Side 1 av 5 123 ... SisteSiste
Resultater 1 til 20 av 83
Abonnér på denne tråden
 1. #1
  ANM
  Guest

  Analog vs Digitalt Hva er best for musikknytelsen?

  Litt misvisende tittel, da jeg egentlig ønsker å belyse de emosjonelle aspektene rundt de forskjellige tilnærmingene og ikke de tekniske. Ønsker også og kanskje bedre forståelsen mellom de forskjellige grupperingene.

  Nå er det jo slik at de fleste liker å påstå at musikken er viktigst for dem og at alle de justeringene, innkjøpene og alt tankearbeidet de investerer i lydalteret er primært for å pleie musikkinteressen. Det småkrangles litt fra tid til annen om hvilken tilnærming som er best og man prøver ofte i disse diskusjonene å fremheve feilen andre gjør, samtidig som de fremhever fordelene med egne valg.

  Så hva tror dere? Slapper man mer av med musikken når man har oppnådd et tilsynelatende homogent lydbilde ved hjelp av digitale verktøy eller jager man fortsatt etter de små forbedringene? Har egentlig de teknologiske fremskrittene forbedret vår mulighet til å bare nyte musikken?

  Spørsmålene fremstår kanskje som ensidig rettet mot de som har tatt steget inn i fremtiden og implementer en digital signalbehandling i kjeden. Det har jo sin forklaring i at min tilnærming er gjennomført analog, med vinyl som primær kilde. Jeg opplever til tider liten forståelse for at jeg tviholder på, for mange, ett unødvendig handikap i min søken etter det perfekte. Jeg gjør meg absolutt skyldig i det samme fra tid til annen, så det er ikke meningen å angripe noen, bare et ønske om innsikt i hva som driver den enkelte.

 2. #2
  Hifi Freak roadrune's Avatar
  Ble medlem
  Dec 2014
  Sted
  Stord
  Innlegg
  1,800
  Tagget i
  1 Innlegg
  Det er vel ikke helt svar på det du spør om, men for min del, skal jeg sette meg ned å lytte til og nyte musikk så blir det alltid vinyl.

  Med min rigg er det nok liten tvil om at digitalt gir mye mer korrekt lyd, og helt sikkert målemessig best, men vinyl er soleklart mer behagelig.

 3. #3
  Hifi Freak Leikis Lyd's Avatar
  Ble medlem
  May 2006
  Sted
  Kyrksæterøra
  Innlegg
  5,087
  Tagget i
  0 Innlegg
  Album
  1
  Torget
  1
  I mitt hode går det med begge deler. Jeg har opplevd med samme elektronikk både følelsesløs high end lyd og bli sugd inn i musikken lyd med to foskjelige høyttalere. Anaview på mellomtone diskant og minidsp som pre. Så jeg tror man kan komme i mål på flere måter om man tørr og vill. Det handler vel om å finne det som matcher.
  Dette er noe jeg har opplevd i eget rom med mine egne ører :-) Kom gjerne for en lytt !
  Høyttalere : DIY Infinity Emim Tower.
  Bass 12x10" Infinity dipoltårn.
  Integrert: Thule IA 150B
  Effekt bass Anaview ALC-1000
  DBX PA: filter til bass.
  Kabler : Monster M-1, MIT-750.
  Hegel HD-2 Tidal PC usb dac.

 4. #4
  Hifi Freak The Gunner's Avatar
  Ble medlem
  May 2010
  Sted
  Oslo
  Innlegg
  6,797
  Tagget i
  4 Innlegg
  Torget
  1
  Får gnåle om min kjepphest igjen.

  Det er meningsløst å mene om noe er bedre med mindre man har brukt like mye penger i begge formatene, dvs:

  drivverk+arm+PU+RIAA = drivverk+DAC

  Jeg tilhører de som mener at begge formatene gir fullgod nytelse, gjort riktig. Den største grunnen til at jeg satser på vinyl her hjemme - selv om vi snakker om nesten jevnstor nyprisprislapp i 2:3 i vinylriggens favør- er at det er så mye mer stas å handle/samle på vinyl. CD er jo snart dævv, og å kjøpe/hamstre på noe så kjønnsløst som filer, er helt uaktuelt - iaf pt.

