Hvordan vurderer du nyanskaffet utstyr? elller utstyr du bare vil prøve....

eldo472

Overivrig entusiast
Ble medlem
11.01.2005
Innlegg
1.026
Antall liker
288
Sted
Tranby
Hvordan går dere frem når nytt utstyr kommer i hus. Blir det gamle satt bort og man går videre med det nye uten å se seg tilbake. Eller blir den nye komponenten stilt opp og prøvelyttet mot de gamle. Her er det mange muligheter. Noen hører kanskje at den nye er overlegen, så testing er bortkastet tid.
Kilder som CD-spillere er lette å sette opp til test, men vanskelig å skille. Forsterkere er mer trøblete å sammenligne for man må koble om høyttalere. Høyttalere er lettere å høre forskjell på og man kan teste de mot hverandre hvis man har doble utganger på forsterker.
Under all testingen må man ha kontroll på hva som er forskjellig. Man må ha samme kabler, nivåmatching og så videre. Hvor nøye man er, vil være bestemmende for nøyaktig det blir. Selv innser jeg at jeg faktisk ikke hører forskjell, og at jeg ikke kommer noen vei da det er for mange løse tråder.
 

Audiophile-Arve

Æresmedlem
Ble medlem
28.11.2002
Innlegg
20.691
Antall liker
7.929
Sted
Kysten, Nordvestlandet, argaste nynorskdistriktet
Torget vurderinger
0
Spelar som regel intensivt på gammalt utstyr når det kjem melding om nytt. Så skiftar eg, helst slik at nye komponentar har fått vere tilslutta straum og anlegget elles nokre dagar. Så kjem laurdags morgon, når eg er rimeleg "kalibrert" for lytting. Medan eg har eit rimeleg ferskt inntrykk av referanseutstyret startar eg lytting på nytt utstyr. Eg spelar heile "konsentrasjonsperioden", som typisk varer frå 0800 til ca kl 1100. Av og til går eg attende til referansen (gammal komponent), men som regel ventar eg med dette til søndags morgon, då eg også er rimeleg i orden.
Sjølvsagt berre ein og ein komponent i gongen. Og aldri seriøs lytting når ein er bakfull.
Stort sett går det greitt å høyre skilnadar. Høgtalarar er lettast (og du kan også jobbe mykje med plasseringa av desse), forsterkarar har litt mindre skilnad (effektforsterkarar som er like kraftige har oftast minst skilnad, sjølv om somme er "spesielle". Forforsterkarar har størst skilnad). CD-spelarar endå mindre skilnad, dei krevjer ofte litt konsentrasjon å ta skilnad på. Vinylriggar er ganske kompliserte, og ymse synergieffekter spelar sterkt inn her. Kablar har aller minst skilnad, og det kan vere vanskeleg å høyre skilnad i det heile.
Normalt likar vi den komponenten best som har mest gain/spelar høgast. Men det vert eg ikkje lurt av lenger.
AB-testing gjer eg normalt ikkje før eg har køyrt sånne "helgetestar". AB høyrer skilnad, men ikkje nødvendigvis "best". Stort sett er det klangbalanse som detekterast lettast med AB.
 

lars_erik

Rubinmedlem
Ble medlem
19.10.2006
Innlegg
34.903
Antall liker
19.752
Sted
Hades
Torget vurderinger
0
Interessant dette, at dere mener at det er liten forskjell på CD-spillere. Selv opplever jeg svært stor forskjell på de.

Ellers pleier jeg å lytte intensivt til gammelt utstyr før jeg bytter. Aldri mer en komponent i gangen. Etter å ha vent meg til den nye komponenten over en periode på noen timer, bytter jeg tilbake og spiller samme musikk på nytt.
 
Topp Bunn