Basstårn - fra drømmer til virkelighet

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • M

    MarkusH

    Gjest
    Som tittelen sier, fra drømmer til virkelighet. Her skal jeg dele min historie som begynner med en bass-fjott som ikke hadde peiling på bass, men bare likte mye av det. Risting, bulder og brak er et par stikkord, men så begynte bass-fjotten å reise rundt å lytte på litt forskjellig og det var der drømmene startet. Basstårn er blitt lyttet til ved en anledning hos @SRM for noen år tilbake, det gjorde inntrykk, men prisen på noe slikt fristet imidlertid ikke. Jeg har gått noen runder med meg selv og i første omgang endte det med fire dayton ultimax um18-22, først tiltenkt stereo, men de endte opp i kinoen i stedet. "Problemet" var derfor litt det samme, ingen sub i stereo. Tanker og ønsker om mulige bassløsninger har virret rundt oppi bass-fjottens hode i noen år, før det endelig (som lyn fra klar himmel) åpenbarte seg en mulig løsning. En handel ble foretatt med @GunnarS og jeg kom hjem med 20 stykk Seas L26RFX/P i esker, bøtter og alt annet jeg fant å pakke de inn i. Støvsugeresken var nok favoritten til Gunnar, skjønte jeg, en 750 watter. :p
    Det blir imidlertid ingen subber/basstårn uten litt planlegging og regning. Winisd er mitt verktøy for å finne ut hvilke konstruksjon jeg vil satse på og siden lukkede kasser fungerte så bra forrige gang (ultimax) ble valget lett. Disse elementene ville ha rundt 50 liter netto, etter litt grubling og tenking så kom jeg frem til noen mål jeg kunne akseptere. I mitt hode kalles ikke noe for en sub hvis det ikke er tungt og stort, men alt er relativt. :) Tiltenkte mål er 220 cm * 60 cm * 40 cm med 8 elementer i høyden, i to tårn, men det blir jo bare 16 elementer, det kunne jeg ikke ha noe av så da blir det to små med 2 elementer i hver kasse i tillegg.
    Så kommer det til materialer, jeg har jobbet litt med mdf og finer, planen i utgangspunktet var 12mm finerplater i konstruksjonskvalitet, men det gikk jeg bort fra og det ble i stedet hylleplater i furu fra Biltema, 18mm og 27mm. Festeanordningen ble lamellkjeks og lim denne gangen, tec7 for tetting/forsegling av kasser. Prosjektet ble startet 6. Juni 2021 og er fortsatt pågående.
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Jeg tar med litt om budsjett og hva pengene har gått med til på dette prosjektet. ;)
    Hobbyplatene i furu ble handlet inn fra Biltema, der jeg er litt usikker på hva totalen endte på, men bare platene var cirka 6500 kroner, lim (ess tack easy, etter anbefaling her inne) samt tec7 til cirka 1000 kroner, 1000 stykk lamellkjeks i størrelsen 20 endte vel på 850 kroner. Freser til overfresen fikk jeg av faren min (6mm hss fra globaltools), ellers det som er brukt av pussepapir osv var litt diverse gammelt og nytt, treskruer til innfesting av elementer blir foreløpig essve treskruer 5*30 (hvis elementene har store nok skruehøl). Finish blir i form av osmo dekorvoks med hardvoks i silkematt, falt på kirsebær sider/topp/bunn og mahogany front/føtter. Blir vel drøye 1000-lappen for det også. Elementkostnad er 8k, forsterker som skal brukes er en behringer nu6000dsp som jeg betalte 2250 kroner for brukt. I tillegg må jeg ha en dbx driverack pa2, den koster cirka 4000 kroner. Så la oss si cirka 25k med speakonkabler som jeg også må handle inn, det var det budsjettet.
    De to små subba vil bli brukt med en behringer nx3000d, den kosta vel cirka 2500 kroner. Jeg baker inn alt i budsjettet her, så totalen er vel oppe i 27,5k for totalt fire kasser. :)
     

