bra resultat. Mange av de som beta-testet Audiolense fikk brukbare resultater omtrent på første forsøk. Så konkluderte de med at "Audiolense er enkelt å bruke og gir et OK resultat". Og så tok de ikke bryet med å undersøke hva som faktisk var mulig å få til og hvor bra det kunne bli. Dette var jo i stor grad folk som allerede holdt på med DRC og/eller Acourate. Men bildet var slett ikke entydig. Det var også flere etablerte DRC brukere som valgte å gå over til Audiolense. Og kort tid etter så kom det noen som ikke hadde lyktes med Acourate. Men det tok lang tid før jeg begynte å få vanskelige & avanserte spørsmål fra brukere som hadde testet mulighetene til det ytterste. Og da kom de fra helt andre kanter enn DRC & Acourate "clusteret". Petter Dale er nok en av de som har gått lengst i sin utforskning. Enda han ikke har begynt på crossoverdelen enda.

En som var usedvanlig rask tilbake med avanserte spørsmål og synspunkter var lydingeniøren til Celine Dion. Han hadde gått lei av DRC og er nå fornøyd Audiolense bruker. Og han visste definitivt hva han var på jakt etter. Må si jeg ble litt stolt da jeg fant ut hvem han hadde på kundelista.

Jeg vil påstå at Audiolense er praktisk talt 100% transparent. Kontrollmålinger har vist at Audiolense (2.0 og surround) gjøre en effektiv frekvenskorreksjon uten at det går på bekostning av dynamisk kontrast direktelyd/romklang. Noen ganger vil det høres litt mindre dynamisk ut. Når man filer vekk en liten spiss her og der - og fyller ett og annet søkk med lyd så fjerner man en del "juksedynamikk". Da låter det mer tonalt korrekt man kanskje også litt mindre luftig enn før - naturlig nok. Med Audiolense XO og group delay korreksjon kan man få målbart bedre direktelyd/romklang forhold. Vi snakker om størrelsesorden 6dB eller mere.
 

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.163
Antall liker
689
Torget vurderinger
1
Bx skrev:
Det er ikke noen problematisk gråsone mellom Audiolense og Inguz. Du lager filtre med Audiolense i henhold til Audiolense manualen. Og så laster du dem inn i Inguz i henhold til Inguz manualen.
Ok - da er det bare å kaste seg ut i det. Og ta det derfra. Lar høre fra meg i løpet av vinteren :)
 
Topp Bunn