Noen som kan måle frekvenser i rom?

Virgo

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2006
Innlegg
1.706
Antall liker
602
Torget vurderinger
10
Er det noen som bor sentralt i Stavanger, som eventuelt er god til måle forskjellige frekvenser i rommet, og finne de små/største svakhetene? Jeg vet det er mye programmer for sånt, men er uansett ikke helt inni det. Har nå brukt mye tid på plassering av høytalere samt tuning i rom og det låter meget bra, men kunne tenkt meg å sett hva noen målinger sier? Hvis noen bor i nærheten og har mulighet til å hjelpe, hadde jeg satt enorm pris på det:) Betaling blir vi enig om isåtilfelle
 
Sist redigert:

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.173
Antall liker
695
Torget vurderinger
1
Hei
Ser at du streamer fra en Squeezebox. Da kan jeg komme med følgende tips hvis du i tillegg har en smartphone.

1) Last ned følgende fil med: Pink Noise
High Quality Pink Noise | Play & Download .wav .mp3 Audio Files

Legg den på egnet sted på server/PC for avspilling via Touch.

2) Selv bruker jeg iPhone. Kjøpte et RTA program til 70 kr. Finnes også i en gratisversjon: RTA lite, men anbefaler bruke 70kr.

3) Åpne RTA på iPhone - spill av Pink Noise (snutten varer bare i 10 sek) og du får noen kjekke søyler som gir en indikasjon på hvordan frekvensgangen i rommet ser ut.

Nå må det jo legges til at mikrofonen i iPhone ikke er bygd for dette formålet så over 5-6kHz må du nok ta resultatet med en klype salt. Men som sagt en grei indikasjon.

Har gjort det samme og installert Inguz i tillegg og lekt meg litt med EQ på max 3dB. Se nedenfor.
012.JPG
 

Virgo

Hi-Fi freak
Ble medlem
11.03.2006
Innlegg
1.706
Antall liker
602
Torget vurderinger
10
Ok:) Takk for svar. Har ikke smartmob, men skal se om jeg kan få lånt en av en kompis. Skal få gjort denne målingen så kjapt jeg kan og komme tilbake med resultatene her. Foruten er høytalerne blitt plassert i en ny posisjon, som minimerte litt boomet bass, låter veldig mye bedre nå. Men har et meget vanskelig rom, med stort skråtak derr laveste del begynner bak der jeg sitter, og strekker seg i fin vinkel opp ca 3 m før den treffer en vegg som går ca 1,5 meter over/litt foran høytalere..siden til høyre høytaler har nesten 6 meter fritt rom mot kjøkken, samt trapper med rom opp til åpen hems. Nenstre treffer står ca 0,5 m fra vegg og begge har en del meter bak seg. Så ikke lett dette;)
 

Baard

Hi-Fi freak
Ble medlem
17.04.2002
Innlegg
2.173
Antall liker
695
Torget vurderinger
1
Hentet ideen herfra:
Use your iPhone or Ipod Touch as an audio analyzer
se post #4

Det er en artig liten måte å få en indikasjon på: rom og høytalerplassering. Utfordringen blir jo når man kommer til tiltak og hva man gjør for å få et bedre resultat. Det beste er jo hvis man fritt kan flytte rundt på høytalere - og kanskje prøve akustiskkplater etc. Har ikke de frihetsgradene så jeg prøvde meg på EQ.

Min er erfaring med EQ er at man må ikke justere for mye. Innenfor +/- 3-4dB ok. Noe særlig over det går utover detaljering og klarhet. Alternativt må man inn med mer sofistikerte løsningen som DRC. Type Audiolense osv.

Siden vi begge er brukere av Touch kan du kanskje prøve Inguz. Et program for Squeezebox som både gir EQ og mulighet for implementering av Digital Room Correction, DRC.
inguz audio

Slet en stund må å få Inguz til å virke på LMS. Jeg bruker forøvrig LMS 7.8.0

Nedenfor er et bilde av mine EQ innstillinger i Inguz og som danner grunnlag for RTA bilde i posten ovenfor. Det er mye man kan justere/file på - men holder meg innenfor endringer på +/- 3-4dB. Kan godt justere slik at jeg får en tilnærmet flat kurve - men det går utover lydkvaliteten som kommentert ovenfor.

Inguz.jpg
 
Sist redigert:
Topp Bunn