    innspilt edderkopp

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.05.2021
    Innlegg
    175
    Antall liker
    85
    Sted
    tønsberg
    hvordan løser du skruing av elementene fast i kassen og høyttaler terminalene? det er noe jeg ikke tenkte på før jeg begynte med mitt subwoofer prosjekt og har brukt alt for mange timer på i etterkant.
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    8.964
    Antall liker
    12.827
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    6
    En rampa løsning er nok det beste for å feste element, da treskruer kan løsne over tid.
    Husk at monteringen blir stresset over tid, spesielt om du spiller høyt ofte. Mye krefter i sving her.
    ...sier jeg, som har festet mine 21" OGSÅ med treskruer. 😉

    I mitt tilfelle er det ok, da jeg regner med at ny rigg er under utvikling før skruene løsner og bassene popper ut av kassa.

    27,5 k for total kostnad synes jeg var ganske høyt MarkusH.
    Mine 4x21" kasser kom på totalt 20k. Men jeg handla brukte drivere da.
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Skjønner ikke helt hva du mener, elementene vil bli plassert/sentrert i hvert sitt hull og markert opp med syl for forvirring av hull slik at treverket ikke sprekker, spesielt viktig hvis man går for grove skruer. Det blir ikke terminaler på disse, men speakon, så jeg må frem med overfresen for nedsenkning av kanten på speakon-kontaktene, mener å huske at de er 2-3 mm dype. Forgreiningspunktene i mellom hver høyttaler kabel blir enten lodding eller slike el-dingser som elektrikere bruker (husker ikke hva de heter akkurat nå). Håper det besvarte spørsmålet. :)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    En rampa løsning er nok det beste for å feste element, da treskruer kan løsne over tid.
    Husk at monteringen blir stresset over tid, spesielt om du spiller høyt ofte. Mye krefter i sving her.
    ...sier jeg, som har festet mine 21" OGSÅ med treskruer. 😉

    I mitt tilfelle er det ok, da jeg regner med at ny rigg er under utvikling før skruene løsner og bassene popper ut av kassa.

    27,5 k for total kostnad synes jeg var ganske høyt MarkusH.
    Mine 4x21" kasser kom på totalt 20k. Men jeg handla brukte drivere da.
    Angående skruene så blir det litt midlertidig da jeg ikke ser bort i fra at jeg "må" lage meg front-trekk med dertil magnetfelter fordi jeg ikke orker slike knotter i kassene + stylter på front-trekkene, da er det en ypperlig anledning til å gå for rampa i samme slengen, samt sorte maskinskruer. Så det er flere planer, men først vil jeg teste disse litt skikkelig, med integrering med fronter, som forøvrig er XTZ Divine 100.49. ;)
    Driverne er også kjøpt brukt, driverne i dag med nypris i Norge ender på svimlende 43k alene .... Ikke stort billigere å handle fra utlandet heller. Grunnen til at prisen er noe høy er nok platene og finish, bare voksen koster rundt 1000 kroner (ikke billige de dråpene) samt at platene er minst dobbel pris av mdf/finer i tilsvarende mengde.
    Mine ultimax-subber endte på cirka 25k de også, kanskje greit å merke seg at dette er absolutt alt av kabler, drivere, materialer og forsterkere/dsp. Hvordan ser regnestykket ditt ut da? :)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    6. Juni 2021 er de første bildene jeg har av faktisk jobbing med platene så da regner jeg med at det er startdato.
    Denne økta bestod av oppmerking av platene ift hvor jeg skulle frese spor med lamellfresen og ettersom det er så himla små marginer her (for i det hele tatt å få inn 8 stykk 10" på 220cm) så måtte oppmerkingen være ekstremt nøye, dreiv en del med halve mm på en vanlig tomstokk og prøvde å dele opp en mm i opptil fire deler (sola var til stor hjelp i prosessen). For de som liker specs, så er KUN kransene på åtte slike elementer 215,2cm satt rett oppå hverandre og total baffelmål er 220cm, så klaringen mellom hvert element kan ikke avvike med mye før det blir problemer. Hvert kammer kan ikke overskride 25,475 cm mellom hver interne plate heller, platene som benyttes er 18cm tjukke.
    IMG_20210609_223110.jpg

