Resultater 1 til 10 av 10

Tråd: HDR-bilder

Abonnér på denne tråden
 1. #1
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jun 2007
  Innlegg
  886
  Tagget i
  1 Innlegg

  HDR-bilder

  Jeg har eksprimentert en god del med mitt kamera, det neste jeg skal prøve meg på er HDR-bilder (High Dynamic Range), enn så lenge har jeg aldri prøvd meg på slike bilder. Bl.a. fordi jeg ikke er alt for stødig i Photoshop, og fordi jeg ikke har følt meg klar for det. Men nå vil jeg altså hoppe i det etter å ha blitt inspirert av andre fotografer som har brukt denne teknikken.

  Behovet for å ta i bruk teknikken har jeg dog følt lenge, helt siden jeg leste om teknikken for flere år siden, har mang et bilde i min bildemappe som hadde tatt seg vesentlig bedre ut om jeg hadde benyttet teknikken og som igjen og igjen har fått meg til å spørre om jeg ikke snart skal prøve meg med teknikken - endelig er tiden inne og jeg skal ut med kameraet i nær fremtid. Har nemlig forbredt meg med å lese enda mer om emnet i det siste.

  For dem av dere som ikke vet hva HDR går ut på, så skal jeg her prøve å gi en grei forklaring... Here we go;

  Det viktigste en fotograf står overfor er selve eksponeringen, men denne er ikke problemfri selv med korrekt eksponering, rett og slett fordi de fleste motiver inneholder både mørke og lyse områder. Å få begge deler korrekt eksponert er ikke mulig, derfor må man nødvendigvis foreta valg om hvilken områder som skal prioriteres, de lyse eller de mørke områdene i bildet... Noe vil nødvendigvis på de fleste bilder bli over- eller under-eksponert, dersom man tar utgangspunkt i de mørke eller lyse områdene for å eksponere disse riktig - hvordan resultatet blir er derfor avhengig av hvordan man prioriterer, de mørke eller lyse områdene må nødvendigvis lide ut fra hva man velger.

  Med HDR foretar man flere eksponeringer, f.eks. et normalt eksponert bilde og så kjører man en eller to undereksponeringer samt desto mange overeksponeringer. Slik vil hver eneste område av selve motivet være riktig eksponert på en av eksponeringene, hele motivet vil derimot ikke være riktig eksponert på en enkelt eksponering (er jo derfor man kjører flere eksponeringer). Altså vil man ha fått både de lyse og mørke områdene riktig eksponert på en av eksponeringene, og har dermed fått frem detaljene i begge områdene (noe man ikke ville fått med bare en eksponering)

  Etter å ha tatt bilder med flere eksponeringer av samme motiv så går veien til Photoshop, hvor det hele skal "smeltes" sammen. Det vil si at 3 eller 5 eksponeringer (kan nok være flere eksponeringer også) skal "smeltes" sammen til ett bilde, man skal altså hente ut det beste fra hver enkelt eksponering og få hele motivet riktig eksponert (både lyse og mørke områder, samt nyansene mellom dette). Resultatet, altså det ferdige bildet, kan bli meget spennende.

  ---

  Har sett en god del HDR-bilder, noen mer ekstreme enn andre. Sett ut fra mine preferanser så overdriver mange med teknikken, i flere tilfeller kan resultatet se nær unaturlig ut og bildet kan betraktes som kunst heller enn et bilde i mine øyne. Akkurat det, synes jeg, er å ta det litt for langt. Personlig liker jeg ikke de bildene så godt, med noen unntak en gang i blandt. Selv heller jeg mot å bruke teknikken mer moderat, slik at resultatet ser naturlig ut, men kan nok lokke frem litt mer dramatikk i bildet enn hva man ser i virkeligheten (dog også det noe mer moderat enn hva man kan få til). Er svak for bl.a. mer dramatisk himmel, eller stemningsfull belysning for den saks skyld - så lenge det ikke er overdrevet. Teknikken, synes jeg, egner seg vell så godt i sorthvitt som i farger, spesielt på kveldstid (se bildeeksempler jeg viser til, bildene er hentet fra internett og er tatt av andre).

  Skal bli spennende å prøve seg på HDR, andre her som har prøvd seg på det?

  Eksempel på HDR.bilder der to eller flere eksponeringer er blitt til ett bilde:

  http://www.flickr.com/photos/audunba...n/photostream/
  http://www.flickr.com/photos/peterva...n/photostream/


  Se også link med en liten guide om HDR på norsk;

  http://www.dinside.no/791337/saa-enk...-du-hdr-bilder
  og
  http://kreativ1.no/artikkel/375/introduksjon-til-hdr

  Høyttalere: IMF Electronics Reference Standard Professional Monitor Mk.IV (Improved)
  Forsterker: Rotel RC-1572 / Rotel RB-1090
  Platespiller: Sony PS-11
  Digital Kilde: Marantz UD-7007 & Marantz NA-6005 & Squeezebox Touch

 2. #2
  Hifi Freak kaap's Avatar
  Ble medlem
  Mar 2004
  Sted
  Rana
  Innlegg
  3,272
  Tagget i
  0 Innlegg

  HDR-bilder

  HDR er morro, men etter min mening må det brukes med måte. Er målet å lage et kunsterisk bilde, kan man gjerne dra kraftig i spakene, men ellers blir det fort for mye av det gode.

  Har selv invistert i NIK software sin plugin til Lightroom, HDR pro (http://www.niksoftware.com/hdrefexpro/en/entry.php?)