  Aner ikke om det har noe relevans til din problemstilling, ANM, men det får så være

  (Men til 7. og sist er det innspilling som avgjør likevel)
  Wilson Benesch The Circle/Nanotube One/The Carbon * Micromega Duo CD3.1 * Danish Audio Design DAC10/PSU10/CAP10 * Cary PH-302 * Red Wine Audio Isabella LFP-V Edition * Consonance Cyber 211 * Impulse Ta'us * 2x Ken Kreisel DXD-808 * Heed Audio Orbit 2 * Isotek MiniSub GII * Harmonic Technology ProSilwayII/Pro9+

  The Gunner's Dream

 5. #5
  Overivrig entusiast
  Ble medlem
  Nov 2004
  Sted
  Stavanger
  Innlegg
  740
  Tagget i
  0 Innlegg
  Jeg regner med at dere regner tape som analog..:-)
  Anlegg 1: Marantz sa7s1/dCS Debussy/Studer A80RC-VU/Otari MX-5050/Thales Turntable/Thales Tonearm+EMT Gold/Thales Simplicity+Grado Statement 1/Thales phono cables/ARC Phono 2SE/ARC REF 5SE/ARC REF 250/Martin Logan CLX 25th Aniv./2xMartin Logan Descent i/BM Emotion SE/BM Revelation IC mkII SE/LMC FAT strømkabler+Furutech kontakter/ IsoTek Super Titan/IsoTek Super Genesis
  + Kino: Oppo BPD 105EU, JVC DLA-RS48E
  Manley Stingray II som kan overtas av den som ønsker!!.

 6. #6
  Hifi Freak Olav2's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2014
  Innlegg
  3,285
  Tagget i
  1 Innlegg
  Mitt perspektiv: Jeg har fortsatt til gode å høre en virkelig high-end vinylrigg hjemme hos noen. Det vil jeg gjerne gjøre. Men jeg har hørt en del vinylrigger i hifibutikker. Og jeg har nok ennå ikke hørt en vinylrigg som jeg synes spiller klarere og bedre enn hva jeg har fått til med en google chromecast, en gammel CD-spiller fra finn til noen få hundrelapper, og en solid høykvalitets-dac til noen tusenlapper. For mine ører har det så langt ikke vært noen reell konkurranse sånn lydmessig, egentlig. Både ørene mine og hodet mitt sier meg at man får ekstremt mye mer lyd for pengene med å gå den digitale veien. For min del har jeg heller aldri merket noe til den digitale tweake- og måle-manien. Jeg spiller rett og slett CDer eller streamer musikk, og bryr meg katten om det finnes noen romrelaterte dipper i frekvensområdet her eller der. For meg som er mer opptatt av best mulig kvalitet på musikken enn av hvilket utstyr jeg bruker, har dette rett og slett virket som en raskere vei til å få den lyden jeg ønsker.

  Jeg kan likevel godt se for meg at man potensielt kan få enda mer intens musikknytelse med vinyl. Jeg har en rimelig platespiller selv som jeg bruker med jevne mellomrom, som gir meg mye glede. Og jeg har en platevasker jeg pleier bruke. Jeg tror kanskje gledene ved vinyl er litt som å innta et måltid mat på fjelltur: Det smaker bedre når man har gått en lang vei, har lagt ned innsats, har strevd litt for å komme dit man er. Og sånn er det kanskje med vinyl for en del folk. Man må jobbe, man må streve, man må fintilpasse - og så blir man nok enda mer fornøyd når resultatet stemmer. Og da kan det godt være at man lytter enda mer intenst og konsentrert på musikken. Og jeg er åpen for at det kan finnes virkelig, virkelig gode vinylrigger som kan matche en chromecast + dac i opplevd lydkvalitet for meg. Selv er jeg bare alt for lat og for sparsommelig anlagt til å legge ned den tiden og de pengene det kreves for å få virkelig god analog lyd. Men i fremtiden? Hvem vet.
  God lyd er når man glemmer at man hører på høyttalere.

 7. #7
  Hifi Freak Dr Dong's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2011
  Innlegg
  6,832
  Tagget i
  0 Innlegg
  Frage: «Så hva tror dere? Slapper man mer av med musikken når man har oppnådd et tilsynelatende homogent lydbilde ved hjelp av digitale verktøy eller jager man fortsatt etter de små forbedringene? Har egentlig de teknologiske fremskrittene forbedret vår mulighet til å bare nyte musikken?»

  For noen av oss er problemstillingen fjern. Jeg kjører signalene fra vinyltasteren uansett gjennom det satanistiske AD/DA-hjertet i anlegget - utilslørt renegatvirksomhet - med lystig hjerte.

  Jaget etter de små forbedringer tilhører psykologen og ikke de forskjellige teknologiene, ANM. (I det minste i hodet mitt)
  Siste redigert av Dr Dong; 11.02.2017 kl. 11:28. Årsak: Klargjøring av hva en svarer på.
  – Det er malt i de foldede hender… (Parelius)
  – […] there is no criminal more violent and dangerous than the altruist with a bomb. (McNeilly)
  – jeg vet hvem jeg er. (Don Quijote)

 8. #8
  ANM
  Guest
  Interessant at de som til nå har svart velger den sedvanlige ruten med å tillegge de forskjellige tilnærmingene en form for objektiv vurdering, uten å besvare spørsmålene eller forstå hva jeg ønsket å belyse. Oppfordrer fremtidige deltagere å lese innledende innlegg nøye og prøve å se bort i fra overskrift.

  Dong er vel den som har kommet nærmest trådens tema.

 9. #9
  Hifi Freak John_Harald's Avatar
  Ble medlem
  Aug 2002
  Sted
  Sørumsand
  Innlegg
  3,781
  Tagget i
  0 Innlegg
  Torget
  1
  Sitat Sitat fra jakr Se Innlegg
  Jeg regner med at dere regner tape som analog..:-)
  På 80-tallet lagret vi digitalt på tape..

  Navn:   129078_1179341441_large.jpg
Visninger: 1036
Størrelse: 96.9 Kb
  Mitt anlegg, musikkrom, fremtidsplaner og musikktips,
  koserthuset i Akershus og veien videre

  http://www.hifisentralen.no/forumet/mitt-anlegg-og-billedtra-der/73321-konserthuset-i-akershus-og-veien-videre.html

 10. #10
  Hifi Freak Dr Dong's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2011
  Innlegg
  6,832
  Tagget i
  0 Innlegg
  Vi får vel lære oss å lese da… (eller ANM må skrive slik at alle og enhver ser hva som står mellom linjene).
  – Det er malt i de foldede hender… (Parelius)
  – […] there is no criminal more violent and dangerous than the altruist with a bomb. (McNeilly)
  – jeg vet hvem jeg er. (Don Quijote)

 11. #11
  Hifi Freak svart-hvitt's Avatar
  Ble medlem
  Jan 2015
  Innlegg
  2,496
  Tagget i
  6 Innlegg
  FASCINASJON FOR DET DIGITALE

  Jeg har nok en fascinasjon for det digitale. Har alltid hatt det. Moores lov og sånt. Sikkert en litt barnlig glede. Liker også science fiction osv.

  Poenget med denne introduksjonen er å betone hva som kan påvirke min smak, for det er smak og behag det dreier seg om. Generelt synes jeg det er artig å la maskinen overta der hvor den gjør jobben like godt som eller bedre enn oss mennesker; en slik arbeidsdeling gir meg en egen form for tilfredsstillelse. Jeg vasker ikke mine egne klær for å si det sånn; det gjør maskinen for meg, bedre enn hun gamle kjerringa i kjelleren i borettslaget.

  Når det kommer til lyden, liker jeg renhet og å være noenlunde sikker på at jeg hører på det ferdige masterproduktet. Dagens digitalteknologi fungerer som en katarsis for nevrotikere som av og til kan bli sittende og høre etter artefakter i avspillingen.

  Jeg liker også å ha all verdens musikk tilgjengelig.

  Når det gjelder bøker, foretrekker jeg analoge sådanne. Stiv perm fremfor myk. Av og til bruktbøker. Aldri digitalbøker; bare som oppslagsverk og hvis det dreier seg om fagartikler. Fagbøker helst med stiv perm.

  Så jeg er ikke helt konsekvent mht. det digitale og det analoge. Men for musikkens vedkommende har jeg slått meg til ro med at digital er renhet og perfeksjon. Og jeg lytter gjerne til digitale filer hvis kilde er analog, og til og med digital vinyl hvis vinylen er bedre enn digitalkopien.

 12. #12
  Hifi Freak Olav2's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2014
  Innlegg
  3,285
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra ANM Se Innlegg
  Interessant at de som til nå har svart velger den sedvanlige ruten med å tillegge de forskjellige tilnærmingene en form for objektiv vurdering, uten å besvare spørsmålene eller forstå hva jeg ønsket å belyse. Oppfordrer fremtidige deltagere å lese innledende innlegg nøye og prøve å se bort i fra overskrift.

  Dong er vel den som har kommet nærmest trådens tema.
  Beklager hvis jeg misforstod eller ikke svarte adekvat på spørsmålet du prøvde å stille, ANM! Men for meg henger lydkvalitet sammen med den emosjonelle responsen på musikken og anlegget.

  Men la meg si det på en annen måte: Når jeg hører på vinyl, blir jeg forstyrret av de små skjønnhetsflekkene. Det svaket bruset, knitringen som kommer og går. For meg bryter det inn i illusjonen av å se musikere som står foran meg på en scene. Når man ser musikere spille, pleier det jo ikke knitre eller si "pop". Samtidig merker jeg at vinyl gjør noe annet, som jeg ikke får med digitalt: Ritualet med å sette den på gjør at jeg konsentrerer meg enda mer. Jeg hører oftere på en hel plate tvers gjennom uten å skifte spor. Det disiplinerer meg til å lytte mer ubrutt.

  Var det slike ting du tenkte på?
  God lyd er når man glemmer at man hører på høyttalere.

 13. #13
  Hifi Freak Olav2's Avatar
  Ble medlem
  Apr 2014
  Innlegg
  3,285
  Tagget i
  1 Innlegg
  Sitat Sitat fra svart-hvitt Se Innlegg
  Når det gjelder bøker, foretrekker jeg analoge sådanne. Stiv perm fremfor myk. Av og til bruktbøker. Aldri digitalbøker; bare som oppslagsverk og hvis det dreier seg om fagartikler. Fagbøker helst med stiv perm.

  Så jeg er ikke helt konsekvent mht. det digitale og det analoge.
  Jeg derimot er heldigital på alle livets områder... Leser bare bøker på Kindle voyage etter at jeg fikk den i hus. Synes brukervennligheten er helt uslåelig. Tenk å alltid kunne ha med seg alle bøkene man trenger lagret på en liten og praktisk dings! Og dessuten er det mer behagelig å holde den lille kindle-greia i hånda når man leser enn tunge bøker. Det eneste jeg fortsatt leser i hardback, er enkelte fagbøker som jeg bruker mye, der det er lettere å slå opp når man har den i fysisk format. Off-topic kanskje, men også dette sier vel noe om den psykologiske responsen på teknologi... det viser vel at funksjonalitet og enkelhet er viktig for meg på alle livets områder. Men har ikke noe problem med å forstå at folk kan foretrekke fysiske bøker, akkurat som man kan foretrekke vinyl.
  God lyd er når man glemmer at man hører på høyttalere.

 14. #14
  Hifi Freak slowmotion's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  5,860
  Tagget i
  0 Innlegg
  Ønsker trådstarter å belyse fordeler og ulemper med digital signalbehandling etter kilde, uansett om kilden er analog eller digital?
  - Jan -

  diy vinyl rør horn/bafler

  rør er best. fuck the rest.

 15. #15
  ANM
  Guest
  Som bærer av budskapet er jeg klar over at det er mitt ansvar at det blir forstått.

  Poenget mitt er at det ligger et emosjonelt motiv bak de valgene man tar og vi må gjerne diskutere hva som er best. Men uansett hvilken tilnærming man tar i denne hobbyen, finnes det ingen objektive kriterier som kan avgjøre hvilke av de som er best. Alt vil være relativt til den enkeltes behov og følelser.

  Om for eksempel den eneste metoden jeg har til rådighet for å få en perfekt romrespons er å benytte meg av en eller annen form for digitalisert signalbehandling er ikke en perfekt romrespons det optimale for meg når det kommer til å nyte musikk.

 16. #16
  Hifi Freak slowmotion's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  5,860
  Tagget i
  0 Innlegg
  Uavhengig av analog /digital kilde?
  - Jan -

  diy vinyl rør horn/bafler

  rør er best. fuck the rest.

 17. #17
  ANM
  Guest
  Sitat Sitat fra slowmotion Se Innlegg
  Uavhengig av analog /digital kilde?
  For meg er en digital kilde et verktøy som jeg kun bruker til utprøving av anleggets tonale egenskaper og til presentasjon, ikke til å nyte musikk.

 18. #18
  ANM
  Guest
  Om du hadde ment det berserkr, hadde du trykket på rediger deretter slette...

 19. #19
  Hifi Freak slowmotion's Avatar
  Ble medlem
  May 2009
  Innlegg
  5,860
  Tagget i
  0 Innlegg
  Det er jo et greit standpunkt, bruker man kun analoge kilder blir det jo helt feil å skulle møkke til sakene med digitale AD + DA convertere og signalbehandling.

  Hvis man på den annen side kun bruker digitale kilder, er man jo hjernedød hvis man ikke også vurderer å benytte seg av de mulighetene som digital signalbehandling gir.

  Det vanskelige valget har de som bruker 50 / 50 analoge / digitale kilder.
  - Jan -

  diy vinyl rør horn/bafler

  rør er best. fuck the rest.

 20. #20
  Æresmedlem HCS's Avatar
  Ble medlem
  Feb 2007
  Sted
  Nesten Gjøvik..
  Innlegg
  19,340
  Tagget i
  14 Innlegg
  Nytelsen ligger uansett ikke i teknologien...Uansett topologi og påstander rundt denne..
  “Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent”

Side 1 av 5 123 ... SisteSiste

Skrive Tillatelser

 • Du kan ikke starte nye tråder
 • Du kan ikke svare på innlegg
 • Du kan ikke laste opp vedlegg
 • Du kan ikke redigere dine innlegg
 •  


 

Om Hifisentralen

  Hifisentralen er Norges største webside innen high-end hi-fi og musikk, og vi har vært på nett siden år 2001. Velkommen til en god hi-fi diskusjon eller kjøp og salg av utstyr.
   

Følg oss på sosiale medier:

Facebook Twitter RSS Feed