    Provisorisk lagt opp på gårdsplassen for oppmåling og dertil påtegning av streker, ble benyttet penn til dette arbeidet og alulinjal fra Biltema. Har ikke flere bilder av denne prosessen og det hadde nærmest blitt en roman av å forklare hvordan det er gjort. Totalt ender jeg vel på drøye 1000 fresespor med lamellfresen, så litt i overkant av 500 kjeks totalt. ;)
     
    • Liker
    Reaksjoner: HCS

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.719
    Antall liker
    32.598
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Naboen er sikkert fornøyd med at du er med i ved-onna og lager god ved til vinteren... Så får en håpe at det vil gi deg musikk etterhvert og... Jeg har trua, og DA må det gå an å få dratt til fjellskrenten på andre sia.. :)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Naboen er sikkert fornøyd med at du er med i ved-onna og lager god ved til vinteren... Så får en håpe at det vil gi deg musikk etterhvert og... Jeg har trua, og DA må det gå an å få dratt til fjellskrenten på andre sia.. :)
    Han hadde visst fyrt opp så mange furudører i vinter som var at han var forundra over at jeg ikke hadde kjent lufta. :p Han (over 70 år) var interessert i hvordan lamellfresen funka for noe slikt hadde han visst ikke sett før, morsomt å vise han den lille mdf-modellen jeg lagde først da. ;) Jeg var faktisk på tampen av å kjøpe et par kubikk med bjørkeved av sønnen hans, men så ble jeg tilbydd gratis ved hjemmefra så da løste det seg. :)
    Ja, her er det fjell å finne, men jeg vil påstå jeg er mer heldig enn de to nærmeste naboene fordi der er det tildels mye fjell oppe i dagen, her er det kun et par knauser.
    Det vil arrangeres litt mer seriøse lytteseanser her når rommet nede er fylt opp, men mer om det senere. ;)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    19. Juni 2021 var garasjen gjort disponibel (med andre ord måtte bilen stå ute), noe sporadisk jobb, før dette hadde oppmerking stått på programmet, en antakelse at jeg brukte 14 dager på det er ikke utenkelig. Måtte også gjøre opp igjen litt og målingene ble nok i alt gjort opp i mot tre ganger før jeg fikk frest alt. Kan vel skimte at det er foretatt noe fresing, i front er lamellsporet 12,5 mm unna kanten mens det er 9 mm unna kanten på andre enden. Strekene på kryss og tvers har sin hensikt, men det er viktig å holde tunga beint i munnen her. Lite rom for feil også. ;)
    IMG_20210619_210639.jpg

    Arbeidslys var to led-stålamper, ellers var det rettholdt på 2,5 meter, 800mm tvinger ligger bak til høyre.
    Noen som klarer å gjette hvorfor det er montert en skumgummi-madrass til veggen eller? Ganske morsom "historie" :ROFLMAO:
     

    innspilt edderkopp

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.05.2021
    Innlegg
    175
    Antall liker
    85
    Sted
    tønsberg
    her er min løsning på terminaler og høyttalerfeste. hadde først bare terminalene rett i kassen, to 6mm hull. men da bass elementet satt fast måtte jeg sage hull i kassen for å komme til på baksiden, så nå har jeg laget en full terminal og 100x100mm hull jeg åpne for tilgang.....
    først satt elementet fast pga press pasning og maling, deretter dagen etter kom kabinett fyllstoffet til å vikle seg inn i skruene og låste mutteren......
    løsning på det var å avfette skruene så stoffet ikke klebet seg på skruen og kutte skruene kortere så de ike stakk så lang inn i kassen.