  Et eks på bruk av HDR for å skape glød i et bilde, men ikke over til det merkbare
  (Akkurat dette tilfellet er alikevel mulig å avsløre grunnet en "glødende" taklist...)  mvh
  S.O.t.M sMS-200neo // Singxer SU-1 (DDC) // DP DAC 8.0
  Thorens TD321/RB300 // Ortofon Quintet Blue // DP DPR2.19
  DP C1s // ? ? ? ? ? // DP A1s x 2// Multicell // Silk & Silspeak
  Admin for dpguiden.no // Min bildetråd // Byggetråd: Lytterom

 3. #3
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Sep 2010
  Innlegg
  654
  Tagget i
  0 Innlegg

  HDR-bilder

  Hei!
  Jeg har benyttet HDR i mange år. Og alltid fra RAW filer. f. eks sorte platespillere er jo et motiv som tjener veldig mye på HDR.
  Under her kommer det et HDR motiv - the end. Husk at 49Mb er her 250k.


  Hvorfor ikke prøve deg på Tilt/shift. Det gir morsomme bilder. Et eksempel under. Det får ordentlig saker til å se ut som leker.


  Sonny
  Vedlagte bilder Vedlagte bilder   

 4. #4
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,135
  Tagget i
  3 Innlegg

  HDR-bilder

  Jeg har samme HDR software som Kaap og den syntes jeg er meget bra.

  En kan dra den helt ut også :  Vedlagte bilder Vedlagte bilder  
  Referanse kunde for Arendal Sound

 5. #5
  Hifi Freak Just4Fun's Avatar
  Ble medlem
  Nov 2005
  Sted
  Sauda
  Innlegg
  1,469
  Tagget i
  0 Innlegg

  HDR-bilder

  Nå er det en stund siden jeg brukte HDR, men for et år eller så tilbake var programmet fra Photomatix regnet som bedre en PS med tanke på HDR. http://www.hdrsoft.com/
  Lyd:
  Tidal HiFi => Devialet Phantom Gold
  Bilde:
  1: Cubox i4 pro ( LibreElec XBMC)=>Yamaha YSP 5100=>Sony 65 UHD
  2: ATV4K/Nintendo Switch/PS4=>Pioneer VSX-910=>Samsung UE-55=>KEF KHT 3005 SE-W

 6. #6
  atledreier
  Guest

  HDR-bilder

  Har også brukt Photomatix.

 7. #7
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Jun 2007
  Innlegg
  886
  Tagget i
  1 Innlegg

  HDR-bilder

  Det med måtehold er akkurat det jeg har kommet frem til også, det må se noenlunde naturlig ut, om ikke så ser jeg det mer som kunst enn et bilde... Men helt klart, noen motiver gjør det seg godt for - spesielt om man har en sort platespiller og gjerne i kombinasjon med lyse eller sølvgrå komponenter m.m. i tillegg...

  Hvorfor ikke prøve deg på Tilt/shift. Det gir morsomme bilder. Et eksempel under. Det får ordentlig saker til å se ut som leker.
  Jeg skulle gjerne ha prøvd det også, dog kan jeg intet om dette foreløpig - kan du forklare nærmere hva dette går ut på - og gjerne linke til andre steder jeg kan lese om fremgangsmåten for hvordan å skape slike bilder. Fra det fototekniske når man er ute og tar bilder, til hva enn må gjøre av redigering i ettertid.

  Selv har selve eksponeringen og enklere bildebehandling vært fokus for meg enn så lenge, utfordring nok for meg og mange i seg selv bare det - men er jo greit å lære seg teknikker ut over det så man kan være mer kreativ når man føler for det. Foto blir jo artigere dess mer enn lærer og man ser med ny lærdom flere muligheter.

  Sett et par ordentlig gode HDR-bilder i det siste, derfor jeg vil prøve meg selv - mange tar det nok derimot litt for langt og til de grader at det ser helt kunstig ut (som sagt skal jeg benytte HDR med måte selv, men vil nok ta det langt også og lage noen heller unaturlige bilder i læreprosessen bare for å prøve meg frem).

  Ellers er det jo mange andre fototekniske teknikker. Ser ofte bilder jeg ikke helt kjenner teknikken fotografen har brukt for å oppnå det bildet han sitter igjen med - så om noen vil berette om spennende teknikker for å oppnå en effekt, skriv da gjerne om dem her...

  Høyttalere: IMF Electronics Reference Standard Professional Monitor Mk.IV (Improved)
  Forsterker: Rotel RC-1572 / Rotel RB-1090
  Platespiller: Sony PS-11
  Digital Kilde: Marantz UD-7007 & Marantz NA-6005 & Squeezebox Touch

 8. #8
  Medlem
  Ble medlem
  Mar 2002
  Innlegg
  47
  Tagget i
  0 Innlegg

  HDR-bilder  Butiksbild från "HiFi-stället" i Göteborg. HDR
  Peter

 9. #9
  Medlem
  Ble medlem
  Mar 2002
  Innlegg
  47
  Tagget i
  0 Innlegg

  HDR-bilder  Marten Centre i Göteborg 2008. "Coltrane".
  Peter

 10. #10
  Hifi Freak authentic's Avatar
  Ble medlem
  Jul 2007
  Innlegg
  9,135
  Tagget i
  3 Innlegg

  HDR-bilder

  Det er ett bilde å få frysninger av...
  Referanse kunde for Arendal Sound

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed