Om tilvenning

TM-1

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
21.07.2012
Innlegg
147
Antall liker
81
Sted
Oslo
Leste en test av en litt dyr dac der det ble beskrevet at forskjellen på denne og den rimeligere modellen ikke ga noen WOW effekt , men at en med tilvenning ville oppdage kvalitetene på testmodellen. Nå er jeg der jeg også, og finner at min nye dac nok har mer fravær av feil, enn nye WOW effekter.
Ser likevel fram til tilvenningsprosessen. Også skiftet høyttalere og det er samme sak. Tilvenning der også. Selv om jeg har rykket opp en klasse.
Men når en har lyttet mye på kvalitetshifi så blir det vel slik. Loose some, win some:p
 

Kanutus

Hi-Fi freak
Ble medlem
16.11.2014
Innlegg
2.006
Antall liker
780
Sted
Nesodden
Skummelt nok så synes jeg det varierer voldsomt! En dag er det helt topp, og jeg lurer på hvorfor jeg har bestilt nye høyttalere og forsterker, en annen dag låter det tynt, tamt og kjedelig og jeg gleder meg veldig til jeg får det nye 'dopet' ... Likeledes varierer det hva som lyder best; en dag er det vinyl, en annen dag er det digitalt ... Håpløst! :)
 
Z

Zomby_Woof

Gjest
Jeg er tilbøyellig til å mene at det finnes to slags 'wow'. En av dem handler om at noe lydmessig håndteres 'annerledes', gjerne kompenserer for mangler ved en tilfeldig innspilling eller lignende, og som man gjerne går lei av mens kaffevannet koker. Den andre handler om store entydige forskjeller som f.eks. endelig utstrekning i bassen, endelig fri dynamisk ekspansjon, endelig kvitt et irriterende høyt støygulv, og denslags, som fører til varig kjærlighet.
 

BT

Æresmedlem
Ble medlem
13.10.2005
Innlegg
20.990
Antall liker
6.214
Det betyr vel at forskjellen ligger i de små detaljene. De man ikke oppdager før det har gått en stund.
 

TM-1

Hi-Fi entusiast
Ble medlem
21.07.2012
Innlegg
147
Antall liker
81
Sted
Oslo
Egentlig høres "tilvenning" litt passivt ut. Forandring er vel bedre:) Noen ganger går en fra et egentlig bra oppsett i jakten på det ultimate (referansen?)..Hadde en frisk og bassglad dac (zdac) som ble byttet til en primare dac30, som er tørrere og mer nøytral. Jeg ser nå at den blir jeg også glad i, den får fram nye ting jeg ikke har hørt før og realistisk som bare det. Men ser poenget til Rognlien når han sier noe sånt som at rimelige dac'er i moderate anlegg kan funke bra og gi mye moro. Bytte av xlr kabel ga faktisk større forskjell. Største forandringen denne gangen ble vel egentlig høyttaler bytte(fra proac d15 til d28). En klokkeklar vokal ble dempet til fordel for mer dypbass og større lydbilde. Det er også flott, men trenger litt mer tid på å synke det:)
 

Bergfinn

Hi-Fi freak
Ble medlem
22.07.2013
Innlegg
9.003
Antall liker
12.884
Sted
Oslo
Torget vurderinger
6
Ordet "tilvenning" i hifi sammenheng er for meg negativt ladet.
Med dette mener jeg tilvenning av dårlig akustikk.

Jeg har bodd i en liten to-roms på Tøyen nå på femte året, og har på en måte tilvent meg den elendige akustikken jeg har.
Dette gjør at jeg....hvordan skal jeg forklare dette da?...jeg hører "forbi" den dårlige rompåvirkningen jeg har.
Over tid blir jeg tilvent den elendige rompåvirkningen og blir farget av det på en måte.
Det er lettest å høre når jeg har vært på lyttebesøk hos andre som har mye bedre kontroll på akustikken eller andre systemer som ikke blir så påvirket av rommet, eks åpen bass i Slukoteket med kontrollert spredning over hele fjøla, og gode dempede rom som hos Retep, thohaug og Roald.
Å komme hjem å sette på musikk etter sånne besøk blir nedtur. Etter litt tid avtar nedturen, og jeg hører "forbi" rommet igjen.

Når det er sagt, koser jeg meg fortsatt med musikk i heimen.
Det er ikke alle typer musikk som blir påvirket like mye av rommet mitt, heldigvis.
Dette har jeg tenkt å ta fatt på i løpet av nyåret når jeg får bedre tid håper jeg.

Noe å tenke på for andre også kanskje?
Kom dere ut på lyttebesøk og konserter, det er den eneste måten å få gode referanser/preferanser på.
Utvid horisonten om du ønsker bedre og bedre lyd.
Og til stadighet bytte ut komponenter og høyttalere i et dårlig rom blir bare å gå sirkel eller sideveis i jakta på godlyden.
Mvh. B
 
Topp Bunn