    Dremel som fres til høyttaler terminalene, og sekskant fres til mutteren på innsiden.

    skivene er limet i mdf'en og muttern limet i skiven. viss noen har en bedre løsning og er lett å få tak i her omrking så kom med tips. har flere ting å bygge som trenger en god løsning og ikke koster alverdens.
    IMG_20210715_095016.jpg
    IMG_20210715_094854.jpg
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Unger og bildører?
    Tett ved, det var bildør, men hu som bodde her før på snart 80 var visst så fæl til å smelle bildøra inni veggen at mannen hennes hang opp skumgummien. Det virka som det hadde gått med noen kroner før madrassen ble montert. :LOL: Jeg rygger såklart inn så det blir uansett på motsatt side at jeg klyver inn og ut, så lenge jeg får gått på andre siden av bilen er jeg happy (det er ikke bestandig) :p
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    her er min løsning på terminaler og høyttalerfeste. hadde først bare terminalene rett i kassen, to 6mm hull. men da bass elementet satt fast måtte jeg sage hull i kassen for å komme til på baksiden, så nå har jeg laget en full terminal og 100x100mm hull jeg åpne for tilgang.....
    først satt elementet fast pga press pasning og maling, deretter dagen etter kom kabinett fyllstoffet til å vikle seg inn i skruene og låste mutteren......
    løsning på det var å avfette skruene så stoffet ikke klebet seg på skruen og kutte skruene kortere så de ike stakk så lang inn i kassen.

    Dremel som fres til høyttaler terminalene, og sekskant fres til mutteren på innsiden.

    skivene er limet i mdf'en og muttern limet i skiven. viss noen har en bedre løsning og er lett å få tak i her omrking så kom med tips. har flere ting å bygge som trenger en god løsning og ikke koster alverdens.
    Vis vedlegget 734445 Vis vedlegget 734447
    Selve løsningene og måten det gjøres på er sikkert forskjellig, forrige gang (ultimax) laget jeg alle platene ferdig før de ble montert, noe jeg sikkert burde gjort nå også. Bakplata på de ble frest før den ble limt, bakplata på tårna er limt hos meg nå og enda ikke frest, men de har jeg muligheten til å legge med baffelen ned, noe som ikke var et alternativ med de andre. Hullet til speakon er stort nok til at man kan dra ut ledningene fra hullet og lodde eller hva man måtte ønske til baksiden av speakon. Elementer er det aller siste som går inn i kassa, denne gangen blir det nok mest aktuelt å legge tårna på bakplata oppå noen 2"2", kanskje et par i høyden for å komme til på baksiden samtidig som jeg har tilgang fra fremsiden gjennom elementhøla.;)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    21. Juni bestod av utskjæring av interne plater og topp/bunn.
    IMG_20210621_202603.jpg

    27. Juni var tiden inne for mer fresing med lamellfresen
    IMG_20210627_155726.jpg

    Her gikk det slag i slag med å legge anlegg og frese spor. :)
     

    inselwind

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.05.2012
    Innlegg
    1.941
    Antall liker
    10.531
    Sted
    Toten
    Torget vurderinger
    11
    Hei Markus,
    Morsomt at du endelig setter igang med basstårn du også 💪. Skjønner ikke helt valget du har tatt vdr material (furu hobbyplater), og ikke X-finér ell Mdf? Med mdf vil du komme godt under 1/3 av prisen og da vil du også unngå i større grad hvordan plater kan "slå seg" pga variert luftfuktighet . Lettere og frese/?bearbeide er det jo også.. Men du har kanskje gått lei av alt støvet som medfølger😅..
    Endelig en ny diy-tråd her inne ihvertfall som jeg kan følge med på 🎶🎵👍😎
     
    M

    MusicBear

    Gjest
    Handle lokalt 😀
    Forutsatt at det ikke er furu eller gran - helt fullstendig ubrukelige greier - kun hurtigvokst furu og gran som er verre :cool:
    Well, hardved kjøkken benkeplatene til IKEA er vel i samme klasse vil jeg tro.
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Hei Markus,
    Morsomt at du endelig setter igang med basstårn du også 💪. Skjønner ikke helt valget du har tatt vdr material (furu hobbyplater), og ikke X-finér ell Mdf? Med mdf vil du komme godt under 1/3 av prisen og da vil du også unngå i større grad hvordan plater kan "slå seg" pga variert luftfuktighet . Lettere og frese/?bearbeide er det jo også.. Men du har kanskje gått lei av alt støvet som medfølger😅..
    Endelig en ny diy-tråd her inne ihvertfall som jeg kan følge med på 🎶🎵👍😎
    Det er lamellfresen jeg kjøpte av deg som står for sporene til kjeksene. Angående materialvalg så treffer du spikeren på huggu, det er fortsatt mdf-støv nede i kjellerstua mi og det er støvsugd/vaska der noen ganger siden jeg drev med ultimax-kassene. X-finer ble droppet pga for dårlig eksteriør-kvalitet, hobbyplatene derimot kan behandles forholdsvis enkelt (bare pussing før det skal på transparent dekorvoks, kan jo bruke beis/lakk også). Mtp plater som slår seg, så fungerer det faktisk ganske ypperlig å bøye de rett igjen ved bruk av lamellkjeksene (i alle fall når man bruker såpass mange som jeg gjør her), dette har du kanskje prøvd selv også?
    Hadde det ikke vært for tips fra Willy og deg så hadde det nok tatt lenger tid før jeg hadde begitt meg ut på dette her. ;)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Handle lokalt 😀
    Dette er handlet forholdsvis lokalt og heldigvis får jeg akkurat smelt inn platene i bilen min, den første turen bestod av fire 18mm plater som var 240*60 .... Ikke mange biler på 3,5meter som får plass til det .... Helplate mdf/finer betyr leie av bil for min del .... ;)
     

    Bergfinn

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.07.2013
    Innlegg
    8.964
    Antall liker
    12.827
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    6
    OSB er stygt og dritbillig, men bra. Kjøpte 8 plater på 240x120 til mine 4 suber. Kosta litt over 4000,-
    Klinte på matt maling, og da ble dem litt mindre stygge.
     
    • Liker
    Reaksjoner: H.R
    M

    MarkusH

    Gjest
    OSB er stygt og dritbillig, men bra. Kjøpte 8 plater på 240x120 til mine 4 suber. Kosta litt over 4000,-
    Klinte på matt maling, og da ble dem litt mindre stygge.
    Her er det nok omtrent like mye materialer som du brukte da .... Jeg har igjen litt og det skal gå med til føtter på 36mm blant annet.
    Ja, for de som tolererer matt maling så funker sikkert det. Det er ikke noe for meg. ;) Silkematt kan jeg tolerere, fordi det ikke var noe annet å få tak i til dekorvoksen.
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    30. Juni ble lamellfresen tatt i bruk igjen, selvsagt etter at streker var påtegnet (har gått med mye tid i oppmåling/merking)
    IMG_20210630_125344.jpg

    Det er viktig å nyte sola så jobben ble utført ute.
    IMG_20210630_151909.jpg

    Litt støv blir det jo av dette også, er mer der nå :p
    IMG_20210630_151925.jpg

    Her er alle de fire sidene på de interne platene ferdig frest.
    IMG_20210630_151933.jpg

    Puslespill-bitene begynner å bli ferdig ;)
    IMG_20210630_151941.jpg

    Plater skjært opp til småkassene også, så det ble gjort mye den dagen. :)
     

    H.R

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.12.2008
    Innlegg
    8.078
    Antall liker
    6.491
    Sted
    Jessheim | Ullensaker
    Torget vurderinger
    5
    OSB er stygt og dritbillig, men bra. Kjøpte 8 plater på 240x120 til mine 4 suber. Kosta litt over 4000,-
    Klinte på matt maling, og da ble dem litt mindre stygge.
    Er jo bare å lime sammen en 6mm mdf eller 4mm finer så er potensialet enda mindre stygge.
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    1. og 2. Juli ble det fortsatt med småkassene
    IMG_20210701_204842.jpg

    Etterfulgt av litt prøvemontering ;)
    IMG_20210702_200401.jpg

    IMG_20210702_201105.jpg

    IMG_20210702_201114.jpg

    Virka solid, den lille kassa er forresten en "kopi" av storebrødrene (samme kammerstørrelse). Eneste problemet med disse er at jeg har fått lyst på to til :unsure: Har lyst på en sub over og en under lille Divine (kommende stereo-oppsett på stua) ;)
     

    SRM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    2.626
    Antall liker
    2.497
    Sted
    Oppland
    Torget vurderinger
    23
    Blir spennende å følge med på dette. Ser du har gjort en solid jobb allerede med kapping og fresing av mange spor. Ser veldig fint ut i forhold til hva du har gjort tidligere. Tydelig at du har lært en del under veis. :) Stusser dog litt på valg av materiale. Litt kjipt om endene plutselig spriker i et hjørne? Inselwind hadde sikker hjulpet deg med gode materIaler hvis du hadde spurt. Han gjorde i hvert fall det for meg. Kappet de på mål gjorde han også. ;)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Blir spennende å følge med på dette. Ser du har gjort en solid jobb allerede med kapping og fresing av mange spor. Ser veldig fint ut i forhold til hva du har gjort tidligere. Tydelig at du har lært en del under veis. :) Stusser dog litt på valg av materiale. Litt kjipt om endene plutselig spriker i et hjørne? Inselwind hadde sikker hjulpet deg med gode materIaler hvis du hadde spurt. Han gjorde i hvert fall det for meg. Kappet de på mål gjorde han også. ;)
    Det spriker litt, det gjør det, har losset på 450 kg med fliser oppå og fortsatt så har det ikke dratt platene helt sammen, men det er derfor tec7 skal brukes både på innsiden og utsiden til slutt som "forsegling". Kunne sikkert gjort mye annerledes, men litt av poenget for min del var at dette skulle være mitt prosjekt, tips og triks er fint, men jeg ville gjennomføre dette prosjektet fra planlegging til ferdig på egenhånd. Tid og tolmodighet er alt man trenger, samt et noe variabelt budsjett. ;) Det blir tv-benk og stereorack med 27mm furuplater etter ferien. :)
     

    SRM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.06.2009
    Innlegg
    2.626
    Antall liker
    2.497
    Sted
    Oppland
    Torget vurderinger
    23
    Det spriker litt, det gjør det, har losset på 450 kg med fliser oppå og fortsatt så har det ikke dratt platene helt sammen, men det er derfor tec7 skal brukes både på innsiden og utsiden til slutt som "forsegling". Kunne sikkert gjort mye annerledes, men litt av poenget for min del var at dette skulle være mitt prosjekt, tips og triks er fint, men jeg ville gjennomføre dette prosjektet fra planlegging til ferdig på egenhånd. Tid og tolmodighet er alt man trenger, samt et noe variabelt budsjett. ;) Det blir tv-benk og stereorack med 27mm furuplater etter ferien. :)
    Ok, forstår hva du sier. Du vil finne ut av ting selv. Den tankegangen har jeg fulgt flere ganger. Det har sin sjarm, men det innebærer å stenge ute kunnskapen som allerede finnes helt gratis og fritt tilgjengelig på nett. I lengden blir det ganske kostbart.
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Ok, forstår hva du sier. Du vil finne ut av ting selv. Den tankegangen har jeg fulgt flere ganger. Det har sin sjarm, men det innebærer å stenge ute kunnskapen som allerede finnes helt gratis og fritt tilgjengelig på nett. I lengden blir det ganske kostbart.
    Hehe, det har lett for å koste litt uansett synes jeg å merke meg. Har fått inntrykk av at du har gått litt egne veier og det synes jeg er veldig interessant, derfor prøver jeg å gjøre litt det samme, selv om jeg ikke prøver å sammenligne noe av dette arbeidet med det du har drevet med. Det er inspirerende med folk som er selvlært også, det mener jeg selv også er en god måte å lære på, lære av å feile er slik jeg tenker på det. Du har uansett vært til stor inspirasjon for min del. ;)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    11. Juli var det bare å gasse på igjen å fortsette med fresing med overfresen, ble noen runder til før jeg begynte med hulltakning. ;)
    IMG_20210711_183753.jpg

    De små ble gjort "ferdig" først.
    IMG_20210711_183258.jpg

    Lysten på å få "se" resultatet ble for stor så det ble en liten test-prøving av et element i den første lille baffelen som var ferdigfrest. :) God fitment var det i alle fall.
    IMG_20210711_195941.jpg

    Måtte nesten ta de "lange" også. :)
    IMG_20210711_195949.jpg

    IMG_20210711_201335.jpg

    En lang baffel ferdig, stilt opp utenfor garasjen. :)
    IMG_20210711_212312.jpg

    En lang baffel ferdig utkappa hull og nedsenkning. :)
    IMG_20210711_215021.jpg

    De fire baflene ferdig utskjært og stilt opp for "målfoto" utenfor garasjen. :) Jeg synes nå dette ble meget bra, tatt i betraktning at dette var de første tjue hullene jeg noen gang har frest ut med en overfres og "Bergfinn"-passer-løsningen, selve utskjæringen av hullene ble foretatt med den påfølgende passerspissen til Meec-overfresen dog, fordi den andre ikke ville ta så liten dimensjon.

    God ferie, for de som titter innom. :)
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Pass på å få baflene inn og bort fra sola, de slår seg på sekunder nesten.... Barskt prosjekt!
    Ja, de stod ikke ute så lenge, dessuten er det ikke så ille med vridning osv på disse 27mm platene, de som er 18mm derimot er mye verre. Skulle jeg gjort dette igjen ville jeg basert alt på 27mm platene, mye stivere og bedre å jobbe med. :) Som tidligere nevnt så er ikke banan-vridningen så ille da man kan fysisk bøye 18mm platene ved hjelp av kjeksene (gitt at man bruker såpass mange som jeg har gjort).

    Det er gøy å dele et prosjekt som dette, selv om det er noe gammelt nytt med basstårn i dag ... Vel, vel :p Alt i alt blir disse som ønsket selv om tidsbruken er mangedoblet det tiltenkte timeantallet. Blir spennende å se om fasepluggene står rett nok over hverandre til at folk (også meg) blir lurt. :LOL:
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    2.977
    Antall liker
    4.257
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    Bra du vil forsegle skjøtene med elastisk masse innvendig, tette kasser er første paragraf i grunnloven.
    Så vet du sikkert fra før at du må overflatebehandle (lakke/beise) treplater innvendig og utvendig i samme økta.
    Ellers blir det mer TEC-7.

    Om andre går å ruger på å bygge basstårn vil jeg anbefale å lage de av 2 lag Fermacell med butyllim imellom og separate kammere.
    Lukkede kasser & eq suger forsterkerkraft, så ikke spar på watt-nissene.
     

    innspilt edderkopp

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    16.05.2021
    Innlegg
    175
    Antall liker
    85
    Sted
    tønsberg
    Lukkede kasser & eq suger forsterkerkraft, så ikke spar på watt-nissene.
    jeg bygget nylig 10" i 18 liter trykk kasse, brukte winisd for å sjekke watt krav.
    foreløpig ser det ut som min 100 watt effektforsterker gjør jobben fint nok under 30 hz. 130 watt sier winisd at jeg trenger for å nå x-max. på teoretisk skal jeg ikke kunne nå x-max med 100watt. men jeg kan nå xmax uten problemer.
    winisd "maximum power" graf sier at wed 15hz trenger jeg 150watt, og jeg brukte kontinuerlig sinus tone for å teste.
    for forsterkeren har også masse igjen på volumet.
    kanskje "amplifier apparent load power " er bedre graf?
     
    M

    MarkusH

    Gjest
    Så vet du sikkert fra før at du må overflatebehandle (lakke/beise) treplater innvendig og utvendig i samme økta.
    Ellers blir det mer TEC-7.
    Kassene skal vokses utvendig, er det da behov for voks på innsiden også? Har Interiørbeis jeg også kan bruke på innsiden av kassa, men voksen trekker seg jo ikke inn i kassa slik jeg har skjønt det(?). Det er Osmo dekorvoks transparent jeg skal bruke underst med hardvoks silkematt som toppstrøk. ;)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn